Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • po operacii

    , Autor: chino04

    Dobry den chcem sa opytat ked sme boli s malim na operacii v tretom mesiaci vybrali mu oblicku s mocovodom a teraz ma pol roka uz by mohol byt ockovany lebo nasa pani doktorka ho este ani raz nezaockovala dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa, pokiaľ nemalo žiadne komplikácie, malo byť očkované mesiac po operácii!!!!!! Je ohrozené všetkými ochoreniam, proti ktorým ho očkovanie chráni. Samozrejme, že o očkovaní rozhoduje ošetrujúci lekár, ale operácia v treťom mesiaci, s dobrým pooperačným priebehom a bez komplikácií nie je dôvodom prečo by sa vo štvrtom mesiaci nemalo začať s riadnym očkovaním.

Podobné otázky

  • Posun očkovania

    , Autor: Ef

    Dobrý deň,

    poprosím Vás, chcela by som sa opýtať, mám predčasne narodené dvojičky (v 32tt), momentálne majú 4 mesiace, jeden z nich ide za 3 týždne na operáciu pruhu, kvôli operácii nám naša pani doktorka povedala, že ich nebude očkovať ani teraz a ani mesiac po operácii, dokonca ani toho, ktorý na operáciu nejde, je to v poriadku? Nemôže ich takýto posun očkovania ohroziť(ešte ich vôbec na nič nezaočkovala) ? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Samozrejme, že ich posun očkovania ohrozuje. Deti predčasne narodené je potrebné chrániť pred možnou infekciou. Deti mali byť očkované riadne v troch mesiacoch veku. Tri týždne pred operáciou je možné očkovať. Skôr by som posunula operáciu než odkladala očkovanie!!!!!!! Ak sú deti inak zdravé určite trvajte na tom, že chcete očkovať!!!!! Samozrejme, že o očkovaní v danej chvíli rozhoduje lekár, ktorý dieťa vyšetrí a zistí, či môže v danej chvíli očkovať. Ale predčasné narodenie ani plánovaná operácia nie sú dôvodom na odkladanie očkovania!!!!!

  • OCKOVANIE A LIEKY

    , Autor: lubika16

    Dobry den prajem, moj 15 mesacny syn bol ockovany proti MMR 16.2. 2016. Dnes 22.2. som zbadala na vnutornej strane stehien vyrasky-fliaciky, uz to mal kozna to riesila ako alergiu. Chcem vediet, ci tyzden po ockovani mozem mu dat sirup aerius, ci to s vakcinou nebude reagovat.
    Dalsia otazka: Dceru caka ockovanie v 5. roku, ci je to mozne urobit teraz, ked pred 3. tyzdnami bola na operacii s nosnou mandlou, toho casu sopli a pokasliava, berie solmukol a zodac. Je potrebne prestat davat tieto lieky niekolko dni pred ockovanim? Su tieto lieky kontraindikaciou? Mozem ju dat v takom stave ockovat. Kedy po ockovani moze ist dieta do kolektivu, aby jeho organizmus vedel odolat prip. ochoreniu? Ktore lieky sa pri ockovani nesmu brat? VELMI PEKNE VAM DAKUJEM ZA ODPOVEDE

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sirup aerius môžete pokojne dať, niekedy sa deti očkujú aj počas užívania tohto lieku.
    Od porúčam toto očkovanie až mesiac až 6 týždňov po operácii. Nie je to zásadne kontrainidkované ale nie je kam sa ponáhľať a máme čas tieto veci vyriešiť v uvedenom intervale. Zodac môže pri očkovaní pokojne užívať, solmucol sa užíva ke´d má dieťa príznaky infekcie dýchacích ciest. To už závisí od vášho lekára, či v čase, keď dieťa prekonáva infekciu bude robiť 5ročnú prevenciu a očkovanie. Po očkovaní môže ísť do kolektívu hne´d nasledujúäci deň! Ak by mala horúčku alebo zvýšenú teplotu po očkovaní, je správne dieťa nechať v domácej starostlivosti.

  • očkovanie po operácii

    , Autor: aktak

    Dobrý deň, prosím Vás o názor ohľadom očkovania po operácii. Moja dcéra má 20 mes.a očkovanie posunuté z dôvodu pozastavenia očkovania imunulógom a alergológom od 4 do 9 mes. a 7 operácií očí(vrodená katarakta). Naposledy bola v narkóze 15.1.2014,predtým 11.12.2013 a 27.11.2013. Má byť preočkovaná infanrich hexa + symflorix. Kedy môže byť očkovaná? A ešte jedna otázka. Doporučujete vyšetrenie MR mozgu: perinatálna vývojová obnormita,ventrikulomególia a susp.dysgenéza cc.calosum 9.3.2014 po týchto oparáciách a prípadnom očkovaní,alebo treba väčší odstup? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    MR s očkovaním veľmi nesúvisí. Tento výkon sa prevádza u detí v celkovej anestéze. Odporúča sa od očkovania odstup 1 až tri týždne podľa druhu očkovacej látky/, po výkone operačnom alebo celkovej anestéze je možné očkovať už po uplynutí jedného týždňa. Závisí samozrejme na závažanosti operácie a celkovom zdravotnom stave dieťaťa.

  • očkovanie u 11mesačného chlapčeka

    , Autor: lin123

    Dobrý deň p. doktorka.
    Chcem sa opýtať na Váš názor ohľadne očkovania u môjho 11mesačného synčeka,ktorý ešte nebol vôbec očkovaný. V 3 mes. prekonal ak.pyelonefritídu a o 4 týždne ju mal opäť. O 2 týždne na to mu zistili vývojovú anomáliu,ktorú museli riešiť operačne a odvtedy je neustále na antibiotikách, takže naša pediatrička ho ešte neočkovala vzhľadom na túto dlhodobú liečbu. Kedy je podľa Vás vhodné očkovať dieťa po antibiotickej liečbe?
    Okrem týchto zdravotných problémoch nemal žiadne iné.
    A moja druhá otázka, keď mu idú zúbky, môže byť očkovaný?
    Ďakujem vopred za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôžem sa vyjadrovať prečo nebolo dieťa doposiaľ očkované, pretože ho nepoznám. Antibiotická liečba nie je dôvod odkladať očkovanie, očkovať sa môže aj v priebehu liečby. Operácia je dôvod neočkovať určitý čas pred a po operácii / tri až šesť týždňov/.
    Jednoznačná odpoveď: dieťa je možné a potrebné zaočkovať aj v priebehu antibiotickej liečby, pokiaľ práve neprbieha akútne horúčnaté ochorenie.

  • Kalmetizácia a hydrocefalus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa opýtať ako je to s kalmetizáciou pri diagnóze hydrocefalus. Dcérka sa narodila predčasne, mala IVH III. stupňa, neskôr sa jej vyvinul hydrocefalus. Boli jej urobené dve punkcie a keďže rast hlavičky sa nezastavil, bol jej voperovaný rezervoár. Po operácii bol použitý iba raz, potom už viac nebolo treba. Ročnej jej rezervoár vybrali. Nedávno sme absolvovali MR, jej záver je- komorový systém je rozšírený, pacientka je bez príznakov ICH. Dcérka je po neurologickej stránke vporiadku, chirurg, ktorý ju operoval a vyhodnocoval MR povedal, že kalmetizáciu absolvovať môže. Aj tak mám však trochu obavy. Máte nejaké skúsenosti s touto diagnózou a kalmetizáciou? ako mám postupovať? Čo je v jej prípade väčšie riziko - zaočkovať, či nezaočkovať.
    PS : starší sin bol úplne bez reakcie, nemal ani len červenú bodku po vpichu. Aj sme boli v 18. mesiacoch na kontrolu protilátok, ale mal ich. Môžem sa spoľahnúť na genetickú podobnosť a dúfať, že to prebehne podobne aj u dcérky, alebo...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dieťa v poriadku, nemyslím si, že po očkovaní proti tbc hrozí nejaká komplikácia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: