Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • skore ockovanie

    , Autor: aduska

    Dobry den pani doktorka.chcela by som sa opytat .prve ockovanie smeali 11.4.adruhe 20.5. Ved to neni ani 6 tyzdnov od prveho ockovania.moze to zanechat na dietati volake nadledky?za odpoved dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Následky to nezanechá, ale takéto očkovanie nezodpovedá nášmu sytému očkovania, teda 2+1, dve dávky očkovania v rozpätí dva mesiace / hexa môže byť 6 týždňov/ hlavne pre pneumokoky a tretia posilňovacia dávka o šesť mesiacov. Dieťa by v tomto systéme očkovania malo mať tretiu dávku o mesiac a o pol až jeden rok štvrtú posilňovaciu dávku, teda systém 3+1.

Podobné otázky

  • Skore očkovanie

    , Autor: karli

    Dobrý večer,
    mame 8mesacneho syna a práve u nas prebieha prvé "trojockovanie" Prvé dve zvládol malý dobre, o chvíľu nás čaká posledná vakcína z trojice, ale mám trošku obavu.
    Ide o to ze este pri prvom mi povedali termíny, s tým že posledné sa bude robiť 10ty mesiac. Zdôraznila sestrička že nie ako desiaty mesiac- október, ale že keď dieťa dosiahne 10mesiacov, nie skôr.
    Ibaže v termíne ktorý nám dali bude mať malý ledva 9mesiacov.
    Preto sa chcem poradiť či mám požiadať o odklad očkovania alebo by to nemal byť problém a nebude vadit ak bude zaočkovany o mesiac skôr?

    Ďakujem za odpoveď,
    Katarína

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je také podstatné, kolko bude mat práve mesiacov, podstatné je, aby boli správne dodržané intervaly: hexavakcína prvé očkovanie, druhé o 6 týždňov až dva mesiace, tretie o 6 mesiacov po druhom očkovaní. Pneumokoková vakcína/ prevenar alebo synflorix/ prvé očkovanie o dva meesiace druhé očkovanie o pol roka /6 mesiacov/ po druhom očkovaní tretie očkovanie. Pozrite si dátumy a takto to musí sediet!!!!Samozrejem ak žijete na Slovensku a očkujeme v schéme 2+1

  • Neskoré očkovanie

    , Autor: liv84

    Dobrý deň! Zaujíma ma Váš názor na neskoré očkovanie MMR. Synovi (25.8.2012) pretrvávali zvýšené teploty od 10/2013,takže lekárka očkovanie v 15.mesiaci odložila . Po odberoch,lebo teploty pretrvávali,v 1/2014 sa synovi ukázalo len znížené IgG-3,ostatné bolo v poriadku.Kontrolné odbery by sme mali absolvovať v priebehu 3 týždňov,nakoľko bol chorý. Chcem sa spýtať,či mu ,,hrozí" nejaký nežiadúci účinok,resp.riziko,keď dostane očkovanie neskôr ako je odporúčané.Ako postupovať,ak bude mať rovnaké výsledky??
    Za odpoveď Vám veľmi ďakujem.Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa môže byť MMR očkované kedykoľvek, kým ochorenia, proti ktorým je očkovanie určené, nedostane. Čo by som mu určite nepriala, hlavne osýpky sú nebezpečné ochorenie. Našľastie zatiaľ je u nás situácia s výskytom osýpok dobrá, neobávajte sa.
    Očkovanie MMR realizujeme, keď je dieťatko zdravé. Na vašom mieste by som vyčkala do ďalšieho imunologického vyšetrenia, respektíve kontrolných odberov. Imunológ musí stanoviť, či výsledky zodpovedajú závažnej získanej alebo vrodenej poruche imunity, u ktorých je niekedy toto očkovanie kontrainidkované. Ak sú výsledky vylučujúce takéto ochorenia, ak aj nebudú celom v norme a dieťatko bude zdravé, je očkovanie možné.

  • neskore ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    prosim o radu.dcera ma za 2 tyzdne 18 mesiacov.pred mesiacom dostala salmonelu,vyter je stale pozitivny.este sme neboli ockovany proti mumpsu,rubeole a osypkam.mozeme ist na ockovanie aj, ked je vyter pozitivny?vylucovanie salmonely moze trvat aj pol roka,a to by sme potom ockovanie do 18.mesiaca nestihli,..
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je bez klinických známok ochorenia, po rekonvalescencii, má normálne stolice, nechudne, je jednoducho až na výter úplne zdravvá, očkovaná môže byť. v každom prípade o tom rozhoduje lekár, ktorý bude očkovať.

  • Neskore ockovanie ??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den prajem,

    chcel by som sa Vas opytat na termin ockovania proti záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, žltačka typu B, hemofilová infekcia, pneumokok + rotavirus.
    Nas maly huncut sa narodil 12 10 2009 - 42 tyzden.
    Chodime pravidelne na poradnu a dalsi termin mame 2.3.2010 - ockovania.
    Vsade som sa docital, ze toto ockovanie by sa malo robit 3-4 mesiac, ale nam to vychadza az skoro na piaty. Neni to neskoro?

    Velmi pekne Vam dakujem za akekolvek infomacie.

    S pozdravom Jan.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem kedy bol očkovaný prti tuberkuloze, jeho ďalšie očkovanie má začať 12 týždňov po tomto očkovaní. Musí však byť zhojená reakcia po tomto očkovaní. Všeobecne vzaté je termín očkovania veľmi neskorý, dokonca neviem, či očkvanie proti rotavírusom do ukončeného šiesteho mesiaca stihnete, teraz som vypočítala, že stihnete ale len tak-tak.Ale v zásade je všetko v hranicicach normy, predpokladám že vaša lekárak má dôvod na to, prečo vás pozvalal práve v marci.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: