Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovanie v UK

    , Autor: maria-2

    Dobry den, chcem sa opytat na vas nazor na takyto ockovaci kalendar:

    2 mesiace
    DTaP/IPV/Hib, Pneumokok, Rotavirus, MenB

    3 mesiace
    DTaP/IPV/Hib, MenC, Rotavirus

    4 mesiace
    DTaP/IPV/Hib, Pneumokok, MenB

    12-13 mesiac
    Hib/MenC, MMR, Pneumokok, MenB

    2-11 rok
    DTap/IPV alebo dTap/IPV, MMR, chripka rocne

    Nie je tych ockovani nejako vela? Je treba tolkokrat preockovavat to iste ockovanie? Je v poriadku ak sa podavaju vsetky ockovania naraz pri jednej navsteve lekara?
    Moja dcera dostala zatial prvy set spolu s paracetamolom a zaroven v tom case brala antibiotika na zapalene ocko. Mne sa to moc nepacilo, ale doktorka povedala ze to je v poriadku vsetko dohromady. Vecer mala zacala strasne plakat a nedala sa nijak utisit. Miesta vpichov na jedej nohe jej navreli a scervenali. Mala je kludne dieta, skoro vobec neplace. Ja som ju taku este nevidela. Nechcela zobrat prsnik ani dudel, vobec nic az sa zakuckavala. Az zacala od kriku zaspavat mohla som jej dat paracetamol po ktorom sa ukludnila. V noci bola nekludna a horuca, dala som jej 3 davku paracetamolu. Na druhy den uz bolo lepsie ale stale mala teplotu okolo 37.5. Natastie to neslo vyssie tak som paracetamol uz nedavala.
    Uz su to dva tyzdne a mala ma na stehne stale hrcku na ktoru je na dotyk citliva. 
    Je takato reakcia normalna? Mohla to byt reakcia na kombinaciu tolkych ockovani+antibiotik?
    Ako mam postupovat pri dalsich ockovaniach? Netreba ich rozdelit alebo inak specialne postupovat? Tu kym sa nejedna o vazny pripad vsetko beru na lahku vahu, tak nema zmysel sa pytat doktora tu.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podanie viacerých očkovacích látok v jeden deň nie je žiaden medicínsky problém. Je to viac antigénov naraz ale pri bežnej komunikácii dieťa musí zvládnuť oveľa viac, a neznámych antigénov na rozdiel od očkovania, kedy vieme aké antigény boli podané. Uvedená schéma je schéma očkovania vo Veľkej Británii, v každom štáte je iná a nie je to žiadna neprimeraná zaťaž pre dieťa ani nie je dôvod očkovanie odďaľovať, deliť a podobne. Vo Veľkej Británii poznajú svoju epidemiologockú situáciu a vedia, že tieto očkovania deti potrebujú, aby boli chránené pred závažnými a častými infekciami.
    Reakcia na očkovanie bola primeraná, nesúvisela s množstvom podaných vakcín, skôr s typom dieťatka a reakciou jeho imunitného systému. Hrčka na nožičke znamená, že pri prenikaní ihly došlo k rozrušeniu niekorých podkožných štruktúr, ktoré sa teraz hoja a preto môže hrčka určitú dobu pretrvávať. O reakcii na očkovanie by ste mali informovať vášho lekára pri najbližšej návšteve poradne, prípadne pri ďalšom očkovaní.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: