Poradňa pediatra

Pridať otázku
odbornik2

Poradňa pediatra

10,093 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie MMR

    , Autor: Žaneta

    Dobrý deň. Môj synček (14mes) má potvrdenú alergiu na vajíčka. Niekde som sa ale v minulosti dočítala ze v tomto prípade sa očkovanie MMR neodporúča. Je to pravda ? Doteraz mal všetky očkovania v termíne, pri prvom a tretom mierna reakcia teda zvýšená teplota ale pri druhom skončil na antibiotikách.
    Vôbec nie som proti očkovaniu, hlavne nie teraz ale dosť ma to zaujíma keďže očkovanie mame začiatkom júna. Ďakujem za odpoveď, pekný deň.

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem aké mal príznaky, na základe ktorých sa stanovila alergia na vaječný bielok, ale nech je to akokoľvek, očkovať MMR vakcínou sa môže.
    Na základe spoľahlivých informácií alergia na vaječný bielok nie je dôvodom neočkovať MMR vakcínou.

  • Meškáme s druhým očkovaním

    , Autor: Števka

    Dobry den moj syncek (6mesacny ) ,absolvoval v tretom mesiaci prve ockovanie+rotavirus po 6tyzdnoch mal dostat druhu davku lenze bol chory a od vtedy je stale zahlieneny a ma soplik ,koli tomu ho nechcu zaockovat ,dnes ma 6mesiacov a stale sa to koli tomu odklada , boli sme aj na nosno krcnom a tam povedali ze je v poriadku s tym ze je tam to zahlienenie ,, a chcela by som sa spytat kolko mozu odkladat druhu davku prveho ockovania +rota ? Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Rotavírus sa musí podať najneskôr v šiestom mesiaci / 26 týždňov/, takže už by mal byť očkovaný, nehovoriac o tom, že soplík ani zahlienenie prípadne kašeľ z toho nie je dôvodom na odkladanie tohto očkovania! Podobne ani soplík a zahlienenie nie sú dôvodom na odkladanie ostatnýách očkovaní. Samozrejme, že o očkovaní vždy rozhoduje lekár , ktorý dieťa očkuje, po riadnom vyšetrení dieťaťa. Interval medzi očkovaniami je odporučený, ak sa redĺži, nie je dôvod očkovanie znova opakovať. Platí, že očkovanie treba previesť čo najskôr, ako sa dá.

  • Očkovanie MMR

    , Autor: Janka7385

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať či je v poriadku očkovanie MMR už v 9 mesiaci.

    Odpovedá: odbornik2

    V odôvodnených prípadoch, napríklad cestovanie do miest, kde sa osýpky vyskytujú, je možné očkovanie po deviatom mesiaci veku. ak sa však očkuje v tomto veku v pätnástom mesiaci je potrebné dieťa normálne zaočkovať a v našom očkovacom kalendári sa v jedenástom roku života normálne podáva druhá dávka . Okrem odôvodnených pípadov ako som uviedla vyššie, je očkovanie MMR až medzi pätnástym a osemnástym mesiacom.

  • Kiahne po očkovaní

    , Autor: edusko

    Dobrý deň pani doktorka.
    Syn bol na očkovaní v 6. rokoch. Po 14 dňoch od povinného očkovania dostal kiahne. Zrejme sa nakazil v čase očkovania o čom sme nemohli vedieť. Chcem sa Vás opýtať, či je to nebezpečné resp. či ho to môže ohroziť. Je to zaťaženie organizmu? Ďakujem a prajem Vám všetko dobré.

    Odpovedá: odbornik2

    Nie je to žiadna zvýšená záťaž pre organizmus organizmus zareagoval na očkovanie a zvýšil protilátky proti očkovaným ochoeniam a teraz tvorí protilátky poti kiahňam a bojuje s nimi, imunitný systém má takú kapacitu, že všetko zvládne.

  • Účinnosť MMR

    , Autor: Basa

    Dobrý deň,pani doktorka,epidémia osýpok vyvolala aj u mňa niekoľko otázok.Mam 3r.a1,5r. deti,obidve očkované v súlade s očkovaním kalendárom.Teraz,keď sa toľko píše o prebiehajúcej epidémií,by ma zaujímalo,ako je to s tým,že aj lekári priznávajú,že aj očkované dieťa môže dostať osýpky.Neriešila som to,lebo som sa spoliehala na kolektívnu imunitu,ktorá je už páse. Je možné zistiť,či moje deti majú protilátky proti osýpkam?Pýtam sa najmä preto,lebo ani jedno z mojich detí pri žiadnom očkovaní nemalo reakciu.Žiadne zvýšené teploty,zapálené miesta po vpichu,niekoľko dňový nepokoj a pod.Už som jednoducho znečistená a obávam sa,či moje deti nepatria práve medzi to malé percento, ktoré na očkovaciu látku nereaguje.

    Odpovedá: odbornik2

    vaše obavy chápem. Niektoré deti naozaj nevytvoria protilátky a to je jeden z mojich argumentov voči nesprávnemu jednaniu odičov, ktorí svoje deti neočkujú: statoční rodičia, ktorí aj napriek obavám, ktoré rodičia pri každom zásahu do detského organizmu prirodzene majú, nechaú svoje deti zaočkovať a môže sa stať, že práíva kvôli prehnaným obavám rodičov z očovania - a nepodstatneným- dôjde k šíreniu epidémie a ochoreniu aj zaočkovaných detí. Chcem vás upokojiť, to, že by dieťa nereagovalo na očkovanie je skôr vzácnosťou, väčšina detí po očkovaní imunitu proti danému očkovaniu vytvorí.
    Teoreticky je možné vyšetriť protilátky proti osýpkam, samozrejme po odbere krvi a na úhradu rodičov, keď že v tejto chvíli u zdravého dieťaťa nie je zdravotná indikácia k takémuto vyeteniu.

  • MMR vakcína

    , Autor: Jana

    Dobrý deň, mám synčeka ktorý pred pár dňami oslavil 6 narodeniny. V poslednej dobe stále počúvam o riziku osýpok, on zaočkovaný nebol pretože som to odmietla, nie preto že by som sa hrala na múdru, ale preto že pri predošlých očkovaniach sme po každej vakcíne skončili v nemocnici. Po prvej vakcíne mal cca 4 mesiace s vysokými teplotami a veľkým plačom v nemocnici,kde mu nevedeli zistiť čo s ním je. Potom o pár mesiacov 2.vakcína,malému sa začali vytvárať akoby štípance a vtedy začal kolotoč vyšetrení opäť hospitalizácia s tým že je to žihlavka, no dodnes sa neprišlo na to z čoho pritom má testy robené na všetko možne aj nemožne,čiže jedlo a všetky možné alergény a všetko stale vychadza negatívne.Potom prišlo 3 očkovanie,mal 10 alebo 11 mesiacov a dostal takú žihlavku že to mal zliaté do kopy vyzeral strašne a opäť hospitalizácia....vybavili sme si Šrobárov ústav kde nás stabilizovali.Nikto sa ani nezmienil či by to mohlo byť z očkovania.A keď mal byť očkovaný na MMR tak som práve preto odmietla, pretože nikoho nezaujímalo čím sme si prešli a či náhodou to nemôže byť reakcia na nejakú látku vo vakcíne.A samozrejme od posledného očkovania sme žihlavku nemali.Ešte musím pripomenúť že malý bol kôli tomuto od svojich 6 mesiacov na fenistile až do cca 2rokov a potom nám lekár zmenil na zyrtec asi do 5 rokov,bez toho aby sme vedeli kôli čomu, pretože ako som písala žiadna alergia na nič sa nepotvrdila.Ale samozrejme osýpok sa bojím tiež,nikto mi nevie poradiť a mám strach aj z očkovania ale samozrejme aj z osýpok. Prosím Vás poradte ako sa rozhodnúť.ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Mal by byť už očkovaný aj v piatom roku podobnou vakcínu ako boli prvé tri hexavakcíny: Infanix polio.
    Osýpky sú úplne iná vakcína, má iné zložky ako pneumokoková vakcína aj hexa vakcína.
    Odporúčam dokončiť očkovania, aj infanriom aj zaočkovať MM. Vzhľadm na predchádzajúce problémy, ako popisujete súvisiace s očkovaním, odporúčam očkovanie so zvýšenou opatrnosťou, vo vašom pípade v očkovacom centre. Mala by vás tam poslať vaša lekárka, neviem, kde bývate ale cenrá sú v Koiciach, Martine a Bratislave. Niekedy je potrebné očkovanie previesť v rámci hospitalizácie.

  • Vynechané očkovanie

    , Autor: Helk

    Dobrý deň.
    Mám 20 mesačného syna. Medzi druhým a tretím mesiacom prekonal infekt močových ciest,bol hospitalizovany a z toho dôvodu prvé očkovanie bolo niekedy v novembri, potom mal hlieny, tak druhé očkovanie bolo v apríli. Tretia dávka sa prekladala z dôvodu nižšieho železa,z krvného obrazu až doteraz, no a nakoniec sme ju, na rozhodnutie pani doktorky,vynechali, vzhľadom k tej dlhej dobe s tým,že máme dôjsť na 3 roky a že ho doočkujú 3 davkou. Zaockovali ho teda na 20 mesiacov na MMR. Bolo to správne rozhodnutie, nebude nám vynechaná dávka chýbať alebo nám to nemôže nejako poškodiť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Mal dostať najprv tretiu dávku hexavakcíny a pneumokokového očkovania a potom cca o dva týždne MMR!!!!!!
    Keďže sa spravilo najskôr MMR o šesť týždňov po tomto očkovaní má dostať uvedené dve vakcíny, ktoré sú booster dávkou základného očkovania!!! Očkovanie by malo riadne fungovať ale uvedená tretia dávka mala byť podaná 6 mesiacov po druhej dávke / čo bolo podľa vašej informácie niekedy v októbri/ a teraz je potrebné doočkovať čo najskôr ako sa dá, teda 4až6 týždňov po MMR. Žiadne čakanie do troch rokov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie je na to dôvod!!!!!!!!!!!!!!!

  • ockovanie MMR vo vyssom veku

    , Autor: nindula

    Dobry den, je mozne ockovat dieta vakcinou MMR aj vo vyssom - skolkarskom veku? dieta este nebolo ockovane touto vakcinou. Je mozne ockovanie monovakcinou proti priusniciam/mumpsu resp. osypkam? dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    U nás monovakcínu proti jednotlivým ochoreniam nemáme. Ani nie je potrebné ju mať. Je dokázané, že očkovanie trojvakcínou je účinné a nežiadúce účinky nie sú častejšie ako by boli po monovakcíne.
    očkovanie touto vakcínou je možné kedykoľvek počas života, nie je tam vekové obmedzenie. Akurát ak ste nedodržali odporučený termín očkovania a nebol na to zdravotný dôvod, očkovacia látka je hradená pacientom repsektíve rodičom.

  • Ockovanie a prechladnutie v rodine

    , Autor: Katus.ka

    Dobry den, mam jedenastmesacneho chlapceka,ktory bol zaockovany tretou davkou hexa a prevenar. Nasledne som o dva dni dostala nadchu, tiez je prechladnuty starsi syn (bol uz v case synovho ockovania). Hrozi nejake riziko , keby maly syn ochorel po ockovani? Syn je stale dojceny.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Žiadne riziko nehrozí, jeho imunitný systém na okovanie zareagoval a je dostatočne vyvinutý na to, aby zareagoval aj na prípadné ochorenie

  • Nimenrix, alebo FSME?

    , Autor: Silvia

    Chcela by som dat zaockovat dcery(6,16) proti kliestom. Starsia bola ockovana FSME, ale nebola preockovana po5 rokoch. Akou vakcinou ich mam dat ockovat? Nimenrix, alebo FSME? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik2

    Nimenrixa FSME nemajú spolu nič spoločné: FSME je proti kliešťovej encefalitíde - kliešťovému zápalu mozgových blán spôsobenému vírusom a NIMENRIX je očkovacia látka pri zápalu mozgových blán spôsobených meningokom, baktériou, konkrétne v tejto vakcíne proti typom C A W Y.
    Konkrétne u vás: FSME doočkujte jednou vakcínou, to stačí.
    16 ročnú potom dajte zaočkovať NIMENRIXOM, dospievajúci sú týmto ochorením zvýšene ohrození. Maličkú necháte naočkovať tiež v takomto veku NIMENROXom a môžete ju nechať zaočkovať GSME už v tomto veku.

  • Po ockovani prestal hybat nozkami

    , Autor: Evik36

    Dobry den pani doktorka,chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor. Syn bol ockovany 1x na nasu ziadost hexou a infarixom az koncom 6 mesiaca-bez problemov,druhu davku dostal koncom 8 mesiaca, 1 den bol v poriadku mal iba zvysenu teplotu,o 2 dni na to sa zobudil s hysterickym placom a nehybal nozickami,nevedel si sadnut,pretocit sa ani sa postavit.Predtym ockovanim uz chodil okolo nabytku,v ohradke bol pevny a mal iste statie,sedenie a chodil pekne aj ked som ho chytila za rucky. Ta nehybnost trvala asi 6 hodin,potom si uz sadol aj sa postavil ale nieje to uz to co bolo,pri stati je neisty,podlamuju sa mu nozky,zamotava sa,casto pada a ked sedi tiez pada do stran.Vidiet ze si neveri lebo ked sa drzi ohradky druhu rucku natahuje aby som ho chytila.Je takyto stav po ockovani normalny? Odozneje to casom?Boli sme na neurologii-je v poriadku. Od svojej pediatricky som dostala iba vyhybave odpovede. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik2

    Na očkovanie dieťa vždy zareaguje, reakcia sa môže prejaviť aj určitým motorickým nepokojom, nervozitou, plačom ale môže sa prejaviť aj ako také zastavenie, menej sa dieťa hýbe, menej komunikuje, dokonca sa menej usmieva aj džavoce. Raz to u mňa jedna mamička presne označila: dieťa je ako vypnuté. Je to krátkodobo trvajúca zmena, ktorá sa postupne upraví. Ďalšie očkovanie je vhodné spraviť so zvýšenou opatrnosťou: buď po príprave glukózou pred očkovaním alebo dohodnúť očkovanie v očkovacom centre - ambulancii pre komplikácie očkovanie, sú na Slovensku v Košiciach, Bratislave, Martine. Podľa môjho názoru reakcie na očkovanie bývajú miernejšie, keď sa dieťa očkuje riadne v termíne, teda v treťom mesiaci. Ak je dieťa zdravé, nie je dôvod očkovanie odkladať. Nenapísali ste, či bol očkovaný naraz aj proti pneumokokom, aj keď si myslím, že to by na reakcii nič nezmenilo.

  • Odmieta papat po ockovani

    , Autor: miriss

    Dobry den, prosim o radu ako dalej. Moja dcerka bola druhy krat ockovana Prevenarom 13. Ma 8 mesiacov dnes. Ked bola ockovana prvy krat v 3,5 mesiaci tak odmietala uplne papat ani moje mliecko nechcela, musela som ju nutene uspavat aby papala v spanku.Chudla a nepriberala mesiac a pol. Zo zaciatku schudla 400g a potom mesiac a pol jej vaha stala. Teraz sme zase po ockovani a ma presne to iste. Uplne odmieta papat, nechce ani moje mliecko. Mala by mat 3x prikrm denne ale nechce vobec nic papat. Max z kazdeho spapa 3 lyzicky, viac nie. Tekutiny jej doplnam, z poharika pije hroznovu vodicku.. cukrovu vodicku lebo naozaj nechce jest, tak aby mala energiu. Pani doktorka povedala, ze je to normalne a nechce to vobec riesit. Uz z posledneho ockovania sme pozadu o kilo a teraz za toto ockovanie zase chudne. Uz schudla 400g. Jej porodna vaha bola 2700g. Pred ockovanim mala 6680g, co uz konecne papala velke porcie co sa kazdy cudoval, ze kolko vie spapat a teraz nechce vobec nic :( ja uz som z toho na dne, chudne dalej. Nechcem aby bola drobna, uz to predym ockovanie nas stalo vela vahy.Prosim o pomoc, ako jej mam vratit chut do jedla? Nie su na to ziadne lieky alebo vitaminy? Na 8 mesiacov je drobna a to vdaka ockovaniu :( Prosim o pomoc. Dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem, či je to tá istá otázka, na ktorú som aj odpovedala, ale znova: nechutenstvo a úbytok hmotnosti po očkovaní som nepozorovala, ale je to možné. Vyčkajte týždeň, maximálne 10 dní, ale ptom treba stav riešiť, mohla by byť chudokrvná a preto nepapá.
    Ak kojíte, treba ju veľa kojiť, ponúknite jej prevaenú ochladen vodu, hroznovú šťavu by som nepodávala. Sladkú vodu / gluk=zu, nie bežný cukor, teda vodu osladenú glukopurom/ je vhodné podávať ale len cca 24 hodín po očkovaní.

  • Odmieta papat

    , Autor: miriss

    poprosim Vas poradit ako mam dalej postupovat, ked 7,5 mesacne babatko nechce 5 dni po ockovani papat. Vsetko len ochutna a necha tak, nic do nej nemozem dostat.Uz schudla 210g a stale nechce papat. Ked bola ockovana v 3 mesiacoch, tak tiez odmietala papat a schudla 300g a cely mesiac vobec nepriberala a stala s vahou mesiac. Skusam hociaku stravu a vsetko odmieta, slaske aj zeleninove prikrmy s maskom. Mliecne s mojim mlieckom uz vobec nie. Ked som vtedy volala lekarke, ze malicka nepribera a chudne po ockovani, bolo mi povedane ze to sa stava. Len ze uz od vtedy sme pozadu s vahou a este sme to nedobehli. Mala porodnu vahu 2700g a teraz ma 7,5 mesiaca a uz po chudnuti vazu 6470g, mala 6690g :( Namozu sa jej davat od lekara dake vitaminy alebo B12 aby mi uz nechudla a priberala ? Je stale kojena ale aj to uz menej chce papat, musim ju nutit papat v nosici. Mam o nu starach. Dakujem za pomoc.

    Odpovedá: odbornik2

    Nežiadúce, vedľajšie činky po očkovaní bývajú rôzne, priznávam, že s dlhším odmietaním stravy som sa nestretla.
    Odporúčam časejšie kojiť, pravidlene podávať jednotlivé druhy stravy/ mäsovozeleninový, ovocie, mliečnu kašu/ ale do jedla nenútiť!!! Ak tento stav bude pokračovať dlhšie ako týždeň až desať dní, odporúčam vyšetrenie u lekára. nechutenstvo a chudnutie môže mať inú ríčinu napríklad chudokrvnosť.

  • Zmena spravania po ockovani

    , Autor: Linda148

    Dobry den prajem, mam predcasne narodenu dcerku 33t+5 a ma diagnozu hypotonia. Prve ockovanie vakcinou Infanrix -hexa + Synflorix+ Rotarix sme absolvovali 6.12. Bez akychkolvek problemov neboli horucky ani ziadne ine problemy. Akurat o den neskor mala miesta vpichu cervene a zatvrdnute. Zatvrdnutie pretrvava aj tyzden po ockovani. Co sa chcem ale hlavne spytat je, ze po 5 dnoch som spozorovala zmenu spravania. Dcerka ma dnes presne 4 mesiace a uz 3 dni je akoby "vypnuta" prestala si dzavotat resp odpovedat dzavotanim ked na nu hovorime len otvara ustocka a snazi sa vydat zvuk ale akoby to neslo. Usmieva sa ale nie na hlas.Je aj akoby zadumciva, smutna. Je mozne ze zmena spravania je spojena s ockovanim? Pripadne mala by som to oznamit pediatrovi ako neziaduci ucinok ockovania? Dakujem krasne za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Presne tak, vypnutá charakterizujú mamičky správanie niektorých detí po očovaní alebo to tak nazvú, keď ich pri očkovaní na takúto zmenu správania pozorním. Áno, táto zmena správanie môže byť reakciou na očkovanie, ale je to vždy dočasná reakcie, po niekoľkých dňoch deťatko znova začne primerane reagovať. Sledujte ho, prihovárajte sa mu ako obvykle a uvidíte reakciou. Samozrejme, že ak by návrat do normy behom niekoľkých dní neprebiehal, je na mieste kontaktovať lekára.

  • Soor a očkovanie

    , Autor: Standy222

    Dobry deň chcem sa opytať na rizika spojene s ockovanim.Boli sme očkovaní pred tyždňoma stale mame teplotu. Dcérka má 1 rok a po dvoch dňoch po zaočkovaní somzistila že mame soor. Preliečili sme to ale teplota pretrvava. Neviem či z očkovania ale už mame obavu.

    Odpovedá: odbornik2

    Týždeň po očkovaní už teplota s očkovaním nesúvisí. Pravdepodobne ani so soorom. Môže však mať infekciu v dutine ústnej, s ktoru soor mohol súvisieť. Určite treba vyhľadať lekára

Otázok: 542