Poradňa pediatra

Pridať otázku
odbornik2

Poradňa pediatra

10,196 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • osýpky

    , Autor: Andrea

    Dobrý deň, dcéra 18.r. bola očkovaná proti osýpkam ako 1,5ročná. Ako 4r. dostala nefrotický syndrom a vzhľadom na imunosupresívnu liečbu už preočkovaná v 11.r nebola. Už tretí rok je bez liečby v pravidelnom sledovaní. Moja otázka teda znie či ju chráni to jedno očkovanie. respektíve či je vhodné vzhľadom na imunodeficit ju preočkovať. Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Ak teraz nie je na liečbe imunosupresívami ani kortikoidmi, je dôležité podať druhú dávku očkovania proti osýpkam čo najskôr. Samozrejme očkovať by ju mal lekár, ktorý ju má v starostlivosti, takže zhodnotí celkový zdravotný stav, prípadnú dlhodobú liečbu, vyšetrí ju a rozhodne o tom, či je alebo nie je možné očkovať. očkuje sa bežnou očkovacou látkou proti mumpsu, osýpkam a ružienke, zväčša Priorixom.

  • Je vhodné očkovať ak má súrodenec vírusové ochorenie?

    , Autor: Lucia

    dobrý deň, syn (13 týždňov) má mať vo štrvtok prvé povinné očkovanie. Staršia dcéra však mala predvčerom horúčku 39. Tú sme zrazili, na druhý den bola už iba zvýšená teplota. Dnes sme boli dať u lekárky moč na vyšetrenie, bol v poriadku. kázala nám prísť v deň očkovania aj sňou, aby ju pozrela. Pred dvoma hodinami sa jej však na tele začali objavovať červené fliačky. To však už sme s lekárkou nestihli skonzultovať, mohlo by ísť o šiestu chorobu?
    Ak by sa potvrdila šiesta choroba, je vhodné, aby bol syn zaočkovaný? Dočítala som sa , že inkubačná doba môže byť až 15 dní. Môže ho lekár zaočnovať aj v takomto prípade, ak je v rodine infekčné ochorenie? alebo sa automaticky očkovanie odloží? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Očkovanie vždy závisí od lekára, ktorý očkuje, pozná situáciu v rodine, v okolí, vyetrí dieťa. ja osobne ak je v rodine infekčné ochorenie, čo viróza určite je, dieťa, súrodenca neočkujem.

  • Rotavirus

    , Autor: Petra

    Dobrý deň. Pred 4 dňami sme boli na druhom očkovaní nášho 19 týždňového synčeka ...dali sme ho očkovať aj proti rotavirusom a toto bola druhá vakcina.. večer po očkovaní nám synček začal viac kakat a teplotovat...už sa ho to drží 4 dni.... Naša pediatrická vraví že tie hnačky nemá z očkovania lebo na prvé očkovanie takú reakciu nemal... Zaujímal by ma na to aj iný názor ...neviem čomu mám veriť

    Odpovedá: odbornik2

    Po očkovaní proti rotavírusom je možná reakcia na očkovanie: teoreticky to môže byť aj teplota / nikdy som v mojej praxi nemala/, môže to byť aj bolestivý plač, vracanie, riedka stolica Príznaky sa dostavia o jeden až tri dni, nie sú nijak výrazné / žiadna mamička okrem bolestí bruška iné príznaky u mojich detí nepozorovala/ a nevyžadujú žiadnu liečbu. Keďže dieťa má ťažkosti už pomerne dlho, určite by som znova navštívila alekára a bolo by potrebné hľadať príčinu a zvoliť rieenie ťažkostí.

  • MMR

    , Autor: Lucik

    Chcem sa opytat ci mozno ockovat mmr ked dcera dlhodobo uziva macmiror 1/2tab.vecer obden, kvoli casto opakujucim sa zapalom moc.ciest. Najskor uzivala pol tab.kazdy vecer, teraz po kontrole na nefrologii obden a takto sa to postupne bude vysadzovat. Poradnu mame v juli, nefrologa tiez...

    Odpovedá: odbornik2

    Ak nebude mať akútne ochorenie s horúčnatým priebehom a nebude užívať iné lieky, nie je dôvod neočkovať MMR. Pri preventívnom užívaní macmiroru je očkovanie možné, V každom prípade o očkovaní rozhoduje očkujúci lekár po riadnom vyšetení dieťaťa a zhodnotení aktuálneho zdravotného stavu, včítane liečby.

  • MMR

    , Autor: Tana

    Dobrý deň,
    písala som Vám pred rokom, keď sme odchádzali do USA, ohľadne očkovania MMR. Dcéra mala prvé očkovanie MMR vakcínou Priorix na SLovensku. V USA sme ju museli dať zaočkovať druhou dávkou, mala 5 rokov, vakcína mala označenie MMR II (našla som na nete, že ju vyrába firma Merck).Táto vakcína sa zrejme na SLovensku nepoužíva. Záznam mám aj v našom očkovacom preukaze a dostali sme aj očkovací preukaz v USA. Doktorka mi povedala, že v jedenástom roku možno bude musieť byť opäť preočkovaná na Slovensku, ale že to potom musí overiť na hygiene. Nechcem, aby ju opäť očkovali. Je možné tieto dve vakcíny takto kombinovať, aby boli účinné? Alebo je nutné ju znova očkovať vakcínou Priorix na Slovensku? Bojím sa nežiadúcich účinkov a preto by som to chcela odmietnuť. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Nemusíte odmietnuť, vaše dieťa je už očkované MMR vakcínou dvakrát, takže má kompletné očkovanie proti týmto ochoreniam / mumps, osýpky, ružienka/ a viackrát očkované nepotrebuje byť. Vakcíny od rôznych výrobcov sú v tomto prípade zameniteľné a očkovanie ktoroukoľvek vakcínou sa počíta za splnené.
    Očkovanie MMR ako aj všetky ostatné očkovaia majú v rôznych krajinách rôzne intervaly, rôzne očkovacie kalendáre sú, preto máte z USA toto očkovanieuž hotové, podľa ich kalendára. Očkovanie však aj u nás platí. Takže posledná veta: dieťa je riadne zaočkované, v jedenástom roku života očkované nebude!!!!!!!!!!!!!!

  • Kedy ockovat

    , Autor: kokanka

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať na Váš názor ako očkovať. Od 3 mesiaca lekárka odkladala očkovanie dcéry kvôli ekzému a vypareninám pod krkom. Keď mala dovŕšené 4 mesiace+1tt ju zaočkovala iba Infanrixom Hexa kvôli zapálenej kože pod krkom. Ako teraz pokračovať s ďalšími očkovaniami? Kedy zaočkovať Prevenarom/Synflorixom, Rotarixom a kedy preočkovania IH? Vďaka za názor. Pekný deň.

    Odpovedá: odbornik2

    Jednotlivé intervaly očkovania sú presne dané. Medzi dvoma neživými očkovacími látkami, rôznymi zvyčajne držíme interval dva týždne, ale nie je to podmienkou. Takže cca 14 dní po Infanrixe hesa je možné očkovať Synfloriy. Medzi dvoma dávkami Infanrixu držíme interval 6 týždňov až dva mesiace, medzi dvoma dávkami Synforiyu / aj prevenaru/ inteval presne dva mesiace / nie kratší!!!!/. Rotarix môžete podať s Synflorixom / alebo prevenarom / alebo aj infenrixom hexa alebo samostatne v akom koľvek intervale od nich ale platí, že musí byť ukončené očkovanie Rotarixom do ukončeného šiesteho mesiaca a interval medi dvoma dávkami je najmenej/!!!/ jeden mesiac. Takže vo vašom veku máte najvyšší čas podať prvú dávku rotarixu , aby ste do šiesteho mesiaca stihli obe!!!!!

  • Ockovanie MMR

    , Autor: zaza8080

    Dobry den.Chcem sa opytat ohladom odstupu ockovania a uzivania ATB. 13.6.douzivame klacid pre atypicku pneumoniu,dnes sme ukoncili augmentin pre otitidu.10.7.ideme do Polska na dovolenku. Rada by som absolvovala ockovanie u 15 m syna pred dovolenkou.Je mozne po 2 tyzdnoch od douzivania dvojkombinacie ATB zaockovat? Aby sme mali nejaky cas na prip.reakciu,alebo radsej odlozit po dovolenke.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Očkovanie a užívanie antibiotík až tak veľmi spolu nesúvisí, niekedy sa očkuje aj počas užívania antibioík, keď sa beú dlhdobo, reventívne.
    Očkujeme vžd zdravé dieťa. Teda ak lekár zhodnotí, že vae dieťa je už zdravé, nie je žiadna kontraindikácia očkovania, dieťa môže byť zaočkované v akomkoľvek intervale po dobratí antibiotík. Ak išlo o závažné ochorenie, čo u vás pravdepodobne išlo, je samozrejme vhodné očkovať až po uplynutí doby rekonvalescncie, čo je pravdepodobne po takomto infekte tých 14 dní a potom je možné očkovať. Reakcia na toto očkovanie je o 5 až 11 dní, takže je vhodné ho naplánovať tak, aby reakcia neprišla práve počas dovolenky.

  • povinne ockovanie

    , Autor: PinkyPie

    Dobry den,dcerka ma za sebou dve povinne ockovania v 3. a 5.mesiaci.Caka nas este tretie ockovanie v 11.mesiaci.Chcela by som sa vsak opytat,nakolko je chranena dcera dvomi ockovaniami?Pri styku s chorobou sa moze nakazit?A tiez ma zaujima,ako dlho maju vakciny ucinnost?Do ktoreho veku?Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    chránená je asi mesiac po podaní druhej dávky, preočkovanie je potrebné pre udržanie ochrany. Hovoríme o účinnosti jednotolivých zložiek vakcín, tá je rôzna. Proti žltačke typu B sa predpokladá už celoživotná ochrana, preočkovanie nie je plánované ani sa nikde neprevádza. Hemofilové infekcie pretrvávajú niekoľko rokov a hlavne po piatom roku života nepredstavujú pre dieťa život ohrozujúci stav. Detská obrna, tetanus, záškrt a čierny kašeľ sa preočkovávajú v určitých intervaloch, aby sa obrana zachovala.

  • Ovčie kiahne

    , Autor: niki229

    Dobrý deň, mám syna ktorý má 2 roky aj 2 mesiace začal navštevovať škôlku a ja som momentálne v 13 týždni tehotenstva...ako dieťa som prekonala ovčie kiahne...a chcem sa opýtať či môžem dať teraz zaočkovať syna proti kiahňam aj napriek tomu, že som tehotná...viem, že to predstavuje riziko pre ženy, ktoré ešte kiahne neprekonali...no pre istotu sa pýtam, či to nie je riziko aj pre mňa, keďže by som bola so synom po očkovaní stále v kontakte...vopred Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    očkovanie ako také riziko nepredstavuje, ak ste kiahne prekonali tak o to menej. Jediné rizko by bolo, keby sa po očkovaní ako reakcia na očkovanie objavili na ele dieťatko malé pľúzgieriky, ako kiahne. Tie by mohli obsahovať vakcinačný kmeň kiahní. V takom prípade by dieťa nemalo prísť do kontktu s človek, ktorý má zníženú imunitu / onkologický pacient, ten , ktorý užíva lieky na zníženie iumunity/ alebo tehotná žena, ktorá neprekonala kiahne ale samozrejme vyhla by som sa kontaktu s takýmto dieťatkom, aj keď som tehotná a kiahne som pekonala. A a rozhdonte pre očkovanie, amli by ste mať zabezpečené, že vám so starostlivosťou o dieťa niekto pomôže, ak by sa vyskytli hore uvedené príznaky reakcie na očkovanie.

  • MMR

    , Autor: Kristína

    Dobrý deň, môj syn je riadne ockovany podľa ockovacieho kalendára. Očkovanie vakcínou MMR sme odložili na 20 ty mesiac nakoľko prekonal v čase keď sa mal riadne ockovat zápal pľúc.
    Chcem sa opýtať, kým sme čakali hodinu v čakárni pred očkovaním boli tam choré deti s kašľom, malého sme zaockovali mám ale obavu že ak sa v čakárni nakazil a ockovali sme ho v inkubačnej dobe či to nebude problém
    A druha otazka, maly mal v krvy nedostatok železa preto mal nasadený pyridoxin, acidum folicum, a kvapky železo maltofer. Berie tuto kombináciu cca mesiac, nie je problém že sa teraz ockoval aj keď nemá dobratu dávku, riadne bral lieky aj v deň očkovania a nerobil sa mu kontrolný krvný obraz?
    Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Lieky na chudokrvnosť nie sú dôvodom neočkovať, neovplyvnia pozitívny účinok očkovania.
    To, že ste čakali v ambulancii medzi chorými deťmi na očkovanie je zle menežovanie chodu ambulancie. V zásade to má byť tak, že by sa choré a zdravé deti v ambulancii nemali stretávať, má byť čas na kuratívu, teda ošetrovanie chorých detí a prevenciu teda vyšetrovanie, očkovanie poradne pre zdravé deti. Nikey je ťažké to dodržiavať a často aj mamičky samé, tento spôsob menežovanie ambulancie nedodržiavajú. Ak by aj ochorel, niejako to neovplyvní účinok očkovania a protilátky sa proti očkovaným ochoraniam vytvoria.

  • rotarix

    , Autor: Maria

    Dobry den pani doktorka. 25.04.2017 sme boli zaockovany na 3mesiace no priplatili sme malej aj Rotarix chcem sa opytat musime ist aj pre druhu davku alebo to mozeme odmietnut. Dakujem Maria

    Odpovedá: odbornik2

    Samozrejme, že ju môžete odmietnuť, mám asi ti deti, ktoré z rôznych dôvodov / nie preto, že by odmietali/ dostali lej jednu dávku a aj tá ich proti ochorenieu ochránila / stretli sa s ním a neochoreli/ neviem, aký máte dôvod nepkračovať v tomto očkovaní, ale ak ste už začali, je správne ukončiť očkovanie dvoma predpísanými dávkami / alebo troma, podľa toho, ktorou vakcínou očkujete/. Očkovanie u zdravých detí, / teda tých , ktoré nemajú závažné ochorenie zažívacieho traktu/ nemá žiadne vedľajšie príhody a hlavne u detí s iným ochorením / srdcová vada obličkové ochorenie a podobne/, ktoré ich častejšie privádza do zdravotníckych zariadení je veľmi potrebné, pretože práve v nemocnici, ambulancii môže dostať ochorenie spôsobené rotavírusmi.

  • mmr medzi hexavakcinu

    , Autor: sysa

    Dobrý den,

    mám dcérku 2r. a 2m. S očkovaním sme začali neskôr a momentálne má za sebou dve dávky hexavakcíny a tretia ju čaká v júli. Chcem sa spýtať či je možné a správne keby bola teraz teda cca 4 mesiace po druhej dávke hexy očkovaná mmr? A následne by cca 2 mesiace po mmr dostala tretiu dávku hexy. Nie je to riskantné vstupovať do procesu tvorby protilátok z neživej vakcíny práve živou vakcínou mmr?. Aj vzhľadom na to že by po mmr bola opäť aplikovaná neživá hexavakcína. Bol by taký postup správny. Ak je to možné, stretli ste sa už s tým? Zaočkovanie mmr teraz zvažujem práve kvôli osýpkam čo sa teraz vyskytujú v europe ale v žiadnom prípade nechceme nič riskovať a ak je to čo i len trochu riskantné alebo neodskúšané radšej dokončíme očkovanie hexou a až potom dáme mmr. Mám na to totiž názory dvoch pediatrov a sú úplne odlišné. Jeden tvrdí že kľudne sa to môže a druhý že v žiadnom prípade sa to nesmie. Dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Je úplne lege artis, teda podľa pravidiel, ktoré platia zaočkovať medzi druhou a treťou dávkou hexavakcíny MMR. Správne ste sa rozhodli, že ste očkovať začali a treba ho aj dokončiť ako najskôr sa dá. ochorenie na osýpky / ale aj ostatné dve choroby/ je závažné, môže byť dokonca smrteľné alebo mať neovpylvniteľné závažné následky a v sčasnej epidemiologickej situácii v je dôležité, aby dieťa bolo proti nim zaočkované. Po očkovaní MMR môže dostať ďalšie očkovanie najskôr o 4 týždne, ideálne o 6 týždňov.

  • Ockovanie MMR

    , Autor: angelikas

    Dobry den pani doktorka, chcela by som sa spytat. Da sa ockovat proti osypkam skor ako v 1 a pol roku?Mam 5 mesacnu dcerku a obavam sa osypok.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    V epicentre epidémie sa dá očkovať už od iesteho mesiaca, ale je to ochrana pred ochorením v prípade epidémei v okolí, v pätnástom mesiaci sa dieťa znova očkuje. Pokiaľ nie ste v epicentre epidémie, očkujeme od prvého dňa pätnásteho mesiaca, má to svoje opdstatnenie , ktorésúvisí s imunitným systém a tvorbou protilátok proti ochoreniu.

  • Otazka

    , Autor: Ivana

    Zdravim,moj syn ma 4rocky a nebol ockovany na osypky ....prve ockavanie sme znasali tazko s teplotou,triaskou,vracanim....zvecsili sa nam uzliny,ktote su zvecsene do teraz...
    Prestal mi po tom.rozpravat bol uplne ticho,zacal rozpravat dost neskoro....mmr som nedala kedze sa spaja s autizmom,ale kedze je zvyseny vyskyt osypok mam strach....poradte mam ho dat ockovat ci nie?

    Odpovedá: odbornik2

    MMR očkovanie spájali s autizmom ľudia, ktorí nevdia nič o očkovaní ani o autizme a dnes je dokázané, že to bolo všetko účelovo vymyslené a autizmus nemá príčinu v očkovaní MMR ani inom.
    Osýpky, ale aj ostatné dve ochorenia, proti ktorým sa MMR vakcínou očkuje sú závažné ochorenia, hlavne na osýpky aj v 21.storočí deti zomierajú ajedinou prevenciou je očkovanie. Nehovoriac o tom, že ak dieťa osýpky prekoná, ešte nemusí mať vyhraté, lebo existujú aj neskoré následky prekonania osýpok, ktorými je ochorenie mozgu s postupnou stratou veškerej šedej aj bielej hmoty mozgu. Takže ak sa chcete o svoje dieťa dobre postarať a predísť závažným ochoreniam, nechajte ho čo najskôr proti mumpsu, osýpkam a ružienke zaočkovať!

  • Očkovanie MMR

    , Autor: Romana

    Dobrý večer pani Doktorka .Chcem sa opýtať kedy mám dať dcérku zaočkovať na MMR?Situacia je takáto ,prvé dve očkovania sme zvládli v termíne a v pohode.Tretie základne sme mali v 13nastom mesiaci ale najskôr len do jednej nožičky (hexa)pretože naša pani Dr.to ockuje po jednej dávke a o 2 týždne sme mali byt do druhej nožičky ..ale žiaľ po 3tej dávke hexa sme mali reakciu malá sa cela od hlavy po päty zaliala červenými veľkými fľakmi a preto sme prevenar ockovali už pod dozorom na Kramároch a tam sme dostali termín na MMR 10.maja ...lenže dcérka mala teraz 4 dni vysoké teploty a potom sa vysypala na celom tele (predpokladám 6ta choroba )nebola som s tým u Dr .kedze som myslela ,že ma teploty zo zúbkov a preto neviem,že kolko týždňov pred očkovaním ma byt dieta úplne zdravé či je bezpečne ju dať po takejto chorobe o 2 týždne ockovat ?alebo to posunúť na neskôr ?Dakujem za radu

    Odpovedá: odbornik2

    myslím, že 14 dní po skončení uvedeného ochorenia je možné očkovať. V každom prípade je dieťa pred očkovaním vyšetrené a lekár zhodnotí, či je alebo nie je možné v danej chvíli očkovať. Samozrejme, že potrebuje vedieť všetky informácie, teda aj to, kedy a aké ochrenie dieťa v poslednom čase prekonalo.

Otázok: 563