Poradňa pediatra

Pridať otázku
odbornik2

Poradňa pediatra

9,643 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stafylokok

    , Autor: Dajana

    Dobrý deň prajem pani doktorka. Chcela by som sa opýtať, ako sa má uvoľňovať predkožka u 2,5 ročného chlapca? Má sa dať stiahnuť až úplne dole, aby bolo vidno celý žaluď alebo je to v poriadku, aj keď sa dá len do polovice. Boli sme u urológa, ten mu to sťahoval nasilu a hrozil operáciou. Počula som aj o kúpeli zo Slezu nebadaného, ale nie je ho zohnať v lekárni.
    A ešte čo znamená ak je chemický moč v poriadku, ale moč K+ obsahuje stafylokoka. Čo to znamená, je potrebné preliečenie antibiotikami? Na kontrolu máme ísť až o týždeň, tak som zvedáva teraz. Ďakujem pekne

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem koľko stafylokoka obsahuje, je to podstatné. Taktiež neviem, prečo bola moč vyšetrovaná a či má dieťa nejaké ťažkosti / horúčky hlavne/. Ak je len tento nález nie je potrebné hneď nasadiť antibiotiká, treba moč skontrolovať hlavne správne odobrať : cikať rovno do skúmavky.
    predkožku treba uvolňovať postupne, nakoniec musí odhaliť celý žalud ale to sa stane postupne aj rastom penisu. Niekedy je však operačné riešenie nevyhnutné, rozhoduje o tom urológ.

  • kiahne

    , Autor: zuzana28

    Dobrý deň, moj syn dostal v stredu vecer kiahne a teplotu mal dva dni 38.9..na treti den mal cez den 37 a k veceru 38 tak isto aj dnes.. len stale ho strasa zima...dr nam predisala tanbo-hermal a fenistilove kv. (3x15 kv) nurofen,ale bohužiaľ moc nezaberaju strasne ho to svrbi place a je nervozni :-/ ...za 7 dni na kontrolu..a co sa tyka kupania ho nekupen bo ma teplotu ,kedy by som ho mohla okupat?a dnes sa aj vyhadzal v pusine jednu ma na dasni a podnebie ma vyhadzane (afty, infekcia) neviem...pit mu davam aspon liter vypije za den ale s cukrom inak mi ho nevypije (harmancek, repik),nech aspon pije ked nechce jest ...mohli by ste mi poradit na to svrbenie telicka a co do tych ust a id bolesti?..ja som mu dala kloktat harmancek bo ho boli velmi hrdlo plus ustna dutina Ďakujem a Dovidenia

    Odpovedá: odbornik2

    Harmanček určite nie!!!! Nech si vypláchne pusu aj niekoľkokrát denne repíkom alebo odvarom zo šalvie. Môžete mu na afty kvapnúť aj cebion multi kvapky, 1-2 kvapky na aftu.
    Osprchovať ho môžete každý deň teplou vodou bez mydla a len tak jemne vysušiť plienkovou bábätkovskou osuškou. Ničím nenatierajte!!!Žiadne tanno hermal lotion!!
    Neviem koľko má rokov ale teplý kúpeľ by mal pomôcť aj na svrbenie a večer by ste mohli zvýšiť fenistil na 20 kvapiek. Od teploty preferujem paralen v dávke 15 mg na kg váhy a dávku.
    Kontrola je po 14tich dňoch od začiatku ochorenia, lebo toľko má byť doma.

  • bronchitída

    , Autor: zaza8080

    Dobrý deň, pani doktorka. Mám 8,5mes. syna, ktorý od októbra je častejšie prechladený-soplíky, zvýš.TT, niekedy kašeľ. Má alergiu na bielkovinu KM/krv v stolici, diagnóza na zákl.mojej elimin. diéty/. Skúšala som opäť mliečnu bielkovinu len v pečive, bez jedenia mliečných výrobkov, krv v stolici sa neobjavila, no zdá sa mi, že tie soplíky sa nakopili odvtedy, stolica s hlienmi. Teraz mal opäť čire soplíky, subfebrílie, po týždni sa pridal kašeľ vlhký, neskôr nemohol dobre odkašľať. Asi na 4.deň, keď kašľal, len zvýš. TT, tak sme boli na LSPP, kde pán doktor diagnostikoval bronchitídu. Napísal nám Klacid a mucosolvan. Potom som ešte poprosila urobiť CRP, ktoré bolo 7, čo ma prekvapilo. Lekár svoje rozhodnutie nezmenil. Tak sme nasadili ATB. CHcem sa opýtať, nemohol byť posluch. nález len na základe zahlienenia, ak CRP bolo 7 a bola to už rozbehnutá infekcia DC? Alebo svedčí posluchový nález vždy o bakteriálnej infekcii DC? Napriek ATB liečbe, čo sme nasadili v sobotu, v pondelok bol syn spastický a po konzultácii s alergológom staršej dcéry sme inhalovali ventolín. Obávam sa, že bude sa nám to opakovať pri každej viróze. Myslíte si, že ATB boli opodstatnené a neprešlo by nám to len na ventolíne a mukolytikách? Aké máte s tým skúsenosti? Opäť som sa rozhodla pre diétu bez mliečnej bilekoviny. ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: odbornik2

    Diétu držte, naozaj príčinou opakovaných ťažkostí môže byť alergia na bielkovinu kravského mlieka.
    Neviem a ani nerada hodnotím prácu iných kolegov, dieťa som nevidela. Faktom je, že bronchitída, hlavne v tomto veku, býva spôsobená vírusmi a antibiotická liečba zväčša vôbec ni e je potrebná, ak tak len pri hroziacej alebo vzniknutej bakeriálnej komplikácii. Lekár na pohotovosti však dieťa ani rodinu zväčša nepozná, tak sa istí, teda dá antibiotiká.

  • Trifed

    , Autor: Danielka1989

    Dobry den,prosim Vas dcerka mi ochorela,ma nadchu kasel a teplotu a dostala antibiotika amicsoklav a zeleny Trifed...Nieje to moc vela na 5 mesacne babatko?Mozem trifed vymenit za sinupret?Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem sa vyjadriť, dieťa som nevyšetrila. Ja som pri nasadzovaní liekov malým deťom veľmi opatrná. Bez vyšetrenia CRP antibiotiká nedávam.
    Ak je potrebné oba lieky brať, nie je to problém ani u takto starého dieťatka.
    Trifed za sinupret môžete vymeniť, trifed nie je antibiotikum ani život zachraňujúci liek.

  • Tik hlavicky

    , Autor: Anna

    Dobry den pani doktorka, mam 15mesacnu dcerku...... stale sa kojime a hlavne vecer pri zaspavani ked kojim doat myka hlavickou cim to moze byt sposobene? Je potrebne ist na.nejake.vysetrenie? Prejde to samo? Mali sme teraz dost blbe obdobie doma dost sme sa vadili s a kvoli svoke mala bola pri tych hadkach.......dakujem velmi pekne za pomoc

    Odpovedá: odbornik2

    Dieťatko môže byť nepokojné, hádky ho určite vždy rozrušili. Môže to však byť spôsobené aj tým, že navečer už máte menej mlieka, neteči dostatočne a dieťatko sa pri tom hnevá. Treba ten pohyb sledovať, skúsiť sa jej prihovoriť, či reaguje primerane. Ak by to mal byť nejaký druh kŕčov, čoho sa pravdepodobne bojíte, tak by nereagovala, bola by v bezvedomí.

  • Maltofer

    , Autor: Ingeborg

    Dobrý deň pani doktorka,
    chcela by som sa spýtať, kedy sa robí kontrolný odber na zistenie hladiny železa v krvi po dobratí kvapiek Maltofer, aby neboli výsledky skreslené. Je možné ho robiť hneď na druhý deň po dobratí Maltoferu alebo je potrebný nejaký časový odstup od ukončenia liečby? Za vašu odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Odber je potrebné robiť najskôr o 14 dní po dobratí Maltoferu. Pri liečbe maltoferom je hladina železa daná pravdepodobne užívaním a vstrebávaním lieku a nie je obrazom metabolizmu železa v organizme.

  • subfebrílie a nádcha

    , Autor: zaza8080

    Dobrý deň, pani doktorka. Chcela by som sa opýtať. Moja dcéra ma často nádchy, má 5 rokov, chodí do škôlky. Pred mesiacom brala ATB Augmentin pre sinusitídu?, CRP 25.(upchatý nos, hlieny žiadne, zvýšené teploty). Po mesiaci má opäť nádchu. Začalo to vodnatou nádchou, suchý dráždivý kašeľ, TT jednorázovo 39 C. Na druhý deň len subfebrílie, hlieny zhustli, kašeľ sa pomaly menil na produktívny. Teraz máme asi 3. deň subfebrílie okolo 37.5C večer, husté hlieny žlto-zelené, kašeľ občas produktívny. U lekára som s ňou ešte nebola, asi by sme opäť skončili na ATB. Užíva Imunoglukan, Ambrobene, Fenistil, vit.D, preplachy nosa fyz. roztokom, kvapky do nosa. Moja otázka znie- môže, ak by išlo opäť o sinusitídu, dostať z toho bez ATB. Viem, že pred dvomi rokmi bol podobný scenár, dva týždne sme mali subfebrílie, nádchu a potom to skončilo. Aký máte na to názor. Aj ja som mávala ako dieťa časté sinusitídy- nádchy trojtýždňové a neboli liečené ATB. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Sinusitida je najčastejie ochorenie spôsobené vírusmi, ktoré sprevádza nádchu.
    Učite by som ho hneď neriešila antibiotikami! Ani keď je sprevádzané zvýšenými teplotami a mierne zvýeným CRP. podstatné je, či ju napríklad bolí hlavička, či je zvýšene unavená, má nechutenstvo.
    Liečba, ktorú má je v poriadku, možno by som ambrobene zamenila za liek rozpúšťajúci hlieny / napríklad nasivin sinus 2x2,5 ml/ a pridala liek trifed 3x2,5ml ale ten je na predpis. Niektoré deti ho neznášajú dobre: buď hneď zaspia alebo sú nepokojné a nevedia zaspať. je to však zriedkavé, a ak dieťa liek dobre znáša v tomto prípade je veľmi účinný.

  • angína

    , Autor: Mima

    Dobrý deň, dcéra mala od nedele zapálené hrdlo a opuchnuté mandle / má ich údajne chronické, ale nízke ASLO, alergologička a imunlogička neodporúčala ich vybratie, angína raz do roka/, teplota zvýšená, 37,1, spontánne klesla a viac sa neobjavila, hrdlo sa postupne ukľudňuje /dcéra cmúľala pastilky dorithricin, mandle odpúchajú, boli bez hnisavých čapov. Dcéra si dnes bola u pani doktorky pre ospravedlnenku , nakoľko som ju nechala doma. Pani doktorka ju vyšetrila a nasadila atb Klacid 500, 1x1. Chcem sa opýtať, či je potrebné začať brať ATB napriek zlepšujúcemu sa stavu. Kašeĺ a nádcha sa zatiaľ nerozvinula. Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem ako je dieťa staré.
    Dorithricin nepoužívam, neverím, že lokálne antibiotikum je vhodné na liečbu angíny.
    Klacid určite nie je antbiotikum vhodné na liečbu angíny, pokiaľ dcéra nie je alergická na peniclín. Ja som ju však nevyšetrovala takže neviem povedať, čo viedlo pani doktroku k tomu, že sa rozhodla pre klacid.

  • streptokok

    , Autor: viva1985

    Dobry den,
    chcela by som sa informovat nasledovne.: moj syn 3 roky zacal chodit do skolky. Zacalo to nadchou pre troma tyzdnami, bol mu robeny vyter z nosa. Od pani doktorky dostal hnede robene kvapky, po ktorych mu nadcha presla. Ked prisli vysledky vyteru, bol zisteny streptokok. Nakolko nadcha presla, dr. antibiotika nepredpisala. Chodili sme tyzden do skolky a syn zacal mat teploty 38,5. Skoncili sme na pohotovosti, nakolko plakal, ze ho boli hrdlo. diagnoza: angina. Doktorka na pohotovosti predpisala penbene kazdych 8 hodin 10 dni. Ked sme sli na kontrolu o 4 dni po pohotovosti k nasej pani doktorke, ta nebola nadsena s penbene, nakolko mu tam vysla citlivost, co samozrejme doktorka na pohovosti nemala odkial vediet. Nasa dr. ponechala ant , mame ich dobrat, lebo zmenit ich uz nemohla. A moja otazka znie: zaberu mu vlastne tieto ant. aj ked tam vysla citlivost? mozu vyhubit streptokoka aj napriek citlivosti? samozrejme o 3 tyzdne ideme na kontrolny vyter. Na imunitu davame imunoglukan. Je dobre davat aj par kvapiek oreganoveho oleja?Dakujem pekne

    Odpovedá: odbornik2

    S oreganovým siupom nemáme skúsenosti, neviem sa vyjadriť. Imunoglukan podávajte a nezabudnite od novembra do konca marca podávať vitamín d alebo peparát s rybím tukom, to je podpora imunity v zime§
    Liekom voľby, teda správnym liekom na angínu je penbene, tak ako ho užívate! Je nesprávne dávať iný liek. Streptokok, ktorý vyšiel z nosa je síce iný streptokok, ale ten určite nie je príčinou angíny, ten žije v nose mnohých detí a zväčša nerobí nositeľovi žiaden problém a je správne, že ho pani doktorka neliečila antibiotikami. Aj streptokok v nose býva zväčša citlivý na penbene, hlavne keď sa penbene užíva vo vyšej dávke. Vôbec sa tým netrápte.

  • Opuchnuté oci

    , Autor: Ika

    Dobrý deň moja 6 mesacna dcérka má často opuchnute očká ktoré sú aj pod očkami červené a si aj ich často pretiera môže to byť alergia?

    Odpovedá: odbornik2

    Môže to mať rôzne príčiny: alergia je v tomto veku málo pravdepodobná a taktiež aj v tomto období.
    Možno spinká na brušku, vedy môžu byť očká opuchnuté.
    Je potrebné vyšetriť moč, aby to nebol príznak ochorenia obličiek.

  • kasel

    , Autor: ivanav

    Dobry den,mam 3 roc. dcerku,ktora zacala navstevovat skolku.Zhruba kazde 3 az 4 tyzdne jej zacnu sopliky s kaslom,na ktore podavam sirup Bronchipret.Pred 2 tyzdnami prekonala aj kiahne.Chcem sa spytat,ci je vhodne podavat sirup Bronchipret opakovane po tych 3 az 4 tyzdnoch,kedze mam s nim vyborne skusenosti.Ine lieky jej nepodavam a ci by mala brat aj vitaminy?Kedze pri kiahnach brala Cebion imunity a sirup Isoprinosime.Za skoru odpoved dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Bronchipret môžete pokojne podávať aj opakovane, keď dostane soplík a kašlík, iste to donesie zo škôlky. je to bylinkový liek, nie je možné predávkovanie. Teraz od novembra do konca marca by mala úživať vitamín D / 2 kvapky denne/ alebo rybí tuk vhodný pre jej vek. Poraďte sa v lekárni. Naše deti majú málo vitamínu D len zo slniečka a potrebujú ho okrem dobrého rastu kostí aj na fungovanie imunity.

  • Soplik

    , Autor: Kinga

    Dobrý den prajem, moja 6-mesačná dcérka ma týžden soplik, ktorý je ciry, doteraz sme na to používali libenar, sinupret sirup a nasivin kvapky, pričom táto liečba nepomohla a soplíky zostali. Včera sme zašli k doktorke, ktorá nam odporučila este fenistil kvapky a vypísala pamycon do nosa. Libenar som zmenila na physiomer, dala fenistil kvapky a iba večer som začala s pamyconom (teda jej zatiaľ dala 1 dávku) a zdá sa mi, ze sa jej stav dost zlepšil, krásne spinka celu noc, tak som sa chcela opýtať, či mam pokračovať s podávaním pamyconu? Nechcem ju zbytočne zahltiť atb, ale neviem, či mozem prestať, keď som uz dala 1 dávku.

    Odpovedá: odbornik2

    Určite pokračujte s pamyconom celý týždeň. Taktiež s fenistilom. Treba pridať aj vitamín C 4 kvapky denne.

  • Fenistil kvapky

    , Autor: lim3tka

    Dobry vecer, pani doktorka,

    rada by som pocula Vas nazor na Fenistil kvapky, resp. to, ze pri kazdej nadche, kasli, prechladnuti, resp. aj preventivne moja lekarka predpisuje Fenistil kvapky. Pravdupovediac, ja som nie moc zastanca toho, aby sa do dietata stale pchali nejake kvaky a lieky, a nejako sa stale branim mu davat Fenistil kvapky pri obycajnej nadche, prechladnuti, resp. teraz preventivne, ked zacal chodit do skolky. Moj nazor je taky, ze pokial nenecham jeho imunitu bojovat s chorobou a dam Fenistil, mozem mu nejake alergie skor privodit, aj ked momentalne sme ziadne alergie nezaznamenali...Dalsia vec, od zaciatku septembra mal maly 2x nadchu, potom zacal pokasliavat, co vyvrcholilo do riadneho kasla, s vysokou teplotou, tak moja lekarka nasadila aj antibiotika, plus to, ze po dolieceni mozeme nasadit Ribomunyl, aby sa vraj v skolke lepsie drzal a chranil ho. Ja sa vsak tomu opat branim, lebo to bola prva silnejsia choroba, a v podstate moj nazor je, ze liecit imunitu mozno treba zacat po viacerych opakovanych chorobach, hm, nie som lekar, rozmyslam iba ako laik. Rada si precitam Vas nazor a v podstate radu, ci zatial nestaci skusit iba napr. munoglukan sirup, pripadne nejaky kalciovy sirup na ochranu pred kaslom, nadchou, kedze v skolke je tychto nastrah kazdy den v tomto obdobi dost...Pripadne, mate nejake dobre skusenosti s nejakym volnopredajnym liekom na odkasliavanie pri kasli bez horucky?Dakujem Vam za Vas nazor..
    Z.

    Odpovedá: odbornik2

    Ja sa nevyjadrujem k liečbe kolegov. Fenistil určite nedávam preventívne, pri nádche tiež len, keď bráni dieťaťu vo voľnom dýchaní cez nos a sú prejavy opuchu slznice dýchacích ciest.
    Ribomunyl po prvom vážnejšom infekte tiež nepodávam. Nevidímna to dôvod.
    Antibiotika sa majú dávať na bakteriálnu infekciu, ktorá má svoje charakteristiky / horúčka, vysoké CRP/ alebo ked takéto ochorenie hrozí u inak imunokompromitovaného / znížená imunita/ pacienta.
    Imunoglukan je kvalitný liek na podporu imunity, ktorý má klinické štúdie, preto ho dávam takmer všetkým deťom, hlavne na začiatku dochádzky do predškolských koletívnych zariadení.
    Na odkaliavanie dávam často prospan s veľmi dobrým efektom-.

  • Bolest ruky...

    , Autor: Vany

    Dobry den.
    Prosim vas o radu alebo nazor.
    Moja dvojrocna dcera ma problemi s rukou. Niekedy len tak pri hre zacne plakat a viac snou nepohne. Trva to tak 3 az 5 hodin a potom je dobre. Lekar povedal ze to je u malich deti bezne ze klb. Ale ona nepadne ani sa nebuchne stane sa tolen tak. Dnes rano o 10 zacala plakat a place stale. Dala som jej nieco od bolesti ale ani s rukou nepohne. Na pohotovosti nas odbiju ze ked nema teplotu treba ist k lekarovy. Ten nam poviem ze sa to stava a vyrastie z toho. Ale neviem ci to je az tak normalne aby dvojrocne dieta inak aktivne sedelo bez pohnutia 12 hodin koli bolesti.....

    Odpovedá: odbornik2

    Určite to nie je normálne, je potrebné spraviť laboratórne aj konziliárne vyšetrenie, určite aj snímok postihnutej končatiny. Keďže to trvá dlhšie, nie je to dôvod na riešenie na pohotovosti. V. Prípade, že sú bolesti intenzívne, dieťatko plače, je na mieste aj návšteva pohotovosti a zahájenie vyšetrovania.

  • zväčšnené uzliny na krku

    , Autor: janat

    Dobrý deň. Syn má 2 roky a 4 mesiace. Do roku a pol býval veľmi často chorý (3x zápaly močových ciest a neskôr to boli časté angíny). Keď mal rok a pol, hospitalizovali ho pre podozrenie na infekčnú mononukleózu. Po prekonaní ochorenia mu brali krv na zistenie protilátok, výsledky vyšli negatívne. Asi 6 mesiacov syn užíva bylinné kvapky na modelovanie imunity a odvtedy chorý nebol. Pred pár dňami som mu nahmatala na pravej strane krku zväčšené uzliny. Chorý nebol už pol roka, ani teraz nemá ani sopeľ. Doktorka mu na to dala octanovú masť a ak mu to do týždňa nezmizne, zoberie mu krv, lebo vraj to mohla spôsobiť prekonaná mononukleóza. Je dôvod na obavy? Čo to môže signalizovať?

    Odpovedá: odbornik2

    U detí často pozorujeme zväčené lymfatické uzliny, hlavne n krku. Deti sa stretávajú s mnohými antigénmi, mikróbmi, chooboplodnými záodkami a ich imunitný systém na nich reaguje,,,, tvorí protilátky, bráni organizmus. Výsedlom býva zväčnie lymfatických uzlín. Zväčenie však môže byť, spolu s inými príznakmi aj prejavom závaýžného ochorenia. Prístup vašej lekárky je správny - nie je dôvod na nepodložené obavy ale ak príznaky pretrvávajú, je potrebné spraviť vyšetrenia, ktoré odhalia závažnejšie ochorenie.

Otázok: 1980