Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ochlpenie v podpazuší

    , Autor:

    Dobrý deň,pred dvoma dňami som si u dcérky pri sprchovaní všimla tmavé chľpky v podpazuší.V každom podpazuší má 2-3 chľpky,dlhé asi 1,5-2 cm.Veľmi ma to vystrašilo,nakoľko dcérka má iba 6 a pol roka...Počula som o predčasnej puberte,ale neviem,či by to mohol byť náš prípad-zdá sa mi to skoro.Inde som si ochlpenie zatiaľ nevšimla.Inak dcérka je na svoj vek vysoká,no veľmi štíhla(takisto ako aj ja) a aj na nohách a rukách má tmavšie ochlpenie.U pediatričky sme ešte neboli,pretože má dovolenku-bude ordinovať až o dva týždne,no neviem,či to dovtedy "vydržím".Jej sestrička mi však tvrdí,že to určite nič nie,no nevidela ju,len po telefóne sme sa rozprávali...Viete mi poradiť,čo by to mohlo byť?Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príznaky predčasnej puberty majú aj iné charakteristiky ako takéto malé ochlpenie. Nie je dôvod hneď riešiť tento problém, dôležité je dieťa sledovať, či sa neobjavia iné príznaky predčasnej puberty : pokračujúce ochlpenei, rast prsníkov, priberanie, menses. Určite všetko vydrží do píchodu vašej lekárky, ktorá dieťa vyšetrí a podrobne vás poučí , čo treba sledovať. Nález ktorý popisujete nie je dôvodom na obavy.

Podobné otázky

  • Ochlpenie v podpazuši

    , Autor:

    Dobry večer,začiatkom tyždňa som sa pytala na ochlpenie v podpazuši u mojej 6a pol ročnej dcery.Pisali ste mi,že to nie je dovod na obavy...Ja však obavy stále mám....Chcela by som sa spytat,čo može byt teda dovodom takto skoreho ochlpenia.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príčiny môžu byť rôzne, od naozaj nezávyžných, kedy je len samostatné ochlpenie / niekedy čstejšie výraznejie ochlpenie u viacerých členov rodiny/ až po závažné príčiny / napríklad aj nádory/. Odporúčam preto vyhľadať vášho lekára, ktorý dieťa vyšetrí, zhodnotí závažnosť príznakov a podľa potreby odošle dieťa na endokrinologické konziliárne vyšetrenie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: