Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zatekajuce hlieny

    , Autor:

    Dobry den.Mam 7 mesacnu dcerku a uz skoro tri tyzdne nas trapia sopliky,ktore su sice biele popr.cire,ale nejdu same von(jedine s odsavackou na vysavac)iba nam stekaju do hrdielka a mala chrapci.Teplotu ani ine tazkosti sme nastastie nemali.Sice sa snazi odkaslat,no nie vzdy jej to ide

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite nepoužívajte odsávačku na vysávač!!!!!!!!!
    Hlieny pravdepodobne vôbec nezatekajú, dieťa chrčí preto, že hlieny sa tvoria, aby chránili sliznicu nošteka pred horúčavou, suchom, nečistotami / v ete aj v zime zase skôr pred chladom/, v suchom prostredí hlien vyschne. Vzhľadom na to, že v nošteku stále prúdi vzduch sem a tam, hlieny vyschnutý sa rozkmitá, vznikne zvuk, ktorý sa ešte v úzkej trubici dýchacích ciest zvýrazní a zosilnie. Preto počujete chrčanie, nie je to chorobný príznak je to fyzikálny jav. Pomôžete dieťatku tak, že mu zvlhčíte noštek sterimarom alebo fyziologickým roztok / prípravok libenar/ a zvlhčíte aj prostredie v byte/ vlhké ručníky, okolo postieľky/.
    Dieťa nie je choré, pokiaľ nekašle, nemá teplotu, papá, je čulé a preto ani netreba nič riešiť.

Podobné otázky

  • často choré dieťa

    , Autor: altea

    Dobrý deň pani doktorka,prosím potrebovala by som počuť váš názor.Mám 4,5 ročné dvojčatá,ktoré od nástupu do škôlky /cca 1 rok/ sú choré skoro á 1 mesiac.Soplíky,zatekajúce hlieny,sínusitída,zas soplíky....teraz naposledy len 3 dni trvajúce teploty s nálezom začervenalého hrdla a zväčšených mandlí-chlapček, dievčatko zostalo zdravé.Častejšie býva chorý chlapček,alebo lepšie povedané-on vždy začína infekt,s tým ,že po 2-3 dňoch to chytí aj dcérka.
    Naposledy pani doktorka utrúsila poznámku,že takto chorľavé deti- kokrétne ich biele krvinky,keď sú stále dráždené,tak sa ich množenie nezastaví a výsledkom môže byť ....ani to nemôžem napísať/prepáčte/.ANi neviem ako som odtiaľ odišla,len viem,že odvtedy na to stále myslím,mám strach ,aj sa bojím pustiť deti do škôlky,aby znova neochoreli.PAni doktorka,predpokladám,že určite viete čo som chcela a čo sa bojím napísať.Rada by som prosím poznala Váš názor,či je to pravda.

    Možno pre VAšu potrebu:dvojičky sa narodili v 39 tt,donosené,pôrod -SC - bez komplikácií 3300 g/51 cm-dievčatko,chlapček 3000 g/49 cm,kojené 1 mesiac.Do 3 rokov boli asi 3-4 choré,1 x ATB liečba.
    ďakujem a prajem všetko dobré

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste mysleli to, čo som pochopila, tak na takéto obavy nie je vôbec žiaden dôvod, toto ochorenie takto nevzníká, takže na to zabudnite!
    Podľa všetkého sú deti úplne zdravé, opakované ochorenia sú dôsledkom záťaže v kolektíve, kedy sa dieťa stretáva s novými, doposial nepoznanými mikrobmi a reaguje na ne ochorením. Ochorenie môže byť banálne / soplíkk kašlík/ alebo aj závažné. Prevdepodobne deti ešte neboli zrelé do koletívu imunologicky ale často sa k tomu pridruží ajpsychika, že jednoducho do kolektivu po žiadnejs tránke ešte nedozreli. Skúste to doma zariadiť tak, ab yniekolko mesiacov do kolektívu nechoili, mali veľa pohybu na čerstvom vzduchu, správny režim, medzi deti však s nimi chodievajte, nech sa "oťukaj/ a podávajteim aj neaké preparát,y napríklad cebion x multi sirup, aby mali dostatok správnych viatmínov a tiež imuniglukan sirup, dlhodobo. Uvidíte, že po určitom čase budú kolektív znášať oveľa lepšie. Na "tamto" ani nemyslite.

  • pretrvavajuci kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, potrebovala by som sa poradit v niekolkych veciach..
    Moja dcera zacala od sept. chodit do skolky, bude mat 3roky vo februari. Samozrejme som ratala ze zacne byt viac chora. Hned 2tyzdne na to mala zapal. hrdlo a aj hlasivky, brali sme ATB. O dalsie 3tyzdne mala hnisavu anginu spojenu aj so zapchatym nosom a strasnym chrapanim.Vyter bol neg.Brali sme Atb. Boli sme aj na Orl, kde povedala Dr. ze ma zvacsanu nosnu mandlu a ked bude mat 15kg tak pojde von..teraz ma 13,9. A zaroven mi pediatricka dala Bronchwachson, ze mam to skusit..priznam sa vybrala som ho z lekarne ale nenasadila...Teraz pred 2mi tyzdnami, nadcha, zatekajuce hlieny a kasel...a zacal aj v noci..dostali sme sirup Erdomed, aj lokalne atb do nosa Sulfacetamid, Otrivin aj Prometazin na noc..po 10dnoch sice kasel ustal v noci, ale stale ma zapchaty nos v noci nos-chrape a prehadzuje sa, mame zvlhcovac a pracku vzduchu a rano kasle najprv dusivy a potom mokry kasel-vykasle hlieny...niekedy aj cez den, hlavne vecer ju zacne dusit...moja otazka, mam opat ist doktorke, ake vysetrenia by ste este odporucili, alergologiu? alebo mam to nechat tak kym kasel spontanne odznie. Mame skusit aj ten Bronchowacson? Mozem jej dat do nosa okrem morkseho roztoku aj Otrivin aj ked ho uziva uz hadam 10dni-pricom aspon v prvej faze noci nechrape?
    Dakujem so zelanim vsetkeho dobreho.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade, ak máte lekára, ktorému dôverujete, tak by ste mali užívať lieky, ktoré vám odporučí, teda aj bronchovaxon. U detí, ktoré majú takéto problémy účinkuje veľmi dobre.
    Po druhé: to že je dieťa opakovane choré po nástupe do kolektivu je normálne, nie je potrebné / podľa vašich informácií/ teraz alergologické vyšetrenie. Vzhľadom na to, že dieťa nemá ani tri roky, zvážila by somodklad vstupu do kolektivu
    Tretí problém: otrivin by som už nedávala, dôlažité je pravidlene čistiť nos, naučiť diťa fúkať, ak to nevie, odsávať ale nie veľmi často a hlavne vtedy, keď aj niečo odsajete

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: