Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pneumokok

    , Autor: zaza8080

    Dobry den. Moj 15 mes.syn bol hodpitalizovany pre febrilie. Zistila sa atypicka pneumonia-IgM chlamydie pozit.,obojstranny zapal usi,bola robena paracenteza.Z vyterov z nosa vysiel pneumokok. Bolo odporucane urobit vytery v rodine a preliecit. Mame este 2 deti v skolke,cize velka pravdepodobnost pozitivity vyteru,ja som pred rokom mala pozit.vyter na pneumokoka tiez. Ma
    vyznam preliecit celu rodinu,ked za urcity cas ho budeme mat opat. Nie som zastanca zbytocnej atb liecby,ale pre ochranu najmladsieho samozrejme pojďeme do toho.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemá význam preliečiť celú rodinu, presne ako predpokladáte, pneumokoky bývajú súčasť mikrobiálnej výbavy človeka a neliečime výtery ale ochorenie. To je všeobecne platný názor akceptovaný všetkými lekármi aj mikrobiológmi. Za niektorých špecifických okolností však liečime aj nosičov. To by však mal určiť ošetrujúci lekár najmladšieho člena rodiny, či si myslí, že preliečenie celej rodiny by mohlo byť prínosom pre toho najmladšieho.

Podobné otázky

  • Zapálene ocka pri chorobe

    , Autor: veve2019

    Dobry deň pani doktorka,
    3-ročná dcérka v škôlke ochorela, v predchádzajúcich vyteroch počas predchádzajúcej choroby mala nájdenú moraxelu a pneumokoka.
    Teraz po dvoch týždňoch je opätovne chorá a zapálili sa jej očká, nakoľko jej hnisali išli sme cez víkend na očnú pohovotost kde dostala Uniflox, mali sme kvapkat 5x denne po dobu 5-7 dni (dĺžka podľa potreby). Keďže po 4 dňoch sa jej očká upravili tak som kvapkala spomínaných 5 dni. Po 3 dňoch sa jej však zapálene očká opätovne vrátili a neviem či môžem opätovne použiť antibioticke kvapky po tak krátkej prestávke. Detska lekárka ma momentálne dovolenku, prosím o radu.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    antibiotické kvapky do očí treba dávať ešte najmenej tri dni po zlepšení stavu, teda isto ste mali dávať 7 dní. Ale vidíme toopakovane, že sa zápal v očku vracia. Ja by som spočiatku už antibiotika lokálne nedávala, treba len čistiť očko okuflashom aj 5-7 x denne a podľa stavu, ak sa do troch dní neupraví znova vyhľadať lekára.

  • Biseptol

    , Autor: Jabo

    Dobry den.
    Syn 6r 33kg dostal biseptol. Chcem sa opytat ci toto davkovanie kazdych 12 h jednu tabletku 400mg/80mg je v poriadku.
    Ide o kasel a vysoke teploty ktore tvaju uz 6 den a dvojtyzdnove zelene sople. V poslednom vytere mal pneumokoka.. Dr mu predpisala biseptol pri crp 33.
    Pani doktorka nam neurcila ako dlho biseptol uzivat. Tabletiek je na 2tyzdnovu liecbu. Prosim je nutne brat ich dva tyzdne?
    Este jedna otazocka moze sa uzivat biseptol ak mal zvysene hodnoty v KO trombocity? (496)
    Dakujem Jana

  • Biseptol

    , Autor: Jabo

    Dobry den.
    Syn 6r 33kg dostal biseptol. Chcem sa opytat ci toto davkovanie kazdych 12 h jednu tabletku 400mg/80mg je v poriadku.
    Ide o kasel a vysoke teploty ktore tvaju uz 6 den a dvojtyzdnove zelene sople. V poslednom vytere mal pneumokoka.. Dr mu predpisala atb az pri crp 33.
    Pani doktorka nam neurcila ako dlho biseptol uzivat. Tabletiek je na 2tyzdnovu liecbu. Prosim je nutne brat ich dva tyzdne? Dakujem Jana

  • mykoplazmy

    , Autor: teada

    Dobry den, pani doktorka, moja 4 rocna dcerka od oktobra kasle, cez den i v noci, co ju zobudi a poriadne kasle, dusivy kasel..vtedy jej v nosteku nasli pneumokoka, lieky proti kaslu nezaberaju ziadne, tak jej ani nedavame...vo februari ju odoslali na moj apel na alergologiu, no testy na rukach boli negativne..vcera k nam prisla manzelova mama a povedala nam, ze od decembra ma chlamydie a mykoplazmy..byvali sme casto spolu, nevedeli sme o tom..ale aj dcerke este brali krv v oktobri na chlamydie a mykoplazmy a pediatricka povedala, ze su negativne..lenze, teraz po polroku mam doma kartu a ked som ju prezerala vcera, tak som tam videla, ze chlamydie IgA IgG negativne a mykoplazmy IgA negativne a IgG su pozitivne- vysledok 40,740...prosim vas, je to normalne, bezne, ked nam Dr povedala este vtedy, ze vysledky su negativne, alebo sa pomylila a moze kvoli tomu mat ten sustavny, raz slabsi inokedy dost silny kasel??v podstate je stale bez liecby, akurat jej alergologicka predpisala montelukast, hoci sa jej to vraj na astmaticky ani alergicky kasal nezda, ale kedze kasle, tak jej dala na 4 mesaice tieto lieky..prosim vas, co znamenaju pozitivne tie IgG mykoplazmy??dcerka mala taky dlhotrvajuci kasel v rovnakom case aj minuly rok.pripisovalil to pneumokoku....moze to byt aj tym pneumokokom, ktoreho ma zas???ako sa lieci ta mykoplazma??je to vazne, prosim o co ide??dakujem za vasu radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jednak neviem prečo máte jej kartu doma, podľa zákona môžete mať len výpis, zdravotná dokumentácia sa nesmie posúvať hore dole!!!!
    Preot ste sa aj vyplašili, lebo samozrejme výsledky treba vedieť interpretovať. Uvedené výsledky hovoria, že dieťa akútne ochorenie mycoplazmové ani chlamýdiové nemá / ako to povedala aj lekárka/ ale v minulosti sa s týmto ochorením už stretla.
    Kašeľ v tomto veku môže mať rôznu príčinu, najčastejšie to býva zväčšená nosná mandľa a zatekanie, skôr než alergologické je treba spraviť vyšetrenie u otorhinolaryngológa.

  • Pneumokok

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa informovať. Syn má už 4 krát pneumokok V nose od januára. Vždy najprv len priesvitné číre sopliky A potom hneď hnusne zelene a aj oci vzdy chytene.Pneumokok je vždy potvrdený dostaneme antibiotika do nosa aj do oci. Nostek vždy čistíme morskou vodou. Vyliečiť sa ideme do skolky A do max 2 týždňoch zas....Už som zúfalá lebo neviem čo ďalej keďže protI pneumokokom má aj všetky očkovania. Pýtala som sa na alergologiu ale naša lekárka nám nie je ochotná vypísať vymeny list:( Ďakujem vopred za rady
    S pozdravom Žilková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lekári na alergológiu nevypisujú výmnné lístky, je to len administratívny úkon. Lekár bu'd toto vyšetrenie pre starostlivosť o dieťa potrebuje alebo nie. Pravdepodobne to váš lekár vidí tak, že toto vyšetrenie nie je potrebné. Myslím si podľa vašich informácií to isté.
    Neviem ako je chlapček starý. Očkovanie proti pneumokokom chráni len proti 11 tim prípadne 13 tim druhom pneumokoka, je ich však takmer sto. Nie všetky spôsobujú závažné ochorenia. Nález pneumokoka v nose nie je pravdepdobne príčinou ťažkostí vášho syna - teda soplíka. Po nástupe do škôlky sú takéto ochorenia časté, je potrebné naozaj ôkladné čistenie nošteka, podávanie vitamínov, prípadne liekov poporujúcich imunitu / imunoglukan/ a aj dôsedné doliečenie ochorenia pred opakovaným vstupom do kolektívu. Je potrebné sledovať, či dieťa nespí s otvorenou pusou a nechrápe aj keď je zdravé a ak je tomu tak, dieťa vyšetriť u otorhinlaryngológa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: