Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zlaty stafylokok

    , Autor: dajana

    Dobry den, 3 rocny syn ma laryngitidu a vo vytere z hrdla mu nasli zlateho stafylokoka? Co to prosim znamena? Nemoze chodit vonku? Inak navstevuje skolku, ako dlho teraz nemoze navstevovat kolektiv? Citala som, ze je to dlhodoba liecba, zvykne sa laryngitida a zlaty stafylokok vracat? Vdaka za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Laryngitida takmer na sto percent nie je spôsobená uvedeným stafylokokom. Ten býva nájdený vo výtere z hrdla bežne bez toho, aby spôsoboval akékoľvek ochorenie.
    Laryngitida je spôsobená vírusmi kým sa neočkovalo proti hemofilovej infekcii typu B spôsoboval tento bacil veľmi vážne laryngitidy.
    Keď sa vylieči laryngitida / bez antibiotík/ môže chodiť vonku aj navštevovať škôlku.
    Laryngitida sa zvykne vracať.
    Stafylokoka z výteru pokiaľ nespôsobil bakteriálnu infekciu nie je potrebné liečiť vôbec!

Podobné otázky

  • Opakujúci sopel

    , Autor: Nany1311

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa spýtať čo robiť v prípade často opakujúce ho sa sopla po nástupe do školky ? Dcerka má 3r, od januára chodí do škôlky a už 3x problém so soplom. Pred 2 týždňami preliecena klacidom a sulfacetamidom . Vitamíny sú samozrejme. Vyšiel v nosteku zlatý stafylokok,máme aj problém s ekzemami, teraz zistená alergia na abkm a vajcia ( už mesiac máme diétu ). Čo by ste mi prosím poradili aby dcérka mohla chodiť do kolektívu? Ďakujem...a ešte prosím keď ma soplik ako dlho nesmie ísť do škôlky? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď má soplík nie je to dôvod na liečbu antibiotikami, ani keď tam má nejakého bacila, čo je v kolektíve bežné a netreba to riešiť. Soplík sa treba naučiť vyfúkať, aby bol noštek voľný.
    Niekedy to však ani nie je soplík, nádcha ale dieťa má zväčšenú nosnú mandľu, preto sa celý okruh horných dýchacích ciest horšie čistí a dieťa vyzerá stále akoby choré a aj opakovane choré býva. Nosné mandle treba vyšetriť u ORL lekára v období, keď je dieťa úplne zdravé.
    Samozrejme, že nádcha môže súvisieť aj s alergickými ochoreniami dieťaťa, to musí zhodnotiť lekár, ktorý dieťa pozná a vyšetrí.
    Opakované ochorenia dýchacích ciest zväčša s nie ťažkým priebehom sú po nástupe do kolektívu časté. Niekedy je potrebné prerušiť dochádzku do kolektívu aj na niekoľko týždňov.
    Veľmi dobrým podporným prostriedkom na imunitu je prípravok imunoglukan, iné možnosti musí navrhnúť lekár po vyšetrení dieťaťa.

  • Vlhký ranný kašeľ

    , Autor: julls.i

    Dobrý deň.
    Môj synček (19 mesiacov) má ranný vlhký kašeľ už od septembra. V auguste prekonal laryngitídu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný, a bol mu podávaný kortikoidný sprej do nosa. Následne bral ešte jeden týždeň solmucol a kaloba sirup. Od tejto doby chodíme a voláme minimálne raz k našej pediatričke vyskúšali sme hocijaké sirupy ale nič nepomohlo. Mal urobený výter s pozit výsledkom bral ATB do nosa. Následne bol zase chorý, opäť výter z nosa s výsledkom zlatý stafylokok. Momentálne berie mometason, rino germinu a aerius na odporúčanie orl špecialistu.
    Moja otázka znie - čo môže byť príčinou takéto ranného vlhkého kašľu? Prečo to neprechádza? Čo mi odporúčate robiť? Už sme z toho zúfalí.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V noci sa mu nahromadí hlien, ktorý chráni sliznicu dýchacích ciest a odkašle si ho. Ak nemá iné príznaky, netreba nič podávať.

  • Zlaty stafilokok

    , Autor: Jana31

    Dobry den moj syn ma 5.mesiacov.V 3.mesiacoch prekonal koronu a od vtedy ma stale problem z nosikom.Sopliky,ucpany nos,chrcanie.Uz sme mali fenistil,pamycon,sinupred nakolko sopliky tazko idu odsavat.Pani dr.mu urobila vyter z nosika ok z hrdla zlaty stafylokok co sa vyjadrila ze bezne byva ze nato nic netrela,lenze to ma dlho problemi tak mu da liek Unasin.Dnes ma druhu davku a vysipal sa nam.Hned som jej volala povedala ze mame pokracovat v podavani a pridat fenistil co mne sa nezda nakolko ma aj hnacku.Ja som alergicka na penicilin tak sa obavam ci aj syn nieje.Teraz neviem ci dalej podavat liek alebo vysadit.Za odpoved dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To neviem ani ja, po prvom podávaní sa alergia zväčša neprejaví. Pani doktorka mala hlavne pravdu, že nič liečiť nebolo treba. Hnačku má samozrejme preto, lebo antibiotika spravia dismikrobiu v čreve.
    Ako ďalej postupovať musí určiť lekár, ktorý dieťa vyšetrí.

  • Zelené riedke stolice

    , Autor: Johnnyfeer

    Dobrý deň chcem sa opýtať máme UM Nutrilon omneo comfort proti zapche môj malý má riedku zelenú zapáchajúcu stolicu v stolici mu našli astrovirus slabo pozit.z konečníka e.coli aj mi grcka má mierne vpadnutu fontanelku jeho doktorka sa vyjadrila že to je normálne no ja si myslím že nieje ešte mu aj z nosa vyšiel zlatý Stafylokok na ktoré mal pred mesiacom antibiotiká Cefzil no tie mu nezabrali teraz momentálne máme pamycon do nosa a biogaiu kvapky užívať

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ach jaj!!! Hlavne ste mi nenapísali ako je dieťatko staré a či má už aj iné príkrmy ako mlieko.
    V každom prípade zelená stolica neznamená zároveň hneď ochorenie. Závisí na tom koľkokrát denne je / u malých dojčiat môže byť aj po každom jedle/ a hlavne zelená farba môže byť spôsobená dysmikrobiou po užívaní antibiotík, ktorá sa môže upravovať aj niekoľko týždňov. je dobré, že užíva biogaia, môžete však probiotika aj zmeniť napríklad na enterol.
    e.coli pokiaľ nie je patogénna môže byť u nekojených detí v zažívacom trakte. Astrovirus môže byť príčinou hnačkového ochorenia. Nič viac však v tomto prípade neviem napísať. Snáď ešte to, že je dôležité sledovať ako sa dieťatko správa a či priberá. Ak by bolo choré, čoho prejavom by mala byť zelená stolica, iste by nepriberalo. A pravdepodobne by malo aj teplotu.
    Grckanie je v dojčeneckom veku u bábätiek bežné a tiež nemusí byť príznakom ochorenia.

  • E.coli v hrdle a zlaty stafylokok v nose

    , Autor: lucia33

    Dobry den, potrebovala by som Vasu radu ohladom liecby nasej stvormesacnej dcerky, ktora ma uz od druheho mesiaca opakujuce sa hlieny v hrdle, pokasliava a je vidiet, ze sa jej tazko prehlta. Hlavne rano je vzdy cela "zahuhnana". Hned sme isli k lekarke a najprv sme dostali morsku sol do nosa, ktoru jej davam do dnes. Zlepsilo sa to. Po dvoch tyzdnoch znova zhorsenie, tak opat lekarke a dostali sme do nosa Pamycon, zasa zlepsenie, ale opat sa nam to vratilo. Tentokrat lekarka urobila crp, co vyslo negativne a vytery, ktore odhalili e.coli v hrdle a zlateho stafylokoka v nose :((. Ked som volala o vysledky, tak mi lekarka nevedela povedat ako sa jej dostala e.coli do hrdla a mame prist na opakovane stery a mame si urobit stery aj my s manzelom. Boli sme na steroch a predpisala malej Biseptol 120, pol tabletky dvakrat za den, ale nebola s tym uplne stotoznena, skor to bolo dost vahave, ze toto by mohlo zabrat a ja mam teraz obavy to malej davat. Malicka ma nostek cisty, obcas nieco odsajem, ale fakt male mnozstvo. Pravidelne ju vazim a pribera, ma 6900g a 65cm. Teplotu nema. Vysledky z druhych sterov este nemame. Prosim Vas, poradte mi, co by bolo pre nu najlepsie. Velmi pekne dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som neordinovala v tomto prípade antibiotiká. Aj stafylokok aj e.coli sú baktérie, ktoré žijú v organizme loveka bez toho, aby robili ochorenie. V niektorých prípadoch samozrejme ochorenia spôsobuú, ale to má aj iné príznaky / horúčka, vysoké crp atd/. Vo vašom prípade to tak nie je.
    E. coli žije v zažívacom trakte človeka. Do krku dieťaťa sa dostalo tak, že dieťa asi bežne leží alebo sa pevaľuje v posteli rodičov, kde táto baktéria samozrejme je a dostane sa do úst dieťatka. Nereba z toho robiť problém.
    Noštek je potrebné peplachovať morskou vodou, tak ako to robíte / alebo libenaom/ pri manipulácii s dieťaťom si umývať často ruky a samozrejem podľa možnosti ho nenechať sa povaľovať v posteli na plachte rodičov ale dať pod neho podložku, hlavne keď je na brušku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: