Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Penicilín

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa opýtať moja 3r dcéra mala zapálené mandle aj s bielym povlakom dostala atb penicilín 4ml každých 8h už to bere 8.den.odvtedy má riedku čiernu stolicu aj zapácha.mava aj kŕče v bruchu.probiotika (bio gaia)dávam jej od začiatku.moze tie stolice a bolesti spôsobovať penicilín?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pencilín to nezvykne robiť nie je širokospetrálne antibiotikum, ale ten sirup, na ktorý nie je zvyknutá, to môže spraviť. Podávajte bio gaia ale peniclín sa musí dobrať do 10 dní, tieto ťažkosti nie sú dôvodom na jeho ukončenie.

Podobné otázky

  • Streptokok pyogenes

    , Autor: Jabo

    Dobry den.
    6.5 rocny syn vazi 32kg ,ma vo vyteroch streptokoka pyogenes. Ma osupanu kozu na prstoch. Lekarka mu predpisala Fromilid a 12h jednu tabletku 250.
    V letaku sa pise ze tieto lelieky mozu deti az od 12r. Teda nesmu ho uzivat deti mladsie ako 12r.
    Nie je to silne ATB pre tak male dieta?
    Dakujem za odpoved
    Jana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nie je alergický na penicilín, mala mu lekárka predpísať penicilín: penbene, ospen, Vpnc atd firemné názvy.
    Ak je alergický na penicilín je dávka 2x250 mg pri jeho hmotnosti v poriadku.

  • Zlaty stafilokok

    , Autor: Jana31

    Dobry den moj syn ma 5.mesiacov.V 3.mesiacoch prekonal koronu a od vtedy ma stale problem z nosikom.Sopliky,ucpany nos,chrcanie.Uz sme mali fenistil,pamycon,sinupred nakolko sopliky tazko idu odsavat.Pani dr.mu urobila vyter z nosika ok z hrdla zlaty stafylokok co sa vyjadrila ze bezne byva ze nato nic netrela,lenze to ma dlho problemi tak mu da liek Unasin.Dnes ma druhu davku a vysipal sa nam.Hned som jej volala povedala ze mame pokracovat v podavani a pridat fenistil co mne sa nezda nakolko ma aj hnacku.Ja som alergicka na penicilin tak sa obavam ci aj syn nieje.Teraz neviem ci dalej podavat liek alebo vysadit.Za odpoved dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To neviem ani ja, po prvom podávaní sa alergia zväčša neprejaví. Pani doktorka mala hlavne pravdu, že nič liečiť nebolo treba. Hnačku má samozrejme preto, lebo antibiotika spravia dismikrobiu v čreve.
    Ako ďalej postupovať musí určiť lekár, ktorý dieťa vyšetrí.

  • Vírusová angína

    , Autor: bee

    Dobrý deň pani doktorka, tak ešte pokračujem,predsa horúčka aj v nedeľu poobede vystúpila nad 39 st, ale zo správania sa malého bolo zrejmé, že ho veľmi bolí hrdlo, nic nechcel piť, jest... Len boli boli a ukazoval do pusy .. V pondelok ráno bez iných vyšetrení sme dostali ATB.. Hrdlo nebolo pozrete podotýkam,vytery ani crp nič.. sirup unasyn... No a dnes, utorok , mam pocit, že ma reakciu na tie atb, začal sa vyhadzovať za ušami, pred ušami, pri uhle sánky, krk, sem tam aj čelo líčka a trochu predlaktie aj nožičky, večer už pozorujem aj sem tam bodka bruško a chrbatik... Nie je to, že by bol veľmi vyhadzany, nie je celý posiaty, ale je to zreteľné... Po konzultácii s lekárom.. mi povedal ze nemáme prerušiť liečbu, ale dať fenistil dva dni a ze potom sa uvidí... Chcem Vás poprosiť o Vás názor, či je vhodné s atb pokračovať aj pri reakcií na ne? Nemoze mu to uškodiť? A keď fenistil vysadime, reakcia sa nevráti? Už sme užívali penicilinove atb a boli sme ok. Vlastne ani neviem, ako dlho ma tie ATB užívať :-( budem rada ak mi odpoviete na obe otázky, aj tu staršiu, budem mať poučenie do budúcna, žiaľ naozaj niektoré mamky sú nútené obrátiť sa takto na Vašu vzdialenu pomoc, ďakujem krásne a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa, že som neodpovedala hneď ale bola som zaneprázdnená a dokonca som mala službu. Je to presne tak, ako sa to stáva, pravdepodobne sa jednalo o vírusové angínu, ktorej príčinou bol vírus, ktorý spôsobil infekčnú mononuukleózu / ale nie vždy to musí byť on/ a pri nevhodnej kombinácií vírusu a liečby / unasyn/ došlo k výsypu. Unasyn, ampicilin, augmentin amoksiklav sa na angínu nemá dávať!!!!práve kvôli možnosti presne takého priebehu ako popisujete. Ale neobávajte sa, všetko sa upraví a dieťatko sa uzdraví. Dúfam, že ste boli na kontrole, unasyn sa vysadil, vyšetrili sa príslušné parametre a dieťatko sa po rekonvalescencii znova vráti k svojim činnostiam a bude aj dobre papať.

  • angina?

    , Autor: teada

    Dobry den,pani doktorka moj 6rocny syn sa v piatok rano zobudil s tym,ze ho boli cele telo,aj brusko aj je velmi slaby a s horuckou 38,7.ked sa napil,vyzvracal to .bol unaveny velmi a takto to bolo cely den,ani nejedol a pil malo lebo hned to vyvratil.v noci uz mal horucku 39,2,tak sme mu dali paralen.v sobotu rano vstal ,mal 38,7 a to iste,bolenie celeho tela,aj bruska,slabost,zvracanie.uz maj aj popukane pero,co nechcel pit,co hned zvracal.aj take akoby zeleny hlien a aj zlte.tak sme sli na pohotovost a tam lekar vravel,ze je to streptokokova angina,ze ci ho boli hrdlo.ale jeho hrdlo neboli,no lekar trval na tom,ze boli a hotovo.vraj ma aj streptokoka na perach,co som si myslela,ze to ma popukane z horucky ci nedostatku tekutin.dal mu atb ospem.v ten vecer som mu ich este nedala,ale na dalsi den, dnes uz mal teplotu len 37,5 a uz sa citil lepsie.aj popapal viac,napil,nezvracal,uz aj hral,maloval,ale aj tak bol unavenejsi a stale stazuje na bolest bruska.raz viac raz menej.prosim vas,moze byt angina bez bolesti hrdla a uz tri dni boli bruskn?alebo ide o nieco ine?atb som este nepodala,bojim toho bruska,dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak to bol skúsený lekár, pravdepodobne streptokokovú angínu poznal, príznaky, ktoré udávate sú pre ňu typické, včítane vracania a bolestí bruška aj ústnych kútikov niekedy. Samozrejme nedá sa to poznať úplne presne. Diagnózu priblíži, keď sa spraví rýchly test na streptokoka a samozrejme spravenie výteru pred nasadením antibiotík, ktorý potvrdí alebo vylúči prítomnosť pyogénneho streptokoka. Ak by vyvolávateľom ochoenia bol uvedený bacil, je potrebná liečba penicilínom / ospen je penicilín/ dôsledne v dĺžke 10 dní.

  • vyter z nosa

    , Autor: ivanka-3

    Dobry den, Moj syn 6 rokov, zacal kaslat, a mal aj zelene sopliky. Doktorka mu vzala vyter a zistila kombinaciu bakterii : moraxella, klebsiela, stafylokok, streptokok . Predpisala mu antibiotika UNASYN* P.O.S. 250 mg/5 ml . Ich zakladom je ampicilin a penicilin.Ja som alergicka na tieto zlozky. Je nutne mu tieto antibiotika davat,kedze su to bakterie bezne sa vyskytujuce v tele. Kasel mu do 3 dni presiel. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak mu kašeľ do toch dní peiel a lieky neužíval tak ich už ani užívať nemusí.
    To, že vy ste alergicá na peniciiny neznamená, že váš syn je tiež alergický.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: