Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vyter z nosa

    , Autor: ivanka-3

    Dobry den, Moj syn 6 rokov, zacal kaslat, a mal aj zelene sopliky. Doktorka mu vzala vyter a zistila kombinaciu bakterii : moraxella, klebsiela, stafylokok, streptokok . Predpisala mu antibiotika UNASYN* P.O.S. 250 mg/5 ml . Ich zakladom je ampicilin a penicilin.Ja som alergicka na tieto zlozky. Je nutne mu tieto antibiotika davat,kedze su to bakterie bezne sa vyskytujuce v tele. Kasel mu do 3 dni presiel. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak mu kašeľ do toch dní peiel a lieky neužíval tak ich už ani užívať nemusí.
    To, že vy ste alergicá na peniciiny neznamená, že váš syn je tiež alergický.

Podobné otázky

  • Vlhký ranný kašeľ

    , Autor: julls.i

    Dobrý deň.
    Môj synček (19 mesiacov) má ranný vlhký kašeľ už od septembra. V auguste prekonal laryngitídu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný, a bol mu podávaný kortikoidný sprej do nosa. Následne bral ešte jeden týždeň solmucol a kaloba sirup. Od tejto doby chodíme a voláme minimálne raz k našej pediatričke vyskúšali sme hocijaké sirupy ale nič nepomohlo. Mal urobený výter s pozit výsledkom bral ATB do nosa. Následne bol zase chorý, opäť výter z nosa s výsledkom zlatý stafylokok. Momentálne berie mometason, rino germinu a aerius na odporúčanie orl špecialistu.
    Moja otázka znie - čo môže byť príčinou takéto ranného vlhkého kašľu? Prečo to neprechádza? Čo mi odporúčate robiť? Už sme z toho zúfalí.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V noci sa mu nahromadí hlien, ktorý chráni sliznicu dýchacích ciest a odkašle si ho. Ak nemá iné príznaky, netreba nič podávať.

  • Stafylokokus aureus

    , Autor: BarkaM3

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať ohľadom liečby. Mam 3 mes. Synčeka, ktory už asi mesiac pokašliava, davala som prospan a quix do nošteka. Nepomohlo. Dr. Mu robila výter z nosa a hrdla. V nose ma masivny stafylokokus aureus. Zapal v tele nema ani crp nebolo zvýsene. Dr. Naordinovala atb. zinnat. Je potreba atb ? Alebo ina liecba ? Mame sa ockovať a odkladane to uz mesiac. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja na túto otázku neviem odpovedať.
    Ja nerobievam výtery z nosa ani hrdla v týchto prípadoch.
    AK lekár dieťa vyšetril a takto rozhodol, pravdepodobne má na to dôvod.
    Otázkou je, prečo takéto malé dieťa pokašliava, zväčša len preto, že mu zabehne slinka alebo má reflux alebo ak nie je kojené, môže tak reagovať na umelé mlieko.
    Naozaj otázok veľa a odpovede treba hľadať.
    Ale odpove´d na vašu konkrétnu otázku naozaj neviem.

  • Dlhodobý vlhký kašeľ dcéra 4,5 roka

    , Autor: Evkabenk.

    Dobrý deň prosím Vás chcem sa poradiť.dcerka má dlhodobý kašeľ vlhký asi 3mesiace. Sme pozorovaní a liečený na alergologii. Inhalujeme 3tyzdne flexotide máme aerius sirup -kasel stále rovnaký vlhký akoby chcela vykašľať hlien ale nevykasle ho.Máme výter z nosa a hrdla a mala má zlatého stafilokoka v hrdle -ale nieje tam zápal podľa pani dr. na ORL.
    Poprosila by som o názor keďže nám nič na ten kašeľ nezaberá už neviem ako ďalej. Mysle som že ten flexotide by ju mal zbaviť toho kašla ale zatiaľ nic.Ten kašeľ je iba cez deň v noci spí kľudne bez kašla.
    Ďakujem za názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj zdravé dieťa zakašle denne 10 až 30 krát a pokiaľ nemá iné príznaky ochorenie, je to jednoducho obranný reflex na odstránenie hlienov, ktoré sa jej tvoria, pretože pravdepodobne má alergiu na nejaké kvitnúce rastliny a teraz je toho naozaj veľa.
    Ak kašle len cez deň a v noci nie je potrebné myslieť aj na psychogénny kašeľ, to už musíte zhodnotiť vy, či v tejto zvláštnej dobe môže mať aj takéto problémy. Nenapísali ste totiž ako je dieťa staré, takže aj takéto problémy môžu byť v rôznom veku, od predškolského začínajúc

  • Upchatý nos

    , Autor: dajana

    Dobry den pani doktorka. Synovi ( skoro 3 rocny ) sa velmi casto ( od nastupu do skolky ) opakuje upchaty nos. Nijak raz ho nemozeme naucit fukat nos, nejde mu to, tak mu odsavame. Nie je nachladeny, nema teplotu, len odsajeme mu slabo zeleny alebo zlty sopel. Nestazuje sa na bolest hlavy. Rozprava trocha akoby cez nos. Miestami akoby zachrapal. Myslite ze je na mieste urobit vyter z nosa, uz som ten opakujuci nos spominala aj lekarke, ona sa stale odvolava na alergologiu. Neviete co to moze byt? Moze chodit do kolektivu? Opakuje sa to naozaj casto, kazde 2-3 tyzdne, vdaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade treba vylúčiť zväčšenie nosnej mandle, teda nie alergológ ale otorhinolarngológ odhalí tento problém

  • streptokok

    , Autor: viva1985

    Dobry den,
    chcela by som sa informovat nasledovne.: moj syn 3 roky zacal chodit do skolky. Zacalo to nadchou pre troma tyzdnami, bol mu robeny vyter z nosa. Od pani doktorky dostal hnede robene kvapky, po ktorych mu nadcha presla. Ked prisli vysledky vyteru, bol zisteny streptokok. Nakolko nadcha presla, dr. antibiotika nepredpisala. Chodili sme tyzden do skolky a syn zacal mat teploty 38,5. Skoncili sme na pohotovosti, nakolko plakal, ze ho boli hrdlo. diagnoza: angina. Doktorka na pohotovosti predpisala penbene kazdych 8 hodin 10 dni. Ked sme sli na kontrolu o 4 dni po pohotovosti k nasej pani doktorke, ta nebola nadsena s penbene, nakolko mu tam vysla citlivost, co samozrejme doktorka na pohovosti nemala odkial vediet. Nasa dr. ponechala ant , mame ich dobrat, lebo zmenit ich uz nemohla. A moja otazka znie: zaberu mu vlastne tieto ant. aj ked tam vysla citlivost? mozu vyhubit streptokoka aj napriek citlivosti? samozrejme o 3 tyzdne ideme na kontrolny vyter. Na imunitu davame imunoglukan. Je dobre davat aj par kvapiek oreganoveho oleja?Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S oreganovým siupom nemáme skúsenosti, neviem sa vyjadriť. Imunoglukan podávajte a nezabudnite od novembra do konca marca podávať vitamín d alebo peparát s rybím tukom, to je podpora imunity v zime§
    Liekom voľby, teda správnym liekom na angínu je penbene, tak ako ho užívate! Je nesprávne dávať iný liek. Streptokok, ktorý vyšiel z nosa je síce iný streptokok, ale ten určite nie je príčinou angíny, ten žije v nose mnohých detí a zväčša nerobí nositeľovi žiaden problém a je správne, že ho pani doktorka neliečila antibiotikami. Aj streptokok v nose býva zväčša citlivý na penbene, hlavne keď sa penbene užíva vo vyšej dávke. Vôbec sa tým netrápte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: