Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Banan

    , Autor: xxx-2

    Dobrý deň prosím vás môžem pridávať rozpuceny banán je aj dojčena aj na um kedze už nemám dostatok mlieka ale necham ju pocuckat koľko sa da.pridavame už aj masove-zeleninove prikrmy,malinka má 5mesiacov vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Banán určite nie je porebný. Podávajte mäsosozelninový príkrm, môžete zaviesť do neho aj lepok / krupicu alebo babylove kašu bezmliečnu zamiešať do hotového príkrmu, cca 2 káv. Lyžičky, krupicu samozejme treba uvaiť, babylove nie.
    Keďže je na umelom mlieku, môžete večer spraviť mliečnu kašu, obilninovú alebo ryžovú, samozrejme vhodnú pre daný vek, vždy s umelým mliekom. Ovocie až po šiestom mesiaci.

Podobné otázky

  • vodova stolica

    , Autor: romana432

    dobrý deň, prosím syn 4,5 roka ma už desiaty deň úplne vodnatú stolicu. na začiatku mal smectu 5 dní, vyzeralo, že nepomáha. berie probiotika Enterina. mame diétu, papa niekoľko dni len ryžu, trosku bezvaječných cestovín, uvarenú mrkvu, banán, občas trosku jabĺčka a ryžové chlebíky. pil aj trosku ryžového odvaru ale to mi moc nechce.
    Zlepšenie však nevidno ani po diéte, stolicu má tak 2x denne rano a večer, ale teda ide z neho voda. Nemá žiadne bolesti, teplotu nič, je veselý.
    Rada by som sa poradila koľko čakať a kedy v takomto prípade očakávať zlepšenie. Naša lekárka nás "vyšetruje" väčšinou po telefóne a tvrdí, že je to v poriadku a že časom to určite prejde. Som znepokojená len preto, že ešte som sa s takouto dlhou hnačkou nestretla a nepríde mi to úplne ok aj popri diéte, že nevidime zlepšenie.
    Budem vďačná za každú správu. ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To ani nie je hnačka ako ochorenie, má riedku stolicu.
    Treba zhodnoť po akom jedle alebo ako to začalo/či bola aj teplota/. Neboli ste niekde v exotike. Myslím, že po takom dlhom čase je na mieste vyšetrenie u lekára prípadne spravenie nejakých vyšetrení aj laboratórnych, k objasneniu situácie.

  • Hnačka viac ako 7 dní u 2r dieťaťa

    , Autor: majan84

    Dobrý deň pani doktorka. Syn má 2,5roka, je dojčený. Hnackuje už deviaty deň (stolica 3-4 denne, nekontrolovane), na piaty deň sme boli u lekárky, lebo hnackoval a začal zvracat. Vracanie prešlo za 2 dní, teploty neboli. Bolo nám odporúčané podávať ryžový vývar a keďže nechce smectu tak hylak kvapky. Nic z toho do neho neviem dostať ani násilím. Ak aj niečo, čo nemá rád zhltne, vyvráti to (lieky, ryžový vývar a podobne). Berie probiotika a pije čistú vodu. Je len tyčinky, trochu slepačí vývar a suché pečivo. Viete mi poradiť čo s tým pripadne aké lieky podať? Je to normálne? Stolica už nie je čistá voda, no je trosku hustejšia ale stále to nevie ovládať a to sa pýtal vždy na nočník. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rekonvalescencia po ochorení zažívacieho traktu je dlhá niekedy a vyžaduje postupný návrat k bežnej strave. Určite potrebuje probiotika, keďže je veľký nemusí mať ryžový odvar ale v strave má mať ryžu a varenú mrkvu. Slepačí vývar určite v tomto prípade nie je vhodná strva, aj keď je z kuraťa alebo domácej sliepky je mastný, preto riedka stolica pretrváva. Treba spraviť tzv hladovú polievku: koreňovú zeleninu, zemiak nastrúhať, uvariť v slanej vode, zavariť do nej ryžu a podávať, bez ekéhokoľvek tuku. Suchý rožok, maces, nemastené bezvaječné cestoviny, zemiak uvarený v šupe mierne osolený, až po dvoch-troch dňoch pridať varené jablko, banán a postupne najmenej týždeň prechod na bežnú stravu.

  • Pravdepodobne kvasinkova infekcia

    , Autor: Claudi2021

    Dobrý deň,
    Píšem vám ohľadom mojej dcérky Andrejky, 17.4. bude mať 5 mesiacov. Od začiatku bojujeme so soorom. Najprv fialovou vodičkou ta nepomáhala, neskôr sóda bikarbona a neskôr diflucan pretože už mala kvasinky aj na ritke a pani doktorka povedala ze už to bude aj v traviacom trakte, ten pomohol a bol pokoj cca mesiac. Podstivo všetko sterilizujem a dezinfikujem, no aj tak mame stále problém. Od 8.4. e na UM Hipp HA1. Dovtedy papala Sunar AR & Comfort. Reflux sa nepotvrdil ( dva krát sme boli na sono) ale mala problém s vygrckavanim. Posledné dva týždne mala redsiu stolicu najprv som to pripisovala zúbkom. Stolica sa zhorsovala už bola viac krát za deň riedka a veľmi začala grgať aj jej často vygrclo mliečko. Bolo na nej vidieť že jej je dosť ťažko. 4.4. som prišla s nou k doktorke popísala co sa deje spravila výter s konečníka zobrala krv aby sa zistilo ci nemá alergiu na kravsku bielkovinu, dostala som skúmavky aby som doma odobrala moč. Pýtala som sa sestričky ako odobrať moč do skúmavky pri takom bábätku, vraj nechať malú nacikat na gumennu podložku a potom moč zliať do skúmavky. Urobila som to tak, a výsledky prišli vysoko pozitívne. Pani doktorka mi povedala ze normálne výsledky bývajú do 20 000 a malá má 500 000, nič viac. Dala antibiotika SUMAMED z čoho som nebola veľmi nadšená. Ja som chcela aby riešila kvasinky, vraj tie budeme teraz len lokálne ale je vidieť že Andrejka ma problém v brušku. Prišla som domov dala antibiotika a hneď ich vyvrátila, podľa toho čo som čítala sú celkom dosť silné. Nevracala prúdom ale skôr také väčšie vygrcnutie. Včera 9.4. som šla s nou na pohotovosť lebo už ju za deň prehnalo 4 krát. Pani doktorka povedala aby som vysadila antibiotika ze treba zopakovať moč pretože tie výsledky mohli byť kľudne falošne pozitívne. Kázala nasadiť biogaiu a hylak forte 25 kvapiek 3 krát denne. A ryzovu kašu s banánom a par lyziciek čierneho čaju. Stolica je lepšia, aj keď stále riedka ale nie až tak. Len už sa v nej nachádzaju aj biele hrudky ako nestrávené mlieko. Už aj s hlienom. Všade čítam ze sa infekcia môže dostať aj do krvy a v najhoršom prípade z toho môže byť rakovina. Idem sa z toho zblázniť strachom aby sa niečo nestalo

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec sa nebláznite! Dieťaťu najskôr nič nie je. Biele hrudky u dieťaťa v tomto veku sú normálna stolica.
    Isto nemá ani žiadnu alergiu na bielkovinu kravského mlieka.
    odber moču ako vám poradila sestrička či pani doktorka by som nechala zapísať do pediatrickej knihy ako vtip!!!!!!!!!!!!
    Dieťatko musíte rozbaliť a nechať rozbalené, keď začne cikať otvoríte a podložíte skúmavku a naciká rovno do nej. Ten výsledok bol iste čistý nezmysel! O sumamede na močové cesty sa ani nevyjadrujem........
    Treba jej dávať jej normálnu stravu, teda u nej pravdepodobne teraz ešte len mlieko ak by mala hnačku, tak aj ryžovú odvar. Do roka čierny čaj deťom nikdy ! nedávame.

  • Prikrmovanie

    , Autor: Tris

    Dobrý deň, dcérka má 6 mesiacov, Prikrmujem ju od 5 mesiaca je ešte dojčená. Pediatrička mi radila zaviesť aj kaše napr. ryžovú ale vždy ju celú vyvrátila či doma robenú alebo kupoanú. Chutí jej spapá a potom celú vyvráti. Dnes sa mi stalo ze som jej dala rozmixovaný banán a aj ten vyvrátila celý ale dodnes papla banán vždy bez problémov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavne by mala papať mäsovozeleninový príkrm, banán pokojne aj neskôr a mliečnu kašu počkajte do siedmeho mesiaca.

  • Stolica

    , Autor: nika-1986

    Dobrý deň chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 9 mesačnej dcéry. Už vyše 2 meisacov mame problém zo stolicou. Stolicu máme aj 10-15x denne a stále ju tlačí na stolicu. Stolica je ale normálna tuhšia. Pediatricka nám zobrala krv na testy s podozrením na alergiu na bielkovinu kravského mlieka...testy vyšli negatívne. Negatívna bola aj stolica. Na kožnom nám robili ster z kože v okolí konečníka a zistili nám dve baktérie: Escherichian colí a Klebsiella pneumoniae. Doktor nám dal na prdelku masť s antibiotikami pretože z takej častej stolice má podráždený až krvavé pľuzgiere okolo konečníka....no proste ma to strašne. Boli sme aj na Gastre sono brúska bolo v poriadku...doktorka nám predpísala špeciálne mliečko Neocate na mesiac ale intenzita stolice je takmer stále rovnaka. Mliecko už pijeme vyše dvoch tyzdnov. Mala stále tlačí na kakanie a niekedy vytlačí viac inokedy je to veľkosti hrášku. Strasne ale u toho plače. Malej dávam aj prikrmi bežnú zeleninku: zemiak, mrkva, kaleráb, karfiol, spenat, tekvicu občas červenú repu z ovocia: banán a jablko papka aj cestoviny a ryzu a mäsko. Prosím Vás nevedeli by ste nám poradiť čo máme ešte urobiť aby sme uviedli stolicu do normálu a tým aj zahojili zadoček? Pretože denne ju stále len umývam, vetram, mastim a stále dookola a zadoček nie a nie zahojiť pretože stolica jej stále dráždi kožíčku na perdelke. Už neviem čo mám robiť ani naša pediatricka si nevie rady. Inak dávame jej aj probiotiká Biogaju a Fenistil pretože máme od 3mesiacov aj ekzém. Ten je ale momentálne celkom v kľude iba občas sa jej vyhodí na ličkach.Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste vymeniť probiotika za probiofix, nedávajte jej fenistil ak je ekzém v poriadku.
    Podstatné je, či pri takých častých stoliciach riadne priberá, dieťa v tomto veku by v žiadnom prípade nemalo chudnúť! tiež je dôležité, čo ste dávali na okolie ritky, často tam bývajú kvasinky, je potrebné aplikovať imazol najmenej 14 dní. nepoužívajte vlhčené utierky, umývajte ju len čistou vodou.
    podľa všetkého sa môže jednať o nedostatočné vstrebávanie niektorej z potravín. Skúsila by som eliminačnú diétu. Podávať len mlieko, ak máte neocate tak ten a najmenej tri týždne nedávať nič iné! Uvidíte aká bude stolica a vyprázdňovanie.Potom postupne zavádzajte jednotlivé zložky stravy : zeleninu, mrkvu zemiak, potom pridajte mäso, olej / slnečnicový alebo olivový cca 4-5 kvapiek do príkrmu/ potom lepok / krupicu uvariť v príkrme alebo pridať bezmliečnu kašu baby love gries alebo trojzrnnú/ až potom podajte ovocie.Toto je jediný spôsob ako zistíte, na čo reaguje dieťa takouto častou stolicou. Nič nie je potrebné zatiaľ vyšetrovať. Nové jedlo po zavedení dávajte najmenej 4 až 7 dní až potom pridajte nové jedlo. Ak týmto spôsobom nezistíte čo je príčinou opakovaných stolíc, je potrebné dieťa podrobne vyetriť v nemocnici.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: