Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ekzem

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som sa poradit. Mam 4 mesacnu dceru a uz asi mesiac a pol mala na tvaricke cerveny fliacik. Detska doktorka nam dala na to Excipial ale nelepsilo sa to. Dokonca sa jej to zhorsilo mala cervene obe licka a aj po hlavicke a za uskami cervene a suche flaky. Boli sme u koznej dala nam Bor chladivy krem,Camphor casta a Elokom a diagnoza ekzem. Po 3 dnoch jej to zmizlo ale cca o tyzden sa to objavilo zasa. Nie som velmi nadsena z tych kortikoidov co obsahuje Elokom. Ano natieram jej to len tak 1-2 dni s Elokom vecer a cez den iba mastim Bor chladivy krem. Moja otazka je ci by sa to nedalo liecit aj niecim inym a dlhodobo ucinnejsim? A este papame zatial iba mlieko Nutrilon HA. Aj to by ma zaujimalo ci by nebolo dobre ho zmenit ci uz na ine HA alebo obycajne? Kladiem si otazku ci jej ten ekzem nemohlo vyvolat aj to mliecko HA. Pije ho od narodenia ale v rodine sme neni nikto alergik? Dakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko HA ekzém pravdepodobne nespôsobilo ale ani to nie je liečebné mlieko ak ja podozrenie na alergiu na bielkovinu kavského mlieka. Ja osobne považujem tieto mlieka za takmer zbytočné a už vôbec ich nedávam deťom, kde nie je žiadna záťaž v oblasti alergie na bielkovinu kravského mlieka.
    Neviela som dieťa, ťažko poradiť. Ja v týchto prípadoch v prvom rade volím ežim: nesme sa spotiť, musí byť obliekaná cibuľovito, všetko musí byť bavlneneé, bez chĺpov, aj ke'd vy máte sveter nemôžete si ju zobrať na ruky, aby ju chĺpy zo svetra nepodráždili.
    Kožťu treba hydratovať aj pemasťovať Na kúpeľ používame linolla fet oil bad, po kúpeli premastenie krémom s kysleinou mliečnou a ak treba na postihnuté ložiská krém s kortikoidom alebo ichthamolom. To sa však dá povedať ktorý a kam len ke'd kožu vidím a dotknem sa jej.

Podobné otázky

  • Opakujúci sopel

    , Autor: Nany1311

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa spýtať čo robiť v prípade často opakujúce ho sa sopla po nástupe do školky ? Dcerka má 3r, od januára chodí do škôlky a už 3x problém so soplom. Pred 2 týždňami preliecena klacidom a sulfacetamidom . Vitamíny sú samozrejme. Vyšiel v nosteku zlatý stafylokok,máme aj problém s ekzemami, teraz zistená alergia na abkm a vajcia ( už mesiac máme diétu ). Čo by ste mi prosím poradili aby dcérka mohla chodiť do kolektívu? Ďakujem...a ešte prosím keď ma soplik ako dlho nesmie ísť do škôlky? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď má soplík nie je to dôvod na liečbu antibiotikami, ani keď tam má nejakého bacila, čo je v kolektíve bežné a netreba to riešiť. Soplík sa treba naučiť vyfúkať, aby bol noštek voľný.
    Niekedy to však ani nie je soplík, nádcha ale dieťa má zväčšenú nosnú mandľu, preto sa celý okruh horných dýchacích ciest horšie čistí a dieťa vyzerá stále akoby choré a aj opakovane choré býva. Nosné mandle treba vyšetriť u ORL lekára v období, keď je dieťa úplne zdravé.
    Samozrejme, že nádcha môže súvisieť aj s alergickými ochoreniami dieťaťa, to musí zhodnotiť lekár, ktorý dieťa pozná a vyšetrí.
    Opakované ochorenia dýchacích ciest zväčša s nie ťažkým priebehom sú po nástupe do kolektívu časté. Niekedy je potrebné prerušiť dochádzku do kolektívu aj na niekoľko týždňov.
    Veľmi dobrým podporným prostriedkom na imunitu je prípravok imunoglukan, iné možnosti musí navrhnúť lekár po vyšetrení dieťaťa.

  • ABKM a nechutenstvo

    , Autor: Mamina333

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám dcérku, kt. bude mať o týždeň 3 mesiace. Krvné testy na gastre nám potvrdili ABKM, spolu s atopickým ekzémom. Žiaľ nekojím. Prešli sme na Nutrilon Alergy care syneon. Ten vôbec netolerovala, mávala silné koliky, často pogrckávala, ale grcala aj prúdom. Boli dni kedy nekakala aj 10 dní. A tak nám predpísali Neocate infant. Ten jej zabral tak do týždňa, konečne sa vie aj vykakať, kaká také lepivé valčeky, nie sú tvrdé. Našťastie už nemá bolesti, ale trápime sa s jej nechutenstvom. Teraz má 4,3 kg. Sú dni kedy mi vypije ledva 300 ml, na jednu dávku mi takmer nikdy nevypije viac ako 60 ml. Za tento posledný mesiac pribrala 550 g. Plienok má asi tých 6, je úplne ľahká, pásik je však pocikaný. Bojím sa, či je tých 300 ml - najviac 450 ml v norme. Myslíte si, že jej tak málo stačí? (Po kŕmení je i tak často mrzutá a ja neviem či je hladná, alebo ju bolí bruško.) Vodu jej nedávam. Bojím sa dehydratácie. Myslíte si, že to nechutenstvo vzhľadom k tomu, že to špeciálne mliečko pije už mesiac prejde? Za aký čas by sa jej chuť do jedla mohla vrátiť? Ako mesačná mi vypila niekedy aj 90 ml (600 ml za deň). Veľmi pekne ďakujem za Váš čas, ochotu odpovedať. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To mlieko nie je dobré, nie je to mlieko, je to zmes aminokyselín. Ale keď to potrebuje, nedá sa nič robiť.
    Hmotnostná krivka stúpa, to je podstatné, má mokré plienky takže dehydratácia nehrozí. stolica tak vyzerá ako popisujete pri tejto strave. Ke*ď bude mať štyri mesiace môžete začať s bez mliečnymi príkrmami.

  • pank.elastaza

    , Autor: Zuza24

    dobry den, skoro 6rocna dcera je sledovana na alergologii a gastro. ma HIT, bez nejakych vacsich priznakov, ked tak svrbenie tela, ma aj atopicky ekzem,v ramci kontrolyy pri odbere krvi robene aj testy na alergiu na mlieko, zltok atd vsetko negativne, akurat HIT , DAO kvantita 5,19 /ma dokonca vyssie ako pri predchadzajucich vysetreniach, vysledky zo stolice- na kvasinky,parazit,bakterie, koproantigen na lamblie a H. pylori vsetko negat, kalprotektin mala 42,11 /v norme, doteraz vsak mala max. 1,4 ug/g,/ a pankreaticka elastaza 197,69 ug/g /norma je nad 200 p. doktorka nam v zavere uviedla ze vsetky vysledky su v norme. je aj tato pank. elastaza ok ked je trochu pod normou, doteraz mala hodnoty 300 a pri druhom vysetreni 429, teraz skok a ma nizku. z akeho dovodu to moze byt,? kontrolu mame az o rok. takisto kalprotektin mala doteraz nizky a zrazu 42 . testy na celiakiu ,tiez negativne, akurat sa pytala ci nema bolesti bruska, trosku mala nafuknute brusko, dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem sa len podľa výsledkov vyjadriť. Ak nemá ťažkosti netreba držať prísnu diétu, histamionovú resistenciu máme skoro všetci, to netreba riešiť. Treba sledovať, ktoré jedlá jej nerobia dobre, tie nech nekonzumuje.
    O rok ju chcú skontrolovať, lebo podľa výsedkov je potrebné myslieť na určité ochorenie, ale zatiaľ nie je dôkaz, že by ho mohla mať. Takže kontrola o rok určite stačí ale keby mala bolesti bruška, nafúknuté bruško, nepriberalal by, prípadne chudla, bola neprimerane unavená, bledá, prípadne až chudokrvná, treba vyšetrenie zopakovať skôr

  • Hrčka na krku

    , Autor: katusssa

    Dobrý deň,

    Dcérke (takmer 5-ročnej) som našla voľnú hrčku na ľavej strane krku asi veľkosti hráška. Je na inom mieste ako zvykne mať zväčšené uzliny, keď je chorá. Nachádza sa tak v strede krku. A keď dá hlavičku na stranu, tak je viditeľná. Môžu byť uzliny aj na takomto mieste? Chorá momentálne nie je, len sa jej zhoršil ekzém na telíčku. Môže to mať súvis? Naľakalo ma to. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to súvisieť s ekzémom a je to pravdepodobne zväčšená uzlinka. Treba ju sledovať, ak by sa zväčšovala, treba vyhľadať leklára. Tiež treba sledovať celkový zdravotný stav dievčatka, ak by sa objavili príznkay ochorenia, taktiež je treba vyhľadať lekára. Deti majú uzlinky a rôzne iné zdureninky často, ale vždy to treba hlavne sledovať a dať do súvislosti s celkovým zdravotným stavom dieťatka.

  • Kožné problémy

    , Autor: Mestekova

    Dobrý deň,
    Malý ma 2 roky a už od zimy bojujeme so začervenaním v oblasti záhybov kolien, lakťov a na zápästí.
    Boli sme u kožnej doktorky, ktorá pozerala jeho spis a vravela, že malý bral dosť veľa antibiotík, ktoré mu predpísala jeho pediatrička keď bol chorý. Poslala nás na rôzne vyšetrenia - mononukleoza nebola potvrdená, má zvýšené hodnoty pečene, málo železa.
    Vyjadrenie kožnej po tom čo pozrela výsledky bol: Nie je potrebné meniť liečbu , nepodávať antibiotiká. Nález je , ako bol určený parainfekčný virusový, s iritáciou pečene. ďalej kontaktuje už len praktického lekára.

    Berie raz denne 2,5ml aerius kvapky.
    Skúšali sme už všetko možné, ale nič nezaberá. Mali sme aj Locoid kortikoidovu masť, ale ja mu nechcem dávat kortikoidy hoci mu to pomôže ale keď mu to nemastim stále s tou masťou, hneď sa mu to objaví znova.
    Mali sme aj Eucerin, miešané mastičky. Skúšali sme aj aloe vera mastičky, keď mu to s tým namastim 5x denne tak mu to ukludňuje, ale aj tak si to v konečnom dôsledku zasa rozškriabe.
    Dostala som sa teraz k Holtovmu krému, ale neviem či ho môžem použiť. Niektoré mami si ho pochvaľujú, ale odrádza ma popis v príbalovom letáku.
    - Tinktúra z kamennouhoľného dechtu môže byť po prípadnom prechode cez kožu a následnom vstrebaní mutagénna (môže vyvolať zmeny v genetickom materiáli). Pri správnej miestnej aplikácii lieku na kožu sa však prakticky nevstrebáva.
    Som tehotná. A už asi aj paranoidná.
    Prosim o radu, pretože jeho pediatrička si s tým sama nevie rady a ja už tiež neviem.
    Co presne znamená parainfekčný vírusov nález s iritaciou pečene?
    Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Znamená ten posledný nález ochorenie prejavujúce sa na koži pri vírusovom ochorení, ktoré postihlo aj pečeň.
    Inak sa ale k uvedenému neviem vyjadriť.
    Podľa vášho popisu miest, kde sa vyrážky vyskytujú, svrbia, začervenajú sa sa jedná o atopickú dermatitidu, atopický ekzém. Liečba aeriusom je na mieste a treba vyriešiť zápalový proces, ktorý na koži prebieha kortikoidom, locoid alebo elocom podávať 2x denne týždeň alebo aj dlhšie do ústupu zápalu. Pre celú kožu platí:premsťovať, premasťovať, premasťovať. Holtov krém je fajn, netreba sa báť toxicity ale v tomto prípade by pravdepodobne nemal žiaden zásadný účinok na proces na koži.
    Odporúčam kúpeľ v linolla fet oil bad, krátko do piatich minút alebo len sprchu s týmto prípravkom. Potom dieťa natrieť ideálne 1% kyselinou mliečnou alebo excipial lipolotion a na postihnuté miesta potom kortikoid, keď zápal ustúpi tak 2až 5% ichthamol. Premasťovať bude treba celý život. Okrem toho režim atopika: oblikať cibuľovitu, aby sa nespotil a na telo nič iné než hladkú bavlnu! Nič s chlpom, nič umelé. A nájsť dobrého kožiara!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: