Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pneumokok v nose

    , Autor: teada

    Dobry den, pani doktorka mojej dcerke, ma 4,5 roka a z vyteru jej zistili pneumokoka v nosteku, nasa pediatricka mu hovori skolkarsky pneumokok..vytery sa robili na zaklade silneho kasla dnom a i nocou..no kym prisli vysledky, kde sa potvrdil pneumokok, tak uz prestala tak silno kaslat, tak nasa Dr sa aj potesilal, ze telo zabojovalo samo..no po mesiaci zacal kasel silny opat , uz to trva tyzden aj tri dni cez den aj v noci, je naozaj hrozostrasny, dusivy az ju napina na zvracanie, kasael trva dlho a vobec sa nemeni , je stale rovnako silny..doktorka jej dala sirupcek na kasel a aerius, ze to ten pneumokok sa vratil, ale nic nezabera, vobec nic..v poslednej dobe ma kveceru aj zvysenu teplotu, pred par dnami mala 38,4, predtym 37,9 a vcera vecer 37,9..rano nema nic, lieky proti teplote nedavam zatial..dychanie ma ciste ked sme boli u obvodnej lekarky..co to moze byt?ak je to zas pneumokok, nezabrali by jej atb, kedze tak strasne kasle??nie som moc za podavanie atb, ale toto je uz vela:(..mame este 6 rocneho syna, ktory kaslal prvy, ale miernejsie ako dcerka a mame aj 11 mesacne dietatko co musim kojit v noci velmi casto a uz som s manzelom z toho unavena kazduckuuuuu noc presilny kasel, na ktory nic ale nic nezabera...prosim poradte

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dôvodov tohot kašľa môže byť viac, môe sa podieľať aj pneumokoková infekcia, keďže už má aj teplotu. Môže to však byť aj následok vírusového ochorenia, máme ich teraz veľa, deti sú aj zachrípnuté, unavené, bohužiaľ treba dávať len podpornú liečbu: vitamíny, imunoglukan, veľmi dobre robí kalciový siup a ditustat alebo sinecod na potlačenie kašľa. Inou príčinou však môže byť atypická infekcia, to treba vyšetriť z krvi ale môže sa aj,keď je to v tomto veku málo pravdepodobné ak je očkovaná, jednať o čierny kašeľ, čo môže byť nebezpečné aj pre bábätko, ak nemá ešte všetky očkovania. Na základe zhodnotenia týchto úvah je potrebné nasadiť liečbu.

Podobné otázky

  • Pneumokok

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa informovať. Syn má už 4 krát pneumokok V nose od januára. Vždy najprv len priesvitné číre sopliky A potom hneď hnusne zelene a aj oci vzdy chytene.Pneumokok je vždy potvrdený dostaneme antibiotika do nosa aj do oci. Nostek vždy čistíme morskou vodou. Vyliečiť sa ideme do skolky A do max 2 týždňoch zas....Už som zúfalá lebo neviem čo ďalej keďže protI pneumokokom má aj všetky očkovania. Pýtala som sa na alergologiu ale naša lekárka nám nie je ochotná vypísať vymeny list:( Ďakujem vopred za rady
    S pozdravom Žilková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lekári na alergológiu nevypisujú výmnné lístky, je to len administratívny úkon. Lekár bu'd toto vyšetrenie pre starostlivosť o dieťa potrebuje alebo nie. Pravdepodobne to váš lekár vidí tak, že toto vyšetrenie nie je potrebné. Myslím si podľa vašich informácií to isté.
    Neviem ako je chlapček starý. Očkovanie proti pneumokokom chráni len proti 11 tim prípadne 13 tim druhom pneumokoka, je ich však takmer sto. Nie všetky spôsobujú závažné ochorenia. Nález pneumokoka v nose nie je pravdepdobne príčinou ťažkostí vášho syna - teda soplíka. Po nástupe do škôlky sú takéto ochorenia časté, je potrebné naozaj ôkladné čistenie nošteka, podávanie vitamínov, prípadne liekov poporujúcich imunitu / imunoglukan/ a aj dôsedné doliečenie ochorenia pred opakovaným vstupom do kolektívu. Je potrebné sledovať, či dieťa nespí s otvorenou pusou a nechrápe aj keď je zdravé a ak je tomu tak, dieťa vyšetriť u otorhinlaryngológa.

  • Pneumokok v nose

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dcére 4,5 ročnej, vyšiel pozitívny výter na pneumokoka.Nemá teplotu, nekašle, len z nosa jej prerušovane (t.j. napr. 2 dni tečú, 3 nie) tečú sople. Niekedy sú priesvitné, niekedy zelené. Dr. nám odporúčala Imunoalergické vyšetrenie, na ktoré sme objednané až v júni. Atb. jej nedala, predpísaný má ZODAC sirup. Nosnú mandlu má vybratú už 1 rok a ušká jej kontrolovali na ORL. A sú tiež v poriadku. Ako mám postupovať dalej?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: