Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Choroba u miminka

    , Autor:

    Dobry den pani doktorka,mam 8 tyzdnoveho chlapceka,starsia dcerka ma 3 roky,ochorela v skolke,maly chytil od nej,najprv sopliky,tie ma uz 12 dni,boli sme u doktorky,dala nam fenistil a ze striekat morsku sol,po tyzdni zacal aj kaslat,crp mal 15 ,nasadila mu antibiotika amoksiklav 1,5ml kazdych 12 hodin,berie ich dnes 5 den,kaslik pomaly ustava,ale stale chripi a je zahlieneny, myslite ze tie antibiotika su prospesne,pripadne co by ste poradili pre take male babatko,aby mu to pomohlo a nie uskodilo. Je plne dojceny.
    Chcem sa este opytat,dcerka vcera dobrala antibiotika,sopliky jej ustali,nema cervene hrdielko ale preskakuje jej hlasok a chripi,je to bezne?Uz sa totiz velmi bojime,nakolko v lete mala virusovy zapal pluc,ze ci jej to nemohlo zist dole na priedusky a pluca.Dakujem krasne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zachrípnutie nie je rejv zápalu pľúc ani priedušiek. V každom prípade to môže byť prejav aj závažnej vírusovej infekcie a keďže malý nie je očkovaný aj bakteiálnej infekcie. Nateraz by jej však užívanie antibiotík malo zabrániť.
    Na zachrípnuie odporúčam zvlhčiť prostredie: nechať vyparovať slanú vodu v postredí / pozor na obareie/ zavesiť vlhký roé ručník bábatku nad postieľku, podávať fenistil a calcium chloratum siru/ bábätku 2x 1, 0 ml staršej dcérke 2x 2,5 ml.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: