Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stafylokok

    , Autor: dajana

    Dobrý deň prajem pani doktorka. Chcela by som sa opýtať, ako sa má uvoľňovať predkožka u 2,5 ročného chlapca? Má sa dať stiahnuť až úplne dole, aby bolo vidno celý žaluď alebo je to v poriadku, aj keď sa dá len do polovice. Boli sme u urológa, ten mu to sťahoval nasilu a hrozil operáciou. Počula som aj o kúpeli zo Slezu nebadaného, ale nie je ho zohnať v lekárni.
    A ešte čo znamená ak je chemický moč v poriadku, ale moč K+ obsahuje stafylokoka. Čo to znamená, je potrebné preliečenie antibiotikami? Na kontrolu máme ísť až o týždeň, tak som zvedáva teraz. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem koľko stafylokoka obsahuje, je to podstatné. Taktiež neviem, prečo bola moč vyšetrovaná a či má dieťa nejaké ťažkosti / horúčky hlavne/. Ak je len tento nález nie je potrebné hneď nasadiť antibiotiká, treba moč skontrolovať hlavne správne odobrať : cikať rovno do skúmavky.
    predkožku treba uvolňovať postupne, nakoniec musí odhaliť celý žalud ale to sa stane postupne aj rastom penisu. Niekedy je však operačné riešenie nevyhnutné, rozhoduje o tom urológ.

Podobné otázky

  • Opakujúci sopel

    , Autor: Nany1311

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa spýtať čo robiť v prípade často opakujúce ho sa sopla po nástupe do školky ? Dcerka má 3r, od januára chodí do škôlky a už 3x problém so soplom. Pred 2 týždňami preliecena klacidom a sulfacetamidom . Vitamíny sú samozrejme. Vyšiel v nosteku zlatý stafylokok,máme aj problém s ekzemami, teraz zistená alergia na abkm a vajcia ( už mesiac máme diétu ). Čo by ste mi prosím poradili aby dcérka mohla chodiť do kolektívu? Ďakujem...a ešte prosím keď ma soplik ako dlho nesmie ísť do škôlky? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď má soplík nie je to dôvod na liečbu antibiotikami, ani keď tam má nejakého bacila, čo je v kolektíve bežné a netreba to riešiť. Soplík sa treba naučiť vyfúkať, aby bol noštek voľný.
    Niekedy to však ani nie je soplík, nádcha ale dieťa má zväčšenú nosnú mandľu, preto sa celý okruh horných dýchacích ciest horšie čistí a dieťa vyzerá stále akoby choré a aj opakovane choré býva. Nosné mandle treba vyšetriť u ORL lekára v období, keď je dieťa úplne zdravé.
    Samozrejme, že nádcha môže súvisieť aj s alergickými ochoreniami dieťaťa, to musí zhodnotiť lekár, ktorý dieťa pozná a vyšetrí.
    Opakované ochorenia dýchacích ciest zväčša s nie ťažkým priebehom sú po nástupe do kolektívu časté. Niekedy je potrebné prerušiť dochádzku do kolektívu aj na niekoľko týždňov.
    Veľmi dobrým podporným prostriedkom na imunitu je prípravok imunoglukan, iné možnosti musí navrhnúť lekár po vyšetrení dieťaťa.

  • Krochkanie

    , Autor: Klaudia1994

    Prosím vás, môže moraxella cattarhalis, jednoducho infekcie v nose spôsobovať také prechrapovanie niekde v nosohltane alebo tak? Dcérke takto prechrapovalo min rok, mala stafylokoka, od 3 rokov v škôlke od septembra zo zdravého dieťaťa furt čosi s hornými cestami. Absolvovali sme operáciu nosohltanovej mandle, ktorá bola veľmi veľká a tlačila na uska aj, robili myringotomiu, mala tam tekutinu. V októbri/novembri jej bola z vyteru zistená moraxella masívne, len sme sa spoliehali, že ťa velka mandla keď sa odstráni, bude to ôk, každopádne užíva rakytnik, kapucinku, nostek preplachujeme, inhaluje len jednoducho ten xhrapot ostal ..takže mňa len zaujíma ci je možné, že toto ,,krochkanie, prechrapnutie" môže spôsobovať v našom prípade napr ta moraxela.
    Ďakujem krásne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Moraxella určite nie. Nikedy to spôsobí nahromadený a vysušený hlien v nošteku. Treba ju naučiť fúkať a zvlhčujte jej noštek sterimarom. Taktiež prostredie v byte nemá byť suché a v žiadnom prípade sa v prostredí , kde je dieťa nesmie fajčiť, ani na balk=one. Na podporu imunity je vhodné podávať imunoglukan.

  • Vlhký ranný kašeľ

    , Autor: julls.i

    Dobrý deň.
    Môj synček (19 mesiacov) má ranný vlhký kašeľ už od septembra. V auguste prekonal laryngitídu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný, a bol mu podávaný kortikoidný sprej do nosa. Následne bral ešte jeden týždeň solmucol a kaloba sirup. Od tejto doby chodíme a voláme minimálne raz k našej pediatričke vyskúšali sme hocijaké sirupy ale nič nepomohlo. Mal urobený výter s pozit výsledkom bral ATB do nosa. Následne bol zase chorý, opäť výter z nosa s výsledkom zlatý stafylokok. Momentálne berie mometason, rino germinu a aerius na odporúčanie orl špecialistu.
    Moja otázka znie - čo môže byť príčinou takéto ranného vlhkého kašľu? Prečo to neprechádza? Čo mi odporúčate robiť? Už sme z toho zúfalí.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V noci sa mu nahromadí hlien, ktorý chráni sliznicu dýchacích ciest a odkašle si ho. Ak nemá iné príznaky, netreba nič podávať.

  • Zlaty stafilokok

    , Autor: Jana31

    Dobry den moj syn ma 5.mesiacov.V 3.mesiacoch prekonal koronu a od vtedy ma stale problem z nosikom.Sopliky,ucpany nos,chrcanie.Uz sme mali fenistil,pamycon,sinupred nakolko sopliky tazko idu odsavat.Pani dr.mu urobila vyter z nosika ok z hrdla zlaty stafylokok co sa vyjadrila ze bezne byva ze nato nic netrela,lenze to ma dlho problemi tak mu da liek Unasin.Dnes ma druhu davku a vysipal sa nam.Hned som jej volala povedala ze mame pokracovat v podavani a pridat fenistil co mne sa nezda nakolko ma aj hnacku.Ja som alergicka na penicilin tak sa obavam ci aj syn nieje.Teraz neviem ci dalej podavat liek alebo vysadit.Za odpoved dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To neviem ani ja, po prvom podávaní sa alergia zväčša neprejaví. Pani doktorka mala hlavne pravdu, že nič liečiť nebolo treba. Hnačku má samozrejme preto, lebo antibiotika spravia dismikrobiu v čreve.
    Ako ďalej postupovať musí určiť lekár, ktorý dieťa vyšetrí.

  • Angína?

    , Autor: miriama13

    Dobry den pani doktorka,chcela by som sa s Vami poradit.Moj starsi syn 12 rokov sa v sobotu rano zobudil a vravel ze ho trocha boli pri prehltani,pozrela som mu hrdlo a vpravo mal hnisavy biely vacok za riasami,v tych zahyboch,a trocha cervene hrdlo,bez teploty,bez sopla,odfotila poslala nasej pani dr,odpisala ze v pondelok mame prist,treba vidiet a vyter,pridruzil sa sopel.Dr videla,urobila vyter,pamycon do nosa,vcera vysledky vyteru z hrdla negativne,v nose stafylokok pyogenes,zotrvat len na pamycone ,zlty trifed 3x5ml a bez atb.Ja mavam raz rocne anginu,vzdy vsak s vysokymi teplotami,bolestivym prehltanim.Syn vsak pije a je bez problemov,bez teploty,hrdlo ciste akurat tam je stale ten vacok.Vraj moze do skoly,ze to tam moze mat aj 3 mesiace.Vazim si nasu pani doktorku,ale rada by som poznala aj Vas nazor.Vcera mna bolelo trocha hrdlo a pri pozreti mam to iste.Prosim Vas je to angina???aky druh???syn chodi aj na kardiologiu.Nerada by som nirco podcenila.Ďakujem.S pozdravom Mirka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stafylokok pyogenes neexistuje, buď je to streptokok alebo staphylokok. To troch mení liečbu. Ak je to streptococcus pyogenes bola by som viac za liečbu antibiotikami. Povláčiky môže buď aj zvytok stravy alebo aj pri vírusovej angíne. Teraz pravdaže aj v súvislosti s covid, treba aj to vyšetriť.
    Ak nemá teplotu, je čulý, dala by som mu probiotika, prípadne cuckať bactoral a suchý teplý obklad na krk. Nechala by som ho jede-dva dni doma a sledovala covid antigén.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: