Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Trifed

    , Autor: danielka1989

    Dobry den,prosim Vas dcerka mi ochorela,ma nadchu kasel a teplotu a dostala antibiotika amicsoklav a zeleny Trifed...Nieje to moc vela na 5 mesacne babatko?Mozem trifed vymenit za sinupret?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem sa vyjadriť, dieťa som nevyšetrila. Ja som pri nasadzovaní liekov malým deťom veľmi opatrná. Bez vyšetrenia CRP antibiotiká nedávam.
    Ak je potrebné oba lieky brať, nie je to problém ani u takto starého dieťatka.
    Trifed za sinupret môžete vymeniť, trifed nie je antibiotikum ani život zachraňujúci liek.

Podobné otázky

  • Vlhký kasel

    , Autor: gabbi02

    Dobry den, syn 3,5 roka uzival trifed 10 dni zeleny spolu s atb augmentin (mal teplotu, kaslal a nadchu). Douzival a po 4 dnoch sa mu kasel a nadcha vratili, naparoval sa, uzival uz iba trifed opäť 10 dni. Teraz soplik uz nefuka, nos cisty, inahluje vincentku, ale stale ma vlhky kasel rano a pocas dna iba ked place (je doma uz skoro mesiac a pyta sa do skolky), pripadne viac beha, v noci nekasle. Mne to pride ze mu zateka nadcha, pretoze obcas pocut na hlasivkach zmenu hlasu, nema nosovy hlas. Chcem sa spytat, ci moze trifed uzivat este dalej, kým mu kasel neprejde, alebo to nechat tak a prejde sam. Nemam skusenosti s kaslom vobec, kolko trva, ja ako dieta som mala kasel vzdy iba par dni. Inak mu nie je nic. Ďakujem vopred za akukolvek radu. Nasa pediatricka je momentalne mimo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som už nedávala rifed. Podávala by som imunoglukan acute 2x5 ml desať dní. AK je kašeľ veľi vlhký, pridala by som kaloba 3x10 kvapiek,môže brať aj viac ako 10 dní.

  • Neprestávajúci kašeľ a zatekanie hlienov

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň pani doktorka, 3r. syn je už cca 2 týždne chorý. Začalo to soplíkom a neutíchajúcim suchým kašlom najmä počas spánku, cez deň pomenej, prvé 2 dni mal mierne zvýšenú teplotu. Bral kalobu a stoptussin. Keďže to neprestávalo a prekašlal aj celú noc, volala som Dr., dostal žltý trifed. Kašeľ sa zmenil na vlhký, tak začal brať solmucol sirup. Do nosa sme dávali sterimar, neskôr nám kázali aj nasivin. Pár dní to už vyzeralo že je lepšie, no stále sme mu ráno odsali hustý zelený sopel (ťahal sa až kdesi z krku). No opäť sa rozkašlal, keď spí tak je väčšinou suchý, cez deň sa snaží aj niečo vykašlať. Cez deň mu sotva niečo vytečie z nosa, mám pocit, že mu to stále len zateká, ale nos nevyzerá že by mal upchatý. U našej Dr. sa striedajú 3 mladé doktorky, a všetko každá rieši len cez telefón, tak už neviem, či sa tam momentálne dočkáme odbornej pomoci. Prosím o Váš názor, z čoho by to mohol mať, prípadne čo by bolo vhodné užívať. Soplíky máva posledný rok dosť často a väčšinou mu na to pomohol až Pamycon, ten mal naposledy v apríly.
    Ďakujem za Váš čas

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak by dieťa kašľalo viac ako tri týždne, musí ho vidieť lekár.
    Ospravedlňujem sa, že odpovedám neskôr, ale mala som iné pracovné povinnosti.
    V prípade ako udávate by som nasadila imunoglukan acute kids 2x5 ml, zvlhčiť prostredie, čistiť noštek alliamare a pri nezlepšení stavu treba vyšetrenie dieťaťa. Imunoglukan acute treb vždy vybrať 10 dní

  • Angína?

    , Autor: miriama13

    Dobry den pani doktorka,chcela by som sa s Vami poradit.Moj starsi syn 12 rokov sa v sobotu rano zobudil a vravel ze ho trocha boli pri prehltani,pozrela som mu hrdlo a vpravo mal hnisavy biely vacok za riasami,v tych zahyboch,a trocha cervene hrdlo,bez teploty,bez sopla,odfotila poslala nasej pani dr,odpisala ze v pondelok mame prist,treba vidiet a vyter,pridruzil sa sopel.Dr videla,urobila vyter,pamycon do nosa,vcera vysledky vyteru z hrdla negativne,v nose stafylokok pyogenes,zotrvat len na pamycone ,zlty trifed 3x5ml a bez atb.Ja mavam raz rocne anginu,vzdy vsak s vysokymi teplotami,bolestivym prehltanim.Syn vsak pije a je bez problemov,bez teploty,hrdlo ciste akurat tam je stale ten vacok.Vraj moze do skoly,ze to tam moze mat aj 3 mesiace.Vazim si nasu pani doktorku,ale rada by som poznala aj Vas nazor.Vcera mna bolelo trocha hrdlo a pri pozreti mam to iste.Prosim Vas je to angina???aky druh???syn chodi aj na kardiologiu.Nerada by som nirco podcenila.Ďakujem.S pozdravom Mirka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stafylokok pyogenes neexistuje, buď je to streptokok alebo staphylokok. To troch mení liečbu. Ak je to streptococcus pyogenes bola by som viac za liečbu antibiotikami. Povláčiky môže buď aj zvytok stravy alebo aj pri vírusovej angíne. Teraz pravdaže aj v súvislosti s covid, treba aj to vyšetriť.
    Ak nemá teplotu, je čulý, dala by som mu probiotika, prípadne cuckať bactoral a suchý teplý obklad na krk. Nechala by som ho jede-dva dni doma a sledovala covid antigén.

  • Dlhotrvajuci kasel

    , Autor: lucik-2

    Dobry den. Prosim o radu. Dcera(bude mat 6rokov) ma uz 2mesiac kasel. Boli sme u pediatra, vyter z nosteka negat. Hrdlo a dychanie ciste. No aj napriek tomu uz 2mesiace kasle. Kazde rano ma asi 6-7smrkani zlty husty soplik, potom v priebehu dna nic. Niekedy jej len tak vytecie vodicka z nosa. Mozno raz za tyzden a to sa jej stava aj v lete. Stale mam pocit, ze sa jej akoby tazko dycha, akoby tam mala hrcu, no okrem ranneho husteho zlteho soplika v podstate nic nema. Cuch ma, je bez teploty...v priebehu dna obcas vlhko prekasle, no ked zaspi cca po 3hod.akoby sa jej tam nahromadil ten hlien a kasle. Strieda sa to tak sucho, chrchlavo, vlhko. Do nosa brala nasivin, pamycon nic nezabralo. Okrem toho physiomer. Od kasla sinupret, trifed a broncho vaxom uz uzila 20vreciek, ale to vobec nic nezabera. Poradte co dalej? Ist zas k pediatricke? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa, ktoré 2 mesiace kašle treba podrobnejšie vyšetriť, výtery nič neriešia. Podstatné je, aby sa v rodine nefajčilo, ale ani na balkóne v chodbe a podobne!

  • Kašeľ

    , Autor: MichaelaKacerova

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Dcéra (8 rokov) už vyše dvoch týždňov kašle, bez ďalších príznakov (žiaden sopeľ, ani zvýšená teplota), kašeľ suchý štekavý. Po návšteve u pani doktorky sme dostali zelený TRIFED a Dorithiric. Po 6 dňoch sa stav nezlepšil, znova bola u pani doktorky, predpísala nám ERDOMED, na vykašliavanie. Prešli 4 dni, stav sa však stále veľmi nezlepšil a kašeľ je stále skôr suchý, štekavý, len občas vlhký. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na taký kašeľ by som určite nedala erdomed! Ten je navlhký kašeľ.
    Treba zistiť príčinu kašľa. Kašle aj v noci? Ak nie, môže to byť kašeľ psychogénne podmienený. Ak kašle v noci, treba upraviť pstredie, možno je v izbe, kde spinká sucho, treba jej dať k postieľke vlhký froté ručník. Možno kašle preto, že ju bolí hrdielko alebo tam má na oblúkoch také pľuzgieriky, je to vírusév treba dať vitamíny, môže cuckať nejaký vhodný liek na zmiernenie lokálneho dráždenia v hrdle / určite nie doritricin, nie je to bakteriálen!!!/. Na suchý kašeľ ideálne v tomto veku sinecod 3X5 ml. Ak kašeľ neustúpi behom týždňa, treba znova vyhľadať lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: