Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Fenistil kvapky

    , Autor: lim3tka

    Dobry vecer, pani doktorka,

    rada by som pocula Vas nazor na Fenistil kvapky, resp. to, ze pri kazdej nadche, kasli, prechladnuti, resp. aj preventivne moja lekarka predpisuje Fenistil kvapky. Pravdupovediac, ja som nie moc zastanca toho, aby sa do dietata stale pchali nejake kvaky a lieky, a nejako sa stale branim mu davat Fenistil kvapky pri obycajnej nadche, prechladnuti, resp. teraz preventivne, ked zacal chodit do skolky. Moj nazor je taky, ze pokial nenecham jeho imunitu bojovat s chorobou a dam Fenistil, mozem mu nejake alergie skor privodit, aj ked momentalne sme ziadne alergie nezaznamenali...Dalsia vec, od zaciatku septembra mal maly 2x nadchu, potom zacal pokasliavat, co vyvrcholilo do riadneho kasla, s vysokou teplotou, tak moja lekarka nasadila aj antibiotika, plus to, ze po dolieceni mozeme nasadit Ribomunyl, aby sa vraj v skolke lepsie drzal a chranil ho. Ja sa vsak tomu opat branim, lebo to bola prva silnejsia choroba, a v podstate moj nazor je, ze liecit imunitu mozno treba zacat po viacerych opakovanych chorobach, hm, nie som lekar, rozmyslam iba ako laik. Rada si precitam Vas nazor a v podstate radu, ci zatial nestaci skusit iba napr. munoglukan sirup, pripadne nejaky kalciovy sirup na ochranu pred kaslom, nadchou, kedze v skolke je tychto nastrah kazdy den v tomto obdobi dost...Pripadne, mate nejake dobre skusenosti s nejakym volnopredajnym liekom na odkasliavanie pri kasli bez horucky?Dakujem Vam za Vas nazor..
    Z.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja sa nevyjadrujem k liečbe kolegov. Fenistil určite nedávam preventívne, pri nádche tiež len, keď bráni dieťaťu vo voľnom dýchaní cez nos a sú prejavy opuchu slznice dýchacích ciest.
    Ribomunyl po prvom vážnejšom infekte tiež nepodávam. Nevidímna to dôvod.
    Antibiotika sa majú dávať na bakteriálnu infekciu, ktorá má svoje charakteristiky / horúčka, vysoké CRP/ alebo ked takéto ochorenie hrozí u inak imunokompromitovaného / znížená imunita/ pacienta.
    Imunoglukan je kvalitný liek na podporu imunity, ktorý má klinické štúdie, preto ho dávam takmer všetkým deťom, hlavne na začiatku dochádzky do predškolských koletívnych zariadení.
    Na odkaliavanie dávam často prospan s veľmi dobrým efektom-.

Podobné otázky

  • Vlhky hlienovy kašeľ

    , Autor: Magda123

    Dobrý deň, 8 mesačná dcera ma dráždivý skôr vlhky kašeľ, priesvitné hlieny ktoré jej zatekaju..je vhodná kombinácia fenistil kvapky a mucosolvan sirup?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mukosolvan nemám veľmi rada, lebo ak už nie sú hlieny on na kašeľ priam dráždi. Dala by som radšej prospan 2x2,5 ml

  • ovčie kiahne

    , Autor: Stana21

    Dobrý deň,dcéra 9r+7 mesiacov má ovčie kiahne. Doktor nám predpísal dithiaden 1-0-1 ale poobede ju aj tak vždy všetko svrbí,je možné jej dať fenistil kvapky medzi tabletkami? Ďakujem

  • fenistil kvapky

    , Autor: kajnati

    Dobrý deň.
    Dcéra 5 rokov 7 deň čo je chorá, najprv bola akoby zahlienená (zadné sople), má hlieny ktoré sa nedali vyfúkať, vykašlať, dráždia ju.
    6 nocí poriadne nespala, ťažko sa jej dýcha, chrčí. 3 deň má hlienový kašeľ, dávala som Mucosolvan. Kašeľ je stále častejší. Dcéra už je 3 x chorá od nástupu do škôlky ( v polovici septembra nastúpila ) pre ten istý problém. Dobrala Imunoglukan acute, vit D, C stále berie. Dr mi dnes dala fenistil a Mucosolvan mám vymeniť za stoptusin po telefonickej konzultácii. Myslíte si že je to v poriadku? Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som vyskúšala zmenu liečby podľa lekárky, znova by som pridala aj imunoglukan acute 2x5 ml. Podľa stavu treba znovakomnzultovať lekára.
    Ak by stav aj ez hlienov ale s kašľom pretrvával treba stav riešiť. Môže mať zväčšené nosné mandle.

  • Kašeľ

    , Autor: Kubemat

    Dobrý deň. Ja by som sa chcela spýtať či môžem dať deťom na silný hlienový kašeľ fenistil kvapky. Tak veľmi kašlú že nevedia zaspať. Ak áno tak koľko? Prvý synček váži 43kg a má 8 rokov. Druhý synček má 22,2kg a 7 rokov. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Fenistil v žiadnom prípade nie sú kvapky na kašeľ. ALe ak je dôvodom kašľa aj možná alergická reakcia, môžete im ho dať, staršiemu 3x20 kv mladšiemu 3x15 kv. Treba však upraviť aj prostredie, zvlhčiť ho a hodne vetrať. V byte ani na balkóne nefajčiť. Na suchý kašeľ je vhodný paxeladine.

  • Svrbenie

    , Autor: Katka777

    Dobrý deň rada by som sa vás opýtala dieťa mi v noci nespi a stále sa skriabe na hrudi a zátylku. A žiadne vyrážky nemá ani nič podobné. . Neviem prísť na príčinu prečo to robí a už som z toho zúfalá lebo nespime kvôli malej.. Volala som doktorke ta vravela ze dávať fenistil kvapky ale stále nemôžme byť na nich. Vedeli by ste mi nejako poradiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste mi ako je dieťatko staré.
    Určite to môže byť zo spotenia, treba ho správne obliekať, všetko má mať bavlnené a nemalo by sa spotiť, ak sa spotí / niektoré detičky sa potia viac/ treba ho prezliecť.
    Treba ho každý večer vykúpať / len v čistej vode!/a po kúpaní natrieť vhodným krémom, bez vône a pridaných látok, bez obsahu harmančeka. Určite nie olejom. Ja používam pre deti 1% kyselinu mliečnu v masťovom základe. Možno vám spravia v lekárni aj bez predpisu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: