Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kašel

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa opýtat mam 2 mesačnu dcerku a ma zápal priedušek. Mame aj antibiotika ale chcem jej urobit nejaký čaj na uvolnenie hlienov ale neviem co moze ked je taka malička prosim poradte mi co je este dobre skor s tej prirodnej mediciny dakujem Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku by som určite nepodávala žiadne čaje, nie sú určené pre deti v tomto veku! Mala by mať okrem antibiotík aj liek na uvolnenie priedušiek, možno aj na uľahčenie vykašliavania, napríklad bronchipret, je na prírodnej báze. V každom prípade toto uchorenie v tomto veku vyžaduje pravidelné kontroly u lekára a ten vám aj poradí akú liečbu dvať. Určite by som podávala vitamín C.

Podobné otázky

  • Dlhotrvajúci kašeľ

    , Autor: Alexa229

    Dobrý deň , moj ročný syn už 2 mesiace kašle , už mu dala doktorka všetko možné a nič sa nezmenilo .. večer a poobede najviac alebo keď je najviac kašle , doktorka hovorila všetko ma poriadku .. čo by sme mali ešte skúsiť ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste mu dať imunoglukan acute 2x5 ml, čistiť noštek / ale nodsávať vysavačom!/, nefajčiť v byte ani na balkóne, veľ vetrať, chodiť von. Zvážiť, či ak ste rodičia alergici, nemôže byť jeho kašeľ prejavom alergie.

  • Vysledky steru

    , Autor: Lubka82

    Dobry den prajem dcere sa pravidelne vracia kasel, dala som jej v sukr laboratoriu urobit ster z nosa a vysiel nam Corynebacterium sp a staphylococcus sp - kogulaza neg. Je potrebne nasadit nejaku liecbu kasel sa nam vracia uz 2 mesiac. Krvne testy su bez akehokolvek nalezu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite nie sú potrebné antibiotiká. kašeľ treba zhodnotiť: aký je , prečo je, kedy sa prejaví. Podľa toho potom riešiť diagnózu aj liečbu.

  • Permanentny sopel

    , Autor: Monyka2102

    Dobry den. Chcem sa informovat ked estw syn nemal rok chodili sme skoro kazde 3t. Na prehliadky nakolko mal soplik a z nwho kaslal.
    Od 11m do cca 16m, nasledne sme boli u alergo nasadila liecbu vysli pele trav v lete soplik kasel ustupil. Opat prisiel januar a zacal kotoc soplov a z toho vlhky kasel.
    Vo februari bral aj atb to paradoxne sopel nemal ani nekaslal ale mal teplotu a crp 105. Dostal augmentin duo.
    Ale sople sa nam tahaju stale.
    Vaprili nastupil do skolky kde som infomovala ze je alegik a treba mu casto fukat nostek inak zo zatekajucich soplov kasle. Aktualne sa tocime.. Uz sme absolvovali 2x vyter.
    1x bol s. Aureus a str. Pneumonie ale stredne masivne. Dr urcila ze atb nie je potrebne no na natlak skolky sme dali pamykoin
    Po 10 dnoch po liecbe pamykoinom (2kv 5xdenne) sme boli na vyter a syn mal opat stredne masivne streptotoka.
    Okrem soplika a kasla cez den nema teplotu nema crp, hrdlo ma ciste kludne, dychanie ciste.
    Ked ho mam doma a teda striehla som aby som mu casto nefukala nos tak vobec mi nepride v tak katastrofalnom stave ako mi posielaju foto zo skolky kde ma sople stecene az po bradu.. Pride mi ze mu vobec nevyfukaju nos a on potom kasle.

    Chcem sa opyat je cesta nasej dr spravna. Pri stredne masivnom nazele v kultivacii sa nedavaju celkove atb?
    Nasa pediateicka totiz nedava atb len tak a teda ja s tym súhlasím. Ale chapem aj skolku ze sa ohradza na soplave dieta.
    No je to aj alergik a teda pocuvam len ze nemoze mat tie prejavy soplov ked je na intahistaminikach.
    Dakujem za. Radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergik ale aj nealrgik môže mať sople vždy! jednoducho je zvýšená tvorba hlienu z rôznych príčin, dokonca aj ako ochrana sliznice nosa. Vôbec netreba baktérie, ktoré sa tam našli liečiť antibiotikami ani lokálnymi ani celkovými, ani vôbec nebolo treba robiť výtery!!Žijeme s baktériami.
    V našich škôlkach je to fakt problém, akosi nevedia pochopiť, že dieťa má sople a treba mu hlavne čistiť nos. Skúste to malého naučiť, dávajte mu papierové vreckovky, nech si sám čistí noštek.

  • šarlachova angina?

    , Autor: Simona15

    Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať, dcérka brala bronchovaxon liek 3 mesiace poslednu davku dostala teraz v sobotu kedy aj navečer dostala teploty 39 a bolelo ju hrdielko do nedele rano mala teploty a poobede uz sa to zlepsilo pridruzil sa kasel, zachripnutie a sople. V pondelok sme boli u lekarky, ktora spravila crp ktore bolo negativne a teda atb neboli potrebne povedala ze ma cervene hrdielko a trosku zdurene uzliny. Dnes je streda 24.5.2023 kedy som sa dozvedela ze v skolke sa v ich triede vyskytla šarlachová angína, tak som volala lekárke ktora mi povedala ze pokial dieta nema teploty netreba chodit. Moja otazka je netreba sa teda obavat ze by mala sarlachovu anginu? ze by mala len teda mierne priznaky vdaka tomu ze brala bronchovaxon ale streptokoka v sebe ma a treba ho preliecit atb? co sa tyka jej stavu je cula vsetko v poriadku akurat to hrdielko sa mi zda stale cervene ale nestazuje sa na bolest a ma sopel stale a mierny kasel a zachripnutie, vyrazky som si u nej vsimla na chrbatiku a krku ale tak pomenej ale tie uz skoro vsetky zmizli potom ako nemala teplotu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som dieťatko s takýmito ťažkosťami a v tejto situácii / šarlachu je veľmi veľa/ skontrolovala.

  • Vlhky hlienovy kašeľ

    , Autor: Magda123

    Dobrý deň, 8 mesačná dcera ma dráždivý skôr vlhky kašeľ, priesvitné hlieny ktoré jej zatekaju..je vhodná kombinácia fenistil kvapky a mucosolvan sirup?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mukosolvan nemám veľmi rada, lebo ak už nie sú hlieny on na kašeľ priam dráždi. Dala by som radšej prospan 2x2,5 ml

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: