Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Močenie

    , Autor: majkaaa

    Dobrý deň, poprosila by som o radu moja malá ma 3 mesiacie a už celý týždeň badam vždy ráno ružové fľaky na plienke volala som doktorke a predpísala jej kanavit ktorý dávam každý druhý deň 2 kvapky ale nejako jej to nemizne inak je v pohode. Nie sme doma inak by som bola uz u doktorky tak neviem ci utekať na pohotovosť a už z mocom? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Moč treba vyšetriť. Sú tie fľaky ružové alebo oranžové, oranžové znamenajú , že dieťa menej pije a moč je koncentrovanejšia. Ak by to bolo z krvi v moči, treba ihneď vyhľadať lekára.

Podobné otázky

  • Zakalený moč

    , Autor: mariana87

    Dobrý deň, dcéra (4 roky) mala v priebehu januára opakovane zakalený moč. Žiadne iné príznaky nemala, nesťažovala sa na pálenie, nemala teploty. Moč bol zakalený v nepravidelných intervaloch (aj s rozostupom niekoľkých dní), zväčša popoludní/večer a nasledujúce močenie už bolo v poriadku. Dcéra mala 3krát robený rozbor moču a raz kultiváciu, výsledky boli negatívne. Aktuálne má už dlhodobo moč stále číry. V súvislosti s tým mám otázku.. na jedno močenie vyciká dcéra približne 0,5 dcl moču, čo sa mi zdá málo na 4-ročné dieťa (hlavne, keď to porovnám s mladšou 3 ročnou dcérou). Častejšie ide cikať, iba ak vypije viac vody naraz, ten objem sa mi zdá v tom prípade stabilný. Pokiaľ pije menej vody, je objem moču aj menší. Je pravda, že dcéra je dosť chudá (14 kg), mohlo by to mať súvis s tým, že je drobnejšia? Je pravda, že som si to začala viac všímať, keďže sa vyskytol spomenutý problém, ale neviem, či je to v norme alebo myslíte, že to môže mať súvislosť s predchádzajúcim problémom a je potrebné odborné vyšetrenie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím si, že to súvisí len s príjmom tekutín. Ponúkajte je viac piť, určite však čistú vodu, nie čaje sladené nápoje a odobne.

  • Časté močenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Asi mesiac s prestávkou trápilo dcéru (4apol ročná, nechodí do škôlky) prechladnutie, sople a kašel. Nakoniec skončila s antibiotikami Sumamed (5dní). Počas užívania začala častejšie cikať. (Napr. pred spaním 3-4x, množstvo moču normalne alebo niekedy menej). Pije rovnaké množstvo ako pred tým.
    Na nič sa nesťažovala, na žiadnu bolesť, svrbenie, či pálenie a bola bez zvýšenej teploty. Lekárka vyšetrila ambulantne moč- bol úplne v poriadku. Pripísala to antibiotikám. Nasadili sme Canesten+probiotiká.
    Po dobratí antb sa, ani po skoro týždni, cikanie neupravilo.
    Chcela by som Vás preto požiadať o Váš názor na túto situáciu. A ako by sme mali ďalej postupovať? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Probiotiká sú úplne v poriadku, po liečbe antibiotikami je potrebnéich podávať najmenej mesiac. Canestenu nerozumiem, sama ho nikdy nedávam deťom.
    Ak je moč v poriadku, dieťatko nemá príznaky ochorenia močových ciest alebo močového mechúra, môže byť časté nútenie na močenie výsledkom stresu, nepokoja. To musíte zhodnotiť sama, či je takáto príčina možná. Stresom môže byť aj to, že ste častejšie museli navštevovať lekára, čo deti niekedy veľmi negatívne prežívajú. Môžete ešte súsiť podávať brusnice, preparát vhodný pre vek vaše dcérky. Problém sa zvykne spontánne upraviť.

  • nadmerné pitie

    , Autor: klarinka12

    Dobrý deň, mám 18 mesačné dieťa, v marci sme boli hospitalizovaní so zápalom obličiek, odvtedy sa mi v noci niekoľkokrát budí a pýta si piť, varím jej čajík.Za 24 hodín niekedy vypije aj 2l vody. Asi tri týždne odmieta piť mlieko a jesť mliečne výrobky.Chcem sa spýtať, či je to normálne alebo mám radšej požiadať o vyšetrenie krvi?Moč nám naša Dr.vyšetruje raz za tri mesiace, zatiať bol negatívny, ďalšie vyšetrenie nás čaká teraz koncom septembra.ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dávala by som jej od smädu čistú vodu. 2 l tekutín, pokiaľ nemočí veľmi často nemusia byť problém, ak to však nie je sladký čaj, ktorý deti pijú skôr pre jeho sladkú chuť ako od smädu. Odmietanie mlieka a mliečnych výrobkov v tomto veku vidíme pomerne často, nie je to zásadný problém. Ak má dieťa pestrú stravu, najmenej 5 až 6x týždenne kvalitné mäso / nie údeniny!/ obilniny, ovocie, zeleninu, strukoviny, tak mlieko nemusí konzumovať.
    Sledujte príjem tekutín aj výdaj, teda močenie a taktiež, či dieťa nie je zvýšene unavené, okolo 17tej merajte teplotu, či nie je zvýšená, sledujte, či neschudlo. Ak by sa tieto príznaky objavili, je potrebné vyhľadať lekára.

  • mozny zapal mocovych ciest?

    , Autor: kamaska

    Dobry den pani doktorka,
    moja 27-mesacna dcera je uz skoro pol roka bez plienok (s naozaj len obcasnymi nehodami). Za posledny tyzden sa ale 6x pocikala (cez den aj v noci v spanku). Vsimli sme si, ze sa casto chyta za genitalie. Neregistrujeme dalsie priznaky, ako horucky, mocenie casto ale malicko, prip. zeby trpela bolestou/palenim pri cikani. Mohol by to byt zapal mocovych ciest, alebo len prechladenie? Co by ste na bezne prechladenie odporucili?
    dakujem Vam velmi pekne za radu
    Jana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to mať rôznu príčinu, od zvýšenej únavy a tuhého spánku, cez práve prebiehajúci infekt dýchacích či močových ciest ale aj zväčšenie nosnej mandle. Odporúčam riešiť problém s detským lekárom.

  • syn malo cika

    , Autor: macula5

    Dobry den,mam 3,5 rocneho syna a mame taky problem,ze malo,cika. Su dni,kedy sa vycika iba 3krat,niekedy je to castejsie5-6krat.co s tym? Mame ist radsej k,urologovi?
    Je,pravda,ze syn podla mna,malo pije,cistej tekutiny tak,okolo600-800ml.a to sme radi,ze vypije aspon tolko,vyslovene ho nutime,pit,skusame rozne finty.
    Vacsinou je moc na,pohlad dobrej farby,len stava sa,ze je,najma rani,tmavy. Aj teraz to tak je,len,sfarbenie skresluje cvikla,ktoru sme,po dva dni mali.
    Moze to malo caste mocenie byt sposobene aj tym,ze sa dost poti?
    Ma okolo 104 cm a cca 15-16 kil.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak menej pije, tak aj menej močí, trikrát je síce pomerne málo, ale treba sledovať koľko tej moče je. S takýmto problémom vôbec nie je potrebné ísť hneď za urológom! Dieťa by mal vyšetriť jeho lekár, zhodnotí jeho zdravotný stav, vyšetrí mlč, skontroluje genitál a podľa potreby navrhne ďalšie opatrenia.
    Ak vypije toľko, koľko udávate, tak to nie je vôbec málo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: