Poradňa pediatra

Pridať otázku
odbornik2

Poradňa pediatra

9,643 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • aky je atypicky zapal pluc

    , Autor: teada

    dobry den, pani doktorka chcem sa opytat, uz som nedavno pisala ze moja dcerka ma pneumokoka v nosteku a vraj z toho silne kasle, kasel uz postupne ustupuje, uz s a vnoci akotak vyspime , je to lepsie, lenze teraz akoby sa jej to dalo do nosteka, lebo zacala na striedacku kychat a vela soplikov, su biele, podvecer uz aj do zlta boli ale zas raz..co to vlastne moze byt, ze to takto prechadza z kychania do kasla a po kasli zasa kychanie a dokola?vincentku jej strriekam, na vonok sme moc nechodili, vlastne vobec, neviem, mozno by potrebovala aj taky mrazik..co poradite?este sa chcem opytat, citala som na nete o tichom zapale pluc, alebo atypickom, ci studenom, asi ide o jeden a ten isty, tak ma napadlo, ci ho aj moja dcerka nemohla mat, ked tak silno kaslala...nasa pediatricka vravela, ze ten kasel silny nocny je z toho pneumokoka v nose, trval asi 12 noci a dni, pred mesiacom to trvalo 14 dni a minuly rok vlastne tiez dva tyzdne boli tie najhorsie, potom ustupoval..na pocuvanie mala ciste dychanie, tak Dr to neriesila, zeby mohlo ist aj o takyto zapal, len ma tak napadlo, ci to moja dcerka neprekonala, ako to zistim..je pravda, ze dokonca dieta ani nemusi moc kaslat, ze to ani nepocut fonendoskopom a ze sa prejavuje ako bezne nachladnutie a aj bez horuciek?sak to by vsetky deti museli pomaly posielat na rtg pre istotu..dcerka neuzivala ziadne atb, vsetko pomalicky odooznelo, ako som spominala tie dva tyzdne boli najhorsie, uz je to lepsie, uz nie je ani taka unavena, bez energie, uz beha santi, len zas to kychanie a soplenie...myslite, zeb ymoho ist o tento typ zapalu pluc????dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: odbornik2

    Studený ani tichý zápal pľúc nie je žiadna klinická jednotka. atypický zápal pľúc, alebo atypická infekcia dých. Ciest je spôsobená atypickými baktériami a je to ochorenie starších detí aj keď ani u malých nie je vylúčené. Spôsobujú ho chlamýdia a mycoplasmy.
    Pneumokok určite nie je v tomto prípade hlavnou píčinou kašľa. Sú to opakované vírusové infekcie, zmeny počasia, túto jeseň a zimu boli veľmi časté, mali zdĺhavý priebeh, často sa opakovali. To je pravdepodobne aj prípad vášho dieťatka. Pri dobrej starostlivosti, trpezlivosti, čistení nošteka, podávaní vitamínov / nezabudnite aj na viatmín D/ sa organizmus s infekciami vyrovná a žiadne antibiotiká nie sú potrebné

  • Ekzem

    , Autor: Veronika

    Dobry den, chcela by som sa poradit. Mam 4 mesacnu dceru a uz asi mesiac a pol mala na tvaricke cerveny fliacik. Detska doktorka nam dala na to Excipial ale nelepsilo sa to. Dokonca sa jej to zhorsilo mala cervene obe licka a aj po hlavicke a za uskami cervene a suche flaky. Boli sme u koznej dala nam Bor chladivy krem,Camphor casta a Elokom a diagnoza ekzem. Po 3 dnoch jej to zmizlo ale cca o tyzden sa to objavilo zasa. Nie som velmi nadsena z tych kortikoidov co obsahuje Elokom. Ano natieram jej to len tak 1-2 dni s Elokom vecer a cez den iba mastim Bor chladivy krem. Moja otazka je ci by sa to nedalo liecit aj niecim inym a dlhodobo ucinnejsim? A este papame zatial iba mlieko Nutrilon HA. Aj to by ma zaujimalo ci by nebolo dobre ho zmenit ci uz na ine HA alebo obycajne? Kladiem si otazku ci jej ten ekzem nemohlo vyvolat aj to mliecko HA. Pije ho od narodenia ale v rodine sme neni nikto alergik? Dakujem za pomoc.

    Odpovedá: odbornik2

    Mlieko HA ekzém pravdepodobne nespôsobilo ale ani to nie je liečebné mlieko ak ja podozrenie na alergiu na bielkovinu kavského mlieka. Ja osobne považujem tieto mlieka za takmer zbytočné a už vôbec ich nedávam deťom, kde nie je žiadna záťaž v oblasti alergie na bielkovinu kravského mlieka.
    Neviela som dieťa, ťažko poradiť. Ja v týchto prípadoch v prvom rade volím ežim: nesme sa spotiť, musí byť obliekaná cibuľovito, všetko musí byť bavlneneé, bez chĺpov, aj ke'd vy máte sveter nemôžete si ju zobrať na ruky, aby ju chĺpy zo svetra nepodráždili.
    Kožťu treba hydratovať aj pemasťovať Na kúpeľ používame linolla fet oil bad, po kúpeli premastenie krémom s kysleinou mliečnou a ak treba na postihnuté ložiská krém s kortikoidom alebo ichthamolom. To sa však dá povedať ktorý a kam len ke'd kožu vidím a dotknem sa jej.

  • Kvasinky

    , Autor: cathuska

    Dobrý deň pani doktorka. Syn (17m) prekonal zhruba pred 2 mesiacmi plienkovú dermatitídu, ktorá sa skomplikovala kvasinkovou infekciu v okolí konečníka. Lekárom bol odporučený Imazol, ktorý sme aj používali. Úplne som vylúčila vlhčené obrúsky, prebalujem často, zadok umývame vodou (keď sa nedá len poutieram mokrou látkovou plienkou) no napriek tomu sa mu opäť kvasinková infekcia vrátila. Boli sme u lekára(zastupujúci našu dr. ). Keď som chcela vedieť či netreba urobiť ster prípadne obrať vzorku stolice bolo mi povedané, že to prejde keď sa zbaví plienok. Rada by som vedela, čo ešte môžem pre syna spraviť, aby sa to už neopakovalo. Úprava stravy, probiotiká? Určite pôjdem aj k svojej lekárke, ale ak by bolo treba vyšetrenia budem sa ich dožadovať aj u zastupujúceho lekára preto by som rada aj poznala Váš názor.Je pravda, že to prejde po skončení plienkového obdobia alebo bude mať problémy aj potom? Ďakujem za odpoveď. Katka

    Odpovedá: odbornik2

    Kvasinková infekcia je infekcia a teba sa s ńou vysporiadať. Vlhčené utierky hovorím mmičkám už na novorodenckej návšteve, aby nepoužívali
    Znova aplikujte 2x denne imazolkrempastu, najmenej 14 dní. Medzitým, keď je koža bez krému, tak môžete použiť bepanten alebo Ondejovu masť. Po úprave stavu znova dávajte ochrannú masť rybilku alebo sudokrem.
    Sontoluje, či nemá povláčiky aj v pusinke, teda žabku, soor, v takom prípade liečim aj celkovými liekmi proti kvasinkám, to by vámmal dať lekár.
    probiotika je vhodné podávať ale najmenej jeden mesiac.

  • pneumokok v nose

    , Autor: teada

    Dobry den, pani doktorka mojej dcerke, ma 4,5 roka a z vyteru jej zistili pneumokoka v nosteku, nasa pediatricka mu hovori skolkarsky pneumokok..vytery sa robili na zaklade silneho kasla dnom a i nocou..no kym prisli vysledky, kde sa potvrdil pneumokok, tak uz prestala tak silno kaslat, tak nasa Dr sa aj potesilal, ze telo zabojovalo samo..no po mesiaci zacal kasel silny opat , uz to trva tyzden aj tri dni cez den aj v noci, je naozaj hrozostrasny, dusivy az ju napina na zvracanie, kasael trva dlho a vobec sa nemeni , je stale rovnako silny..doktorka jej dala sirupcek na kasel a aerius, ze to ten pneumokok sa vratil, ale nic nezabera, vobec nic..v poslednej dobe ma kveceru aj zvysenu teplotu, pred par dnami mala 38,4, predtym 37,9 a vcera vecer 37,9..rano nema nic, lieky proti teplote nedavam zatial..dychanie ma ciste ked sme boli u obvodnej lekarky..co to moze byt?ak je to zas pneumokok, nezabrali by jej atb, kedze tak strasne kasle??nie som moc za podavanie atb, ale toto je uz vela:(..mame este 6 rocneho syna, ktory kaslal prvy, ale miernejsie ako dcerka a mame aj 11 mesacne dietatko co musim kojit v noci velmi casto a uz som s manzelom z toho unavena kazduckuuuuu noc presilny kasel, na ktory nic ale nic nezabera...prosim poradte

    Odpovedá: odbornik2

    Dôvodov tohot kašľa môže byť viac, môe sa podieľať aj pneumokoková infekcia, keďže už má aj teplotu. Môže to však byť aj následok vírusového ochorenia, máme ich teraz veľa, deti sú aj zachrípnuté, unavené, bohužiaľ treba dávať len podpornú liečbu: vitamíny, imunoglukan, veľmi dobre robí kalciový siup a ditustat alebo sinecod na potlačenie kašľa. Inou príčinou však môže byť atypická infekcia, to treba vyšetriť z krvi ale môže sa aj,keď je to v tomto veku málo pravdepodobné ak je očkovaná, jednať o čierny kašeľ, čo môže byť nebezpečné aj pre bábätko, ak nemá ešte všetky očkovania. Na základe zhodnotenia týchto úvah je potrebné nasadiť liečbu.

  • pokašliavanie cez deň

    , Autor: zaza8080

    Dobrý deň. V prvom rade prajem všetko dobré do nového roku. Rada by som poznala Váš názor. Moja skoro 6 ročná dcéra cez deň neustále pokašliava. Je to len také podrhávanie. V noci spí dobre, bez kašľa. Minulý rok sme mali podobné ťažkosti, ktoré však boli miernejšie, skôr bol to vlhký kašeľ.Po kompletnom vyšetrení sme skončili na alergológii, kde sme dostali na skúšku flixotide. Postupne sa to zlepšilo,až nakoniec sme ho vysadili, alergia potvrdená na roztoče. Doteraz sme sa držali,ale asi od polovice novembra sa nám kašeľ opäť objavil,zmenený oproti min. roku-suché pokašliavanie.Po porade s pani doktorkou sme nasadili antihistamika a neskôr opäť kortikoidy inhalačné, no napriek liečbe stav sa nezmenil, pokašliavanie pretrváva. Minulý rok sme absolvovali ORL vyš., kde nosná mandľa bola zväčš. len na 2.st..Aké máte skúsenosti ?Zvažujem zatekanie hlienov alebo gastro-ezofag. reflux. Nemal by byť kašeľ pri týchto dg aj v noci? Dcéra je čulá, afebrilná, bez známok ochorenia. V januári ma absolvovať lyžiarsky výcvik, na ktorý sa veľmi teší. Už neviem,ako ďalej. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Na lyžiarsky vývcik určite môže ísť.
    Treba sledovať,, či sa kašeľ zhorší pri námahe - beh, rýchla chôdza.
    Takýto kašeľ, ktorý popisujete môže byť aj psychogénne podmienený. Príčinou môže byť stres, nejaký domáci problém ale aj povaha, hlavne veľmi perfekcionistická.
    Treba v každom prípade vyetriť možnosť zväčšenej nosnej mandle a ak to tak je, treba to vyriešiť, samozrejme jej odstránením.

  • nechutenstvo po chorobe

    , Autor: mjtt

    ospravedlnujem sa, ešte sam zabudla povedať že kedže boli sviatky nemali sme doma sirup tak sme ju liečili paralenom v tablete samozrejme rozdrvený....

    Odpovedá: odbornik2

    Sirup paralen aj nurofen treba pri dieťati v domácnosti vždy doma mať!! Ale nevadí, aj tabletami v príslušnej dávke sa dá teploa iešiť, len možno má odpor k lyžičke, keďže tablety sú horké, Vydržte ako som odporučila a uvidíte.

  • nechutenstvo po chorobe

    , Autor: mjtt

    Dobrý den prajem pani doktorka, moja mala ma presne jeden rok, doma sme prekonali nejaky vírus, mala mala teploty tri dni, aj nad 39 stupnov, teraz je už dva dni ok ale starosti nam robi absolutne odmietanie jedla, všetkého okrem mlieka, ma aj inu stolicu, riedku a sfarbenú do zelena. Upraví sa to samo, alebo treba lekara? dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Upraví sa to v piebehu rekonvalescencie, korá môže trvať aj viac ako týťdeń. určite podávajte probiotiká / napríklad enterol/ najmenej mesiac. Do jedla nenúťte, všetko sa postupne upaví. Ak by nechutenstvo trvalo viac ako 10 dní až dva týždne, vyhľadajte lekára.

  • Choroba u miminka

    , Autor: Simka

    Dobry den pani doktorka,mam 8 tyzdnoveho chlapceka,starsia dcerka ma 3 roky,ochorela v skolke,maly chytil od nej,najprv sopliky,tie ma uz 12 dni,boli sme u doktorky,dala nam fenistil a ze striekat morsku sol,po tyzdni zacal aj kaslat,crp mal 15 ,nasadila mu antibiotika amoksiklav 1,5ml kazdych 12 hodin,berie ich dnes 5 den,kaslik pomaly ustava,ale stale chripi a je zahlieneny, myslite ze tie antibiotika su prospesne,pripadne co by ste poradili pre take male babatko,aby mu to pomohlo a nie uskodilo. Je plne dojceny.
    Chcem sa este opytat,dcerka vcera dobrala antibiotika,sopliky jej ustali,nema cervene hrdielko ale preskakuje jej hlasok a chripi,je to bezne?Uz sa totiz velmi bojime,nakolko v lete mala virusovy zapal pluc,ze ci jej to nemohlo zist dole na priedusky a pluca.Dakujem krasne za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Zachrípnutie nie je rejv zápalu pľúc ani priedušiek. V každom prípade to môže byť prejav aj závažnej vírusovej infekcie a keďže malý nie je očkovaný aj bakteiálnej infekcie. Nateraz by jej však užívanie antibiotík malo zabrániť.
    Na zachrípnuie odporúčam zvlhčiť prostredie: nechať vyparovať slanú vodu v postredí / pozor na obareie/ zavesiť vlhký roé ručník bábatku nad postieľku, podávať fenistil a calcium chloratum siru/ bábätku 2x 1, 0 ml staršej dcérke 2x 2,5 ml.

  • Augmentin duo

    , Autor: Veronika

    Dakujem za odpoved. Takze ked nam ich doktorka predpisala bez vysetrenia CRP aj bez toho aby mal maly teplotu??? Vcera som mu liek podala a dnes hnackuje. Mala by som pokracovat ?? Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Určite, treba pridať probiotika, ideálne enterol, ale nedvať to spolu s antibiotikami, teda naraz.

  • augmentin duo

    , Autor: Veronika

    Dobry den,
    Chcela by som sa vas spytat na nazor na liek augmentin duo. Mam rocneho syna a 6 dni ma kasel a tecie mu zeleny soplik z nosa. Davala som.mu naukážem kasel syrup stoptussin a do nosa sterimar a nasledne sme sopliky odsavali. No po 6 dnoch ziadna zmena ani k lepsiemu ani k horsiemu tak som sa rozhodla zajst s malym k pediatricke. Ta ho popocuvala a pozrela hrdlo a ppvefala ze antb. Dala nam ten augmentin duo a pamycon do nosa. Myslite ze antb su spravna volba??? citala som na internete same zle skusenosrtiti s tuymito antb, vyrazky hnacky... dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Tieto antibiotiká sú výborné, keď sa správne inidkujú, použiú, nasadia. Podávajú sa pri bakteiálnej infekcii, ktoá sa prejaví horúčkou a vysokým CRP / vyšetrnei na možnosť bakteriálnej infekcie/. Nie je to liek na angínu!!!!!ani na kašeľ!!!!!!!!ani na soplíky!!!!!!! dieťa som nevidela, takže neviem ovedať, či sú nasadené správne.

  • Stafylokok

    , Autor: Dajana

    Dobrý deň prajem pani doktorka. Chcela by som sa opýtať, ako sa má uvoľňovať predkožka u 2,5 ročného chlapca? Má sa dať stiahnuť až úplne dole, aby bolo vidno celý žaluď alebo je to v poriadku, aj keď sa dá len do polovice. Boli sme u urológa, ten mu to sťahoval nasilu a hrozil operáciou. Počula som aj o kúpeli zo Slezu nebadaného, ale nie je ho zohnať v lekárni.
    A ešte čo znamená ak je chemický moč v poriadku, ale moč K+ obsahuje stafylokoka. Čo to znamená, je potrebné preliečenie antibiotikami? Na kontrolu máme ísť až o týždeň, tak som zvedáva teraz. Ďakujem pekne

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem koľko stafylokoka obsahuje, je to podstatné. Taktiež neviem, prečo bola moč vyšetrovaná a či má dieťa nejaké ťažkosti / horúčky hlavne/. Ak je len tento nález nie je potrebné hneď nasadiť antibiotiká, treba moč skontrolovať hlavne správne odobrať : cikať rovno do skúmavky.
    predkožku treba uvolňovať postupne, nakoniec musí odhaliť celý žalud ale to sa stane postupne aj rastom penisu. Niekedy je však operačné riešenie nevyhnutné, rozhoduje o tom urológ.

  • kiahne

    , Autor: zuzana28

    Dobrý deň, moj syn dostal v stredu vecer kiahne a teplotu mal dva dni 38.9..na treti den mal cez den 37 a k veceru 38 tak isto aj dnes.. len stale ho strasa zima...dr nam predisala tanbo-hermal a fenistilove kv. (3x15 kv) nurofen,ale bohužiaľ moc nezaberaju strasne ho to svrbi place a je nervozni :-/ ...za 7 dni na kontrolu..a co sa tyka kupania ho nekupen bo ma teplotu ,kedy by som ho mohla okupat?a dnes sa aj vyhadzal v pusine jednu ma na dasni a podnebie ma vyhadzane (afty, infekcia) neviem...pit mu davam aspon liter vypije za den ale s cukrom inak mi ho nevypije (harmancek, repik),nech aspon pije ked nechce jest ...mohli by ste mi poradit na to svrbenie telicka a co do tych ust a id bolesti?..ja som mu dala kloktat harmancek bo ho boli velmi hrdlo plus ustna dutina Ďakujem a Dovidenia

    Odpovedá: odbornik2

    Harmanček určite nie!!!! Nech si vypláchne pusu aj niekoľkokrát denne repíkom alebo odvarom zo šalvie. Môžete mu na afty kvapnúť aj cebion multi kvapky, 1-2 kvapky na aftu.
    Osprchovať ho môžete každý deň teplou vodou bez mydla a len tak jemne vysušiť plienkovou bábätkovskou osuškou. Ničím nenatierajte!!!Žiadne tanno hermal lotion!!
    Neviem koľko má rokov ale teplý kúpeľ by mal pomôcť aj na svrbenie a večer by ste mohli zvýšiť fenistil na 20 kvapiek. Od teploty preferujem paralen v dávke 15 mg na kg váhy a dávku.
    Kontrola je po 14tich dňoch od začiatku ochorenia, lebo toľko má byť doma.

  • bronchitída

    , Autor: zaza8080

    Dobrý deň, pani doktorka. Mám 8,5mes. syna, ktorý od októbra je častejšie prechladený-soplíky, zvýš.TT, niekedy kašeľ. Má alergiu na bielkovinu KM/krv v stolici, diagnóza na zákl.mojej elimin. diéty/. Skúšala som opäť mliečnu bielkovinu len v pečive, bez jedenia mliečných výrobkov, krv v stolici sa neobjavila, no zdá sa mi, že tie soplíky sa nakopili odvtedy, stolica s hlienmi. Teraz mal opäť čire soplíky, subfebrílie, po týždni sa pridal kašeľ vlhký, neskôr nemohol dobre odkašľať. Asi na 4.deň, keď kašľal, len zvýš. TT, tak sme boli na LSPP, kde pán doktor diagnostikoval bronchitídu. Napísal nám Klacid a mucosolvan. Potom som ešte poprosila urobiť CRP, ktoré bolo 7, čo ma prekvapilo. Lekár svoje rozhodnutie nezmenil. Tak sme nasadili ATB. CHcem sa opýtať, nemohol byť posluch. nález len na základe zahlienenia, ak CRP bolo 7 a bola to už rozbehnutá infekcia DC? Alebo svedčí posluchový nález vždy o bakteriálnej infekcii DC? Napriek ATB liečbe, čo sme nasadili v sobotu, v pondelok bol syn spastický a po konzultácii s alergológom staršej dcéry sme inhalovali ventolín. Obávam sa, že bude sa nám to opakovať pri každej viróze. Myslíte si, že ATB boli opodstatnené a neprešlo by nám to len na ventolíne a mukolytikách? Aké máte s tým skúsenosti? Opäť som sa rozhodla pre diétu bez mliečnej bilekoviny. ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: odbornik2

    Diétu držte, naozaj príčinou opakovaných ťažkostí môže byť alergia na bielkovinu kravského mlieka.
    Neviem a ani nerada hodnotím prácu iných kolegov, dieťa som nevidela. Faktom je, že bronchitída, hlavne v tomto veku, býva spôsobená vírusmi a antibiotická liečba zväčša vôbec ni e je potrebná, ak tak len pri hroziacej alebo vzniknutej bakeriálnej komplikácii. Lekár na pohotovosti však dieťa ani rodinu zväčša nepozná, tak sa istí, teda dá antibiotiká.

  • Trifed

    , Autor: Danielka1989

    Dobry den,prosim Vas dcerka mi ochorela,ma nadchu kasel a teplotu a dostala antibiotika amicsoklav a zeleny Trifed...Nieje to moc vela na 5 mesacne babatko?Mozem trifed vymenit za sinupret?Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem sa vyjadriť, dieťa som nevyšetrila. Ja som pri nasadzovaní liekov malým deťom veľmi opatrná. Bez vyšetrenia CRP antibiotiká nedávam.
    Ak je potrebné oba lieky brať, nie je to problém ani u takto starého dieťatka.
    Trifed za sinupret môžete vymeniť, trifed nie je antibiotikum ani život zachraňujúci liek.

  • Tik hlavicky

    , Autor: Anna

    Dobry den pani doktorka, mam 15mesacnu dcerku...... stale sa kojime a hlavne vecer pri zaspavani ked kojim doat myka hlavickou cim to moze byt sposobene? Je potrebne ist na.nejake.vysetrenie? Prejde to samo? Mali sme teraz dost blbe obdobie doma dost sme sa vadili s a kvoli svoke mala bola pri tych hadkach.......dakujem velmi pekne za pomoc

    Odpovedá: odbornik2

    Dieťatko môže byť nepokojné, hádky ho určite vždy rozrušili. Môže to však byť spôsobené aj tým, že navečer už máte menej mlieka, neteči dostatočne a dieťatko sa pri tom hnevá. Treba ten pohyb sledovať, skúsiť sa jej prihovoriť, či reaguje primerane. Ak by to mal byť nejaký druh kŕčov, čoho sa pravdepodobne bojíte, tak by nereagovala, bola by v bezvedomí.

Otázok: 1990