Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nespavosť

    , Autor: tinka7888

    Dobrý deň... Mám mesačného synčeka ktorý je na umelom mliečnu beba optiproconfort... Problém máme ten že po papani by mal spať dlhšie no on stále po hodinke hore s plačom ...kakame aj prdkame pekne sice niekedy pri prdkani sa hneva a plače... Sme zúfalý pekne napapany všetko cicikame kym zaspi a po hodine niekedy aj po pol plač a nervozita... Myslite že ho mliecko nezasyti??? Papa dosť 90/120ml denne... Moja dr povedala že mam oddialovat krmenie lebo dosť pribere ale ako keď plače ako odusu snažím sa po tých 3hod len ten spanok ma hneva... Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko možno stačí len vziať do náučia, potrebuje vašu blízkosť, keby bol dojčený, bol by dojčený na požiADANIE, stále by bol vo vašom náučí, čo vyžaduje aj keď dojčený nie je. Okrem toho keď ho uspávte hojdaním, kolísaním, čičíkaním, najprv zaspí ale keď sa dostane do fázy plytkého spánku, hojdanie mu chýba a preto sa zobudí. Odporúčam uspať ho trebárs aj v náručí ale nehojdať ho.

Podobné otázky

  • Nespavosť 7 týždňového novorodenca chlapčeka

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, mam 7t syna ktory vôbec nespí, cez den max 20 minút aj to len akoby bdiel a potom sa z nicoho nic zobudi a zacne byť nervózny a rozhadzovať rukami nohami, krútiť sa a plakať. Do 6t to nerobil bol pokojne dieťa. Je plne kojení, no začal vyžadovať papanie uz dosť často, po polhodine ???? neviem či je to laktacna kriza alebo rastový spurt ale trva to už týždeň, tazko sa uspava, zly spanok, neustále sa kruti, skruca, šponuje. Kakať kaká a aj prdiky ma. Neviem ci to môžu byť koliky. Naša pediatricka nas odbila a laktacna poradkyna tiez ze je to normálne. No každým dňom je to horšie keďže nespi, ma červené očká od unavy a nemôže sam zaspinkat- iba nosenim na rukach v zavinovacke. Nechce sa mi veriť ze by sa to zmenilo len tak z ničoho nič. Uz som skúšala ci nie je aj urieknuty a pretrela ocikanou plienkou hoci si myslim ze je to blbosť ale ani to nepomohlo. Prosím vas o co by mohlo ísť? Na pohotovosti povedali že to môže byť tichý reflux alebo koliky tak sme kupili kvapky. Od narodenia vydáva rôzne zvuky hlavne v noci aj ked spi, chrčí, chrapci a piska. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zvuky ako popisujete bábätká vydávajú.
    Naozaj to môže byť laktačná kríza, cestou je len časté kojenie, niekedy naozaj ostať celú deň v posteli, len sa kojiť, mojkať a ničomu inému sa nevenovať. Zväčša sa to po pár dňoch upraví. Treba sledovať počet mokrých plienok má ich byť 5 až 8 ak to tak je, mlieka má dosť.
    Pozor na vašu stravu, určite vylúčiť kávu a kofeínové nápoje, úplne!!!!!
    Skúste mu dať coliprev, upravuje trávenie mliečneho cukru

  • Nespavosť a zlé zaspávanie dieťaťa

    , Autor: mishel1611

    Dobrý deň. Mame takýto problém s našou 10mesačnou dcérkou. Posledné dva mesiace nám vôbec nechce spávať... Cez deň prespí maximálne dve hodiny a v noci je každú hodinu hore s plačom a privretými očkami ... keď jej dám dudlik a cajik tak niekedy zaspi a niekedy sa snaží uložiť ale nevie zaspať... večer pri zaspávaní je veľmi nervózna a vidieť že je unavená ale nie a nie zaspať ... v noci nepapa už od pól roka aj sme skúšali či nie je hladná keď sa budí ale nechce papať lenje nervózna... zúbkov mame 6 ale na oko nie je vidno žeby sa rezali ďalšie zatiaľ ...zaujímavé je že u jednej babky aj u druhej vie cez deň prespať aj 5 hodín na dvakrát ale doma nie...izba v ktorej spinka je vždy vyvetrana čistá ...prosím Vás viete mi poradiť prečo nám tak môže zrazu zle spávať ? Za odpoved vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To teda neviem, keďže u babiek aj spinká.
    Zistite, či nie je doma hluk, nemusí to byť úplne veľký hluk, ale dieťatko môže rušiť aj búchanie na klávesnicu počítača, hudba a podobne.
    Určite by som jej v noci nedávakla žiaden čaj, len ponúkla prevarenú, ochladenú vodu.
    ŤAžkosti so zaspávaním sú v tomto veku časté, ale nie je na to univerzálna rada a riešenie.

  • nespavosť 7 mesačného chlapčeka

    , Autor: evacka

    Dobrý deň pani Dr., náš chlapček ma 7 mesiacov a posledné dva týždne začal mať problémy so spánkom, cez deň vyspí tak max 2 hodiny, a večer je už strašne nervózny tak ho dam spať okolo 19-20 hod. Každu hodinu sa potom budí, plače, kričí, o 23hod. sa prebudí a do 1 v noci sa hráme, potom s ťažkosťou znovu zaspí a o 6-7 je znovu hore, ešte ho kojím, a cez deň prikrmujem, zubky ešte nemáme.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemali by ste sa v noci hrať, nechajte len mierne rozsvietené, uistite ho, že ste nablízku, ale jasne dajte najavo, že je čas spať a nie sa hrať. Nepúšťajte mu telku! Deti sa v tomto čase veľa budia hlavne preto, že idú do fázy prvej deprivačnej úzkosti, takže ako stále mali strach že stratia bytosť najbližšiu, čo ste vy. Tak stále kontrolujú, či ste nablízku. Žiaden univerzálny liek na riešenie tejto situácie neexistuje, musíte to prežiť, aj cez den si oddýchnuť, by ste nboli vyčerpaná.Jedného dňa saznov vyspíte celú noc.

  • Spanok

    , Autor: mk

    Dobry den,
    pani doktorka, rada by som Vas poprosila o radu. Mame 5m dcerku, plne kojenu, ma vahu 8,5kg. Posledne dva tyzdne (zhodou nahod presne od ockovania) mame velky problem so spankom- nocnym. Dcerka sa budi kazdych 20 minut, niekedy 45 min. a najdlhsie nam pospala 1,5h. Ked zaspava castokrat sa hrozne vypina a hlavne, velmi kruti hlavickou z prava do lava. Aj v noci, ked su zoberiem na ruky a polozim spat do postielky, tak sa nevie upokojit. Zaspava len na rukach. Nasa pediatricka nam odporucila pridavat predvecerom ryzovu kasu. Akosi to vsak nepoma. Zda sa, ze aj zubky sa prerezavaju, ale nezda sa mi, ze by to takto tazko znasala {su dni ked velmi slinta a vsetko berie do pusy - vtedy viem, ze su to zubky}. Viete nam poradit, ci je to v poriadku a co znamena to prudke krutenie hlavickou? Dakujem, MK

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, že slintá a všetko dáva do pusy je príznak primeraného vývinu v tomto veku, dieťa objavuje svet a vzhľadom na svoje možnosti si objaví ako rpvú ručičku a "ochutnáva "ju. Zúbky prídu, ale toto nie je celkom príznak toho, že by to muselo byť skoro.
    Zmena spánkového režimu je v tomto veku častá, dieta viac vníma, v noci možno prežíva to, čo cez deň zažilo, takže môže byť nepokojnejšie. Nedivím sa, že kaša nezabrala, pretože budenie zväčša nie je z hladu, takže ani viac energie na noc problém nevyrieši. To krútenie, nepokoj môže súvisieť s bolesťami bruška, zhodnotže, či nekonzumujete niečo nevhodné, napríklad aj pitie čiernej kávy alebo iného nápoja s kofeínom môže spôsobiť nespavosť dieťatka. V totmo veku je však už vhodný čas u niektorých detí pre zavádzanie aj iných príkrmov , tzv. bezmliečnych okrem materského mlieka. Ďalšou príčinou môže byť aj to, že mamička v tomto období dostane menses, dieťatko vtedy býva nepokojnejšie. Samozrejme že aj zásah do organizmu, ktorým bezosporu očkovanie je mäže byť príčinou dočasného nepokoja dieťatka. Všetko sledujte a ak by sa problémy stupňovali, konzultujte lekára.

  • Nespavosť 8 mesačného dieťata.

    , Autor: kikio

    Dobrý den,mám 8mesaćné dieťa.problém je v tom že nedokáže prespať v noci sa budi skoro každu hodinu plače staći ho ukolísať a je dobre toto sa oakuje už asi 3-4 mesiace.V noci je aj hladný dostáva aj mliečko.Die´ta nebolo kojené vobec.V postielke spať nechce iba v kočiku,odkedy sa vie pretočit na bruško a postaviť v postielke ležať nechce hned je na nohách.Neni jednej noci keby nebol prebudený okolo 8 krat.Ďakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bohužial žiadnu univerzálnu radu neviem. Deti v tomto veku prechdzajú obdobím prvej deprivačnej úzkosti, vlastne stále kontrolujú, či je matka nablízku, majú velmi plytký spánok / aj ako ochranu pred tvrdým spánkom, kedy by mohlo dojst k apnoickej pauze, zástave dýchania/sú citlivé aj na zvuky a hluk zvonka, takže spánok je naozaj často rušený a ako sama vidíte, keďže sa naučil stát, tak to robí aj v noci. Neostáva iné len to vydržat.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: