Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Otacanie babatka

    , Autor: iva-2

    Dobry den.prosila by som o radu.mam doma krasnu 8 mes dceru, kt.sa mi vobec nechce pretocit na brusko,myslim tym fitalna rotacia z chrbatika na brusko.
    Rotacia resp.pohyb z boku na bok je bez problemovy, vsak aj zaspava na boku.
    Ak ju dam na brusko velmi tuto polohu odmieta a s placom si vydobi polohu chrbatika.
    Ked lezi na chrbatiku, plankuje tak ako fitneska, nohy vystrie , ruky vystrie a taha sa do predu.brusko ma ako sportovec, ani gram tuku;).
    Neviem vazne co s nou.cvicime na fit lopte , tsm preferuje byt namiesto podlozky.
    Uz sa obavam...rovesnici uz pomaly 4 nochuju.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem kto vás učil cvičiť na lopte ale ak sa to nerobí správne, tak je lepšie to nerobiť.
    Zdravé dieťa žiadne cvičenie v podstte nepotrebuje a vyvíja sa postupne a správne.
    Na boku by spinkať nemalo, má spať na chrbátiku, niekedy sa v tomto veku už pretočí na bruško a spinká na brušku, treba ho nechať.
    Prevracanie na bruško je individuálne, keďže sa prevráti na bok je to už cesta k tomu, že sa prevráti aj na bruško, keďže však túto polohu nemá rada, tak to nepreferuje. Každé dieťa je iné aj štvornožkovanie je individuálne. Samozrejme toto sú teoretické úvahy, aby ste mali istotu, či je všetko v poriadku treba sa poradiť s lekárom, ktorý dieťa pozná a vyšetrí.

Podobné otázky

  • Otacanie babatka

    , Autor: brnkatko

    Dobry den p .doktorka, mame 6mesacneho chlapceka a nechceme sa otacat na brusko. Porod bol prvy, 3700kg, 53cm s pouzitim vakuumextraktora a mal 2x omotanu snuru, apg.skore 2/6/9 a vsetky nasledne vysetrenia v poriadku. Teraz mame 26tyzdnov, 7,3 kg a 70cm. Nechcem byt tabulkova mamina, ale nechce sa pretacat z bruska na chrbatik /niekedy mam pocit, ze by to aj vedel, ale je lenivy a nema tu polohu dominantnu/. Prisiel skor na princip z bruska na chrbatik a uz na tom brusku /aj ked sa ho snazim zabavat/, dlho nevydrzi, zakazdym sa snazi otocit na chrbat. Aj ked mu davam hracky zboku, tak len otoci hlavickou a je lenivy sa co i natiahnut zboku po hracku. Boli sme pred mesiacom na neurologii, sono v poriadku a mam s nim cvicit to pretacanie-nozka cez nozku a tlacit na zadocek. Ale niekedy ked uz i vie, ze ho idem pretocit, tak sa vzoprie. Niekedy to ide uplne lahko.
    Hlavicku dviha pekne a snazi sa pritahovat do sedu, ked ho mam v polosede na sebe alebo ked lezi a podam mu ruky, tak sa sam dotiahne do polosedu, lebo si asi mysli, ze ho beriem do naruce. To pritahovanie by sa vraj nemalo robit? Nerobim to casto, ale ked to vie, tak raz za den to skusim, ze aby nezabudol, ze to vie :/ . Najskor to skusala pani neurologicka, to sa nechcel pritiahnut, ze to teda este nemame cvicit a o dva dni sa sam pritiahol. Dovtedy som to neskusala.
    Taktiez neviem, ci nie je problem, ze mame hraciu deku, kde ho mavam, ale mame ju bud na matraci alebo na zemi na karimatkach alebo na tvrdsom gauci. Je lepsia zem a koberec, vsak? Nemam velmi moznosti vyuzit zem a koberec.
    Chcela by som mu nejako viac pomoct, u pani doktorky na poradni vzdy vsetko v poriadku, na motoricky vyvoj sa velmi nepyta a ked som vravela, ze sa nechce otacat, tak ze mu mame dat este cas. Navyse prve dva mesiace sme kvoli klbikom nosili sedacku Karinu / neviem presny nazov/.
    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má na pretáčanie naozaj ešte trocha času. Nie je potrebné ho nútiť, niečo robiť. Skôr chcem upozorniť, že pre dieťa je najlepší priestor na vývoj ohrádka. Na zemi ho obteká najstudenší vzduch a môže prechladnúť. V každom prípade musí byť na koberci, aby medzi kolienkami / keď začne liezť/ a podložkou bol určitý odpor.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: