Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • PML

    , Autor: lucka-89

    Dobrý deň, mám 3mesacne dievčatko. Môjmu otcovi bola diagnostikovaná progresívna multifokalna leukoencefalopatia. Dočítala som sa, že ide o vírusové smrteľné ochorenie. Prosím vás, máme sa mu s malinkou vyhýbať, mohla to chytiť? Vobec neviem čo robiť, a čo si o tom mysliet. Plus ma byť v najbližšom čase očkovana..Ako mame postupovat? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rôzne neurologické ochoenia majú pôvod v infekčných ochoeniach, asto vírusových pôvodca, teda konkrétny vírus však nie je známy. jedná sa o vírusové ochoenie, koré daný jedinec prekonal dávno a toto sú jeho následky, takže teraz už infekčný nie je.
    O očkovaní musí rozhodnúť lekár,ktorý má dieťa v starostlivosti, pozná rodinnú anamnézu a dieťatko a na základe vyšetrenia, znalosti všetkých faktov, sa rozhodne, či bude očkovať, niekedy si predtým vyžiada neurologické vyšetrenie.
    Aj vírusové ochorenia, proti ktorým sa očkuje / konkrétne osýpky/ bývali a aj sú príčinou podobného ochorenia, ktoré postihuje deti vo veku okolo osem rokov aj skôr, ak predtým prekonali osýpky. Takže očkovanie proi takýmto niektorým ochorenia v odstate chráni.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: