Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zubky

    , Autor:

    Mozu 7 tyzdnovemu babetku ist zubky? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to pravdepodobné, myslím, že nie. Ak má viac sliniek a dáva si ručičku do pusinky, je to úplne normálny prejav toho, že sa zvyšuje tvorba slín a dieťa objavuje okolie, teda svoje ručičky pomocou úst.

Podobné otázky

  • spanok

    , Autor: Anettka

    dobry den maly ma 3 mes. 25.3 bude mat 4 mes… pokazil sa nam strasne spanok z ničoho nič budil sa mi raz na jedlo niekedy aj vobec a teraz zaspi o 8 a do pol noci čo sa budi prvykrat je dvakrat hore čo hlada dudku potom je hore o pol noci a potom medzi 3-4 a to uz tazko zaspava a stava celkom skoro 6:00-6:30 začali sme aj doost slintat vsetko kusat občas 37.3 teplota a občas mrzuty cez den moze to byt tym ze mu idu zubky? a este sa chcem spytat kedy vymizne morov reflex? maly spi v ulitke ale všimli sme si ani v tej nechce spat ale keby spi bez tak nespi vobec lebo strasne šibrinkuje rukami a mal obdobie kedy vobec nerozhadzoval rukami iba šibrinkuje s nimi a teraz začal zasa aj rozhadzovat rukami. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To treba vidieť ako rozhadzuje ručičkami. Moroov reflex už nemá.
    Spánok je veľmi inidividuálna vec u každého dieťatka. Určite by som to nepripisovala zúbkom. neviem, či kojíte. nemali by ste v takom prípade piť kávu. Ale môže to mať aj inú príčinu, možno hluk v byte, preteplená miestnosť, kde spinká, fajčenie v byte, rôzne príčiny. Niekedy je to dočasné a po určitom čase sa znova kvalitný spánok obnoví.

  • info - prikrmy

    , Autor: kvarrelka

    Dobry vecer, chcela by som sa infromovat ohladne prikrmov pre 9-mesacneho syna. Doobeda mu casto nedavam nic, nakolko dospava noc, idu mu zubky tak zle spi. Moze to tak byt ze tri jedla mu rozdelim za poobedie a vecer? Rano vstava o 7. rano, to ho nakojim, potom ide okolo 9.-9.30 spat a spi do 11. O 11:30 mu uz davam obed, masovozeleninovy prikrm, niekedy s cestovinou alebo zemiakom, potom ide spat za tri hodinky, spi max. hodinu..Potom mu dam na olovrant ovocie (moze aj ceresne?) niekedy aj s bielym jogurtom a detskym keksikom, alebo Nestle dezert (je aj kakaovy od 6 mesiacov, mozem mu ho dat?) a veceria mliecnu kasu ked nema na olovrant jogurt a ked ma tak mu dam nemliecnu kasu lebo sa mi zda ze by to uz mal vela mlieka, vzdy ho aj nakojim ako ide spat a hocikedy pocas dna si potiahne mlieko tak neviem, mam mu davat vzdy vecer mliecnu kasu? Byvaju aj take Nutrilon kde je napr. 0,2 percent malin, to moze? A lepku ma mat kolko cez den? Aj naobed, olovrant a veceru? Ma 8 kg a 72 cm, neviem ci by nemal pribrat. Mava zle spanky, casto je po polhodine hore, este ho vzdy douspavam na rukach pri prsniku, tak aj zaspava. Skusala som v postielke, tam nechce byt, vzdy potom na noc ho davam ku mne na spolocnu postel Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    ovocie do roka červené nedávam, takže iadne čerešne ani malina, ani jahody, ani melón
    Ja by som mu určite okolo jedenástej dala ovocie, po spánku obedný mäsovozeleninový príkrm, odpoludnia v jeho veku mlieko alebo jogurt / môže s keksíkom/ a pred kúpaním mliečnu alebo zamiakovú kašu a pred spaním zväčša kojenie

  • Príkrmy ,kočiar a spánok

    , Autor: MiskaJ

    Dobrý deň. Mala by som 3 otázky.
    1.Vo vašich odpovediach som sa dočítala,že špaldové kaše a pod. nepovažujete za zdravé. Máme polročného synčeka a chcem sa opýtať prečo niesu vhodné ( my sme teda kŕmili kašami Nomina : špaldová,ovsená, ryzova).
    2. Je vhodné použiť športový kočiar,ak ešte synček sám nesadol? Do sedu sa pýta,ale samozrejme len s oporou a aj to sa snažíme len minimálne. Avšak vo vanicke už nechce byť,zaujíma ho svet. Kočiar je polohovateľná,ale nieje korýtkový.
    3. Už 3 mesiace máme náročné noci,pediatrická ako dôvod uvádza - asi zuby. Ešte nemá žiaden. Spanok vyzerá cca od 20.hod cyklus 2-2.5 hod, potom sa nám budieva do rána aj každú hodinu aj skôr( veľmi výnimočne dá ešte raz 2 hodinový spánok) a nie vždy zaspí,hoci chce,ale je nespokojný,kričí a musím si ho aj na hodinu dve držať na rukách. Gélik nezaberá. Nurofenom dopovať nechceme ( veď to istotne nie je vhodné). Za takúto noc už tri mesiace stíham spat asi tak 3 až 4 hodiny.
    Je toto normálny stav ,alebo sa tomu dá nejako pomôcť?
    Ďakujem krásne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Špalda obsahuje veľa lepku, už sa mi z toho dieťatko vysypalo! Je to aj ťažšie na vstrebávanie. pohánka nafukuje, proso pokiaľ viem je pre andulky.....

    Kočiarik má byť prispôsobený veku a vývinu dieťatka, ak nesedí, mal by byť vo vaničke.
    Géliky na zúbky vôbec nedávam, dieťa môže reagovať alergiou. Je to v tomto veku normálny stav, chce stále kontrolovať či ste na blízku a samozrejme ešte aj papá. Nie je to chorobný stav, určite sa upraví, len je to samozrejme pre rodičov náročné. Jedného dňa sa určite zase vyspíte, len nevieme kedy to bude.

  • Bolesti bruska

    , Autor: erika8917

    Dobrý deň pani doktorka chcela by som sa s vami poradiť. Mam neterku ktorá bude mať zajtra 9 mesiačikov. Mesiac je na umelom mlieku kendamil predtym mala nutrilon. Ma problém so stolicou keď kaka tak len také bobky tvrdé. Celý deň je nervózna aj v noci. Vystiera sa. V noci sa budi na hrozný plač. Skúšali sme dávať o jednu odmerku mlieka menej nevracia ale vôbec nechce prikrmy papať. Vyzerá to akoby jej riadne netravilo. Párkrát ju z ničoho nič natiahlo a nebolo to po jedle(aj v spánku) aj ju striaslo z ničoho nič keď sedela akokeby ju zlamala zima ale zima jej nebola. uz sa stalo v spánku ju natiahlo na vracanie ale nevracala. Papa 4x denne z toho ma 3 x mlieko o jednu odmerku menej ale ani tak nechce zjesť jeden prikrm. Keď je moc vyhladovana nemá na to trpezlivosť a vyžaduje si mlieko. Co by bolo dobre na pretravenie na podporu trávenia co sa môže dlhodobo užívať?vahovo prospieva. Úplne ma v sebe také nervy vrci pri všetkom. Teraz jej vyšiel aj zúbok no táto situácia trvá dlhšie. Boli sme aj u pediatra no nič konkrétne nepovedal len ze zúbky asi to budu. Ďakujem za odpoveď nevieme už ako by sme jej pomohli.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príznaky, ktoré popisujete naozaj nesvedčia pre žiadne ochorenie. určite by som mlieko robila presne podľa návodu a nedávala menšie množstvo sušenej zmesi do mlieka!!!!!!!Ochudobňujete dieťa o potrebné živiny. Dieťa v tomto veku má mať už len dve porcie mlieka, inak má papať kašu a hlavne bez mliečne príkrmy: zeleninu, mäso, ovocie, obilninu!!!!!!Vzhľadom na tvrdú stolicu treba, aby dieťatko nekonzumovalo varenú mrkvu a varenú ryžu ani ryžové kaše, dostávalo tekutinu: prevarenú ochladenú vodu cca 200 ml denne, nie žiadne šťavy ani čaje. Má mať najmenej jednu porciu ovcia, ideálne čerstvého alebo komerčne pripraveného vo fľaštičkách pre deti daného veku. Vzhľadom na to, že má tvrdú stolicu odporúčam podávať probiotika, ideálne probiofix.

  • 2 mesačná odmieta jest

    , Autor: Katarinapol

    Dobrý deň.
    Uz tretí deň naša 2,5 mesačná dcérka odmieta jest. Narodila sa 4,2 kg, prospieva, teraz má 5,850g.
    Od 3 týždňa je na UM.
    Pije Nutrilon AR koli refluxu, na koliky sa nám osvedčil najlepšie probiofix.
    Doteraz ma problémy s vetrami, a boľavé bruško ale nejak to vždy zvládla.
    Všimli sme si ze jej pomaly idú zúbky (potvrdené), slinta, žužle si ruku...
    Stolicu ma 1x denne riedku.
    Posledné 3 dní však odmieta jest, resp. Vypije o viac ako polovicu menej ako doteraz ( doteraz vypila 10x denne priemerne 100ml)
    Teraz od hladu začne piť, avšak po pár hltoch (cca 30ml) vyslovene vypluje cumel fľaše, keď zacíti vôňu mlieka vyslovene ju napne. Skúšam nechať oddýchnuť ale už jest nechce.
    Na druhú stranu začala veľmi veľa späť.
    Teplotu nemá, žabu ja jazyku nemá.
    Je viac podráždená (hlavne pri jedení a po ňom) ale vie sa aj usmiať. Skúšali sme vodu - pár x si cucne, ale tiež odmieta a tiež fenyklovy čaj - ten jej nechuti.
    Uz nevieme co ďalej.
    Nechcem aby došlo k dehydratácii.
    Dakujem m za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Moja odpoveď síce meška ale: dieťatku takmer na 100 percent nešli zuby, slintá a zvyšuje sa tvorba slín prirodzene v tomto veku a žužlanie ruky je prejav normálneho psychomotorického vývinu.
    Ak však dieťatko v tomto veku odmieta jesť je to dôvodo na okamžitú návštevu lekára a riešenie konkrétneho problému individuálne u lekára, ktorý dieťa pozná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: