Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • reakcia na jedlo

    , Autor: presypacky

    Dobry den, zacala som s prikrmami u 5,5 mesacneho babätka, ciastocne kojeneho a krmeneho Nutrilonom. Zacala som postupne od lyzicky navysovat zeleninu , neskor mäso, pridavala som kazde 4-5 dni novu potravinu. Sem-tam som dala doslova iba liznut nejaku novu potravinu, ako lyzicku namocenu v hroznovej stave doma odšťavenej a pod. - 3 tyzdne sa javilo krmenie bez problemov (aspon som si nevsimla), po troch tyzdnoch zacalo babätko reagovat cervenymi lickami a bradou. Vylucenie kontaktneho podrazdenia, avivaze a poslednych zavedenych potravin nepomohlo. Vratili sme sa teda spät vyhradne na mlieko, co pomohlo. Po tyzdni sme opät skusili prikrmy a znova licka, brada. Opät sme tuhe jedlo vysadili a doslo k naprave. Posledny pokus bolo ovocie, no to bolo snad este horsie. Babätko sa aj obsypalo na tvari az po trup, skrabalo sa v ociach, usiach. Momentalne cakame na alergologicke vysetrenie. Co to moze byt za problem a ako postupovat? Prikrmovat, a tlmit reakciu Fenistilom ci inymi antihistaminikami, alebo radsej ostat este nejaky mesiac na mieku, ak toto znasa dobre, aby si telicko oddychlo? Moze ist o nezrely traviaci system, ked reaguje prakticky na vsetko jedlo? Je alergolog spravna volba, alebo je to skor pre gastroenterologa? Da sa spolahnut na alergologicke vysetrenie z krvi IgE protilatok? Dakujem velmi pekne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na vyšetrenie krvi sa bohužiaľ celkom spoľahnúť nedá, pretože dieťa ešte nekonzumovalo veľa druhov potravín, tak neviem, čo všetko by bolopozitívne. Ale podľa popisu ťažkostí je alergologické vyšetrenie na mieste. Myslím, že ste na to išli veľmi zhurta!!!! Do šiesteho mesiaca deťom ovocie vôbec nepodávam.
    Začínam mäsom, zemiakom a mrkvou, dávam do rpkrmu olej , pár kvapiek. Takto dieťatko krmime cca tri-štysri týždne, až potom pridávame lepok / krupicu/ a neskôr postupne ovocie. U vás prichádza do úvahy eliminačná, vylúčenie podozrivých potravín/ diéta teda správne ste len na mlieku, ale po 14tich dňoch by som postupne začala zemiakom, potom o 4 dni pridala mäso potom mrkvu a keď nebude reakcia, ostala by som na tom cca 4 týždne. Potom začala postupne pridávať. Ale uvidíte, čo povedia na alergológii.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: