Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vyrazky

    , Autor: eva-3

    Dobry den. Chcela by som sa poradit ohladom mojho dietata. Ma 6 tyzdnov a na tvaricke ( na lickach)ma biele drobne vyrazky, ktore su v okoli cervene a cele celo ma posiate vyrazkami, bez zapalu. Vedeli by ste mi povedat o ake vyrazky sa jedna a ci by som ich mala osetrovat? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem to bezpečne povedať, pretože som dieťa nevidela. Zväčša sú to novorodenecké akné. Nie je potrebné s nimi nič robiť, ustúpia aj bez liečby. Niekedy na ne aplikujem silný, čierny čaj: uvaríte čierny čaj, vychladíte a dieťa omyjete vlažným čajom 2x denne

Podobné otázky

  • Alergia?

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p. Doktorka, prosím Vás dávala som mojej 20 mes dcére jahody už asi trikrát a len malinký kúsok si odhryzla a sa vyhodila na tvári takými 3-4"vyrazkami znamená to ze je na ne alergická? a už dlho kaka len také bobky tvrdé ako zajko, a ďalšia otázka stále ma vo vlaskach tie chrasticky co bývajú hneď po narodení mliečna cgrasta ci ako sa vola co s tým nevadí to? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niektoré deti majú tú mliečnu chrastu dlhu. Dávam na to krém bioderma babysquam ale v tomto veku môžete aj skúsiť šampón babe proti lupinám.
    Keď má tvrdú stolicu treba v prvom rade upraviť stravu: dostatok tekutín, nepodávať tvrdé syry, žiadne čokoládu, kakao, žiadnu varenú ryžu, žiadnu varenú mrkvu, žiaden mak!! Podávajte probiotika.
    Keby stav trval dlho, ani diéta ho neupravila, stolica bola tvrdá, s krvou a nie každý deň, treba vyhľadať lekára.
    Jahody sú aromatické ovocie. Niekedy práve po prvých jahodách môže mať dieťa problém, vyrážku a po opakovanom podávaní sa už vyrážka neobjaví. Treba to skúsiť, podávať naozaj len malé množstvo a počkať ako dieťa zareaguje. Ak by sa vyrážky a ťažkosti vždy opakovali, treba nechať podávanie jahôd až na ďalší rok.

  • Holtov krem a bábätko

    , Autor: barb-2

    Dobrý deň, moje bábätko malo už od narodenia "problémy s kožou",sucha a na licach fľaky.do prveho mesiaca som sa neznepokojovala, veď pediatri tvrdili, že sa mu všetko tvorí,meni krv, a učí sa reagovať na potravu atd.. že je to úplne normálne.
    V 2.mesiaci života sa mu to telíčko zlepšilo,ostala len na dotyk suchá pokožka na niektorých miestach. Líčka však úplne červené,draplave, miestami aj s malými pupencami,... ľudia ma presviedčali že to su potnicky.
    Pediater nam poradil vyskusat Holtov krem. Ten hneď zabral.potesila som sa,par dni sme natreli(stačilo len 1xdenne)a líčka boli krasne, hladké...tak som si pomyslela že vec je vyriešená.
    Bohužiaľ tomu tak dodnes nie je. Malý bude mať za chvíľu 4mesiace a vždy, keď natieranie maste čo i len na jeden deň vynechame, príznaky sa vrátia, líčka ocerveneju,vyhadzu sa a zdraplaveju.
    Priznám sa, už som z toho zúfalá... vypadá to,akoby bol "závislý"na podani holtovho krému, vždy keď sa nazdávam, že už je zahojene,tak sa to v priebehu dňa vráti do pôvodného stavu.
    Nesvrbi ani nebolí ho to.
    Okrem toho som sa dočítala, že holtova masť sa nemá aplikovať babatkam, dojčatám. Preto som zaskočená že pediater vôbec také niečo poradil.
    Ja synčeka plne dojčim, v mojej strave som na 90% vypustila laktózu a mliečne výrobky,moja strava je bohatá na vlákninu,jem sezónne, aktuálne teda mnoho korenovej zeleniny a vyvary. Sladim vyhradne medom, nejdem žiadne exotické ovocie... myslím že z mojej stravy to nie je.
    Prosím poraďte mi, či ste sa už v praxi s niečím podobným stretli.budem vďačná za akúkoľvek radu, čo robiť v tejto situácii.Dakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Holtov krém tiež bežné používam. Dlhodbo som ho nikdy nepodávala, zväčša sa dôvod, prečo ho dávam uraví a potm je ale potrebné kožu stále premasťovať, keď je suchá. Na tváričku používam krém lipobase. U malých detí na červené vyrážky zaberá aj čierny čaj. Urobí sa silný odvar čierneho čaju, vlažným sa koža opláchne, umyje. Neveim však, či zaberie aj vo veku štyroch mesiacov. Viac na diaľku poradiť neviem.

  • Vyrážky

    , Autor: kiku-lienka

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je pravdepodobné, že sa kojenému 3-mes. dieťaťu objaví vyrážka na chrbáte, keď ja som bola chorá(hrdlo hlavne) a užívala som nejaké lieky (septilen, sinupret, bronchipret, florsalmin, kalciový sirup) neviem si inak vysvetliť pôvod vyrážky. Z počiatku to vyzeralo ako odrenina(myslela som si že z plienky, pediatrička mi dala hypermangán a framykoin), no neskôr sa to lokálne zčervenalo a začalo vyzerať ako zošuchané do živého, dosť nepekné, ako nejaký opar/infekt. Na druhý deň pribudla vedľa ďalšia rovnaká vyrážka a neskôr 2malé ďobky v okolí. Po natieranie framykoinom sa to sťahuje a vysušuje, no znepokojuje ma, že sem tam nejaká vyrážka stále pribudne... Ja tiež ešte nie som zdravotne fit, ale z liekov beriem už iba stodal na kašeľ, ale len sem-tam. Ostané som už vysadila. Vyrážka sa prvýkrát objavila deň po užití kalcioveho sirupu. Je to lepšie, no stále ma znepokojuje pôvod vyrážky. Môže teda koža dieťaťa zareagovať cez mlieko na moju chorobu?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    KOža môže zareagovať ale nepredpokladám, že tak ako popisujte. Mohla by zareagovať samozrejme viac na lieky, ktoré ste užívali než na chorobu ako takú.
    Na diaľku je ťažké vyrážky riešiť, ale ak to lekárka videla a podala uvedenú liečbu, jednalo sa pravdepodobne o infekciu a tá sa uvedeným spôsobom lieči. nemôže sa však vyliečiť skôr ako o 7-10 dní a aj potom ostávajú také škvrny na koži aj niekoľko týždňov ba aj mesiacov. Podstatné je, či je dieťatko v poriadku, dobre pije a nemá teplotu.

  • krupička

    , Autor: bubulacik

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mojej 2-mesačnej dcérke sa cca pred troma dňami objavila na pokožke akoby "krupička"- drobulinké vyrážky, ktoré v podstate ani nie sú vidieť, iba keď sa na ne zamerám. Červené nie sú. Je ich cítiť len na dotyk- má "drsnú" pokožku po celom tele- najviac na nohách a na ramenách. Stravu papáme už mesiac tú istú-nutrilon anti collics. Ani nič iné sme nemenili... Kúpem ju od narodenia čistou vodou a po kúpaní natieram olejom aviril - na odporúčanie detskej lekárky. S návštevou lekárky by som ešte chvíľu počkala, nakoľko sa u nej veľmi dlho čaká a nechcem s malou zbytočne stráviť celý deň medzi chorými deťmi. Preto by som bola veľmi vďačná za vašu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aviril by som nepoužívala, mohol by alergizovať. V tomto veku by som už neolejovala, pravdepdobne je potrebné pemasťovať kožu iným prípravkom. Ten však musí napísať lekár a mal by dieťa predtým vyšetriť. Mne sa veľmi dobre u väčšiny detí osvedčuje robená mastička s kyselinou mliečnou v nejakom kvalitnom masťovom základe.

  • Ryžový nápoj vs. Sunar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p. doktorka,
    Chcela by som sa s Vami poradiť ohľadne prijímania UM (Sunar Complex) u 21 mesačného dieťaťa.
    Dcérka má cca 12 kg a UM jej dávam 3x denne-po prebudení, po obede a po večeri (celkovo 500ml.). Obedné UM som sa pokúšala nahradiť druhým chodom, avšak nemal viac-menej žiadny úspech. Na obed dostáva hustú polievku zväčša s pečivom a tá ju zrejme dostatočne zasýti...mliečko si však vždy radá dá. Okrem UM jej pravidelne podávam aj iné mliečne výrobky ako jogurty, syry, tvarohové "miláčiky" a sem tam aj mliečne kaše.
    V súčasnosti riešime u kožnej lekárky svrbivé suché miesta, ktoré má na nožičkách a ručičkách (objavujú sa jej zhruba 3 mesiace). Lekárka mi ich zdôvodnila možných ekzémom, keďže ja sama som alergik. V tejto súvislosti ma dcérina obvodná lekárka upozornila, že sa môže jednať aj o reakciu na UM, keďže je vyrábané z kravského mlieka (mlieko HA sme v 6. mesiaci skúšali, ale nesadlo jej). Navrhla mi dávať jej sušený ryžový nápoj, ktorý je bežne dostupný v potravinách. Avšak na moju otázku, či je možné s ním nahradiť dávku UM mi už neodpovedala.
    Preto by som Vás chcela požiadať o vyjadrenie, či je možné ryžovým nápojom plnohodnotne nahradiť niektorú z denných dávok UM. Tiež ma zaujíma koľko mlieka a mliečnych výrobkov by malo dieťa v tomto veku prijímať, dokedy je vhodné dávať dieťaťu UM, prípadne kedy je možné ho nahradiť tradičným kravským. Veľká vďaka!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ryžové mlieko určite celkom umelé mlieko nenahradí.
    Umelé mlieko, formulu odporúčam dávať do troch rokov.
    Vyrážky, ktoré popisujete asi nie sú atopický ekzém. To však na diaľku naozaj zhodnotiť neviem. Alergia na bielkovinu kravského mlieka by sa pravdepodobne prejavila už skôr / alebo sa prejaví oveľa neskôr/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: