Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zapal priedusiek

    , Autor: teada

    Dobry den pani doktorka..nasa najmladsia dcerka 12 mesacna dostala zapal priedusiek..crp bolo pod 8, tak sa nejedna o bakterialny.aj teplotu zvysenu 38,2 mala len v noci, potom postupne klesala aj bez podania liekov...na zapal je nasa pediatricka dala inhalovat ventolin ,aerius, isoprinosine a tiez sme jej kupili solmucol, kedze bolal velmi zahlienena a poriadne kaslala..po tyzdni uz mala priedusky ciste ale kaslala uplne rovnako silno, skaredo, ventolin mala inhalvoat nadalej..no po dvoch troch dnoch sa to este viac zhorsilo, ked som ju drzala pri kojeni, tak v chrbatiku jej vrzgalo, mozno aj hlienikmi ale zlakla som sa ci sa jej zas vratil zapal priedusiek..na dalsi den dostala teploty okolo 37,7, to sme nedavali lieky, viac tekutin a solmucol na zahlienenie.ten uzivala uz takmer 2 tyzdne a ziadne zlepsenie..az v noci , pri kojeni,sa mi zdala prihoruca, rano mensia teplota.vecer zas 37,7 a vnoci jej dost stupla, rychlo tazko dychala, prehadzovala sa , ani mliecko nechcela pit, ked som prilozila, a to inokedy je hore aj 6x, teraz len 2x..rano mala uz 39,1, zrychlene dychanie, pulz, zvrackala aj tie hlieny aj mliecko co pila pred tromi hodinami , tak sme sli radsej na pohotovost v nedelu, aby nemala chytene plucka..diagnoza bola opat zapal priedusiek, klasicky, alergicky??, nie obstrukcny, ale uz nasadila aj atb aby nezliezlo na plucka..podala som jej ich az vecer, nakolko sa jej stav trocha zlepsil, ale kedze som sa bala o plucka, tak som jej ich dala, no nasa Dr asi nebola s tym nadsena, ze tb nie su vzdy nevyhnutne, ja mam teraz vycitky, ci som svojej malinkej dcerke skor neublizila ako pomohla..mozno atb skutocne uz ani nepotrebovala...nie som zastanca podavania atb, ale na druhej strane, dcerka sa teraz citi ovela lepsie a pre to riziko ohrozenia pluciek som jej atb nakoniec podala..myslite , ze tie atb boli podane zbytocne??podavam aj linex probitoka..tiez sa chcem opytat, zakupili sme kompresorovy inhalator , ktory je na tri stupne , aj aerosoly co sa daju male ciastocky inhalovania vincentky dostat az priamo k plucam, moze malicka inhalovat?nie je to tepla para, ale skor chladnejsia, taka izbova..mam este 2 skolkarov a oni kaslu o dusu, smrkaju zelene sople, tak tiez inhaluju, chcem sa opyta ci to ma pozitivny vplyv na ich silny kasel a ci mozu inhalovat aj pri horucke..vratane rocnej dcerky...nechcem nic zanedbat ani podcenit, dakujem vam velmi pekne za vasu radu a ochotu takto nam pomahat:)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Antibiotikami ste nič nepokazili, ak to lekár na pohotovosti tak rozhodol, určite to bolo namieste.
    Inhalácie sú veľmi vhodné, môže inhalovať aj najmenšia dcérka, vždy podľa príznakov vhodný preparát. Len nezabudnite po inhalácii vždy dezinfikovať prístroj.

Podobné otázky

  • Teploty

    , Autor: Tina3185

    Dobrý deň,p.doktorka,.chcem.sa.Vas opýtať na možné príčiny opakovaných vysokých teplôt 38 až 39 u dvojročnej dcérky. Je od januára 2023 každý mesiac chorá. Prekonala v januári zápal priedušiek, ďalší mesiac angínu, potom bezne prechladenia.A teraz 3 mesiace.po.sebe dostane vysoké.teploty bez ďalších príznakov. Krvné testy má v poriadku, aj vytery z hrdla a moc. Dvakrát po sebe mala zvysene crp 50 a 66 pri vysokých teplotách.Mala.uz 4 antibiotíka. Dcérka je doma,.nechodí do škôlky. Aké sú možnosti na zistenie príčiny vysokých teplôt a odstránenie horúcok.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže mať syndróm opakovaných horúčok ale to musí diagnostikovať jej lekár, nie sú potrebné antibiotiká, dáva sa jeden konkrétny liek, ale ten musí ordnovať lekár a sledovať zdravotný stav dieťaťa a opkaovne tohoto stavu.

  • Slintanie, probiotika

    , Autor: tatianakaur

    Dobry den pani Doktorka. Chcela by som sa opytat na slintanie mojho syna. Slinta od 2heho mesiaca, prve zubky mu vysli az v 7mom mesiaci. Je to normalne ze dieta takto slinta? Dalsia moja otazka sa tyka probiotik. Ked sme mali 2,5 mesiaca boli sme hospitalizovany v nemocnici koli RS virusu ktory sposobil zapal priedusiek. Bral antibiotika 10 dni do zilky. Od vtedy berieme probiotika Bioagaia.Teraz ma syn skoro 9 mesiacov a stale mu ich podavam. Chcela by som vediet, ci mu to neskodi a ci je to v poriadku tak dlho pouzivat probiotika. O probiotikach sa uz popisalo vela, no pravdu povediac som z tych info aj dost zmetena. Niekto hovori, ze podavat iba v pripade antibiotik, niekto ze stale. Viete sa prosim k tomu vyjadrit? Ake su najvhodnejsie probiotia podla Vas pre dieta do jedneho roku.
    Taktiez sa vela hovori o tom, ze ak dieta bralo antibiotika do prveho roka zivota zvysuje to nabeh na astmu a na castejsie vyskyty respiracnych ochoreni, pretoze to nici floru, plati to iste aj ak dieta bralo antibiotika do zilky? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Slintanie nie je prejavom ochorenia je to prejavi činnosti slinných žliaz a niekedy tú produkciu sliniek detičky nestíhajú prehltať, tak to slintanie je výrazné a slinky tečú po bradičke. Nie je to príznak ochorenia ani rastu zubov.
    Probiotika je možné podávať aj trvale ale hlavne u kojených zdravých detí to nie je potrebné. Materské mlieko obsahuje prebiotika a tie podpurujú rast "dobrých" baktérií v zažívacom trakte.
    Probiotík sú rôzne druhy. Je potrebné sa riadiť potrebami dieťaťa, tým ako na dané probiotikum reaguje ale niekedy aj cenou a formou, Niekedy je naozaj ľahšie podať ich v kvpakách ako v prášku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: