Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pocikávanie

    , Autor: dajana

    Dobry vecer chcela by som sa opytat. Syn ma 30 mesiacov. Nie je uplne odplienkovany, na obednajsi spanok potrebuje plienku aj v noci a to sa ide predtym vycikat, ale napr. pocas obeda mu vyskusam nedat plienku, on sa asi po pol hodine vycika a ani sa na to nezobudi, ze je mokry. Takisto prekonal zapal mocovych ciest. Robili mu sono, pozerali oblicky a tam je to ok. Len mam pocit ze odvtedy sa pocikava, to znamena, ze cez den ide sam, ale stale ma v gatiach cvrknute, a musim sa ho neustale pytat, ci mu netreba. Minule prisielza mnou, ze sa pocikal komplet. Netusim kde je problem. Chemicky moc ma negativny, ale nasli mu stafylokoka neviem v akom pomere, mam prist o tyzden na kontrolu, syn tam nemusi ist, takze mozno to nie je vazne, dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to nie je vážne. pocikávanie v tomto veku je bežné. musí však platiť, že dieťa neprekonáva infekciu močových ciest a pri každom infekte, pri každej horúčke je potrebné vyšetriť moč!!!!!!!Ja by som muna dpoludňajší spánok, nočný spánok a aj na dlhšiu cstu dala plienku. Nie je vhodné aby sa pocikal a dlhšiu dobu / hlavne teraz v zime/ bol v mokrom.

Podobné otázky

  • odvikanie od plienok

    , Autor: domini232

    Dobrý den....Dcerka mala v july 2 ročky. Začaly sme s odvikanim od plienok. Problem je ale v tom,že sa vycika hocikde len nie do nočnika. Ak chce cikať tak sa väčšinou skryje a to aj pri kakani. Davam ju na nočník každych 20.min.a vysvetlujem jej že do nočnika sa cika aj kaka, rozumie mi pretože sama robi s pusou zvuky akože cika :o) akonahle jej ale treba cikať naozaj,nesadne na nočnik ani za svet,resp.nestihne isť na nočik a vycika sa hocikde, zachod nehce ani vidieť,,,Chcem sa opytať či je možne že hoci vie,že nočnik je na cikanie, nevie ešte mechurik tak dobre ovladať aby sa vycikala do nočnika a cika hocikde bez toho aby to vedela udržať???

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieta pravdepodbne ešte nie je dostatočne pripravené na tento proces odvykania od plienok. Je však leto, tekže le jednoduchšie ho nechat behat holé,ked sa pociká, tak neprechladne ale vidí, že pocikávanie nie je príjemné. Niekedy sa podarí ich takto od plienok odučit.
    Niekedy však neostáva nič iné, len celý tento proces odúčania od pienok a nývyku na hygienu odložit. Jedného dna sa od plienok iste odučí.

  • Nočné pocikávanie.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám chlapčeka, ktorý má 3 rôčky a 7 mesiacov a má stále v noci plienku. Už som to skúšala aj bez nej, ale nepomohlo ani budiť. Spinká tak tvrdo, že ho mám problém zobudiť, a za pol hodinu sa vyciká do postele, a spinká v tom mokrom až kým nato ja neprídem. Tak som v tom nevidela zmysel. A bojím sa aby neochorel. Čo je lepšie začať ho zase budiť, alebo mu nechať tú plienku. A do kedy čakať zase s tou plienkou. Príde to samo? Nechcem niečo zanedbať. Veľmi pekne ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kľudne mmu nechajte plienku, moja skúsenosť je taká, že jedného dňa sám povie, že plienku nechce.

  • Pocikávanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka. Dcérka má 26 mesiacov a približne od 18 sme ju postupne učili na nočník. Posádzali sme ju na nočník po pití, spánku a pod., kedy bol predpoklad, že by sa mohla vycikať. Postupne sme vypúšťali plienky na doma, až sa postupne začínala dcérka sama "pýtať" cikať (nerozpráva, teda nám len ukázala, že jej treba), posadili sme ju na nočník a vycikala sa. V súčasnosti je však situácia taká, že sa cikať nepýta, vyciká sa hocikde, v poslednej dobe sa už aj pokakáva (čo už minimálne polroka nerobila). Znovu sme nasadili plienky. Chcem sa opýtať, čo mohlo podľa Vášho odborného názoru zapríčiniť takýto stav. Podotýkam, že sa v našej rodine nič mimoriadne nestalo, všetko je v poriadku. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je ešte veľmi malá na to, aby udržiavala čistotu naozaj vedome. jednoducho sa to naučila ako určitý reflex. Príčinou tejto retardácie je pravdepdobne nejaká zlá skúsenosť, nemusíte o nej ani vedieť. V kľude by som sa vrátila k plienkam, chce to čas na dozretie nervového systému, kedy sa znova začne pýtať.

  • pocikavanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer!
    Keď moja dcérka mala v júni 2 rôčky začala sa pekne pýtať na nočník,dokonca aj cez noc mala vždy suchú plienku.Zo začiatku všetko fungovalo tak ako má. Malá bola nadšená,že sa jej to darí a potom sa začalo stávať,že keď sa vypýtala mala už cvrknuté a taraz je to pravidelne. Takmer vždy keď sa vypýta má cvrknuté,ale až tak veľmi,že má mokré tepláčky,alebo sa ani nevypýta,len vidím že je mokrá a spokojne sa hrá,posadím ju hneď na nočník a vyciká sa.Snažím sa tomu predísť tak ,že ju nabádam formou hry,že ocikáme mravčeka a podobne,ale väčšinou ju to rozzlostí a začne kričat,že sa vypýta no chvíľu nato to zasa nestihne.Naopak v noci nemáme problém vydrží od večera do rána úplne suchá.Prosím Vás poradte mi!Je to normálne a chce to iba čas a trpezlivosť,alebo mám ísť k lekárke?Robí mi to veľké starosti.V lete mi to až tak nevadilo prezliekla som ju hocikde,no cez zimu to bude horšie.Musím Vám ešte napísať,že malá nezažila žiadnu psychickú traumu ani ju za tieto nehody netrestám,neviem si to však vysvetliť.Je to velmi živé a hravé dievčatko.Myslíte že by to mohlo byť tým,že je zaneprázdnená a jednoducho na to nemá čas?Zvláštne je že aj keď je mokrá vôbec jej to nevadí,spokojne sa hrá ďalej.ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že by som sa poradila s lekárkou a vkaždom prípade nechala vyšetriť moč a zhodntila aj stav genitálu. Možno je to naozaj len zaujatosť hrou. Skúste ju začať pravidlene každé tri hodiny vysadzovať na nočník, aby na to nezabúdala ale zase jej to veľmi často medzitým nepripomínajte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: