Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Riedka stolica

    , Autor:

    Dobry vecer. Mam rocneho syna,ktory uz cca 2 tyzdne ma riedku stolicu.stolicu ma priblizne 3x za den.teploty nema a nebyva ani nervozny. Uz ma aj zadocek vystipany.prosim vas o radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to mať rôzne príčiny, treba v takomto prípade učite navštíviť lekára. môže to byť ochorenie zažívaciho traktu spôsobené infekcou, nevhodnou výživou. Treba tiež sledovať, či pri týchto riedkych stoliciach dieťa nechudne. Bežná vírusová hnačka, ktorá býva najčastejšia netrvá tak dlho.
    Samozrejme musí sa zhodnotiť, či dobe papá, chutí mu, či nemá bolesti bruška.
    Všetky tieto problémy môžete vyriešiť len s vašim lekárom.

Podobné otázky

  • Problemy

    , Autor: Anettka

    dobry den, prosim Vas syn ma mesiac a tri tyzdne a strasne zo spania alebo pri zaspavani rozhodi rukami a nohami a niekedy strasne place prosim Vas čo je za tym? prejde to?????a este sa chcem spytat papame obyc. Nutrlion a on ma od zaciatku čo ho pije( od 1 tyzdna) riedku az vodovu stolicu je to normalne? kaka kazdy den stava sa ze niekedy na druhy den aj na treti ale ma ju riedku, a prosim Vas este je uz asi tyzden vyhadzany na jednej ruke a na brusku take male vyrasky krupicove nejsom si vedoma s coho by to bolo lebo som nič nezmenila iba prasok ale ten ma stale detsky iba ina znacka dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyrážku nevoem hzhodnotiť, keď dieťa nevidím.
    Riedka stolica, pokiaľ dobre priberá a mám dostatok mokrých plienok nie je problém.
    Tie pohyby, ktoré popisujete sú normálna reakcia dieťaťa v tomto veku nanejaký podnet z vonkajšieho prostredia, napríklad aj hluk, zmenu prostredia, pri zaspávaní alebo prebúdzaní.

  • Stolica

    , Autor: zuzana-2

    Dobrý deň, syn má mesiac ma biele riedke sopliky už 3 týždne. Pred týždňom užíval nasivin a teraz ma pauzu, pretože sa môže najviac 6 dní. Po akej dobe ich môže užívať znovu? Za posledné 4 dní je tiež nekludny pri dojčení a prsníky nemám už tak naliate ako predtým. Taktiež som včera spozorovala zmenu farby stolice, v ktorej má zelené čiastočky a taktiež konzistenciu na veľmi riedku. Syn je dojčení od narodenia. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Syna ďalej dojčite, prikladajte ho čo najčastejšie, v tomto veku prichádza prvá laktačná kríza a dá sa prekonať len tak, že budete znova často dojčiť, pokojne až 8 aj 20 x denne. Je to prechodné, po dvoch troch dňoch sa to znova upraví. Zelená stolica nie je problém, ani riedka stolica nie je problém. Upraví sa, keď bude zase viac mliečka, niekedy je zelená aj dlhodobo.
    Oddychujte, upokojte sa a dojčenie bude znova bezproblémové. Tým že ste nervoznejšia z toho či máte dosť mlieka, či nie je chorý, tak máte menej oxytocinu a neuvolnia sa mliekvody amlieko netečie, preto je nervózne aj babatko.
    Nasivin viac nepoužívajte, ani neodsávajte vysávačom. Zvlhčite sliznicu nošteka sterimarom aj viackrát denne a odsajte odsávačkou s balónikom alebo cez ústa.

  • Riedka stolica

    , Autor: llucia

    Dobry den, pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o Vas nazor. Moj 11 mesacny syn ma nieco vyse tyzdna riedsiu stolicu, nie kazda stolica je riedka, ale niekedy sa objavuje aj hlien. Rano je stale kojeny, vecer sme zacali pred 3 dnami davat umele mlieko. Inak papa vyborne ako doteraz ( ranajky materske mlieko, desiata ovocie, obed masovo-zeleninovy prikrm, olovrant jogurt s ovocim alebo len ovocie, vecera mliecna kasa a pred spanim este mlieko), nema teploty, spava ako doteraz, je mrzutejsi, ale nedavno sa mu prerezali zubky vrchne. Spociiatku sme tu stolicu pripisovali tomu. Chcem sa spytat, ci to moze suvisiet s rastim zubkov aj ked to trva uz dlhsiu dobu? Velmi pekne dakujem za odpoved, prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Riedšia stolica môže súvisiť so zaradením nového jedla do jedálníčka, ale aj s rýchlejšou pasážou v zažívacom trakte, bez nejakej závažnejšie príčiny. Ak sa vylúči infekčná príčina, je možné, že má dieťa riedšiu stolicu aj pri prerezávaní zúbkov, ak je v poriadku a nestráca na hmotnosti, riedka stolica nie je problém.

  • riedka zapachajuca stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den moj 8tyzdnovy syncek ma po dojceni strasne riedku vodnatu stolicu ktora zapacha. Skoro po kazdom dojceni ma v plienke nalozene. Teraz v sobotu som mu zacala davat Nutrilon1 lebo strasne plakal od hladu to sme zistili po podani nutrilonu. Po UM nema riedku stolicu. Chcem sa spytat ci to ovplyvnuje moja strava - moje travenie a materske mlieko alebo to je v poriadku pri malych detoch. Pribera cca. 250az 350gramov za tyzden. Teraz mame 8tyzdnov a vazime 4650gramov,porodna vaha bola 3200gramov. A este jedna vecma trapi uz dva tyzdne je chory kasle a ma sopliky lekarka nam predpisala Cefzil antibiotika aHedelix dobrali sme &ntibiotika a este stale vykasliava a odsavam mu sopliky tak 5krat denne. Boli sme aj na rentgene pluc tam je vsetko v poriadku. Lekarka v piatok povedala ze uz nepocuje ze by bol zahlieneny vraj douzivat antibiotika a hotovo. Ale ja stale pocujem predtym ako sa vykasle ze chrcí. Moze tam este nieco byt co by lekarka nezachytila? Teraz som mu zacal podavat Sinupret dufam ze mu tym neublizim davam mu 3krat denne 5kvapiek. Za vasu odpoved na moje otazky vam vopred dakujem Zuzana.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to naozaj smutné, že taký malý chlapček bral také antibiotiká . Ja naozaj neviem, prečo mu dávate Nutrilon, keď máte mlieko zásada je často kojiť a mlieka sa začne tvoriť viac, bez toho, aby ste prikrmovali. Riedka stolica u kojeného dieťaťa, hlavne keď dobre priberá nie je žiadne problém a netreba to riešiť. Hlavne ak má dieťa aj soplíky, môže tam byť aj hlien. Vaša strava samozrejme vaše mlieko ovplyvňuje. Má byť zdravá, pravidelná, bez kofeinu, teda kávy, alkoholu, fajčenia, húb, morských rýb a morských plodov. V zásade zdravá výživa. Ak má soplík a bol zahlienený, je možné, že ešte stále troška odkašliava. Ak je to hlavne zo soplíka, je Sinupret vhodný. treba sa riadiť celkovým stavom bábätka: ak dobre pije, nemá horúčku, je veselý, nie je dôvod myslieť si , že je chorý

  • hnackovanie

    , Autor: gabika2212

    dobry den chcela by som sa opytat mala hnackovaôla a vraciala dala nam pani doktorka dietu lebo zevraj ma niaku bakteriu alebo tak nieco ktora to vyvolava vracanie ustupila a hnacky tiez ako tak ale sem tam ma este raz za den a,lebo po noci rano riedku stolicu nie moc riedku ako predtym ale stale je aj ked dietujeme chcem sa opytat do kedy asi by mala mat taku stolicu este alebo ako zabranit aby uz nebola taka a ci sa mam bat ze ked stale pretrvava riedka stolica este.dieta ma 1,5 roka.dakujem velmi pekne za odpoved vopred

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísalai ste ako dlho tento stav trvá V zásade platí, že prísnu diétu dodržiavame v akútnej fáze, teda kým dieťa aj zvracia / vtedy len tekutiny/ a kým má opakovane riedke stolice / vtedy suchá strava, nemastná, nesladká, bez mlieka, mliečnych výrobkov a ovocia/ a postupne prechádzame na normálnu stravu, čo môže trvať aj celý týždeň po zlepšení stavu. Po hnačku,k ktorá mohla byť spôsobená rotavírusom / je tam aj teplota, zvracanie, kašeľ, nádcha/ nepodávame aj mesiac či dva mlieko a mliečne výrobky. Návrat k normálnej strave sa riadi aj chuťou a prianím dieťaťa. Choré dieťa nechce papať, preto ho ani nenútime.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: