Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • mnozstvo prikrmov 7 mesacneho babatka

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    rada by som sa s Vami poradila ohladom vyzivy svojej 7,5 mesacnej dcery. Dcera nam velmi pekne papa prikrmy, mam vsak trochu obavy ci to nie je az privela. Jej strava vyzera cez den priblizne takto:
    05:00 dojcenie
    07:00 dojcenie
    10:00 desiata - ovocie (napr. polovica jablcka a polovica banana, alebo cele jablcko alebo cely banan)
    12:00 zeleninova polievka s masom alebo zltkom, cca 250 ml
    medzi 14 a 15:00 olovrant (takmer cela detska vyziva - cca 190 g alebo znovu ovocie)
    medzi 16:00-16:30 dojcenie
    medzi 17:30-18:00 mliecna kasa - 150 ml
    19:00 dojcenie
    V noci dojcenie maximalne 1-2x, inak spi az do cca 5:00.
    Chcem sa opytat ci su mnozstva prikrmov v poriadku? Napriklad cely banan alebo cela vyziva, nie je to privela? Mne sa to zda dost, no ked podam mensie mnozstvo, dcera je po krmeni nespokojna, place a hneva sa, akoby este bola hladna. Mliecka mam uz pomenej, zatial asi staci, no skor je to od smadu ako na zasytenie. Budem rada za Vas nazor, lebo kazdy mi tvrdi nieco ine, napriklad, ze dietatu treba dat ak si pyta, vraj vsetci maju skor opacny problem, ze detom prikrmy nechutia. Nerada by som vsak dceru prekrmovala, aby nebola obezna. Momentalne vazi cca 7,8 kg. Velmi pekne dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko má pekný jedáníček a vôbec nie je potrebné podávať menej príkrmov, ani čo sa týka počtu a ni čo sa týka množstva.
    Oedný príkrm nie je polievka, ani tonemá byť celkom riedke, je to taká kaša. Mäso cca 30 až 50 gramov má však obsahovať denne, žĺtok podávam až od ôsmeho mesiaca, 2x týždenne polovicu žĺtka, nevynechávame mäso. Žĺtko je vlastne taká závarka v tom príkrme, teda vtedy nedajte zemiak ani krupicu.
    Banán by som určite tiež nedávala celý, ani ho nedávala denne. Nie kvôli množstvu ako takému, ale kvôli tomu, že môžespôsobiť zápchu alebo po ňom dieťatko môže byť nepokojné. Inak papáte správne na svoj vek, samozrejme jedlo len varíme,, nesolíme, vždy je to mäso, zelenina, nejaký´á závarka a olivový alebo slenčnicový olej cca 4 až 5 kvapiek. Od deviateho mesiaca môžete pridať ako olovrant alebo raňajky biely jogurt s probiotickou flórou alebo nestlé jogurtovo ovocný dezert. Nikdy nepodávame do roka tvaroh, pribináčik termix a podobné produkty na báze tvarohu. Samozrejme nepodávame do rok ani syr. Od desiateho mesiaca môžete do obedného príkrmu dať šošovicu: červenú, lúpanú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: