Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • boji sa nocnika

    , Autor: zuzkav-2

    Dobrý deň, syn má 1 rok. Keď sa už vedel sám posadiť (asi v 9. mesiacoch), skúsila som ho dať na nočník. Spustil riadny plač, nepomohli ani hračky, ani prihováranie. Skúsila som počkať niekoľko týždňov, že na to zabudne, ale keď už nočník beriem do ruky, už vtedy spustí panický plač. Skúsila som dať nočník medzi hračky, posadila som na neho synovho obľúbeného psíka a povedala, že psík kaká, ale syn sa tým smerom kde bol nočník so psíkom celý deň pre istotu ani nepozrel :)
    Občas syna posadím na záchod, tam chvíľu vydrží, ale chcela by som aby vydržal aj na nočníku. Pediatrička mi povedala, aby som ho pravidelne každý deň v určitý čas dávala na nočník a keď nepomôžu ani hračky, tak ho tam mám nechať plakať, že syn si časom zvykne.
    Ale ja mám trochu pochybnosti, nechcem mu spôsobiť nejakú traumu.
    Možno som ho mala dávať na nočník už skôr, keď bol menší...neviem.
    Moja otázka je, či mám syna nechať na nočníku plakať a časom si možno zvykne, alebo nechať nočník tak a dávať ho na záchod.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pediatrička má sto rokov a od aparomócie asi nič nečítala!!!!!!! Niekedy sa naozaj podarí, že matka vie už okolo deviateho mesiaca spozorovať, že dieťa bude kakať, posadí ho tam a dieťa sa vykaká. Niek je to však vedomé naučenie sa dodžiavania hygieny, skôr využitie pozorovania a prípadne pravidleného času, kedy dieťa kaká.
    Začiatok dodržiavania hygienických návykov je možný až vtedy, kedy dozrejú prísluné dráhy nervové a dieťa vie vôľou ovládať vonkajší zvierač konečníka. U každého dieťaťa je to individuálne a praktikai ako poradila pani doktorka sa najskôr dostanete k tomu, že dieťa prestane kakať celkom, bude mať zápchu a vetko sa len oddiali. Vo veku jeden rok nechajte dieťa nech kaká do plienok!!! Nič neriešte, nevysadzujte ho na nočník a v žiadnom prípade ho tam nenechajte plakať!!!!!!!!!!!!!!! Vo veku okolo dvoch rokov sa môžee začať rozprávať o tom, že veľkí ľudia aj detičky kakajú nie do plienky ale do nočníka atd........ Dieťa už musí rozumieť tomu, čo od neho chcete, aby začalo v tejto veci spolupracovať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: