Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Syn

    , Autor: pinki23

    Dobry den chcela som sa spytat jednu otazocku ohladne mojho syna. Neviem ci sa mi to zda ale moj syn ktory ma 5 a pol mesiaca ma radcej moju mamu teda babku som snim skoro cely den a moja mama nejake 3 hodinky za cely den staram sa onho kupem krmim prebalujem aj spim snim v jednej posteli a mam pocit ako keby ma nemal rad. mozno sa mi to len zda ale moze byt ze by ma nemal moj syn rad alebo co si mam otom mysliet dakujem za odpoved s pozdravom Jana.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je možné v tomto veku povedať, či a ako vás má váš syn rád. Dieťa je v tomto veku viazané na osobu, ktorá je s ním najčastejšie, dá sa povedať stále, kŕmi ho, spí s ním, vstáva k nemu. Hovoríme tomu primárna osoba, najdôležitejia osobaa a tou ste určite vy! V tomto veku sa deti tešia z každého prihovoenia, komunikácie, kontaktu, preto sa iste usmieva aj na vašu mamu. Neskôr pricháda obdobie, kedy dieťa naozaj rozlišuje pvotn osobu, teda vás a iných ľudí a často na všetkých ostatných ľudí reauje negatívne, často plačom. V tomto období sa však naozaj usmiev a eší z každej komunikácie.

Podobné otázky

  • Problém pri papani

    , Autor: Kaja462

    Dobrý deň, mám mesačného synčeka ktorý doteraz papal pekne mali sme bebu HA1 ale z tej nekakal zmenili nám mlieko na Nutrilon allergy digestive care nakoľko mám intoleranciu na laktozu tak sme skúsili už papal pekne 90ml aj kaká pekne ale posledné dni mame problém zje 50ml a pri zvyšku 40ml začne strašne plakať a pucit sa a zvyjat.. aj odgrgnut ho dam aj si poprdka ale pri tých zvyšných 40 protest a aj plače že je hladný ale iba plače keď pije ostatok. Už neviem ako mu pomôcť aby dobre bolo. Trápi má to keď vidím ako sa zvyja a plače. Dávali sme aj coliprev teraz som prešla na SAB symplex od včera ale toto trva už zo 4 dni takze čo by ste mi poradili skúsiť aby pomohlo ? Dva krat za deň mu spravím mliecko do harmancekoveho čaju. Či skúsiť dávať biogaiu alebo niečo iné ? Vopred ďakujem za odpoved a radu. Aj s ním cvičím pred každým papanim aj masírujem bruško. Skúsila som snáď všetko. Či to nebude mliekom zase alebo čo .. sme objednaný aj na gastro ale až o 2 týždne. Niekedy mi zjedol aj 120 a teraz mame problém aj s tymi 90ml.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko do harmančekového čaju robiť sa nemá!!!!!!!!!!!!!!!!Deti nemusia kakať aj niekoľko dní, nie je potrebné to riešiť, pokiaľ papajú, nemajú neprimerané bolesti brucha, majú vetry, nevracajú prúdom, normálne cikajú. Nemajú krv v plienke. Nie je treba riešiť aj niekoľko dní bez stolice. Ak máte laktózovú intoleranciu, nie je isté , že ju zdedil a okrem toho mlieko Nutrilon allergy digestive ju vôbec nerieši, to je na alergiu na bielkovinu kravského mlieka, pokiaľ viem a to je celkom iná diagnóza. Predpokladám, že dieťaťu to mlieko nechutí. Nerada mením mlieka, ale vrátila by som sa k bežnému nutrilonu pre daný vek, žiadne harmančeky na prípravu mlieka a sledovať dieťa ale neriešiť hneď, že nemám aj niekoľko dní stolicu!!!!!!!!!!!!!

  • Teploty

    , Autor: Tina3185

    Dobrý deň,p.doktorka,.chcem.sa.Vas opýtať na možné príčiny opakovaných vysokých teplôt 38 až 39 u dvojročnej dcérky. Je od januára 2023 každý mesiac chorá. Prekonala v januári zápal priedušiek, ďalší mesiac angínu, potom bezne prechladenia.A teraz 3 mesiace.po.sebe dostane vysoké.teploty bez ďalších príznakov. Krvné testy má v poriadku, aj vytery z hrdla a moc. Dvakrát po sebe mala zvysene crp 50 a 66 pri vysokých teplotách.Mala.uz 4 antibiotíka. Dcérka je doma,.nechodí do škôlky. Aké sú možnosti na zistenie príčiny vysokých teplôt a odstránenie horúcok.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže mať syndróm opakovaných horúčok ale to musí diagnostikovať jej lekár, nie sú potrebné antibiotiká, dáva sa jeden konkrétny liek, ale ten musí ordnovať lekár a sledovať zdravotný stav dieťaťa a opkaovne tohoto stavu.

  • Predčasniatko

    , Autor: Majik2

    Dobrý deň pani doktorka.

    Chcela by som sa opýtať, koľko ml denne by malo papať predčasniatko narodené v 32tt,1390g. Má 4 mesiace. Na internete som čítala, že sa ráta 150-200ml denne. Môj synček vypije cca 600ml mliečka už 3 tyzdne sa nezvyšuje dávka. Každé papanie zapisujem. Mliečko odsavam poctivo každé 3 hodiny. U pediatričky som bola a povedala, že malý je živý, rýchlo reaguje, priberá a že je “fajny” má 61 cm. Povedala aj to, že nemôže byť aj dlhý aj tučný. Ja viem, že každé babatko inak papa a priberá ale myslela som, že každým dnom by malo papať viac ml mliečka. Ďakujem za radu a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Má vypiť 150 ml na 1 kg hmotnosti za 24 hodín. Sledujte aj počet mokrých plienok. Neviem prečo materské mlieko odsávate, iste je už dosť silný na to, aby sa mohol prisať, piť a regulovať si sám množstvo mlieka.

  • Záchvaty zúrivosti

    , Autor: Petra_P1208093652

    Dobrý deň, mame 13 mesačného synčeka, ktorý je v poslednej dobe veľmi náladový - veľmi ľahko ho niečo rozčuli, najmä keď sa mu niečo nepodari, dokáže prejsť z usmiateho a spokojného bábätka na malého zúrivca. V poslednej dobe (približne dva týždne) nám odmieta jest obedy (zelenina s mäsom), najviac mu chutí chlieb alebo rožky, ale aj ovocie a jogurt zje na olovrant alebo desiatu. Odmieta uz aj obilninovè kase , krore taktoez do teraz jedol. Nevieme ako ho motivovať aby obedy spapal alebo z nich aspoň ochutnal, keďže sú to veci, ktoré doteraz jedol bez problémov. Skúšali sme mu dat aj z našich tanierov ale bez úspechu. Bojíme sa, že keď nebude mať pestrú stravu, tak mu budú chýbať živiny.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa je v tomto veku vo fáze prvého vzdoru a negativizmu a preto niekedy reaguje negatívne až agresívne, s plačom, jedovito na veci, ktoré sa mu hlavne nepáčia. Treba zaujať správny prístup, nekričať, netrestať, primerane vysvetliť alebo len silno objať a počkať, kým sa upokojí.
    Podobne je to aj s jedlom: v žiadnom prípade nezačnite zavádzať pozornosť inam / televízia, ipad, telfón/ aby sa nepozorovane najedol. Stolujte spolu, dajte mu jedlo v primeranom, radšej menšom množstve a primeranej konzistencii. Ak nespapá, nepodávajte hneď niečo, čo by zjedol alebo mlieko, ktoré by vypil. určite v tomto veku odporúčam obed až po obednom spánku alebo veľmi zavčasu najneskôr o pol dvanástej / závisí aj od toho, kedy vstáva/ pretože unavené dieťa nepapá.

  • Batola hadze jedlo

    , Autor: Jack L.J.

    Dobry den,

    Nas 16 mesacny syn neustale hadze jedlo na zem. Konkretnrjsie, od 6 mesiacov. Prv to bol len akysi experiment, pricina-nasledok, potom to prestalo. Na chvilu. Potom zacal skusat co spravime. Nevsimali sme si to, aj ked bol bordel vsade. Zase prestal a pekne papkal. No posledny mesiac je to hroza. Len co dostane jedlo, rozhodi ho a ukazuje ze to mame dvihnut. Skusam to nanho prisne. Pozriem sa mu priamo do oci, chytim mu rucku a ostro poviem nie, to je zle.

    Stolujeme spolu, pekne papkame, snazim sa ho naucit konverzobat pri papkani. Papa v stolicke.

    Nefunguje. Prosim vas, neviete mi s tymto poradit? Ja si to uz neviem vysvetlit preco to robi.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lebo sa mu to páči a vie, že budete spolupracovať zodvihnutím.
    Deti to, že vedia niečo zhodiť, zahodiť sa naučia v určitom veku po pol roku. Občas sa to takto opakuje. Jediná možnosť je nedať mu do jeho dosahu žiadne jedlo. Bude sa len kŕmiť ako mu vy dáte a na stpl nedajte ani nič iné, čo by mohol zhodiť. Jediná cesta k tomu, aby nezhadzoval , keď nemá čo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: