Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • uplakané dieťa

    , Autor:

    Dobrý deň,
    mám 5.týždňovú dcérku (narodila sa koncom 36.týždňa- 44 cm a 2250 g) ... malinká je skoro stále nepokojná, plačlivá akoby tlačí až je celá červená. Plače veľmi intenzívne. Kakáme každý deň ale niekedy sa stane, že má tuhú stolicu (až taký šúlok). Sme na umelom mliečku Nutrilon. S papaním to tiež nie je bohviečo ... niekdy spapá málo niekedy viac a pučí sa aj pri papaní. Dávky máme ešte malé dr. povedala že keď zjeme každú dávku 80ml tak bude fajn. Chcela by som vedieť prečo je stále taká nepokojná. Nemôže to byť aj druhom mlieka? Prípadne čo robiť aby bola spokojná, lebo cez deň, keď veľa plače, tak ani poriadne nespí. Plače najviac doobeda a potom večer. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bábätká plačú, pučia sa, nevedia si začať kakanie, preto tiež niekedy plačú. Bolieva ich bruško, aj preto plačú.
    Neviem prečo nie je kojená, ale každé umelé mlieko je upravené tak, aby vyhovolalu dieťatku v danom veku. Nemyslím si, že to bude mliekom.
    Deti v tomto veku, aj keď sú kojené, pijú malé dávky a pomerne často. Preto 80 ml aj 8x denne je úplne v poriadku. Nemá možnosť vypiť viac, potrebuje piť často., Dieťatko v tomto veku si len tvorí režim. Je potrebné aj svoj režimprispôsobiť dieťatku. Pravidelne s ním ísť na prechádzku, veľa ho pestovať v náručí, prihovárať sa mu ale na druhej strane mu nechať aj pokoj, mrví sa pučí sa, poplačkáva, nevie si možno začať kakanie, tak je nespokojné netreba hneď riešiť , čo sa deje, treba ho nechať. Aj domácnosť sa musí prispôsobiť dieťatku: sú deti, ktorým nevadí ani hlučnejšie prostredie / zapnuté rádio, televízia, hovor v okolí/ ale niektoré deti vyžadujú tichšie prostredie. Hlavne sa nesmie v okolí dieťatka fajčiť!
    Tieto počiatočné ťažkosti sú dočasné, postupne si dieťatko vytvorí režim a bude pokojnejšie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: