Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zlosť

    , Autor: dajana

    Dobry den pani doktorka. Syn ma 2 roky a velmi trucuje, hadze hracky o zem, obcas sa hodi aj on. Neznasa ked nieco nemoze, ked sa mu nieco zakaze. Niekedy zacne byt zlostny aj z nicoho nic. Taktiez je velmi placlivy. Na vsetko hovori nie. Neznasa prebalovanie a vystraja pri tom. Neviete mi poradit co sa s nim deje? Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku začína obdobie vzdoru, je to prirodzený vývoj. Musíte byť trpezlivá, skúste mu veci primeraný spôsobom vysvetľovať. Nieked je potrebné ustúpiť, dať za pravdu dieťaťu, v niektorých veciach je však potrebné byť dôsledný a niektoré veci proste zakázať, dieťa ich nesmie robiť, hlavne preto , aby si neublížilo. Hlavne treba veľa trpezlivosti!

Podobné otázky

  • Zajakávanie sa

    , Autor: stanka10

    Dobry deň prajem, mám 5 týždňovú dcérku, ktorá je očividne riadna “nervacka”, ktorá keď sa zlosti sa zajakava až zbordovie, nevydáva zvuk a trvá to kým sa nadýchne. Všimla som si, že mi to robí, keď je hladna. Mám z toho stresy, lebo to nie je príjemný pohľad. Keď idem s nou na prechádzku, chodím len v blízkosti domu, ale aj tých 5 min domov- čo trvá naša cesta, keď si vyžiada papat, je strašným utrpením. Začne najskôr vrieskat, a potom nasleduje vyššie spomínaný scenár. Prídem domov, nejde utíšiť ,prisat sa nechce, keď place a je nervozna. Mna zaujíma, či ste sa s tým stretli u tak malého dieťatka, či je tento spomínaný hystericky plac u tak malého dieťatka v poriadku a čo v takej situácii robiť? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti v tomto veku majú rôzne prejavy a samozrejme hlavne sa dožadujú intenzívnym plačom jedla, ale aj náriče matky a chcú proste cucať, sanie je pre nich najpríjemnejší pocit. Možno by ste na krátku dobu vedeli problém plaču vyriešiť cumlíkom, napríklad než prídete domov a začnete sa kojiť.
    Inak vám takto na diaľku nevime poradiť. Ak by to malo byť niečo iné, než dožadovanie sa jedla a materskej náruče, musela by som iste dieťa vyšetriť, takže ak to bude neriešiteľné, tak treba navštíviť lekára a informovať ho.

  • nervozne dieta

    , Autor: lemetka

    Dobry den p.Doktorka
    Mam k Vam otazku ci je normalne co sa deje s mojim 11mes synom. Problem je v tom cez noc spi cca 4hod vkuse a potom je kazdu 1hod hore co je najhorsie nechce vobec prsnik tam sa aspon uspal 2x cez noc nakalko sa vobec neviem vyspat uz 3tyz. A cez den je ale pernamente nervozny az mam pocit ze ho roztrhne od zlosti. Hram sa s nim, mojenkam,pestujem,prechadzam no proste nic na svete nezabera a den co sa tyka jedla hroza ma dost mesiacov a odmieta jest rajky ma UM nakolko sa odmieta prnik aj cez den aj v noci, olovrant len vidi jedlo uz vymisla a to mu sa snazim dat ovocie a obed cca 10lyz. a konec a davam mu masko aj zeleninu nic tazke olovrant vobec nechce ale davam mu UM 120ml viacej odmieta zjest a veceru mu davam kasicku do UM 150ml ale aj to su velke problemi s jedlom. Preto vas prosim o radu ci nieco zle robim alebo v com je problem nikdy nebol aniel ale taketo problemi som s nim nikdy nemala.Dakujem za odpoved.........

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedná sa pravdepodobne o náročné dieťa alebo sa stalo niečo, čo ho rozrušilo a nevie sa upokojiť. Možno ste boli na dovolenke a zmena prostredia je príčinou uvedených problém, niektoré deti to naozaj nevedia v tomto veku ešte spracovať. Je to obdobie prerezávania zúbkov, takže príčinou môže byť aj tento stav. Neviem, či ste sa v lete nekúpali, môžu ho bolieť ušká. Naozaj ťažko povedať, čo je príčinou. Môžu to byť aj vplyvy prostredia: presťahovanie, hluk v domácnosti, fajčenie v domácnosti a podobne.

  • prijem tekutin

    , Autor: werenise

    Dobry den p. doktorka, mam na Vas otazku,dufam ze budete vediet odpovedat. Mam dcerku, narodenu v 35 tt s vahou 1800g, v sucastnosti mame 5 m a vahu cca 5400g. Dojcim,no od zaciatku mame problemy s dojcenim,nakolko mala bola slabucka a nedokazala si vela potiahnut,pre udrzanie laktacie sa snazim odstrekovat a stimulovat prsniky odsavackou (zial nie je to mozne po kazdom dojceni,nakolko niekedy sme na prsniku aj cely den ) Dojcenie je pre mna niekedy prezitok,nakolko sa mala na polopraznom prsniku zlosti a nechce papat... papame skoro kazdu hodinu a pol - dve a nespime dlhsie ako 1 -2 hodiny = prsniky nie su az take "naliate"
    V poslednej dome mam pocit ze je mala stale hladna,viem jej prijem tekutin odmerat tym ze odvazim pocikanu plienku,resp. moze fungovat prijem tekutin = vydaj tekutin?Ak ano tak vydaj tekutin za den ma tak cca 500 - 550 a to sa mi zda dost malo...
    snazim sa aj dokrmit odstreknutym mlieckom,cez flasu,lyzicku,striekacku - nechce a vypluva a uz som bezradna,pretoze nemam pocit ze mam spokojne napapane dieta.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nejednalo sa o závažnú nedonosenosť, aj keď bola dosť drobnučká. Metódu váženia plienok nepoužívam, myslím, že matku skôr zavádza. Dieťa má mať za 24 hodín cca 5 až 8 mokrých plienok, ak dieťa vidíte pri rozbalení cikať a je prúd a množstvo primerané, iste je všetko v poriadku.
    To, či dieťatko je alebo nie je hladné poznáme podľa toho, či je po nakojení aspoň krátku dobu pokojné, či rastie / obliekate postupne väčšie čísla bábätkovského oblečenia/ ale hlavne či a ako priberá! Teda vážila by som ho spočiatku cca 1x týždenne / najlepšie v ambulancii u lekára, kedy sa zároveň aj poradíte/. Varujem pred skúškami kojenia! Tie znova viac znervóznia a vôbec o ničom nevypovedajú a nie sú ani objektívne. To, či sú prsníky naliate alebo mäkké, malé alebo veľké tiež nič nehovorí o kvalite laktácie: Naozaj najdôležitejšie je pravidlené váženie a spokojnosť dieťatka. , taktiež počet mokrých plienok. Pri pochybnostiach, či je všetko v poriadku, navštívte lekára.

  • navali zlosti

    , Autor: monikaa

    Dobry den, poprosila by som vas o radu. Dcera ma 21 mesiacov. mava navali zlosti ked nieco nedostane po voli. hodi sa na zem a zacne strasne place, hadze po nas veci alebo sa mi vcera rozbehla do sklennych dveri a trieskala rukami do nich atd. ked sme doma prestaneme si ju vsimat a po case prestane. ako ju mame trosku usmernit , neradi na nu kricime, ked jej povieme ze dostane varacou po ritke ked neprestane este nam tu varacu aj donesie. A druhu otazka: v decembri sme ju chceli naucit na nocnik ale neuspesne, a teraz ked ho vytiahneme tak sa s nim hra. Ked zacne kakat skova sa do kuta a opitam sa jej ci donesieme nocnicek tak zakruti hlavuckou ze nie a rozjeduje sa . a ked dokaka do plienky tak mi pride ukazat ze uz je vykakana. Ako mam postupovat. Starsia dcera /10rokov / mala 14 mes.a uz bola bez plienky cez den. Za odpoved velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku začína také obdobie, keď dieťa presadzuje svoj názor, k našim usmerneniam sa stavia negativisticky. Robíte správne, že sa snažíte to prečkať, neriešiť to, treba len dať pozor, aby si dieťa pri prejavoch zlosti neublížilo. Krikom sa naozaj nič nevyrieši. Sama som videla, že v takomto prípade aj na verejnosti pomôže pevné objatie a držanie dieťatka v ňom, kým sa neupokojí.
    O nočníku sa veľa rozprávajte, hovorte je, že tam sa robí kakanie namiesto plienky a podobne. V žiadnom prípade nepreberajte problém s kakanímpred dieťaťom s nikým iným. Je to vaša intímna záležitosť a musíte ju spolu zvládnuť, čo sa určite ajpodarí. je to na dobrej ceste, keďže kakanie už hlási. Nič sa nedá uponáhľať!

  • prerezávanie zúbkov

    , Autor: evisko289

    Dobrý den pani dr. dakujem za vasu odpoved. Píšete že by to mohol byť iný problém ....... Z detičkami sme boli aj na neurologii lebo si nasa dr. myslela ze ci tie nervy nemá nejako narušené lebo v kuse nám od 2 mesiacov len plaču no na treti mesiac ked sme boli na preventívke povedala ze sa im už nalievaju zúbky že ta nervozita môže byť z toho pcha si obe pästičky do pusinky . a ako som písala nezaberajú žiadne geliky, no nič ..... a tým že by mohol byť iný problém ste mali na mysli ..... ? ? ? cez noc spinkaju len počas dna sú od rána ako vstanu zlostný až do večera okupkam ich a spinkaju v klude . dakujem z odpoved ..... neviem co by im mohlo byť

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ručičky si pchajú do pusinky lebo je to txpický prejav zdravého dieťaťa v tomto veku. Začína týmto spôsobom objavovať svet Ďalej než do pusy nedočiahne. Niekeda bývajú detičky nespavé a nepokojné vtedy, keď mamička v tehotenstve, hlavne na konci užívala magnézium. Po určitom čase to prejde. A samozrejme sú aj deti, ktoré sú temperamentnejšie, menej spia, vyplýva to z ich povahy už v tomto veku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: