Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ekzem

    , Autor: kakusaa

    Dobry vecer, dcerka (21mes.) sa zaciatkom roka velmi vyhadzala ekzémom, pediatricka jej teda spravila testy a vysla jej alergia na vajecny bielok a mlieko. To bolo vo februari. Odvtedy sme vsetko mliecne aj vsetky potraviny s vajciami vynechali, ale dcerke ekzem stale pretrvava. Boli sme aj u alergologicky, ktora jej spravila testy aj na ine potraviny, ale vsetko vyslo negativne. Minuly tyzden si zacala velmi suchat ocka, niekedy jej slzia a pokozku ma suchu a cervenu. Dnes pocas prechadzky jej ocka slzili skoro cely cas. Alergologicka nam dala kvapky do oci a mast, ale zda sa mi, ze z nich ma ocka viac opuchnute. Kozna lekarka nam dala kortikoidnu mast, ktorou ju mam natriet, ked sa vyhadze. Lenze ked ju nou natriem, o tyzden je zasa vyhadzana. Inak ju kazdy den natierame kyselinou mliecnou od koznej lekarky. Co sa tyka stravy, vyradili sme vsetko mozne - orechy, mak, med, bielu korenovu zeleninu... z ovocia davame len jablka, banany, hrusky, hrozno, cucoriedky (ktore vysli v testoch, ze moze - aj to len raz za cas). Dcerku stale dojcim, takze dietu mame obe. Neviete mi poradit, co mam robit, z coho by to mohlo byt? Ako mam zistit co jej je? Daju sa robit testy na alergie aj takym malym detom? Velmi pekne dakujem, s pozdravom Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Robiť testy takým malým deťom je zbytočné. Niekedy vyjdú, že dieťa nič nemôže, všetko vysadíte, neupiekli tomu ťažkosti má, inokedy je všetko negatívne a dieťa ťažkosti má po nejakom jedle. Zásadou je tzv eliminačná diéta, skúsiť vysadiť podozrivú potravinu a sledovať ako dieťa reaguje. U kožných prejavov je samozrejme dôležitá starostlivosť o kožu, kyselina mliečna je v poriadku ale po úprave kože kortikoidmi i je potrebné pokračovať iným vhodným liekom. U dieťa sa pejavujú aj známky inej alergie, prot je potrebné hlavne dodržiavať režim alergická: kvôli koži cibuľovito obliekať, aby sa nespotila, obliekať len bVLNENÉ, NECHLPATÉ veci. Kvôli nádcha a očkám po prechádzke vždy vykapať očká oku flashom a nos vystrikať sterilnom, aby sa odstránili pele zo slizníc. Dieťa by malo užívať lieky na alergiu, to musí rozhodnúť jej lekár, že ktoré. Teda: nie nezmyselne vyšetrovať ale spraviť režimové opatrenia, diétu a nasadiť príslušné lieky!!!!

Podobné otázky

  • Laktóza a bkm

    , Autor: Bibi22

    Dobrý deň pani doktorka. Prosím Vás chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Synček ma 1 rok a laktozovu intoleranciu spolu s histaminovou intoleranciou. Tak to bolo naposledy. Od narodenia sme menili rôzne mlieka kvôli strašnemu refluxu a hnačkam. Ma škaredý ekzém pre ktorý sme aj boli na alergologii. Pediater a alergolog nemajú rovnaký názor na tento problém. Momentálne pije bez laktozovu bebu. Prosím Vás čo hovoria tieto výsledky?
    S-PROTILÁTKY proti laktóze IgG 1,560 pozitívne a protilátky proti kravskemu mlieku IgG 89,350 pozitívne.
    Nikto mi to poriadne nevysvetlil. Jedna vraví že IgG to nič nemá ani laktozovu ani bkm.
    Druhá mu zmenila mlieko na bez laktozovu bebu lebo ma alergiu na laktózu. Vraj to IgG a tie ostatne značky v tom je rozdiel.
    Avšak ekzém stále máme, mame doma lekáreň s mastickami a stále je tu a škaredý, synček do krvi škrabe. Ma nasadeny aerius sirup vtedy sa to upokojí. Už teraz začínajú hovoriť že asi treba zmeniť mlieko ale že aké tak to netuším. Malému určili aj histaminovu intoleranciu. Taktiež jedna vraví že sú strašne hodnoty a druha zasa že hit neexistuje. Som z toho nešťastná. Prosím poraďte mame laktozovu a bkm na základe tých výsledkov? Aké mlieko teda máme piť? Na ten ekzém keď pozeráme chce sa nám plakať. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    HIT v tomto veku nie je podstatné riešiť.
    Uvedené výsledky nehovoria nič o alergii na bielkovinu kravského mlieka a už vôbec nič o laktózovej intolerancii.
    V takomto prípade ja potrebné zaviesť exliminačnú diétu: dieťa nedostane ôvbec žiadne mlieko ani mliečne výrobky. Musí dostávať bežnú bez mliečnu stravu príslušnú pre daný vek a namiesto mlieka NEOCATE, čo je zmes aminikyselín. Môže to napísať v rámci eliminačnej diéty aj obvodný lekár. problém je, že staršie deti ho nie vždy akceptujú. Ak by ho nechcel, tak skrátka bude mať stravu bez mlieka. Mlieko môžete nahradiť napríklad ovseným mliekom. Ak má dieťa kvalitnú stravu, tak mlieko v tomto veku piť nemusí. Ďalší postup bude podľa toho ako zareaguje na eliminačnú diétu a riadi ho váš obvodný pediater.

  • Ekzem

    , Autor: Vejka182

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Mám 4 mesačného synčeka. Plne ho dojčim. Ja si dáva veľký pozor na stravu čo zjem. Ale malý ma na telíčku ( hrudník a ručičky) ekzém. Sú to také červene fľaky suché a niekdy aj šupinky. Dávala som mu na to Bepanthen Sensiderm krém ale prešlo mu to len na chvíľu potom sa to znova objavilo. Tak sme na fenistile kvapkách ale nejak sa to neupravuje. Dávala som mu na to aj Infadolan krem ale nič. Tak som skúšala krem Uriage eau thermale ale nič. Kupem ho len v čistej vode a detským mydlom. Po kúpaní ho neolejujem. Vecičky periem v antialergickych tekutých praškoch. Prosim o radu... už naozaj neviem ako mu pomôcť. Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťatko má prvdepodobne detský ekzém, ktorý môže súvisieť s alergiou na bilekovinu kravského mlieka. Určite to nevyriešim touto cestu. Dieťatko musí vidieť lekár, nariadiť liečbu. Mamičkám na určitý čas odporučím úplne bez mliečnu diétu, treba si dávať pozor, lebo mlieko je aj v chlebe, pečive atd, takže všetko sledovať, či neobsahuje mlieko. Dieťatko netrba vôbec umývať mydlom, ani detským, lekár vám napíše kúpeľ pre deti s ekzémom. Je dôležité dieťatko dostatočne premasťovať ale nie olejom.

  • Červene vyražky, fľaky

    , Autor: Kovalik

    Dobry den, moj syn ma 4 mesiace uz od 1 mesiaca ma problem s červenymi lickami, najprv sme si mysleli ze je to nieco ako potnicky z horucavy, potom to nachvilu uplne vymyzlo tak sa to zase ukazalo, je to zvlasne raz to ma uplne cele cervene, cele lica obcas aj krk a obcas toho ma uplne malo, reaguje velmi zle na teplo to sme odsledovali. Ked mu je teplo, horuco hned sa to rychlo zhorsi, snazime sa doma nemat horuco a preventivne skusam a robim vsetko aby sme sa toho zbavili ale nejde to, som uz z toho zufala. Moze to byt v takom nadmernom mnozstve iba z tepla naozaj? Natierala som mu to Holtovm kremom, kupala v Hypermangane lenze ten mu to akurat susi aj cele telo zahyby ma vysusene z toho, teraz natieram Panthenolom, ale stale raz lepsie raz horsie. Bojim sa ze to bude nejaky ekzem... ale nesvrbi ho to, je spokojne babatko. Najradsej by som vam pridala aj foto.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záleží aj na strave. Ak je kojený, nemal by to byť problém zo stravy.
    U najmenších detí mi veľmi dobre na tieoto vyrážky zaberá navariť veľmi silný čierny čaj a dieťatko na postihnutých miestach umyť vlažným čiernym čajom aj dvakrát denne. Ničím zatiaľ nenatierať.

  • Prosba

    , Autor: Korenka

    Dobrý deň prajem pani doktorka chcem sa opýtať naša mala ma momentalne 10.mesiacov,dojčím ju ale aj prikrmujem UM HIPP probiotik.malá má take suché červené fliačiky na nožkách.najprv boli iba na nozkach asi 5..rozsirilo sa jej to na chrbatik a aj na brusku.papat nepapa nove nic natoerame ju bepanthenom,skusali sme holtov krem a infadolan nič nezabera raz to ma uplne svetle ale drane a niekedy take ohranicene cervene flaky vedeli by ste mi prosim vas poradit? Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to pravdepodobne numulárny ekzém, možno reakcie na niečo čo ste vy zjedli, napríklad teraz cez sviatky viac orieškov, čokolády. Odporčúam premasťovať excipialom lipolotion alebo kyselinou mliečnou celé telo/ je to taký robený krém v lekárni/ a na postihnuté ložiská dať 2% ichthamol masť. Asi by vám to vedeli v lekárni predať.

  • Alergia na kravske mlieko

    , Autor:

    Dobry vecer.velmi by mi pomohol vas nazor,resp.rada kedze s konanim nasej pediatricky som neni stotoznena.syn ma 10 m, do 8m bol kojeny,teraz sme na um.casto je chory bez atb zvacsa,sopliky,dychacie cesty horucky.aj teraz teplotuje,raz zvracal po vecernom mlieku a ma divnu zltu hrudkovitu aj hlienovitu stolicu,crp v poriadku aj moc,ani pri kontrole dychania nic nespominala,dali robit rtg pluc,dr sa tam vraj zda ze tam nieco je,aj ked tam absolutne nic vidiet nebolo,tak nasadila atb.co mu na spravnejsom fungovani criev nepomohlo,mame aj probiot.teraz mu mlieko nechuti,ak aj vypije tak v brusku mu to divne "gruli"...uz vyse tyzdna ma cervenu ritku aj oblast pod bruchom,ako ekzem,uz 2 krat povedali ze ma jemne scervenele hrdlo.do toho idu zubky.moja otazky: su potrebne atb? Mame podozrenie na alergiu na mlieko,vela priznakov sedi,pediatricka to neriesi??? Mozem do vysetrenia u alergologa skusit vysadit mliecne vyrobky? Prepacte za tu obsirnost.dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa vašich informácií sa jedná pravdepodobne o vírusové ochorenie, antibiotiká pravdepodobne nie je potrebné užívať. O tom však musí rozhodnúť lekár, ktorý dieťa vyšetrí.
    Čo sa týka alergie na bielkovinu kravského mlieka, nie je také jednoduché hneď túto diagnózu stanoviť. Určite prvým krokompre jej zistenie nie je návšteva alergológa, často to býva zbytočné týranie dieťaťa odbermi a nič sa nezistí!!!!!!! Prvý krok musí spraviť pri podzrení na toto ochorenie pediater, ktorý spraví tzv. Eliminačnú diétu, teda vysadí kravské mleko, aj umelé mlieko, formula je na báze kravského mlieka a nasadí peciálne mlieko zložené z aminikysleín. Dieťa je na takejto diéte asi mesiac a uvidí sa, či sa jeho ťažkosti upravia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: