Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    môžu byť hnisavé vyrážky na tvári spôsobené alergiou na potraviny/resp. nejaké zložky kozmetiky?
    Neviem vôbec identifikovať príčinu.
    Ak áno, mohli by ste mi prosím odporučiť nejakého alergológa? Na vyšetrenie/testy treba papier od praktickej lekárky? Ďakujem krásne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade vy sama musíte určiť, čím by mohli byť vyrážky spôsobené ak máte podozrenie na zložku potravy alebo kozmetiku. V takom prípade je potrebné uvedenú zložku vyradiť z používania a je po probléme.
    Hnisavé vyrážky na tvári bývajú akné. Neviem koľko máte rokov. V každom prípade je potrebné ísť s problémom za vašim lekárom a ten zhodnotí, čo treba spraviť či to vyrieši sám alebo je potrebné odborné vyšetrenie v tomto prípade pravdepodobne u dermatovenerológa.

Podobné otázky

  • Žihľavka

    , Autor: lopuska

    Dobrý večer pani doktorka, prosím o radu. Mám 12 ročného syna, od septembra prekonal viackrát virózu, pravdepodobne aj covid (my s manželom sme boli pozitívni, syn nie) a koncom októbra sa mu začala objavovať žihľavka spojená s bolesťou hlavy. Na vyšetrení u kožnej lekárky mu spravili testy z krvi a výsledok bol, že prekonal virózu, a môže to byť z toho. Dostal Spirabel, ktorý doteraz berie. Bolo nám tiež odporúčané dodržiavať šetriacu diétu bez citrusov, čokolády, paradajok, orechov a podobne. Sporadicky sa ešte v priebehu novembra objavilo svrbenie na koži, ale už bol dlhší čas kľud. Spirabel bral najprv dva krát denne, potom sme prešli na jeden. Postupne sme tiež upúšťali z diéty. Dnes sa však žihľavka vrátila, objavilo sa pálenie a pupence na krížoch a bruchu.
    Som z toho dosť nešťastná, lebo som myslela, že už je to za nami. Nikto mi navyše nevie dať presnejšie informácie, čo robiť ďalej, máme sa vrátiť k prísnej diéte, zase takmer bez ovocia, zeleniny, mlieka... A na ako dlho? Neuškodím synovi bežnou stravou? Rada by som sa opýtala na Váš názor, nakoľko termín k alergologičke máme až v januári. Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto žihľavky pozorujem opakovane aj v mojej ambulancii. Prikláňam sa k tomu, že sú to žihľavky doprevádzajúce virozu, než že by to boli alergie. Lokálne odporúčam tekutý púder s mentolom a celkovo fenistil alebo u starších detí dithiaden. určite je čas na vyšetreni u alergologičky aj v januári ale nemusí sa zistiť príčina. Diéta s vylúčením obvyklých alergénov / čokoláda, citrusy, oriešky sushi a podobne /je v poriadku.

  • 6. choroba alebo alergia na penicilin?

    , Autor: JaPeta

    Dobrý deň,
    moja 14. mesačná dcérka mala 4 dní vysoké teploty (38 - 39) a po ich ústupe sa vysypala (tvár, krk, chrbatik, neskôr bruško). Žiadne hnačky, 1x vracanie (1. deň), začervenané oblúky v hrdielku. Na pohotovosti nasadili Ospen. Nesprávne. CRP na 2. deň bolo 5. Výsyp pripisuje lekárka alergii na penicilin, čo je značná komplikácia do budúcnosti. Existujú nejaké testy, ktoré by dokázali, že dieťa prekonalo 6. chorobu resp. má skutočne alergiu na penicilin? Vo vašej odpovedi na podobnú otazku z roku 2016 odporúčate test na parvovirozu a test na alergologii.ako sa test vykonáva a koho oň požiadať (pediatričku) ? Prosím poraďte mi ako zistiť či išlo o 6. chorobu alebo ozaj nebezpečnú alergiu, ktorá bude komplikovať liečbu bábätká v budúcnosti. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Presne ste ten problém popísali. Celkom na sto percent sa to dá ťažko určiť. Najskôr o 6 týždňov je možné spraviť test na alergiu, je ich niekoľko, samozrejme jednoduchšie je spraviť / to sa dá už aj o 4 týždne/ odber na parvovirózu, ak bude potitívny je diagnóza jasná. Len v mediciíne nič nie je jednoduché, ak nebude pozitívny, mohla to byť iná viróza a potom treba spraviť, pokiaľ viem stále cestou imunoalergológa testy na alergiu, Preto netreba chodiť na pohototgvosť..........Im tam naozaj neostáva pri dlhodobej teplote nič iné, len dieťa prekryť antibiotikami

  • Ekzem

    , Autor: kakusaa

    Dobry vecer, dcerka (21mes.) sa zaciatkom roka velmi vyhadzala ekzémom, pediatricka jej teda spravila testy a vysla jej alergia na vajecny bielok a mlieko. To bolo vo februari. Odvtedy sme vsetko mliecne aj vsetky potraviny s vajciami vynechali, ale dcerke ekzem stale pretrvava. Boli sme aj u alergologicky, ktora jej spravila testy aj na ine potraviny, ale vsetko vyslo negativne. Minuly tyzden si zacala velmi suchat ocka, niekedy jej slzia a pokozku ma suchu a cervenu. Dnes pocas prechadzky jej ocka slzili skoro cely cas. Alergologicka nam dala kvapky do oci a mast, ale zda sa mi, ze z nich ma ocka viac opuchnute. Kozna lekarka nam dala kortikoidnu mast, ktorou ju mam natriet, ked sa vyhadze. Lenze ked ju nou natriem, o tyzden je zasa vyhadzana. Inak ju kazdy den natierame kyselinou mliecnou od koznej lekarky. Co sa tyka stravy, vyradili sme vsetko mozne - orechy, mak, med, bielu korenovu zeleninu... z ovocia davame len jablka, banany, hrusky, hrozno, cucoriedky (ktore vysli v testoch, ze moze - aj to len raz za cas). Dcerku stale dojcim, takze dietu mame obe. Neviete mi poradit, co mam robit, z coho by to mohlo byt? Ako mam zistit co jej je? Daju sa robit testy na alergie aj takym malym detom? Velmi pekne dakujem, s pozdravom Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Robiť testy takým malým deťom je zbytočné. Niekedy vyjdú, že dieťa nič nemôže, všetko vysadíte, neupiekli tomu ťažkosti má, inokedy je všetko negatívne a dieťa ťažkosti má po nejakom jedle. Zásadou je tzv eliminačná diéta, skúsiť vysadiť podozrivú potravinu a sledovať ako dieťa reaguje. U kožných prejavov je samozrejme dôležitá starostlivosť o kožu, kyselina mliečna je v poriadku ale po úprave kože kortikoidmi i je potrebné pokračovať iným vhodným liekom. U dieťa sa pejavujú aj známky inej alergie, prot je potrebné hlavne dodržiavať režim alergická: kvôli koži cibuľovito obliekať, aby sa nespotila, obliekať len bVLNENÉ, NECHLPATÉ veci. Kvôli nádcha a očkám po prechádzke vždy vykapať očká oku flashom a nos vystrikať sterilnom, aby sa odstránili pele zo slizníc. Dieťa by malo užívať lieky na alergiu, to musí rozhodnúť jej lekár, že ktoré. Teda: nie nezmyselne vyšetrovať ale spraviť režimové opatrenia, diétu a nasadiť príslušné lieky!!!!

  • Prick test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Dnes som bola s dcérou u alergológa na prick testy. Dcéra má od februára upchatý nos, svrbia, štípu a slzia jej oči, je unavená a občas kýcha. V poslednom čase jej to ustúpilo ale stále nie je v poriadku. Najskôr sme boli na otorinolaryngológií ale röntgen nič neukázal a ani pani doktorka nič nevidela. Dcéra ma odmalička problémy s ušami, mala časté zápaly a často mala angínu. Nosné mandle má vybraté, krčné má v poriadku, len ich má zjazvené ale nič ju nebolí. Pán doktor si zjavne myslí, že je problém v mandliach ale absolútne ho nezaujímalo že počas čakania na reakciu z tých prick testov mala jeden pupenec veľký minimálne 1cm a ani sme nečakali pol hodinu. No pán doktor si všimol len tie mandle a záver bol taký, že nemá alergiu. No pre istotu jej brali krv, tak na výsledky musíme čakať. Na koľko je prosím Vás spoľahlivý prick test, keď ho pán doktor nebral do úvahy?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja si nemyslím, že ho lekár nebral do úvahy. Diagnóza alergie / ale aj každého iného ochorenia/ je komplexná, musí sa zhodnoť anamnéza / teda príznaky, podobné ochorenia v rodine, ako sa ochorenie a kedy prejavuje, prítomnosť iných ochorení atd/ ale aj všetky potrebné vyšetrenia, samozrejme aj samotné vyšetrenie pacienta / tam pán doktor našiel nález na mandliach/ a ako udávate odobrali jej aj krv. Neviem ani ako je dieťa staré, čo hrá pri stanovení diagnózy tiež zásadnú rolu. Po zhodnotení všetkých podkladov lekár stanoví diagnózu a rozhodne o liečbe. Ani prick test nie je možné hodnotiť ako jediný ukazovateľ a na otázku o spoľahlivosť sa nedá odpovedať. V medicíne nie je nič 100 percentné ani výsledky alebo výťažnosť testov.

  • Zavadzanie mliecnych vyrobkov

    , Autor: tatianakaur

    Dobry den pani Doktorka,
    rada by som sa opytala kedy by som mala zacat zavadzat mliecne (kysle) vyrobky do stravy syna a ci vobec. Ma 25 mesiacov a v 19tich m mu stanovili alergiu na BKM ( antimilk IgA 31,09 ). Kedze aj ja som celiaticka a alergicka na mlieko, bez problemov som vsetko mliecne vysadila. (Celiaka u neho potvrdena nebola) V skolke tiez dostava bezmliecnu stravu. Syn bol poslany na odbery, koli castym nachladnutiam a zapalom priedusiek. Ziadne ine problemy nemal pri jedeni mliecnych vyrobkov. Po diete sa tato chorobnost minimalizovala, musim povedat ze uz je 6 mesiacov v kolektive a zatial sa drzime. Svojej pani dr. doverujem, ale rada by syna nechala na diete az do 4roch rokov. Ja som ale velmi tlacena zo strany manzela a jeho rodiny aby som zacala zavadzat yougurty uz po 6tich mesiacov. Taktiez sa chcem opytat kedze ja som celiaticka a synove testy boli negativne, ci je potrebne ist aj na geneticke testy, alebo je to zbytocne a vela mi to nepovie pokial sa neprejavia ziadne tazkosti.
    Taktiez sa chcem opytat na sojove produkty.Mliecko pijeme alergy care, do jedla a do cerealii davame ryzove a mandlove mlieka. Co sa tyka jogurtov v skolke ma asi 3x do tyzdn sojovy jogurt. + mne sa tiez niekedy podari mu ho dat, kedze jogurty zboznuje. Nie je to prilis? Tak vela sa o tej soji pise, ze ma to dost metie.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je ťažké odpovedať, pretože všetky informácie o zavádzaní mlieka by vám mal dať hlavne imunológom, ku ktorému chodíte AJ imunológovia však tvrdia, že alergia na bielkovinu kravského mlieka mlôže ustúpiť a je potrebné zavádzanie mliečnych výrobkov skúšať. Robí sa to postupne tak, že deň po dni zavádzate jogurt / biely/ od jednej čajovej lyžičky, postupne cez dve, štyri , osem, 16 pol jogurtu, trištvrte, celý a sledujete reakciu dieťaťa. Ak to takto bez príznakov alergie zvládne, môžete mliečne skysané výrobky podávať. je potrebné byť opúatrná so sladkým liekom, tvarohom a dezertmi na jeho báze / pribináčik, termix/. Okrem ryžového, v malej miere mandľového mlieka môžete použiť aj ovsené, je veľmi chutné, robievam z neho aj puding. Na sóju pozor, patrí tiež medzi časté alergény.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: