Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • alergia na kravske mlieko, soju orechy a vajcia

    , Autor: gorgiina

    Dobry den pani dr, viete mi prosim napisat alebo odporucit co mozem malemu rocnemu synovi,ktoremu vcera prisli vysledky z odberov krvi a zistila alergia na krav. mlieko, soju, orechy a vajcia...co mu mozem varit a davat jest..nasa strava pozostavala z 2/3 z plnotucnych krav. jogurtov ktore maly zboznuje, rohlik s maslom alebo cottage syrom, mliecne kase na veceru a raz v noci a raz nadranom je stale na Nutrilone cca 250 ml spolu teraz nam to kazali uplne vyhodit. Nutrilon som skusala nahradit allergy care ale maly sa nechyta, nelubi ho vypluva mi ho s placom. Vraj ho mam sladit a toho sa bojim kedze ho pije len v noci. Aby sa nam zubky nekazili :( Som z toho taka vyplasena nevyznam sa v zdravej vyzive neviem co je pre maleho vhodne a dobre. Nechcem aby stratil vitaminy ktore prijimal z mlieka a mliecnych vyrobkov. Z kazdej strany lietaju nejake doporucenia ako napr RYZOVE MLIEKO, MANDLOVE MLIEKO, KOKOSOVE MLIEKO, rastlinny margarin namiesto masla, kozie jogurty alebo ovcie v malom mnozstve obcas. Neviem ci mu vobec mozem dat do ruky rohlik alebo detsku susienku. Vedeli by ste mi poradit prosim vas. Velmi vam dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo sa vyšetroval na alergiu na uvedené látky. Neviem aké má prejavy alergie: ekzém, zvracanie, hnačku a podobne. Teda v zásade treba odpovedať na otázku: mal po konzumácii uvedených mliečnych výrobkov a mlieka nejaké ťažkosti? Pravdepodobne áno, keď sa vyšetrenia robili. Na druhej strane ak má rok a už papal aj cottage syr, eventuálne aj tvaroh alebo iné syry, nebolo to správne, deťom do roka tieto mliečne výroby vôbec neodporúčam, po roku pomaly začať. Jogurt môže od deviateho mesiaca.
    Dieťa nemusí konzumovať ani mlieko ani mliečne výrobky a môže mať správnu stravu. Ryžové alebo ovsené mlieko v malom množstve, hlavne do varenie je možné podávať. Pred inými druhmi mlieka, ovčími a kozími syrmi varujem!!! Mlieka môžu obsahovať nevhodné látky pre dieťa a ovčie a kozie výrobky bývajú takými istými alergénmi ako kravské mlieko, alergia je skrížená. Všetky živiny obsiahnuté v mlieku a produktoch z neho zabezpečíte kvalitnou stravou z iných surovín: mäso / varené, najmenej 6x týždenne, cca 50 gramov denne/ ale žiadne údeniny! detské párky detská šunka je údenina, nepatrí do jedálnička detí do troch rokov!!!!!!!!!!! Obilniny / nie celozrnné, biele alebo tmavé, ražné/, zelenina, ovocie, strukoviny, ryby.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: