Poradňa pediatra

Pridať otázku
odbornik2

Poradňa pediatra

10,093 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Výška a váha

    , Autor: ivab

    Dobrý deň. Mám syna, ktorý bude mať o tri dni 19 mesiacov. Narodil sa akútnou sekciou v 37.t.t. s mierami 2530 g a 45 cm. Je to spokojný a šikovný chlapec. Okrem občasného soplíka a kašľa ešte nebol chorý. Ale trápi ma jeho výška a váha. Teraz má 8200 g a 75 cm.
    V 6 mesiacoch svoju váhu zdvojnásobil (6280g/61cm) a v roku strojnásobil (7540g/72cm). Po roku začal priberať velmi pomaličky. Od októbra do januára pribral 400 g, potom od februára do apríla 260 g. Teraz mu idú zúbky a papá veľmi málo, stále sa chce kojiť. Počas apríla nepribral vôbec. Jeho dvaja starší súrodenci sú tiež najmenší v triede. Ja meriam 160 cm, manžel 178 cm.
    Pani doktorka vraví, že budeme sledovať váhu aj hmotnosť. O tri mesiace máme prísť na preváženie. Vyšetrenia mu neboli robené žiadne. Len v roku krvný obraz. Mal zníženú hodnotu železa a bolo nám doporučené doplniť železo v strave. Kedže syn papá máličko, tak dopĺňame železo čučoriedkovým sirupom (výživový doplnok). Pani doktorka mi ešte doporučila obmedziť kojenie. Ale to nepomáha, aby zjedol viac inej stravy. Práve naopak. Rada by som ešte v kojení pokračovala.
    Je podľa Vás synova váha a výška v norme?

    Odpovedá: odbornik2

    Chlapček je výškovo aj hmotnostne niší ako je norma pre daný vek. Nie je však potrebné robiť hneď závery, ako udávate aj staršie deti sú drobnejšie, faktom je, že vo veku medzi jedným a druhým rokom deti veľa nenarastú ani nepriberú. V každom prípade by som spravila základné vyšetrenia, včítane títnej žľazy a výšku a hmotnosť dieťatka podrobne sledovala každé dva až tri mesiace v priebehu jedného roka. Aj výsledky ukážu, či je to dostatočné alebo je hneď potrebné nejaké ďalšie konziliárne vyšetrenie / endokrinológ/,

  • Zlaty stafylokok

    , Autor: Dajana

    Dobry den, 3 rocny syn ma laryngitidu a vo vytere z hrdla mu nasli zlateho stafylokoka? Co to prosim znamena? Nemoze chodit vonku? Inak navstevuje skolku, ako dlho teraz nemoze navstevovat kolektiv? Citala som, ze je to dlhodoba liecba, zvykne sa laryngitida a zlaty stafylokok vracat? Vdaka za odpoved

    Odpovedá: odbornik2

    Laryngitida takmer na sto percent nie je spôsobená uvedeným stafylokokom. Ten býva nájdený vo výtere z hrdla bežne bez toho, aby spôsoboval akékoľvek ochorenie.
    Laryngitida je spôsobená vírusmi kým sa neočkovalo proti hemofilovej infekcii typu B spôsoboval tento bacil veľmi vážne laryngitidy.
    Keď sa vylieči laryngitida / bez antibiotík/ môže chodiť vonku aj navštevovať škôlku.
    Laryngitida sa zvykne vracať.
    Stafylokoka z výteru pokiaľ nespôsobil bakteriálnu infekciu nie je potrebné liečiť vôbec!

  • Očkovanie MMR

    , Autor: Žaneta

    Dobrý deň. Môj synček (14mes) má potvrdenú alergiu na vajíčka. Niekde som sa ale v minulosti dočítala ze v tomto prípade sa očkovanie MMR neodporúča. Je to pravda ? Doteraz mal všetky očkovania v termíne, pri prvom a tretom mierna reakcia teda zvýšená teplota ale pri druhom skončil na antibiotikách.
    Vôbec nie som proti očkovaniu, hlavne nie teraz ale dosť ma to zaujíma keďže očkovanie mame začiatkom júna. Ďakujem za odpoveď, pekný deň.

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem aké mal príznaky, na základe ktorých sa stanovila alergia na vaječný bielok, ale nech je to akokoľvek, očkovať MMR vakcínou sa môže.
    Na základe spoľahlivých informácií alergia na vaječný bielok nie je dôvodom neočkovať MMR vakcínou.

  • Pneumokok

    , Autor: Friderika

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa informovať. Syn má už 4 krát pneumokok V nose od januára. Vždy najprv len priesvitné číre sopliky A potom hneď hnusne zelene a aj oci vzdy chytene.Pneumokok je vždy potvrdený dostaneme antibiotika do nosa aj do oci. Nostek vždy čistíme morskou vodou. Vyliečiť sa ideme do skolky A do max 2 týždňoch zas....Už som zúfalá lebo neviem čo ďalej keďže protI pneumokokom má aj všetky očkovania. Pýtala som sa na alergologiu ale naša lekárka nám nie je ochotná vypísať vymeny list:( Ďakujem vopred za rady
    S pozdravom Žilková

    Odpovedá: odbornik2

    Lekári na alergológiu nevypisujú výmnné lístky, je to len administratívny úkon. Lekár bu'd toto vyšetrenie pre starostlivosť o dieťa potrebuje alebo nie. Pravdepodobne to váš lekár vidí tak, že toto vyšetrenie nie je potrebné. Myslím si podľa vašich informácií to isté.
    Neviem ako je chlapček starý. Očkovanie proti pneumokokom chráni len proti 11 tim prípadne 13 tim druhom pneumokoka, je ich však takmer sto. Nie všetky spôsobujú závažné ochorenia. Nález pneumokoka v nose nie je pravdepdobne príčinou ťažkostí vášho syna - teda soplíka. Po nástupe do škôlky sú takéto ochorenia časté, je potrebné naozaj ôkladné čistenie nošteka, podávanie vitamínov, prípadne liekov poporujúcich imunitu / imunoglukan/ a aj dôsedné doliečenie ochorenia pred opakovaným vstupom do kolektívu. Je potrebné sledovať, či dieťa nespí s otvorenou pusou a nechrápe aj keď je zdravé a ak je tomu tak, dieťa vyšetriť u otorhinlaryngológa.

  • Spravanie

    , Autor: Monikapap

    Dobry den, pro sim vas o radu. Syn 20 mesiacov pôrod normálny, všetko v termíne. Chcem sa len spýtať že som si všimla že keď sa hra s autíčkami tak si ľahne na zem a sleduje ako sa točia kolesa, začal to robiť aj na ihrisku pri kolotoči. Nerobí alebo nehrá sa s nimi niekoľko hodín, celkovo sa vie malo hrať. Inak všetkému rozumie, ukazuje zvieratká, pekne opakuje slova, pomenováva veci. Ešte pri hraní sa vonku alebo na návšteve keď vidí že má niekto auto tak ho chce a vrieska dovtedy kým ho nedostane, chcem sa spýtať ci to nemôžu byt príznaky autizmu.
    Dakujem Monika

    Odpovedá: odbornik2

    Je to úplne normálne: objavil, že veci sa pohybuj a točia, majú ten pohyb pravidelný. Je to normálny psychomotorický vývin.

  • Nespavost kasel soplik

    , Autor: Saška

    Dobry den chcela by som sa spytat som prvorodicka mam 6mesacnu dcerku doteraz nebola chora a noc prespinka .... no posledne tri dni som u nej zaznamenala caste kychanie kasel soplik aj vysuseny nostek a v noci byva dost mrzuta napapana prebalena spinka no zrazu dostane zacvat zacne mrcat potom plakat a az tak ze sa trase az kym ju neuspim na rukach .... teplotu nema ale zas nechuti jej moc papat a ma malo precikanych plienok .. neviem ci ist k lekarke alebo pockat ze to ustupi okrem ineho zuby este nemame tiez ... co by to mohlo byt je to vazne mam navstivit lekarku dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik2

    S týmito príznakmi je určite potrebné navtíviť lekára.

  • hlávka

    , Autor: simička

    dobrý den pani doktorka malý sa narodilrpedčasne v 34 tt teraz ma dva ročky všetko bolo v poriadku až časom sa zistilo žemu jedna strana hlávky padala do jednej strany fzioterapeutka povedlaa že hlavká mal na jednej strane v brušku neskor na neurologii povedali že m astrašne málo želea a je anemický nasadili nam lieky skoro rok sa to neopakovalo a teraz včera zase nasa neurologička dnes nerobi v pondelok budeme mudrejší padá mu tak do jednej strany že celou váhou ide do jednej stranyy ako keby mal zaseknutý krk a potom na druhý den ho to prešlo stojím si za tým aby mu urobili komplet vyšetrenia cím to može byt dakujem vám velmi pekne

    Odpovedá: odbornik2

    Tento stav určite vyžaduje podobné a komplexné vyšetenie na zistenie príčiny tohto stavu.

  • Uzlinky v slabinach

    , Autor: LuciaV1982

    Dobry den pani doktorka,
    Dcerka ma 13mesiacov a asi pred dvoma mesiacmi som jej nahmatala uzlinky v slabinach na oboch stranach.
    Vcera sme ockovali hexou 3tiu davku a rano mala cervene drobne vyrazky na chodidlach.Uzlinka v slabinach na strane kde bola ockovana sa jej zdurila tak ze je okom viditelna.
    Chcem sa spytat,ci je normalne detom nahmatat v slabinach uzlinky?
    Dcera je inak zdrava,avsak idu jej stolicky uz 2 mesiace. Horucky nema.Ani nikde inde uzlinky nie su hmatatelne iba v tych slabinach
    Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Môže to byť reakcia na očkovanie do dolnej končainy, keďže predpokladám, že tam už bola očkovaná opakovane. Je to reakcia, ktorá je spôsobená reakciou lokálnych uzlín na očkovanie a nepokadá sa za nežiadúcu reakciu, ani nie je dôvodom na odkldanie očkovania.
    Môžete navštíviť lekára alebo pri ďalšej prev. Prehliadke na to upozorniť, ak bude potrebné lekár spraví príslušné vyšetrenia.

  • telesna teplota

    , Autor: Kelly

    Dobry den, nas 10-mesacny syn mava bezne telesnu teplotu 37,0-37,3 stupna. Citala som, ze dojciat to byva normalne. Su potrebne nejake vysetrenia, alebo to naozaj nemusime riesit? Dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Postatné je ako meriate tepôotu, ak len bezdotykovým teplomerom, skontrolovala by som ešte meraním v konečníku alebo pod pazúškou. Pri meraní v konečníku treba 0.5 st odpočítať.
    Teploty ako udávate u detí bývajú a neznamenajú žiadne ochorenie. Vždy však zvyknem vyšetriť moč.

  • Dlhotrvajuce horucky

    , Autor: Peter

    Dobry den,
    poprosim o odborny nazor, pripadne radu...

    Dcerka 2,5r ma piaty den zvysenu teplotu 37.8 striedajucu sa s horuckou az 39,7. Takato horucka nastava v roznych intervaloch 5x za den, snazime sa vzdy zrazit cipkami Nurofen a Panadol. Prve 3 dni isla horucka zrazit uspesne po podani cipku, do 20 minut, no 4 a 5 den to uz nezabera a musíme davat okrem cipku aj vlaznu a dlhu sprchu. Dcerka nema okrem horucky ziadne problemy, bez opuchu sliznic, bez kasla, bez soplíkov, je ziva a vesela ako vzdy.
    Na treti den sme boli na pohotovosti, kde výsledok CRP bol 24, no napriek priaznivému vysledku nam bol naordinovany Cedrox 250. Po 2 dnoch uzivania ATB zvysena teplota stale pretrvava a sporadicky nastupi 4-5x za den horucka 39.5
    Moje otazky:
    1. mate informacie o aktuálnom vyskyte podobnej virozy?
    2. je vhodne este podavat Nurofen a Panadol (na striedacku) ked uz tak ucinne nezaberaju a mozu sa podavat tak dlho? (cca. 5 capikov denne, raz Nurofen a raz Panadol)
    3. nasa pediatricka ma tento tyzden dovolenku (preto sem pisem), mame ist znova na pohotovost, alebo ucinok ATB sa este po 2 dnoch nedostavil?

    Dakujem velmi pekne za odpovede, pripadne rady...

    Peter

    Odpovedá: odbornik2

    Je mi ľúto, že som nemla skôr čas na poradňu, predpokladám, že sa už problém vyriešil. Podobné dlhotrvajúce teploty bývajú pri infekčnej mononukleoze ale aj iných virózach. Teba však dieťa sledovať, preto by som bola odporučila návštevu lekára, priípadne aj pohotovosti.
    Nurofen a panadol v príslušných dávkach je možné dávať aj viac ako dva dni, len dôležitá je správna dávka. Panadol, paralen 15 mg na kg hmotnoti a dávku a nurofen 7 mg na kg a dávku.

  • suche ruky

    , Autor: nene

    Dobry den chcela by som sa opytat na 20 mesacnu dceru. Vsimla som si dnes ze ma strasne suche prsty zo spodu. Nesupu sa jej ale ma ich cervene a strasne popraskane. Nikdy predtym to nemala. Neviem ci by to nemohla mat z toho ze teraz vonku sa stale hra s kamienkami v prachu alebo 3 dni dozadu mala rucicky namocene vo vode zo saponatom na umyvanie zeme. A chcem sa spytat ze za kolko by jej to zmyzlo ak by to bolo z tychto pripadov a po pripade co jej mozem nato dat predtym ako navstivim lekara. Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Môže to byť aj z hry v piesku, samozrejme aj z tých kamienkov. Na noc jej natrite ručičiky infadolanom a cez deň aj bežnou modrou indilonou. Samozrjme úzkostná hyiena je potrebná, ideálne umývať mydlom seba med syndet.

  • Meškáme s druhým očkovaním

    , Autor: Števka

    Dobry den moj syncek (6mesacny ) ,absolvoval v tretom mesiaci prve ockovanie+rotavirus po 6tyzdnoch mal dostat druhu davku lenze bol chory a od vtedy je stale zahlieneny a ma soplik ,koli tomu ho nechcu zaockovat ,dnes ma 6mesiacov a stale sa to koli tomu odklada , boli sme aj na nosno krcnom a tam povedali ze je v poriadku s tym ze je tam to zahlienenie ,, a chcela by som sa spytat kolko mozu odkladat druhu davku prveho ockovania +rota ? Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Rotavírus sa musí podať najneskôr v šiestom mesiaci / 26 týždňov/, takže už by mal byť očkovaný, nehovoriac o tom, že soplík ani zahlienenie prípadne kašeľ z toho nie je dôvodom na odkladanie tohto očkovania! Podobne ani soplík a zahlienenie nie sú dôvodom na odkladanie ostatnýách očkovaní. Samozrejme, že o očkovaní vždy rozhoduje lekár , ktorý dieťa očkuje, po riadnom vyšetrení dieťaťa. Interval medzi očkovaniami je odporučený, ak sa redĺži, nie je dôvod očkovanie znova opakovať. Platí, že očkovanie treba previesť čo najskôr, ako sa dá.

  • Očkovanie MMR

    , Autor: Janka7385

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať či je v poriadku očkovanie MMR už v 9 mesiaci.

    Odpovedá: odbornik2

    V odôvodnených prípadoch, napríklad cestovanie do miest, kde sa osýpky vyskytujú, je možné očkovanie po deviatom mesiaci veku. ak sa však očkuje v tomto veku v pätnástom mesiaci je potrebné dieťa normálne zaočkovať a v našom očkovacom kalendári sa v jedenástom roku života normálne podáva druhá dávka . Okrem odôvodnených pípadov ako som uviedla vyššie, je očkovanie MMR až medzi pätnástym a osemnástym mesiacom.

  • Ako naucit dieta zaspat bez nosenia

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    chcela by som Vas poprosit o radu. Mame 14-mesacnu dcerku, ktora nevie zaspat sama bez nosenia na rukach. V kociku na prechadzke ci v aute ked cestujeme v case jej spanku zaspi bez problemov... Ma pevny denny rezim od narodenia, ktory krasne funguje. V noci nam prespi od svojich 3 mesiacov 11 hodin, ani nepipne... Len to zaspavanie... Vecer je to o nieco jednoduchsie, lebo je viac unavena, mame svoje ritualy, vypije si mliecko, ponosime sa trochu, niekedy dlhsie, niekedy kratsie a spiacu ju ukladam do postielky. Uspat ju po obede je ale horsie, niekedy robi doslova cirkus, zlieza mi z narucia, ked ju dam do postielky pyta sa na ruky a tak stale dokola. Pritom je uz velmi unavena, doobeda uz nespinka a rano vstava o siestej. Skusila som aj odist z miestnosti na par minut, to sa doslova vyrevala do vycerpania a na rukach hned zaspala. Musi to byt ale vzdy taky extrem? Alebo je to vypocitavost z jej strany? Skusa ci uspavanie nevzdam? Okrem toho cez obed spi sama iba 40 minut, potom ju idem utisit a spi dalej ale iba v nasej manzelskej posteli a ja lezim pri nej. Takto si dokopy pospi aj 2,5 - 3 hodiny. Ked ju skusim dat do postielky okamzite sedi alebo stoji a je po spani. Neviem si rady, chceli by sme uz aj druhe dietatko, no neviem si predstavit ako by som ju takto mala vlacit a bojovat s nou s bruskom...Myslim si, ze tak stare dieta by mohlo vediet zaspinkat same... Robim niekde chybu? Budem rada za Vas nazor. Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Ona si zvykla, že pri zaspávaní sa prvdepodobne trocha hojdá a potom keď príde do fáze plytkého spánku, pravdepodobne jej to hojdanie chýba a preto sa zobudí - to je odpoludnia. Čo sa týka samotného zaspávania na rukách nevidím na tom nič zlé, dieťatko jeete malé, chce byť vo vašej blízkosti, užite si to aj vy s ňou, môžete si s ňou predsa ľahnúť. Uspávanky predsa máme preto, že deti sa vždy uspávali. Odpoludnia sama hovoríte, že je to ťažšie, treba ju ukladať, kým nie je veľmi unavená.

  • Papucky alebo na boso

    , Autor: Maria

    Dobry den, dcera ma 13 mesiacov, uz vyse mesiaca tlaci choditko a beha s nim ako sarkan aj za ruky by stale len chodila, takze uz je len otazkou casu kedy zacne chodit sama. Doma chodi len v protismykovych ponozkach/pancuskach, okrem kupelne a kuchyne, mame vsade hrube koberce. Vonku samozrejme kvalitne topanocky. Mali sme znamu na navsteve, ktora poznamenala ze bude mat ploche nohy ked nema papuce. Tak som zacala patrat a k nicomu som sa nedopatrala. Polka clankov a odbornikov radi na boso a druha papuce. Aky je vas nazor?

    Odpovedá: odbornik2

    Treba chodiť aj aj a papuče naozaj nepotrebuje. Stačia jej jedny kvalitné topánočky, ktoré bude nosiť doma aj vonku, predpokladám, že v tomto veku ju po blate chodiť nenecháte avždy je možné ich doma umyť. Nikedy nech zase chodí aj na boso. Naboso je vhodné chodiť po nerovnom teréne, teda napríklad vonku po kamienkoch, samozrejme až keď bude jej chôdza stbilná

Otázok: 10094