Poradňa pediatra

Pridať otázku
odbornik2

Poradňa pediatra

10,244 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 2. davka rotarixu

    , Autor: Lucinka

    Dobry den,dcerku sme dali ockovat proti rotavirusom v 3 mesiacoch. Caka ju druha davka... avsak uvazujeme,ze ju odmietneme. Stratil by sa tym ucinok prvej davky a bolo by toto toto ockovanie zbytocne? Aky vyznam ma druha davka?
    Dovodom je zle znasanie prvej davky - plac, krce a vykrucanie, bolesti brucha a caste riedke a prudke stolice... obcasne odmietanie prsnika....
    Moja druha otazka je,ci vobec tieto neziaduce ucinky pominu. Ako dlho zvyknu tieto vedlajsie ucinky trvat? Alebo je to uz trvaly nasledok vakciny?
    Dakujem vam za radu.

    Odpovedá: odbornik2

    Nie je to trvalý následok vakcíny. Občas takúto reakciu vidím a aj naňu vždy rodičov upozorním. Býva prechodná, niekoľko dní. Ak reakcia trvá dlhšie, pravdepodobne je to aj v súvislosti s kolikami, ktoré zároveň v tomto veku u niektorých detí prepuknú. V každom prípade ak tieto ťažkosti pretrvávajú, riešila by somich s vašim lekárom, ktorý by prípadne mohol hľadať aj inú príčinu ťažkosti a aj iné riešenie problému.
    Už sa mi stalo, že z rôznych dôvodov sa druhá dávka rotavirovej vakcíny nepodala. Moja skúsenosť je, že aj keď dieťa prišlo dokontaktu s ochorením / napríklad jedno v nemocnici/ neochorelo. Tým však v žiadnom prípade nechcem povedať, že na ochranu stačí jedna dávka. Predpis hovorí, že podľa druhu vakcíny sú potrebné dve alebo trio dávky a je potrebné dávkovanie dodržať.

  • Spánok

    , Autor: demi

    Dobrý deň p. doktorka. Mám 6 mesačného chlapčeka a trápi ma jeho spánok. Malý mi zaspí pri kojení. Do pol hodinky sa zobudí, musím ho opäť uspávať (väčšinou na prse). Takéto budenie má dovolím si tvrdiť od narodenia. Proste na noc som snáď vždy uspávala na 2-3x. Bolo jedno či zaspal pri kojení, v kočíku, na rukách alebo sám. Na kojenie sa budil 2-3x za noc.
    Neviem presne odkedy to trvá, ale hrubý odhad vyše mesiaca. Malý sa každú chvíľu budí. Za noc aj 10x. Začne mrnčať, koľkokrát nie je ani hore, ale spí ale pomrnkáva. Väčšinou je to mrnčanie, že má zavreté oči, teda zo spánku asi, niekedy ich otvorí, ale rýchlo zaspí. Keď takto začne pomrnkávať, tak ho opätovne uspávam buď v kočíku alebo na prse, niekedy tľapkaním po zadku. Ešte by som dodala (a v tom vidím problém), že cumlík veľmi neobľubuje.
    P. doktorka, myslíte, že takýto nekľudný spánok je kvázi normálny v tomto veku a prejde to? Alebo to mám riešiť s lekármi? Keď mrnčí, ja ho kočíkujem, vyzerá, že už spí, ja si ľahnem a ani nestihnem zaspať a zase pomrnkáva. Vtedy sa pýtam, či to nie je na návštevu neurológa. Čo myslíte?
    Ešte by som dodala, že asi pred doma týždňami mu vyliezol prvý zúbok, vtedy sa to trošku zlepšilo, ale to naozaj len trochu.

    Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    NIe je to určite žiadne ochorenie! Možno by ste honemali usprávať v kočíku, ani hojdaním, ani natriasaním, on zaspí ale deťom sa častejšie striedajú fáz plytkého a hlbokého spánku, a keď sa dostane do fázy plytkého spánku, zistí, že nie je hojdaný, vozený a preto sa pravdepodobne zobudí. Inou príčinou je to, že on sa spočiatku zobudí len trocha, pomrnkáva ale vy sa samozrejme zobudíte celkom, on to vie, cíti vašu prítomnosť, vôňu a obrazne povedané, nedá pokoj dovtedy, ký,m k nemu nevstanete, nenakojíte ho, nepohojdáte. Nikedy, ak je dieťa zdrvé, pomôže v tejto fáze, keď ho uložíte spinkať do samostatnej izby, keď sa len tak slabo prebudí, pomrnkáva, tak sa nezobudíte, ani on vás necíti a znova hlbšie zaspí. ďalšia možnosť je, že je už vo fáza prvej deprivačnej úzkosti, stále má strach, aby ste ho neopustili, nestratili sa mu a preto vlastné stále kontroluje a uisťuje sa , že ste nablízku. Nebude to trvať navždy, je to prechodné a všetko sa znova upraví a vy sa vyspíte.

  • Stahovanie predkozky

    , Autor: Jakub

    Pani doktorka, prosim vas aky by mal byt postup v pripade, ze v tom 15. mesiaci, ked by sa malo postupne zacat so stahovanim predkozky, to vobec nejde? Ked ju skusime stiahnut, sa tam vytvori len velmi mala strbinka, ale vobec "nehrozi", ze by sa to podarilo pretiahnut cez zalud.

    Odpovedá: odbornik2

    Odporúča sa použiť krém s kortikoidom, nebojte sa toho, neplalikuje sa to priamo na genitál ale mamiča si to aplikuje na prsty, korými potom masíuje predkožku, chvíľu, cca dvakrát denne, robí sa to aj dv tri mesiace a postupne sa stiahne predkožka koľko sa dá, ide to pomaly ale vždy viac a viac. Nieked to týmto spôsobom predkožku neuvolní, potom sa konzultuje urológ.

  • Sklerotizácia varixov

    , Autor: mia51

    Dobrý deň, na jeseň mám podstúpiť sklerotizáciu varixov na nohe. Chcem sa spýtať, či je to možné aj počas dojčenia. ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: odbornik2

    Neveim odpovedať, pretože je potrebné vedieť, ktorým konkrétnym prípravkom sa sklerotzácia prevádza a či sa prípravok aj celkovo vstrebáva do organizmu. Preto je potrebné sa poradiť s lekrom, ktorý výkon prevedie. Ak sa prípravok nevstrebáva, len je aplikovaný do miesta pôsobenia, kojenie by nemal ovplyvniť.

  • Búchanie ľavej rúčky o bruško

    , Autor: Lucka

    Dobrý deň pani doktorka,
    chcela by som sa opýtať..Môj synček bude mať tento týždeň 6,5 mesiaca. Narodil sa v 37+2 tt, s váhou 2590 g a 47 cm. Asi posledné 4 dni si búcha ľavou rúčkou po brušku a povedala by som,že riadne silou. Je potrebné neurologické vyšetrenie? Alebo je to normálne? Ináč používa normálne obidve rúčky, prehodí si hračku z jednej do druhej..
    Ešte nelozi,aj keď už párkrát sa dal na kolienka,teraz prestal..
    Čo sa týka pretacania z chrbatika na bruško, tak to je bez problémov, z bruška na chrbatik malo..
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: odbornik2

    Predpokladám, že zistil, že uvedený pohb vie urobiť, cíti jeho výsledok na bršku, určite ho to nebolí, tak robí, to čo nové "vynašiel". Predpokladám, že o pár dní zse bude robiť niečo iné.

  • Herpes

    , Autor: Katerina

    Dobry den chcem sa opytat. Manzel mal herpes, ale ja nie. Pred par dnami som navstivila mamicku so 4 tyzdnovym babatkom. Az neskor som sa dozvedela, aky je herpes pre babatko nebezpecny. Mohla som ju nakazit aj ked herpes nemam?? Dakujem za odpoved

  • Sťahovanie predkožky

    , Autor: kanti

    Dobrý deň p. doktorka,
    chcela by som vedieť Váš názor na sťahovanie predkožky, resp. stiahnutie predkožky. Dnes som bola s mojím synčekom, 15 mesiacov, na očkovaní MMR a pri tej príležitosti mu pediatrička násilne stiahla predkožku. Dovtedy som mu ju sťahovala po kúpaní ja. Vedela som, že to tých drobcov musí bolieť, avšak to čo zažívam so synom, som veru nečakala. Plače, až vrieska pri každom cikaní (bezpečne viem, kedy močí), chodí po špičkách, no úplná hystéria a ja plačem spolu s ním. Je tento postup správny?Doktorka mi kázala umyť v repíku a natrieť odhalený penis, čiže žaluď, očnou framykoinovou masťou. Ako sa na túto problematiku pozeráte vy, názory odborníkov sa rôznia. Jedni hovoria sťahovať, ale mám pocit, že čoraz viac prevláda názor, nechať to tak. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: odbornik2

    Do pätnástich mesiacov predkožku neodporúčam sťahovať, samozrejme až na výnimky, kedy je to podrebné kvôli infekciám močových ciest alebo zápalom v okolí žaluďa a pod predkožkou.
    Uvedenú praktiku ako uvádzate vo vašej skúsenosti nikdy nepoužívam.
    S preťahovaním predkožky začínam tiež na 15 mesačnej prehliadke, skontrolujem, či sa predkožka uvoľňuje, ak áno ukážem rodičom ako ju majú každý deň pri kúpaní postupne uvolňovať a ak sa vôbec neuvoľňuje, používam mastičku s kortikoidom na masáže predkožky a postupné uvoľnenie, zväča s dobrým efektom. Ak sa predkožka neuvoľní, konzultujem detského urológa, ktorý nájde vhodné rieenie tak, aby do začiatku kolskej dochádzky bol tento problém vyriešený.

  • Plač dieťaťa

    , Autor: Nikuš

    Prosím neviete mi pomôcť malicka ma 5,5 mesiaca a pred pár dnami mala teploty teploty prešli ale mala plače a chytá si hlavičku a ked zaspava tak aj ľavé usko neviete mi pomôcť? Ked niesom pri nej stále plače iba na prsniku chce byt .Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: odbornik2

    Predpokladám, že dieťatko bolí uško, treba vyhľadať lekára, či tam nie je zápal. Najčastejšie sa to táva, keď dieťatko chodí na pláaie dojčiat.

  • grckanie aj po zmenách mlieka

    , Autor: Zuzana

    Dobrý deň p.doktorka,
    už ste mi tu raz odpovedali na moju otázku, riešila som, že môj syn je na UM od narodenia, a stále sme mali problém s grckaním po rôznych UM, no našťastie prospieva, len je to také nepríjemné, všetko ovracané. Teraz sa obraciam na Vás opäť, nakoľko naša pediatrička má 2 týž.dovolenku a k zastupujúcej Dr.nechcem ísť, nemám s ňou pozitívne skúsenosti. Syn (teraz má 6 a pol mesiaca ) pil už dlho Bebu Comfort 1,potom sme prešli na 2. Chutila mu, stolica pravidelná, postupne sme zaviedli príkrmy, papá ukážkovo. Na Vaše odporúčanie sme mu po jedle zvykli dávať Gastrotuss Baby, asi trochu pomohol, no 2 dni bolo dobre, na ďalší zas zvracal, hlavne teda, keď sa na zemi hrá, trénuje sedenie a stavanie sa na štyri. Po tých príkrmoch, ešte keď jedol len zeleninu, tak mal redšiu stolicu, potom už tak zhustla,asi keď sa mäso pridalo, no neboli to doslova bobky. Zašla som už za našou pediatričkou, najmä kvôli tomu zvracaniu, a teda aj kvôli tomu, že nám posledný mesiac a pol strašne spáva, stále sa budí s plačom, no zároveň spí, už Vy ste naznačila, že ide asi o nejakých strach, resp. asi nočné desy. Dr. mi tie nočné desy potvrdila, že jej to príde ešte skoro, no všetko to tomu nasvedčuje, a že to musí prejsť samo. No čo sa týka grcania, najskôr chcela nasadiť Bebu Sensitive, no že nechce na ňom testovať rôzne UM, tak že nech dám kravské mlieko, ak je domáce, tak riediť s dojčenskou vodou, a že dostať do neho veľa tekutín, že preto je stolica tvrdšia. A že ak to s grcaním nepomôže,tak dávať lyžičku,dve krupice pred jedením mlieka, nech sa tam spraví hmota. Moc sa mi to nepozdávalo, no je to Dr., tak sme skúsili. Dalo sa mi zohnať mlieko priamo z družstva, tak som vždy prevarila a riedila, synovi aj chutilo, nejak nenamietal. Akorát že potom začal mať problémy s kakaní, nevedel sa poriadne sám vykakať, museli sme pomáhať tlačením nožičkami na bruško, raz aj rektálnou rúrkou. A ako keby sa pri každom jedení, okrem príkrmov, jedoval, skoro vždy sa potom aj pokakal, ako by nemohol dopiť to mlieko, lebo ho brucho bolí. Grcanie sa trochu zlepšilo, no neprestalo. Ostal strašne nervozny, skoro stále plakal, tak som zadovážila Bebu Sensitive. Správanie sa zlepšilo, aj vyprázdňovanie, no grcká zas viac, dokonca po 3 hodinách, z toho hodina spánku, sa zobudí s plačom, grgne a vygrcá. To mlieko je pritom také hustejšie, aj horkejšie, než Beba Comfort. Prosím Vás, môžem sa vrátiť k Bebe Comfort a proste vydržať, kedy to zvracanie skončí samo? Či nie je tá Beba Sensitive kvázi zbytočná a ťažká pre neho. Ďakujem opäť za Vašu odpoveď. S prianím príjemného dňa Zuzana Ch.

    Odpovedá: odbornik2

    Rada, dať dieťaťu bežné kravské mlieko bola naozaj nevhodná. Opakovane sa prednáša, sú na to rôzne štúdie a nakoniec aj vaša skúsenosť to potvrdzuje, že kravské mlieko svojim zložení neprimerane zaťažuje detský organizmus. Dnes máme naozaj mlieka upravené pre výživu detí a je správne ich deťom podávať,na rozdiel od bežného neupraveného kravského mlieka. Dokonca z mjej skúsenosti vyplýva a odporúčam to aj mojim mamičkám, aby bežné kravské mlieko ako mliečnu porciu podávali deťom až po teťom roku života.
    To, že dieťatko grcká aj po troch hodinách, hlavne pri zmene polohy, hre je prejavom ete stále pretrvávajúceho gastroesofageálneho refluxu. Pokiaľ nebýva choré, nekale, piberá nie je potrebná peciálna liečba. Aj keď nerada mením mlieka, vo vašom prípade by som tak spravila a ponúkla dieťatku mieko tzv. AR, anti efluxné. Neviem, či značka Nestlé také má, určite je to mlieko Nutilon AR s touto vlastnosťou. Taktiež môžete podvať po jedle už spomínaný gastrotus.
    Čo sa týka tvrdej stolice, odporúčam podávať dostatok tekutín ale dieťa neprelievať. Denne to nemá byť viac ako 200 ml prevarenej ochladenej vody. Žiadne čaje.
    Na úpravu stolice môžete podávať dlhodbo probiotika / probiofix, swis lactobacily, bio gaia/ mám s tým veľmi dobré sksenosti pri úprave stolice.

  • Zachripnute babatko

    , Autor: miska22

    Dobrý den. Včera som si vsimla, ze moje 6 mesacne bábätko ma zachrípnutý hlas. Posledné dni bol viac umrncany s uplakaný ako obvykle (ide mu zub) a viac a nahlas "džavoce". Moze to súvisieť s tým alebo mam radšej vyhľadať pediatricku? Iné príznaky (sopel, kašeľ, teploty) nemá. Vopred ďakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik2

    Dieťatko naozaj môže mať preťažené hlasivky a preto je zachrípnuté. Niekedy sa to môže stať aj pri veľmi teplom počasí, kedy je neprimerane sucho. Odporčam zvlhčiť prostredie, nemusí to byť celkom tak, ako keď má laryngitidu pri viróz, kedy používame aj zvlhčovať. Stačí okolo postieľky alebo nad postieľku umiestniť vlhký ručník alebo plachtu.

  • rozpravanie

    , Autor: jana

    Dobrý deň,
    dcéra ma 13 mesiacov za posledne 3 mesiace sme mali 4 krát horúčky aj 39,9 raz sme skončili aj. v nemocnici ale otázka je či jej mohli horúčku poškodiť mozog pretože doteraz rozprávala mama tata niekedy aj papa od poslednej horúčky kde sme ju nemohli zraziť a cely deň mala okolo 39 tak prestala rozprávať. Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Horúčka ako taká jej mozog nepoškodila. Horúčka dieťa vyčerpá, je to vak v podstate obranný a signalizačný mechanizmus, že sa v organizme niečo deje. Neviem, či ste navštívili lekára a či sa stanovila diagnóza, teda príčina takýchto vsokých horúčok. Samozrejme záleží aj na tom, aké iné príznaky dieťa malo: kaeľ, nádcha, bolesti, vacanie hnačka atd.
    Ochorenia ako také mohlo spôsobiť vyčerpaie dieťaťa, ak podstúpilo bolestivé výkony, aj samotný strach pri vyšetrení prípadne hospitalizácii mohol spôsobiť zmeny v správaní dieťaťa, ktorých dôsledkom môže byť aj zmena v správaní teda aj v rečových prejavoch. Predpokladám, že táto zmena je dočasná.

  • Tvar lebky

    , Autor: Jana

    Dobrý deň, mám 6 mesiac. syna ktorý má na.ľavej strane hlavičky ako keby jarček. Je to taká drážka v hlavičke tiahne sa to asi Centimeter nad uškom až k vrchu hlavičky. Je to trosku viditeľné ale viac
    hmatatelne. Je to iba na.jeden strane, druhá strana hlavičky je hladká. Chcem.sa opýtať či je to v poriadku. Či je to v takom veku normálne (keďže Hlavička rastie a fontaneloy sa zrastaju). Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Ten jarček je šev, ktorým sa spojili dve kosti, z ktorých je zložená lebka, ted na jednej stane, na tej druhej je tiež zožená z rovnakých kostí. Vzhľadom na to, že človek nie je symetrický, tak je možné, že na jednej strane je ten šev viditeľnejší než na druhej, aj ho hmatáte.

  • Obličky

    , Autor: Lucik

    Chcem sa opytat p.doktorka. Dcera ma 16 mes. a ma problemy s oblickami. Presnejsie ren duplex vpravo. Hovorili mi, ze to nic nie je, vela ludi s tym zije ani o tom nevie, inak bolo vsetko v poriadku len potom 2x uz bola hospitalizovana s akutnou tubulointersticialnou nefritidou v kratkej dobe od seba (12/2016, 3/2017). Okrem toho pri beznej kontrole na nefro zapal dolnych moc.ciest. Robena cystografia-negat. V rodine nikto nema problemy s oblickami. Dostala dlhodobu liecbu, macmiror pol tabl.vecer, po mesiaci pol tabl.vecer obden. Liecba trvala 3 mesiace. Ukoncila sa pred tyzdnom. Nemate nejake skusenosti s takouto liecbou? Bojim sa, aby sa to zas v kratkej dobe malej nevratilo. Inak nepouzivame vlhcene obrusky, nekupeme v bazene, casto prebalujem a uz od 1 roka chodi pekne na nocnik. Na nefrologii bol moc cisty, no z biochemie chodia vysledky ze kontaminacia, ale povedali mi ze to nic, pokial je moc na nefrologii cisty. Co znamena ta kontaminacia? Nemoze byt aj to ten problem zapalov? Strieda sa to raz su pody sterilne, potom kontaminacia a to bola v tej liecbe macmiroru. Vdaka za odpovede

    Odpovedá: odbornik2

    Obličky s zložitý orgán, ktorý má aj veľmi komplikovaný vývin. Preto sa čsto objavujú rôzne vrodené anomálie,. Nemusia robiť žiadne ťažkosti, býva to náhodný nález ale na druhej strane môžu byť príčinou opaovaných problémov. kým sme obličky nevyšetrovali hneď po pôrode, na mnohé problémy sa eprišlo zavčasu a malo to za následok vážne ochorenia obličiek až po ich úlné zlyhanie. našťastie dnes aktívne pátame aj po anomáliách a samozrejme sledujeme, či obličky správne pracujú. Akákoľvek anomália býva príčinou zápalu obličiek aj dolných močových ciest. Dôležité je zabániť opakovaným zápalovým ochoreniam, aby nedošlo k úplnému zničeniu obličky a vyradeniu z funkcie. Postup pri liečbe vašej céry bol jediný správny: zabrániť opakovaným infekciám. Taktiež režim u týchto detí musí zabrániť infekcii: časté prebaľoanie, umývanie, hygiena, čo sa týka aj prádla, odporúčam do desať rokov žehliť nohavičky, aj kekď už bude odplienkovaná. Kým neviete zaručiť, že sa vo vode nevyciká, nemala by sa kúpať v bazénoch, jazerách a pdobne, môže sa kpúpať v mori. Má mať dostačočný potný režim / ale zase neprelievať!/, má užívať vitamin D a mať zdravú výživu. Obmdziť solenie.
    Čo sa týka kontaminácie: znamená to, že nájdené baktérie pravdepodobne nepochádzajú z močových ciest ale z okolia ústia močovej trubice: z kože, zbytkov stolice, niekedy mohli byť aj v skavke, ak nebola sterilná alebo v sáčku ak sa moč odoberá do sáčku / čo nepovažujem za správne! - dieťa má po umytí cikať rovno do sterilnej skúmavky/. Je dôležité odlíšiť kontamináciu od nálezu baktérie v moči, pretože kontaminovaná oč nie je dôkaz bakteriálneho zápalu a je zbyočné dieťa liečiť!!!!

  • Nádcha 2

    , Autor: katica

    Dobry večer, nehnevajte sa že Vám zase píšem, ale chcela by som nadviazať na predchádzajúcu otazku nádcha vírusová alebo bakterialna.Chcela by som sa opýtať či je možné klinicky,podľa príznakov,alebo podľa dĺžky trvania nádchy rozlíšiť vírusovú nádchu od bakteriálnej.Ďakujem pekne.

    Odpovedá: odbornik2

    Ni nie je to možné. Nikedy aj nález baktérie vo výter vôbec nie je dôkazom bakteriálnej nádchy, pretože baktérie na našom tele aj v ňom žijú a len výnimočne spôsobujú ochoenie. presne tak je to aj s nádchou, je vo včšine prípadov spôsobená vírusmi.

  • Nadcha

    , Autor: katica

    Dobry deň, chcela by som sa spýtať, aký je rozdiel medzi virusovou a bakteriálnu nádchou,prípadne to kedy je nutné podávať lokálne atb Pamycon do nosa.
    Syn mal nádchu pár dní,bez teplôt,bez komplikácií,ale doktorka mu aj tak chcela predpísať Pamycon.Ja som
    však odmietla,a nádcha mu aj tak odišla asi do 10 dní.
    Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    podávanie pamyconu lokálne a jeho potrebu niektorí pediatri aj ORL špecialisti celkom spochybňujú.Nádcha je zväčša vírusové ochorenie ale na sliznici nosa sú zväčša aj baktérie, ktoré sú tzv. Potenciálne patogény: teda nespôsobujú svojmu nositeľovi žiadne ťažkosti ale keď sa lokálna obranyschopnosť zníži vplyvom vírusovej infekcie, môžu sa potencionálne patogény uplatnuť a spôsobia bakteriálnu nádchu. Len v takom prípade má lokálne podanie antibiotík nejaký význam. U vášho syna, si tak ako sa to často stáva, organizmus pomohol sám a lokálna obanschopnosť zvládla nádchu bez podania lokálnych antibiotík.

Otázok: 10245