Poradňa pediatra

Pridať otázku
odbornik2

Poradňa pediatra

10,146 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zatekajuce hlieny

    , Autor: Zuzana

    Dobry den.Mam 7 mesacnu dcerku a uz skoro tri tyzdne nas trapia sopliky,ktore su sice biele popr.cire,ale nejdu same von(jedine s odsavackou na vysavac)iba nam stekaju do hrdielka a mala chrapci.Teplotu ani ine tazkosti sme nastastie nemali.Sice sa snazi odkaslat,no nie vzdy jej to ide

    Odpovedá: odbornik2

    Určite nepoužívajte odsávačku na vysávač!!!!!!!!!
    Hlieny pravdepodobne vôbec nezatekajú, dieťa chrčí preto, že hlieny sa tvoria, aby chránili sliznicu nošteka pred horúčavou, suchom, nečistotami / v ete aj v zime zase skôr pred chladom/, v suchom prostredí hlien vyschne. Vzhľadom na to, že v nošteku stále prúdi vzduch sem a tam, hlieny vyschnutý sa rozkmitá, vznikne zvuk, ktorý sa ešte v úzkej trubici dýchacích ciest zvýrazní a zosilnie. Preto počujete chrčanie, nie je to chorobný príznak je to fyzikálny jav. Pomôžete dieťatku tak, že mu zvlhčíte noštek sterimarom alebo fyziologickým roztok / prípravok libenar/ a zvlhčíte aj prostredie v byte/ vlhké ručníky, okolo postieľky/.
    Dieťa nie je choré, pokiaľ nekašle, nemá teplotu, papá, je čulé a preto ani netreba nič riešiť.

  • Zaschnute sliny

    , Autor: mima

    Dobry den, kedze sme donedavna spavali na bielych plachtach, neuvedomila som si to, no odkedy syn (7r.) spi na modrej, nachadzam na hornej tretine plachty okolo vankusa pozasychane biele flaky. Nenapadlo mi nic ine, len ze to mozu byt sliny. Neviem, co sliny okrem vody obsahuju, je v poriadku, ze mokry flak neuschne, ale zoschne? Neobsahuju sliny vtedy viac soli alebo nieco take? Znepokojilo ma to. Len dodam, ze syn je sledovany na alergologii, berie kortikosteroidy do nosa a desloratadin , no z koznych testov sa zatial nic nepotvrdilo, mal vybranu nosnu mandlu v 3. r., casto je zahlieneny a od malicka ma poruchy spanku - kratke spankove apnoe, chrapanie na chrbte, skripanie zubami, rozpravanie,....dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Sliny samozrejme nie sú voda, obsahujú rôzne látky, napríklad aj enzýmy, takže keď vyschne voda, ktorá je v nich obsiahnutá, ostatný obsah nechá stopu na prestieradle,.

  • uzliny v slabinach

    , Autor: Lubika16

    Dobry den, 2.5 rocny syn ma uz asi rok v slabinach zvacsenu uzlinu, mal na oboch stranach, jedna mu zmizla a nalavej strane ostala. Teraz sme po ockovani proti kiahnam sa nu znova zvacsila asi 1cm. Ked mu robia CRP koli prechladnutiu, tak ho ma v poriadku. Aj tesy na parazity ma v poriadku. V auguste by mal byt ockovani proti zltacke A, moze ist? zvladne to jeho organizmus? Alebo treba pockat, kym sa uzlina zmensi? Lekarka nam povedala, ze nas moze poslat na vysetrenie na hematologiu , prečo? Mozem mu to potierat octanovou mastou, neuskodi mu to? Zmiznu mu to alebo je potrebne nejake vysetrenie? Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: odbornik2

    Uzliny v slabinách môžu byť lokálna reakcia na očkovanie, niekedy pretrvávajú aj niekoľko mesiacov, neviem, kam ho zvykne lekárka očkovať. Pokiaľ sa uzlina nezväčšuje, dieťa je zdravé, nemáva modriny, nočné bolesti končatín, krvácanie z nosa a iné príznaky nejakého ochorenia, nie je potrebné uzliny riešiť, prikladať na ne obklady a podobne.
    Očkovaný proti žltačke pokojne môže byť, aj keď sú uzlinky hmatné. Samozrejme ho lekár pred očkovaním vyšetrí a v danej chvíli podľa zdravotného stavu rozhodne, či môže byť očkovaný..

  • vyrážka

    , Autor: zuza12370

    Dobrí deň pani doktorka môj synček má 1rok a7mesiacov už dlhšie má na. Nozke takú virazku je akoby opuchnuta ta virazka na dotyk tvrdá už sa zmenšila a teraz sa mu urobil a trošku ďalej ešte skaredsia veľmi ho ta virazka svrbí hlavne v noci je to už dlhšie no stalo si to miesto skriabe chcem sa spýtať či je potrebné ísť k našej pani doktorke, či sa môže jednať napr.aj o kliešťa ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    O kliešťa sa prvadpodobne nejedná, toho by ste tam videli. Na diaľku takúto otázku neviem zodpovedať. Vyrážku a všetky súvislosti musí vidieť a poznať lekár. Môže to byť všeličo, od reakcie na uštipnutie hmyzom až po začiatok kožného ochorenia. Určite vyhľadajte lekára, ale vtedy keď je vyrážka prítomní a dá sa hodnotiť.

  • Vaha dietata

    , Autor: Katush

    Dobry den,
    Moj syn ma 9 mesiacov a od narodenia velmi malo pribera, aktualne ma len 6850g, vysku ma naopak "normalnu", 73cm. Narodil sa v termine s vahou 3350 a 52cm. Uz na pohlad je velmi stihly, ma velmi tenke nozicky aj rucicky. Do ukonceneho 6 mesiaca bol vylucne kojeny, potom som pridavala postupne prikrmy, teraz sme aktualne na 3 prikrmoch denne. Snazim sa donho "dostat" co najviac jedla, zje priblizne 100 -120 ml a viac odmieta. Mam si kvoli jeho vahe robit starosti pripadne ist na nejake vysetrenia?
    Od 8 mesiaca stvornozkuje, sam vsak este nesedi (len na patach). Mam ho nejako motivovat do sikmeho sedu?
    Je velmi bojazlivy a uzkostlivy, v novom prostredi potrebuje vzdy cas kym sa odvazi zoznamovat sa s prostredim. Od 8 mesiaca zacal byt aj dost placlivy, hoci pricina nie je zjavna (najedeny, prebaleny, vyspinkany). Myslite ze je namieste konzultacia napr s neurologom?
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: odbornik2

    Deti bývajú rôzne, aj hmotnosť býva rôzna podľa typu dieťatka. Kojené detičky všeobecne bývajú drobnejšie ako umelo živené. To, že ešte nesedí nie je príznak zaostávania v tomto veku. ZTi, že je bojazlivejší je normálny vývoj v tomto veku, dieťa sa bojí cudzích ľudí, je fixované na matku. Sledujte vývin a ak by ste mali akékoľvek pochybnosti, je na mieste v poradni to skonzultovať s lekárom.

  • MMR

    , Autor: Lucik

    Chcem sa opytat ci mozno ockovat mmr ked dcera dlhodobo uziva macmiror 1/2tab.vecer obden, kvoli casto opakujucim sa zapalom moc.ciest. Najskor uzivala pol tab.kazdy vecer, teraz po kontrole na nefrologii obden a takto sa to postupne bude vysadzovat. Poradnu mame v juli, nefrologa tiez...

    Odpovedá: odbornik2

    Ak nebude mať akútne ochorenie s horúčnatým priebehom a nebude užívať iné lieky, nie je dôvod neočkovať MMR. Pri preventívnom užívaní macmiroru je očkovanie možné, V každom prípade o očkovaní rozhoduje očkujúci lekár po riadnom vyšetení dieťaťa a zhodnotení aktuálneho zdravotného stavu, včítane liečby.

  • MMR

    , Autor: Tana

    Dobrý deň,
    písala som Vám pred rokom, keď sme odchádzali do USA, ohľadne očkovania MMR. Dcéra mala prvé očkovanie MMR vakcínou Priorix na SLovensku. V USA sme ju museli dať zaočkovať druhou dávkou, mala 5 rokov, vakcína mala označenie MMR II (našla som na nete, že ju vyrába firma Merck).Táto vakcína sa zrejme na SLovensku nepoužíva. Záznam mám aj v našom očkovacom preukaze a dostali sme aj očkovací preukaz v USA. Doktorka mi povedala, že v jedenástom roku možno bude musieť byť opäť preočkovaná na Slovensku, ale že to potom musí overiť na hygiene. Nechcem, aby ju opäť očkovali. Je možné tieto dve vakcíny takto kombinovať, aby boli účinné? Alebo je nutné ju znova očkovať vakcínou Priorix na Slovensku? Bojím sa nežiadúcich účinkov a preto by som to chcela odmietnuť. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Nemusíte odmietnuť, vaše dieťa je už očkované MMR vakcínou dvakrát, takže má kompletné očkovanie proti týmto ochoreniam / mumps, osýpky, ružienka/ a viackrát očkované nepotrebuje byť. Vakcíny od rôznych výrobcov sú v tomto prípade zameniteľné a očkovanie ktoroukoľvek vakcínou sa počíta za splnené.
    Očkovanie MMR ako aj všetky ostatné očkovaia majú v rôznych krajinách rôzne intervaly, rôzne očkovacie kalendáre sú, preto máte z USA toto očkovanieuž hotové, podľa ich kalendára. Očkovanie však aj u nás platí. Takže posledná veta: dieťa je riadne zaočkované, v jedenástom roku života očkované nebude!!!!!!!!!!!!!!

  • 4ročny syn sa bije

    , Autor: Veronika

    Dobrý deň,máme problém s našim 4 ročným drobcom. V škôlke robí zle spolužiakom štipe až tak že urobí druhému dieťaťu krvavu ranku. Pani učiteľka sa mi sťažuje že sa rodičia búria že ak spisu petíciu tak ho vyhodia zo škôlky. Nerobí to iba v škôlke ale kdekoľvek prídeme medzi deti. A dovoľuje si aj ku krstnej ,babke či dedkovi. Ak človek nepostrehne hneď ho postipe a robí to zámerne zatmenie zúbky a zo zlobou ustipne. Už nevieme čo máme robiť,stále mu pripomíname že to sa nesmie že je to zlé. Ale bezúspešne. Pani učiteľka povedala že to máme riešiť to homame ozaj vodiť ku psychológovi či ho mám racej nechať nastalo doma zo škôlky.....

    Odpovedá: odbornik2

    Nemôžete ho vyradiť z kolektívu ani nechať na stálo doma. Do školy bude musieť chodiť. Predpokladám, že to nie je ani žiadna psychická úchylka, má takú povahu, takého malého zlomyselníčka. Treba to riešiť výchovne a na to práve veľmi potrebujete pomoc detského psychológa, aby ste dieťa vedeli správne usmerniť, netreba ho za to trestať, to by mohlo zvýšiť jeho agresivitu, po rozhovore a vyšetrení psychológom budete určite vedieť lepšie ako tento problém riešiť. Taktiež pani učiteľka v škôlke ocení, že k problému pristupujete konštruktívne a zodpovedne.

  • kasel

    , Autor: maťka

    Dobry den p.doktorka viem ze vysetrit dieta cez net sa neda len chcem radu moja 5 rocna dcerka mala pred 5 tyzdnami kiahne a odvtedy kasle.vyter ok aj krv.ziadne sirupy nezaberaju.cez dsn viac tak odrha a vecer ma suchy drazdivy kasel aj v noci aj rano.nechapem ze z coho tak dlho ma potom taky kasel a nic nezabera.predtym sme boli na alergo nemala alergiu aj na plucnom to bolo tiez ok.na alergo ked ju testovala to uz budu aj 2 roky dozadu plucne pred cca 2 mesiacmi.som z toho smutna neviem ako jej pomoct uz je to dlho.dakujem za precitanie pripadnu radu

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem, či jej problémy súvisia s kiahňami ale skôr si myslím, že nie. Alergia sa vyvíja postupne, to čo bolo pred dvoma rokmi, nemusí byť teraz pravda. Taktiež treba zhodnotiť, či nespinká s otvorenou pusou a nechrápe. V každom prípade sú tieto ťažkosti dôvodom na zahájenie vyšetrovania a prípadne liečby. Treba však vedieť, že aj zdravé dieťa zakašle denne 10 až 30x a nemusí to byť prejav žiadneho ochorenia, len odkašlania hlienu a akéhosi vyčistenia dýchacích ciest. Tiež je dôležité, či má okrem popisovaného kašľa aj iné príznaky ochorenia: teplotu, nechutenstvo únavu a podobne

  • Vírusová angína

    , Autor: Bee

    Dobrý deň pani doktorka, tak ešte pokračujem,predsa horúčka aj v nedeľu poobede vystúpila nad 39 st, ale zo správania sa malého bolo zrejmé, že ho veľmi bolí hrdlo, nic nechcel piť, jest... Len boli boli a ukazoval do pusy .. V pondelok ráno bez iných vyšetrení sme dostali ATB.. Hrdlo nebolo pozrete podotýkam,vytery ani crp nič.. sirup unasyn... No a dnes, utorok , mam pocit, že ma reakciu na tie atb, začal sa vyhadzovať za ušami, pred ušami, pri uhle sánky, krk, sem tam aj čelo líčka a trochu predlaktie aj nožičky, večer už pozorujem aj sem tam bodka bruško a chrbatik... Nie je to, že by bol veľmi vyhadzany, nie je celý posiaty, ale je to zreteľné... Po konzultácii s lekárom.. mi povedal ze nemáme prerušiť liečbu, ale dať fenistil dva dni a ze potom sa uvidí... Chcem Vás poprosiť o Vás názor, či je vhodné s atb pokračovať aj pri reakcií na ne? Nemoze mu to uškodiť? A keď fenistil vysadime, reakcia sa nevráti? Už sme užívali penicilinove atb a boli sme ok. Vlastne ani neviem, ako dlho ma tie ATB užívať :-( budem rada ak mi odpoviete na obe otázky, aj tu staršiu, budem mať poučenie do budúcna, žiaľ naozaj niektoré mamky sú nútené obrátiť sa takto na Vašu vzdialenu pomoc, ďakujem krásne a prajem pekný deň.

    Odpovedá: odbornik2

    Ospravedlňujem sa, že som neodpovedala hneď ale bola som zaneprázdnená a dokonca som mala službu. Je to presne tak, ako sa to stáva, pravdepodobne sa jednalo o vírusové angínu, ktorej príčinou bol vírus, ktorý spôsobil infekčnú mononuukleózu / ale nie vždy to musí byť on/ a pri nevhodnej kombinácií vírusu a liečby / unasyn/ došlo k výsypu. Unasyn, ampicilin, augmentin amoksiklav sa na angínu nemá dávať!!!!práve kvôli možnosti presne takého priebehu ako popisujete. Ale neobávajte sa, všetko sa upraví a dieťatko sa uzdraví. Dúfam, že ste boli na kontrole, unasyn sa vysadil, vyšetrili sa príslušné parametre a dieťatko sa po rekonvalescencii znova vráti k svojim činnostiam a bude aj dobre papať.

  • Kedy ockovat

    , Autor: kokanka

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať na Váš názor ako očkovať. Od 3 mesiaca lekárka odkladala očkovanie dcéry kvôli ekzému a vypareninám pod krkom. Keď mala dovŕšené 4 mesiace+1tt ju zaočkovala iba Infanrixom Hexa kvôli zapálenej kože pod krkom. Ako teraz pokračovať s ďalšími očkovaniami? Kedy zaočkovať Prevenarom/Synflorixom, Rotarixom a kedy preočkovania IH? Vďaka za názor. Pekný deň.

    Odpovedá: odbornik2

    Jednotlivé intervaly očkovania sú presne dané. Medzi dvoma neživými očkovacími látkami, rôznymi zvyčajne držíme interval dva týždne, ale nie je to podmienkou. Takže cca 14 dní po Infanrixe hesa je možné očkovať Synfloriy. Medzi dvoma dávkami Infanrixu držíme interval 6 týždňov až dva mesiace, medzi dvoma dávkami Synforiyu / aj prevenaru/ inteval presne dva mesiace / nie kratší!!!!/. Rotarix môžete podať s Synflorixom / alebo prevenarom / alebo aj infenrixom hexa alebo samostatne v akom koľvek intervale od nich ale platí, že musí byť ukončené očkovanie Rotarixom do ukončeného šiesteho mesiaca a interval medi dvoma dávkami je najmenej/!!!/ jeden mesiac. Takže vo vašom veku máte najvyšší čas podať prvú dávku rotarixu , aby ste do šiesteho mesiaca stihli obe!!!!!

  • Vírusová angína?

    , Autor: Bee

    Dobrý deň pani doktorka. Chcem Vás poprosiť o radu. Naš 27 mes. syn začal zo štvrtka na piatok v noci horuckovat (dnes je nedeľa), v piatok sme boli u Dr, ten skonštatoval, že je tam mierne chytené hrdlo a pravdepodobne začínajúca angína. S CRP menej ako 8..tak ze skúsime bez ATB.. Štvrtkova noc, cely piatok, noc, sobota mal vysokú teplotu, okolo 39,5...striedali sme po 3.5 hod panadol capik s nurofen sirupom, teplota sa nám ale podarila zraziť len do výšky 39 st, niekedy ani to nie, tak sme dali zábal, tak asi o pol st sa to podarilo zraziť a do pol hodiny to stúpalo znovu...cize dve noci a dva dni mal takto vysokú teplotu, s tým, že už potom prestal aj jest, je vidno, že ho boli hrdielko, aj horúce ho ma.. Aj povie, že boli krk... Dnes nastala konečne zmena, že teplota klesla na cca 37.5, a po nurofene začala stúpať až po piatich hodinách na 38.0...asi pôjde zase hore.. ..co predtým bolo oveľa vyššie... Chcela by som sa teda opýtať na základe Vašich skúseností a odbornej znalosti, ak ide o vírusovu angínu, koľko dní môžu byť teploty a aké vysoké? Bo nás Dr tvrdil ze ak sa to dva tri dni nemeni, treba ATB, ale keďže je víkend, atb doma nemám... ak teploty klesnú po určitom čase, pravdepodobne atb nie sú nutné? Nemôže tam byt bakteriálna infekcia aj pri zníženej teplote? Netreba nejaký výter alebo znovu crp?? Už sa mi to totiž stalo, že po dvoch dňoch vysokých teplôt nám boli predpísané atb aj napriek tomu, že crp na začiatku bolo nizke. Veľmi ma zaujíma, či crp nemôže byť v začiatku ochorenia nízke a za jeden až dva dni prudko stúpať? Bojím sa ze keď aj teploty klesnú, aby tam nebol nejaký streptokok, bo známy tak mali a majú z toho teraz komplikácie :-( alebo naopak nedať atb pri horúčke a niečo zanedbať...trochu zdĺhave a početné otázky, ale budem Vám veľmi vďačná za odpovede.

    Odpovedá: odbornik2

    Angína býva oveľa častejšie vírusová než bakteriálna! Hlavne u detí v tomto veku. Tá virusové´á má aj ťažší priebeh, horúčky môžu trvať 5 až 7 dní, samozrejjme dieťa treba opakovane vyšetriť, niekedy je potrebné aj spraviť odbery na vlúčenie infekčnej mononukleózy, zistiť príčinu ochorenia. CRP je pomocný marker, vyšetrenie, niekedy ani pri vyššom antibiotika nedávam. Na druhej strane treba vedieť, že sa pomerne rýchlo mení, do 24 hodín od začiatku ochorenia nebýva vyššie ani pri bakteriálnej infekcii. Zvážte či podávate dostatočnú dávku liekov od teploty: paralen 15 mg na kilo a dávku a nurofen 7 mg na kilo a dávku.

  • Inhalacia vincentky

    , Autor: lenka85

    Dobry den,dcera 3roky,nenavstevuje skolku,nonstop je chora,vzdy to zacne nachladnutim,soplikmi,kasel,trva to aj 3tyzdne,par dni zdrava,potom opat chora..alergolog zistil znizenu imunitu,nedostatok vit d napriek tomu ze sme ho mimo leta doplnali.kupili sme jej inhalator,inhaluje vincentku(3x denne),zda sa mi ze to dost pomaha.moja otazka znie,ci moze inhalovat kazdy den aj mimo choroby ako moznost prevencie?1x denne po 8min.

    Odpovedá: odbornik2

    Inhaklovať môže, keď jej to pomáha a pravdepodobne to súvisí so zvlhčovaním slzníc dýchacích ciest a lepím čistením dýchacích ciest. Neviem, či dieťatko bolo na vyšetrení u otorhinolaryngológa. Podobné ťažkosti ako udávate bývajú spojené so zväčšenou nosnou mandľou.

  • Stolica

    , Autor: Nika

    Dobrý deň chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 9 mesačnej dcéry. Už vyše 2 meisacov mame problém zo stolicou. Stolicu máme aj 10-15x denne a stále ju tlačí na stolicu. Stolica je ale normálna tuhšia. Pediatricka nám zobrala krv na testy s podozrením na alergiu na bielkovinu kravského mlieka...testy vyšli negatívne. Negatívna bola aj stolica. Na kožnom nám robili ster z kože v okolí konečníka a zistili nám dve baktérie: Escherichian colí a Klebsiella pneumoniae. Doktor nám dal na prdelku masť s antibiotikami pretože z takej častej stolice má podráždený až krvavé pľuzgiere okolo konečníka....no proste ma to strašne. Boli sme aj na Gastre sono brúska bolo v poriadku...doktorka nám predpísala špeciálne mliečko Neocate na mesiac ale intenzita stolice je takmer stále rovnaka. Mliecko už pijeme vyše dvoch tyzdnov. Mala stále tlačí na kakanie a niekedy vytlačí viac inokedy je to veľkosti hrášku. Strasne ale u toho plače. Malej dávam aj prikrmi bežnú zeleninku: zemiak, mrkva, kaleráb, karfiol, spenat, tekvicu občas červenú repu z ovocia: banán a jablko papka aj cestoviny a ryzu a mäsko. Prosím Vás nevedeli by ste nám poradiť čo máme ešte urobiť aby sme uviedli stolicu do normálu a tým aj zahojili zadoček? Pretože denne ju stále len umývam, vetram, mastim a stále dookola a zadoček nie a nie zahojiť pretože stolica jej stále dráždi kožíčku na perdelke. Už neviem čo mám robiť ani naša pediatricka si nevie rady. Inak dávame jej aj probiotiká Biogaju a Fenistil pretože máme od 3mesiacov aj ekzém. Ten je ale momentálne celkom v kľude iba občas sa jej vyhodí na ličkach.Ďakujem za radu.

    Odpovedá: odbornik2

    Skúste vymeniť probiotika za probiofix, nedávajte jej fenistil ak je ekzém v poriadku.
    Podstatné je, či pri takých častých stoliciach riadne priberá, dieťa v tomto veku by v žiadnom prípade nemalo chudnúť! tiež je dôležité, čo ste dávali na okolie ritky, často tam bývajú kvasinky, je potrebné aplikovať imazol najmenej 14 dní. nepoužívajte vlhčené utierky, umývajte ju len čistou vodou.
    podľa všetkého sa môže jednať o nedostatočné vstrebávanie niektorej z potravín. Skúsila by som eliminačnú diétu. Podávať len mlieko, ak máte neocate tak ten a najmenej tri týždne nedávať nič iné! Uvidíte aká bude stolica a vyprázdňovanie.Potom postupne zavádzajte jednotlivé zložky stravy : zeleninu, mrkvu zemiak, potom pridajte mäso, olej / slnečnicový alebo olivový cca 4-5 kvapiek do príkrmu/ potom lepok / krupicu uvariť v príkrme alebo pridať bezmliečnu kašu baby love gries alebo trojzrnnú/ až potom podajte ovocie.Toto je jediný spôsob ako zistíte, na čo reaguje dieťa takouto častou stolicou. Nič nie je potrebné zatiaľ vyšetrovať. Nové jedlo po zavedení dávajte najmenej 4 až 7 dní až potom pridajte nové jedlo. Ak týmto spôsobom nezistíte čo je príčinou opakovaných stolíc, je potrebné dieťa podrobne vyetriť v nemocnici.

  • Kliešť

    , Autor: Jana

    Dobrý deň, moja otázka bude trošku zvláštna ale veľmi ma trápi. Dnes mal svokor po práci v záhrade prisateho kliesta. Ešte pred tým ako to zistil mal na rukách a hral sa s mojim 4 mesačným synom. Bojím sa či nejaký kliest nemohol preliesť na môjho syna, konkrétne na rucky ktoré si stále strka do úst. Čo by sa stalo ak by kliesta prehltol?

    Odpovedá: odbornik2

    Nepredpokladám, že by sa to takto ako popisujete mohlo stať. Myslím, že by sa však nestalo nič, pretože kliešť by zahynul v zažívaxcom trakte a vylúčil by sa stolicou. Pravdou je, že kliešť a nie všetky jeho štádiá sa vždy musia prisať a napiek tomu v niektorých prípadoch môžu spôsobiť ochorenie. Je to skôr raritné. V každom prípade je veľmi dôležité hlavne u malých detí dávať pozor, aaby nedošlo k prisatiu kliešťa alebo inému kontaktu s ním alebo jeho larválnym tádiom. Dá sa to len tak,že malé deti nenechávame napríklad na ráve bez ochrany, v očiatiku bez sieťky proti hmyzu a podobne.

Otázok: 10147