Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vysetrenie

    , Autor: jesi

    Dobry den chcela by som sa opytat co znamena pani doktorka mi naplanovala sekciu na 38tt lebo mam hrdlo 1,0cm,mäkke,pre tesny prst,kp nalieha,normotonus OPP A neviem co to znamena tak ma uz v pondelok odoslala na kontrolu do nemocnice na buduci tyzden.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    čomu konkrétne ale nerozumiete
    v prvom rade ste sa mala informovať vašej lekárky, to je dôvod prečo k nej chodíte!
    váš plod je otočený zadočkom-koncom panvovým , vaginálny nález je normálny na váš týždeň tehotentsva
    maternica je v kľude, ozvy plodu pravidelné
    poloha plodu -koncom panvovým sa doporučuje rodiť skôr než v termíne, ak sa pýytate na to, inak je všetko v norme
    sekciu plánuje na 39tt, čo je tiež normálny postup
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Prenatalne echokg

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr, moja reumatologicka ma poslala pre pozitivitu antifosfolipidovych protilatok na prenatalnu echokardiologiu plodu, vraj len pre istotu a je na mne ci tam pojdem. Mam za sebou 2x MA. Nakoniec som bola v 30tt, pan Dr. pozrel babatko detailne, aj prietoky, hlavne to srdiecko, meral pulz, vsetko bolo v poriadku. Cele to mohlo trvat okolo 20min. Ku koncu uz som citila ze ten pristroj dost hrial na brusku. Preto mam teraz take myslienky je to vobec bezpecne pre plod take monitorovanie hlavne toho srdiecka? Nemohol mu nijak uskodit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie, ani v rozsahu 20 minút nemá na plod negatívny vplyv. Dnešné moderné USG prístroje už pracujú s oveľa menšou dávkou USG žiarenia, ako tomu bolo v minulosti. Pri opakovanom pohybe sondy po nagélovanom brušku dôjde k vzniku istej teploty, aj samotná sonda sa nahreje. Na tehotenstvo to však nepôsobí.

  • Placenta

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň včera som bola na pohotovosti kvôli bolestiam. Včera som mala veľmi bolestivý ultrazvuk cez brucho. Doktor silno veľmi silno tlačil na brucho aby dačo vôbec videl na pohotovosti mi povedali že je zbytočne že mi robil aj vaginálne aj brušné sono a že vôbec nebolo tak potrebné tlačiť keď zle videl plod stačilo vaginálne vyšetrenie. Ja mám od toho vyšetrenia bolesti. Chcela som vedieť či nemohol poškodiť tým tlakom placentu? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 12. týždni tehotenstva sa nejedná o placentu, ale o chorión. Maternica je ešte v malej panve, takže tlakom na brucho sa maternica netlačí. Na tehotenstvo to teda nemalo vplyv.

  • Tlak

    , Autor: Florencia 5

    Ani tlak na brucho lebo tým sonom veľmi tlačil a či môže byť brušné sono v takom skorom týždni 11+3tt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Zárodok je v maternici dobre chránený. USG vyšetrenie nespôsobí negatívny vplyv.

  • Sono na bruchu

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň mala som kontrolu u gynekológa a kontroloval priebeh tehotenstva vaginálne ale aj na bruchu sonom to dosť tlačilo ale len to chcel pozrieť bolo to pár minút 5 cca chcem sa spýtať či môže sono to na bruchu nejako uškodiť plodu pozeral to doktor len pár minút a síce to tlačilo dosť silno povedal že to je v poriadku. Chcem sa len spýtať či môže tento typ sona ublížiť som cca 11+4 tt? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie, či už brušnou alebo vaginálnou sondou nemá negatívny vplyv na tehotenstvo.

  • Vyskedku screeningu v 18tt

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor vysledku krvnych testov z 18tt. O tyzden idem na morfolog.vysetrenie, sono. V 1.trimestri mi podla testu vyslo riziko DS 1-350 a negativny avsak v spojitosti so sonom + test, PC vypocital pozitivitu 1 v 160.
    Lekarka mi odporucila,aby som pockala na tento vysledok sona + krvnych testov a potom by som sla na tie NIFTY.
    Zatial mam iba vysledok krvnych testov.
    MS -AFP: 61,320KIU/L - 2,05 MoM
    UE3: 2,07nmol/L - 1,00MoM
    Total hCG: 68,403 kvu/L - 3,32MoM
    Nuchal meranie: 1,8mm - 1,11MoM
    PAPP-A hodnota: 3,79iu/L - 1,47MoM
    Frees-hCG hod.: 168,1 iu/L - 5,02 MoM.
    Tu poslednu hodnotu mam asi dost vysoku :-(
    Riziko DS: 1 v 9400
    Riziko NTD: 1 v 1800

    Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opísaných výsledkov máte riziko Downovho syndrómu 1:9400 a riziko rázštepu nervovej trubice (NTD) 1:1800, teda riziko je malé. Nepoznám však ďalšie informácie, ako napríklad vek, výsledky Triple testu, preto sa Vám takto jednoznačne vyjadriť neviem. Trisomy test si môžete nechať realizovať. Budete určite kľudnejšia. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti aj informácie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.