Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ovulacia

    , Autor: kubisova2

    Dobry den chcela by som sa vas opytat. Mavam dlhe cykly niekedy az 40dnove no minuly cyklus som ovulaciu mala a tento cyklus som nemala ovulaciu. Je to bezne moze sa to stat alebo nieco zle a mam zajst k mojmu gynekologovi alebo pockat na dalsi cyklus. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem akým spôsobom si ovuláciu sledujte, môže sa napr. stať , že k ovulácii mohlo dôjsť a vy ste to nezaznamenala,
    ak máte cyklus nepravidelný, môžu sa vyskytovať tiež anovulačné cykly
    avšak ak sa jedná o jednu , vami zachytenú epizódu, ešte by som vyčkala s návštevou u lekára,
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Duphaston/metformin viatris/PCOS

    , Autor: Srnka_ka

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať, pán doktor mi po vyšetrení sonom predpísal duphaston na 10 dní a na každé ráno a večer metformin viatris, ktorý sa používa na liecbu cukrovky. Cukrovku po vyšetrení na endokrinológií nemám,.hodnoty boli v poriadku. Pan doktor mi po danom sone povedal, že mám PCOS a že sa mi netvorí ovulacia. Žiadne iné vyšetrenie ako napr. odber krvi alebo iné neurobil, len na základe sona určil diagnózu. Preto sa chcem opýtať, či daný postup je v poriadku? Nakoľko som bola na vyšetrení na 14 deň od začiatku menštruácie, nemoze byt, ze ovulacia sa mi tvorí neskoršie ako na ten 14 deň? Pretože, keď som bola na preventivnej prehliadke v novembri, mi pani doktorka, ktora ho zastupovala povedala pri sone, ze mi prave prebieha ovulacia, preto som prekvapená, ze pan doktor mi povedal po 3 mesiacoch povedal danu diagnózu.
    Menštruácia mi meškavala ale asi cca rok, čo užívam prirodne kvapky Gynex, už mám pravidelnu každý mesiac, nie je to vždy ten istý deň ale daný mesiac dostanem menstruaciu. Otehotnieť chceme niekedy až po októbri.
    Preto moja ďalšia otázka znie, či mám dane tabletky, ktore mi pan doktor predpísal užívať, či si tým užívam nejak neovplyvnim moj cukor v tele a nejak uškodim. A taktiež ako mam chápať výklad diagnózy doktora o netvoreni ovulácie, kde druha doktorka tvrdila, pred 3 mesiacmi, ze ovulacia mi prave prebieha.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCO syndrómu sa určite nestanovuje iba na základe USG vyšetrenia a určite s nelieči Metforminom. Samozrejme, ovuláciu môžete mať posunutú. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. K postupom kolegu mi však neprináleží vyjadrovať sa, ani to komentovať. Osobne však danému postupu nerozumiem. Nie je to však postup lege artis.

  • Duphaston

    , Autor: Peťka@m

    Dobrý večer prajem snažíme sa s manželom o druhé babetko tri mesiace som brala clostilbegyt a injekcie gonasi dnes mi lekár predpísal duphaston všade čítam ze upravuje menštruáciu a ovulácia nieje žiadna je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, snaha o otehotnenie tri mesiace je ešte veľmi krátka na to, aby sa mohlo skonštatovať, že je niekde problém. Duphaston sa nasadzuje z viacerých dôvodov, podľa okolností, tomu sa prispôsobuje aj schéma jeho užívania. Nepoznám však žiadne výsledky Vašich vyšetrení, hormonálny profil, USG nález, ani ďalšie informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa v prípade nejasností nebojte pýtať. V prípade, že sa Vám za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne nepodarí otehotnieť do pol roka, bude potrebné realizovať vyšetrenia, či navštíviť vyššie pracoviská.

  • Hyfosy- nepriechodne vajickovody

    , Autor: Prezyvka123

    Dobry den, na Hyfosy mi boli diagnostikovane nepriechodne oba vajickovody, pena ostala podla uzv v maternici. Je toto vysetrenie doveryhodne alebo to mohlo byt sposobene krcom? Dr. mi predpisal Endovelle na preliecenie pripadnej endometriozy na 3-6 mesiacov a az nasledne laparoskopiu s hysteroskopiou. Menstruaciu a ovulaciu mam pravidelnu, bezbolestnu, ziadne zapaly v minulosti ani diagnostikovane cysty. Pokusame sa otehotniet 1.5 roka, spermiogram a AMH v poriadku. Nemoze mi Endovelle uskodit a nie je lepsie ist hned na laparo? Resp po jeho vysadeni nie je riziko, ze ovulacia sa nevrati/ nebude pravidelna? Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možnosti máte prakticky dve a obe ste už spomenuli. Záleží aj od Vášho veku. Ak máte okolo 35 rokov, nečakal by som pol roka, ale riešil diagnostickú laparoskopiu s chromopertubáciou, prípadne aj diagnostickú hysteroskopiu a pri potvrdení nepriechodnosti vajíčkovodov ich odstránil a následne navštívil centrum asistovanej reprodukcie.

  • PCO a HA

    , Autor: Farkasova

    Dobrý deň, dnes som bol na PP, pri ktorej mi doktor zistil polycysticke vaječníky, (susp. PCOS), ktoré na predošlých PP neboli. V septembri som vysadila po 3,5 roku HA (Maitalon), následne prekonala silnú chrípku (vysoké CRP, antibiotiká, následná mykoza atd). Menstruacia nabehla po vysadení až o 3 mesiace v kratšom - 21dnovom cykle. So snažením o babatko sme este len zacali, takze dnešné vyšetrenie má dosť prekvapilo. Dohodli sme sa na sledovaní cyklu, meranie bazálnej teploty a ak sa to nepodarí, budeme to riešiť.
    Pri naštudovaní som sa docitala že cysty môžu vzniknúť po vysadení HA. Je správne ešte počkať? alebo to čo najskôr riešiť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCOS sa nestanovuje USG vyšetrením. Ak ste dlhodobejšie užívali hormonálnu antikoncepciu, počas ktorej boli vaječníky tlmené a ovulácia blokovaná, po vysadení hormonálnej antikoncepcie sa vaječníky “nabudili”, folikuly začali rásť a na USG to môže vyzerať podobne, či imitovať PCO. Pokojne sa snažte otehotnieť. Praktizujte nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Ak sa Vám do roka nepodarí otehotnieť, bude to potom potrebné riešiť.

  • IUI -ovulácia

    , Autor: Kami9

    Dobrý deň, chcem sa opýtať , v pondelok 20.10. Som bola na sone a pani doktorka zistila, že mám folikul veľkosti 16mm na 13DC po užívaní clostylbegytu , v stredu som si pichla injekciu ovitrelle a v piatok mám prísť na IUI, len v utorok som cítila bolesť v podbrušku a mala som výtok ako vaječné bielok. Obávam sa , že ovulácia už prebehla a tým pádom je zbytočné IUI. Chcem sa spýtať , či je možné že vajíčko dozrelo tak rýchlo a ešte sa aj uvoľnilo? Nejako sa mi to nezdá , ale nechapem prečo momentálne nemám žiadne priznaky prichádzajúcej ovulácie . Mávam
    Skor dlhšie cykly, mám PCOS, partner má terazoozoospermiu (2%)
    Ďakujeem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri ovulácii nejde o dozretie vajíčka, ale o dozretie dominantého (Graafovho) folikulu, ktorý pod vplyvom hormónov praskne a uvoľní sa vajíčko. Teoreticky je možné všetko, teda aj to, že k ovulácii už došlo. Ak ste však mali anovulačné cykly a užívate lieky na podporu ovulácie, pravdepodobnosť, že k ovulácii prišlo, je pomerne malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorých samozrejme môžete informovať.