Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rh faktor

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani dr, chcela by som sa spytat ci moze rh faktor krvi mat vplyv na otehotnenie. Ja som rh - a partner rh +, moze moje telo "zabit" spm skor ako oplodnia vajicko, alebo ak by sa spm dostala do vajicka (napr. ICSI) tak sa neoplodni? Ostatne vysetrenia su v poriadku. Napriek tomu sa nam nedari. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    áno , rôzne hematologické konflikty môžu mať vplyv na otehotnenie
    určite je na mieste hematologická konzultácia
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Ks Rh negativ

    , Autor: Tina222

    Dobrý deň, moja ks je B rh negatív.
    Prvé tehotenstvo s manželom ktorý mal ks rh pozit v poriadku, druhe tehotenstvo spontanny potrat v 11tt.
    Chcela by som znova otehotnieť, môj súčasný partner má rovnakú krvnú skupinu ako ja B rh negatív a chcela som sa spýtať, či sa mám obávať komplikácií pri tejto kombinácii ks ako pri partnerovi s pozit. ks alebo je to v poriadku keď sme obaja rh negatívny.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, nie je problém, ak máte obaja rovnakú krvnú skupinu, ako aj Rh faktor.

  • Rh faktor

    , Autor: Zuzana83

    Dobrý deň, mám krvnu skupinu 0 negatív a partner A pozitív . Pred mesiacom som mala zamlčany potrat v 8 týždni,ktorỷ neskor odišiel spontánne. A teraz som si na internete prečítala , že by mala byť podaná injekcia s protilátkami aj po potrate. Či pri takto skorom potrate sa to nemusi riešiť ? A do kedy môžu byť podané protilátky po potrate? Kedže sa chcem čím skôr znovu pokúsiť o tehotenstvo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, bolo potrebné podanie anti-D globulínu. Dávka má byť podaná čo najskôr a do 72 hodín. Ak uplynulo viac ako 72 hodín, liek má byť podaný podľa možnosti čo najskôr.

  • Krvná skupina

    , Autor: Bibulinka

    Dobrý deň pán doktor. Chcela bi som sa s vami opäť poradiť. Mám za sebou opäť zamlcany potrat (missed abortion). Keď som otehotnela druhý krát doktor povedal že to vyzerá úplne dobre že sa vyvíja tak ako má, lenže som začala krvacat, žiadne bolesti som nemala, úplne slabucka krv za dve hodiny prešlo. Ale ajtak som navštívila doktora a povedal mi že vraj to je v poriadku v prvom trimestri je to normálne ani ma nepozrel vôbec, žiadne sono. Presne o týždeň nato som mala prísť už mi mal dať tehotenskú knižku zobrať krv, a oznámil mi že dieťatko je týždeň mŕtve, ako je to možné .. vraj mu dávam takú otázku ako keby som sa opýtala prečo vznikol koronavirus. .. A na začiatku som mu aj hovorila že s partnerom máme rovnakú krvnu skupinu a ešte aj Rh faktor je rovnaký.. prosím vás je to problém? Lebo doteraz nemám žiadnu odpoveď nato. Maximálne nás poslal na genetické testy, a na hematologiu. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak dôjde u pacientky k opakovanému potratu, je vhodné realizovať endokrinologické ako aj hematologické vyšetrenie. Krvnú skupinu nemusíte riešiť, najmä ak obaja partneri máte krvnú skupinu s Rh pozitívnym faktorom.