Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • VBAC

    , Autor: ciuska11

    Dobry den. Chcem sa spytat co si myslite o VBAC? Vela sa teraz o tom pise. Ja som 2 a pol roka po cisarskom. Prvy porod bol prirodzeny v roku 2008 a druhy cisarsky 2012 kvoli vysokym hodnotam ALT a AST. Je velky problem, aby zena tri roky po cisarskom mohla porodit prirodzene? Nie som este tehotna, ale ak by som otehotnela urcite by som chcela prirodzeny porod, ak by to len trosku bolo mozne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vaginálny pôrod po SC závisí od mnohých faktorov, a to:hrúbke jazvy, veľkosti plodu, veku matky, odstupu od SC , stave plodu.....
    ak ešte nie ste ani tehotná, je naozaj v rovine teoretizovania ako sa teh.bude vyvíjať a taktiež ako by ste mala na záver porodiť, vaginálny pôrod však nie je vylúčený
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Cisarsky alebo VBAC

    , Autor: slniecko992

    Dobry den, som v 23. tyzdni termin mam 4.4. 2023
    chcem sa opytat ohladom porodu.
    Prva dcera sa mi narodila cisarskym rezom vdaka covidu ( mala som zapal pluc) 33.tyzden najhorsi mesiac pre mna pretoze ja som potom skoncila na plucnom a ona bola v inkubatore. Takze sme si presli peklom.
    Na stastie druhy krat som otehotnela aj pri mojej vahe bez problemu. ( 109 kg 165 cm)
    Teraz som rozmyslala aj nad VBAC ale kedze mam viac kg ako by som mala mat 109kg ( od zaciatku som zatial nepribrala nic, snazim sa jest zdravo a aj sa hybat) rozhodla som sa ze radsej budem za cisarsky ale tu nastava hacik.
    Aj cisarsky ma svoje komplikacie a nie kazdy lekar mi ho len tak schvali v porodnici
    Ja sa len strasne bojim ze v porodnici na mna budu tlacit ze by som isla prirodzene a chcem sa opytat ako sa vlastne postupuje pri VBAC ak by uz bolo najhorsie.

    Ja som za to aby zena vela netrpela pri porode. Nechcem tam skrabat stenu od bolesti napr 12 hodin a potom mi povedia ze aj tak bude cisarsky.
    Chcem sa opytat :
    Ako sa postupuje pri VBAC ?

    Caka sa do terminu a ked sa do vtedy nezacne porod mozu mi ho aj vyvolat? ( tu sa bojim zas ruptury maternice)
    Mozu mi napr pichnut aj epiduralku ?

    Ak by v porodnici suhlasili s cisarskym kolko dni pred terminom sa moze robit cisarsky ?

    A este jedna otazka ci sa moj gynekolog do 36. tyzdna moze / nemusi / musi vyjadrit k porodu
    ...myslim to tak ze napr da odporucanie na cisarsky alebo napr. napise do karty ze pacientka moze rodit aj normalne a nie je nutny cisarsky.
    Neviem ci to maju v kompetencii gynekologovia ku ktorym chodia zeny na tehotensku poradnu.

    Co by ste vy mne odporucali ? :)

    Dakujem velmi pekne za radu a za vysvetlenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už máte za sebou jeden pôrod cisárskym rezom, máte v podstate na výber. Už samotná diagnóza stavu po sekcii je indikáciou k cisárskemu rezu, ak žena vyslovene nechce rodiť spontánne. Plánovaný cisársky rez sa štandardne plánuje 7 - 10 dní pred termínom pôrodu. U pacientiek, ktoré chcú vyskúšať rodiť spontánne po cisárskom reze (TOLAC) platia samozrejme obmedzenia. Nemôžu sa používať Prostaglandíny na dozretie pôrodných ciest, takže nález na pôrodných cestách musí byť priaznivý a pôrod by sa mal spustiť najlepšie sám. Povolená je polovičná dávka oxytocínu v prípade potreby podporenia kontrakčnej činnosti pri slabej spontánnej kontrakčnej činnosti. Na našej klinike dávame termín cisárskeho rezu aj pacientkam, ktoré chcú VBAC, štandardne, niekoľko dní po termíne pôrodu. Ak dovtedy nedôjde k spontánnemu nástupu pôrodnej činnosti a nález na pôrodných cestách je nepriaznivý, ukončuje sa tehotenstvo cisárskym rezom. Samozrejme, aj pri VBAC je možné podanie epidurálnej analgézie, musí byť ale starostlivo zabezpečený monitoring matky a plodu. Obvodný gynekológ neindikuje cisársky rez, keďže až po 36. týždni prechádzate do starostlivosti lekárov nemocničného zariadenia, nemá skôr zmysel indikovať vedenie pôrodu, aj keď samozrejme obvodný gynekológ má tiež na to názor a vie Vám povedať, aké máte možnosti. Keďže ste ešte len v 23. týždni tehotenstva, je ešte veľmi predčasné riešiť vedenie pôrodu. Ak ste však už rodili cisárskym rezom a nechcete VBAC, pôrod sa môže viesť plánovaným cisárskym rezom.

  • VBAC

    , Autor: Heri

    Dobrý deň. Skúsim byť stručná. Rodila som pred tromi rokmi. Prišla som v noci s konrakciami na príjem, otvorená na 1cm. O 6 mi praskli plodovú vodu a pôrod sa pekne rozbehol, okolo obeda otvorená na 8cm. Vtedy som požiadala o epidurál, po čom sa všetko nejako zastavilo. Dali ma na kozu, na oxytocin a nechali ma tam v najsilnejších konrakciách asi 3 hodiny. Vraj mam tlačiť, ked bude kontrakcia najsilnejšia. Nakoniec prišiel lekár a usúdil, že bábätko sa nevie dostať cez panvu, že treba pôrod ukončiť sekciou. Pre silné kontrakcie prebehla sekcia v uplnej narkóze, bez komplikácií. Syn mal 4440g (ja mám 180cm). Doteraz ma však trápia 2 veci:
    1.Bola chyba, že som si dala epidurál? Je to dôvod, prečo som neporodila prirodzene?
    2. O 4 mesiace rodím, odporúčate mi sekciu alebo vaginalny pôrod?
    Ďakujem krásne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na prvú otázku Vám neviem odpovedať. Existuje viacero názorov na pôrodnú epidurálnu analgéziu (PEDA). Ja osobne dávam rodičkám epidurál, keď sú otvorené na 4 - 6 cm. Skúsenosti mám také, že skoré podanie epidurálu môže pôrod zastaviť, preto po aplikácii epidurálu napájame infúziu s oxytocínom, aby maternica naďalej bola v činnosti. Naopak podanie epidurálu na pokročilý nález na pôrodných cestách môže spôsobiť to, že žena nevie, kedy má tlačiť, pretože necíti kontrakcie. Čo sa týka súčasného tehotenstva, na VBAC musia byť splnené podmienky. Otázka skôr znie, či vy chcete rodiť spontánne, ako to máte nastavené v hlave. Máte diagnózu, kedy si môžete povedať, že chcete sekciu a budete rodiť sekciou. Ak je jazva dostatočne hrubá, plod nevychádza extrémne veľký a hlavne, nález na pôrodných cestách je priaznivý a kontrakčná činnosť sa rozbehne sama, môžete skúsiť rodiť aj spontánne. Každopádne rozhodnutie je na Vás. Myslím si však, že teraz je ešte predčasne hovoriť o spôsobe vedenia pôrodu. Dôležité je to, aký bude stav v 37. týždni tehotenstva.

  • VBA2C

    , Autor: miselka123

    Dobrý deň prajem! Ja by som sa chcela opýtať následovnu otázku:Mala som 2 akútne sekcie,1.-3/2014,predčasný pôrod v 35tt odtok plodovej vody a syn sa otočil v bolestiach kp,2.-11/2018,pokus o vbac,žiaľ neúspešny,z dôvodu nepostupujúceho pôrodu po odtečení vody (18hodín)a klesanie oziev. Mojou otázkou je,či odstupom času je možné niekde na Slovensku ešte skúsiť rodiť spontánne po 2akútnych sekciach? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne si myslím, že Vám to nikde nebude umožnené, ale vyjadriť sa Vám viem a môžem iba za našu kliniku. U pacientky po 2 cisárskych rezoch je indikované ukončenie tehotenstva cisárskym rezom.

  • Pôrod

    , Autor: Jaschula

    Dobry deň pán doktor,
    som 3 roky po cisárskom reze, rozmer mojej panvy je 25/27/30/16. O 10 dní mám termín pôrodu, bábätko je polohou PPH2 a má okolo 3300g. Na prvom ultrazvuku mi vyšlo mierne riziko preeklampsie, vďaka Bohu sa zatiaľ neprejavila. Ťažkosti mám iba čo sa tyka vystrelovania ostrej bolesti do stehná a krížov. Chcem sa opýtať, či je možné a nie je to veľké riziko ist rodiť prirodzenou cestou, hlavne čo sa tyka úzkosti panvy.
    Vopred ďakujem za odpoved.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na VBAC musia byť splnené isté kritériá, ako napríklad nebolestivý dolný segment a oblasť jazvy, dostatočná hrúbka jazvy, odstup od S.C., zrelosť pôrodných ciest. Keďže, okrem odhadovanej hmotnosti plodu, ktorá je v poriadku vzhľadom k VBAC, nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pôrod po malej sekcii.

    , Autor: baccio

    Dobrý deň.Prosim vás chcela by som sa opýtať. Pred rokom som mala vykonanú minisekciu ako to volajú v 15 Tom týždni z dôvodu parcialnej moly kde rez bol robený vertikálne. Momentálne som v 20tom týždni tehotenstva a chcela by som vedel či môžem rodiť prirodzene.Porod má byť rok a pol po tej sekcii. Pred tým som mala len spontánne pôrody bez akýchkoľvek komplikácií.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za istých okolností môžete rodiť spontánne. Jedná sa o VBAC, teda vaginálny pôrod po cisárskom reze, aj keď vo Vašom prípade sa jednalo o malú sekciu, kde sa rez robí ešte na nerozvinutom dolnom segmente maternice. Na to však musia byť splnené podmienky.