Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • EPI-NO

    , Autor: lumis

    Dobry den, chcela by som sa opytat na Vas nazor na pomocku EPI- NO. Citala som o nej na internete, vraj to pomaha trenovat svalstvo pred porodom a tiez pomaha pri natahovani oblasti hradze, cim by sa malo zamedzit jej natrhnutiu alebo nastrihnutiu. Zatial som sa stretla len s nazormi mamiciek na forach na internete, ktore si pomocku pochvaluju, rada by som sa vsak opytala aj na nazor odbornika. Je jej pouzivanie bezpecne a dosiahnem vdaka jej pravidelnym pouzivanim zelany efekt- teda porod bez nastrihu? Od ktoreho tyzdna gravidity sa moze pouzivat? Dakujem velmi pekne za vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    EPI NO sa odporúča od 36 týždňa gravidity, skúsenosti sú veľmi individuálne. Individuálne preto, že každá panva ženy je rôzna, taktiež priebeh pôrodu a anatomické pomery vzhľadom na pôrodnú hmotnosť dieťaťa. Osobne si myslím, že je fajn to vyskúšať, na druhej strane to či bude alebo nebude nástrih nutný závisí od viacerých parametrov a EPI NO tak v žiadnom prípade nemá 100% efekt.