Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Eda

    , Autor: luocka

    Dobry den, o mesiac ma caka porod, nieco som take pocula, ze ked mam
    odporucanie od neurologa rodit s epiduralkou, mozem ju mat zadarmo....
    a teda nemusim platit, nie som si vsak ista, ci ju ozaj budem mat
    zadarmo... Keby som si ju napr., dopredu zaplatila a mohla by som ju
    mat zadarmo, co by zvazila komisia, tak by mi vratila nemocnica
    peniaze? popripadne ake podmienky su na pedu zadarmo... Dakujem. Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    podmienky sa líšia od miesta pôrodnice. Je preto potrebné sa informovať priamo v pôrodnici resp. v poradni kde budete rodiť.

Podobné otázky

  • Krčok v 32+0 t

    , Autor: Janet

    Dobrý deň,
    v 30+5 t gynekolog ma vaginalne vysetril kvoli tvrdnutiu brucha. Zaver: krčok polotuhy, 3cm, hlavička na spicku prsta. Nasadil mi guajacuran 2x1 tableta.
    Dnes som v 31+6 t a gynekolog ma opätovne vaginalne vysetril. Zaver: krčok mäkksi a ze ma cca 2 cm, guajacuran ze mozem si dat 1 tabletu rano.
    Dali mi pasy na brucho na kontrolu sťahov maternice tak teda, ze to brucho tvrdne keď sa maly hybe a hybe sa casto.

    Nechodim uz ani na dlhe prechadzky snazim sa co najviac oddychovať.
    Prvy porod ukonceny akutnou sekciou po odtoku plodovej vody.

    Lekar mi povedal, ze keby to bolo zle posle ma do nemocnice, ze mam sa setriť, ze je to v progresii, ale ze je to normalny nalez.
    No napriek tomu je normalne mať na zaciatku 32+0 tyzdna krcok v dlzke 2 cm ? Resp ked mi pri prvom tehotenstve povedali ze mam krcok 2 cm tak som do dvoch tyzdnov porodila.

    Nerobil mi ultrazvukom cervikometriu ani ma ultrazvukom nepozeral, ze nechce zbytocne drazdit maternicu a vlastne ten treti velky ultrazvuk absolvujem az cca v 35 tyzdni.
    Neviem ci zbytocne som zacala stresovat alebo je to opravnene, ale prosim vas o radu ako by ste asi postupovali vy. Lebo ostala som dost zmätena nakolko citam na internete, ze niektore zeny maju v den porodu krcok tuhy a v dlzke 2 cm.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je vhodné realizovanie USG cervikometrie. Ak je však podľa Vášho obvodného gynekológa nález v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Dvojcentimetrový krčok pre špic prsta je nezrelý nález nesvedčiaci pre pôrod. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte.

  • Plánovaný cisarsky rez a škrabanie v hrdle

    , Autor: Zuzu38

    Dobrý deň,
    Chcem sa prosím spýtať čaká ma o týždeň sekcia v celkovej narkoze, ale začalo ma pobolievat hrdlo bez inych symptómov, bude to pri operácii problém? Mozem dovtedy uzivat volnopredajne lieky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte iné ťažkosti, iba škriabanie v krku, kúpte si v lekárni voľnopredajné pastilky, zvýšte príjem tekutín, vhodné sú nebublinkové tekutiny, najmä čaje s medom, užívať môžete aj vitamín B a C, mimo užívaných tehotenských vitamínov. Odsledujte si to.

  • Novorodenca zltacka

    , Autor: mirka2305

    Dobrý večer je normálne ,že dieťa s novorodeneckou žltačkou nemá záujem o mlieko(um alebo MM)dieťa má den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, novorodenec so žltačkou je síce spavejší, ale pri dňovom novorodencovi sa to nedá povedať. Dňové dieťa sa ešte čistí, môže aj zvracať plodovú vodu. K rozvoju laktácie však dochádza štandardne na tretí až piaty deň. Dovtedy má ešte zásoby od Vás. Nie je to veľmi otázka pre gynekológa, navyše nepoznám žiadne informácie, ani okolnosti. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať novorodeneckých lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Trhlinka na hrádzi

    , Autor: Alžbeta11111

    Dobrý deň,
    Mala by som otázku,
    Som 7 týždňov po pôrode, malé pôrodné zranenia, hojenie prebiehalo v poriadku,štichy vypadli, ale teraz 7t po pôrode Začali štípanie pri močeni,skontrolovala som ranu a na hrádzi bližšie sa mi vytvoril maly pľuzgierik a rana sa akoby otvorila na 0,5 cm jemne svetlou krvou vie zakrvácať, vypada to akoby sa asi roztrhla ranka, je možné sa to prirodzene zacelí? Alebo to treba znovu zašiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je možné, že to bude treba riešiť vrámci krátkeho výkonu, kedy by sa dané miesto potrebne ošetrilo. Ťažko však takto povedať. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa ˇ, ktorý Vás eventuálne odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Bodavé bolesti v podbrušku

    , Autor: Miska8585

    Dobrý deň. Som v 38+2 tt. Už tretí deň mi pretrvávajú silné, bodavé bolesti v podbrušku, najmä pri chôdzi, či inej námahe. Poslednú poradňu mám zo 16.2. kedy bolo všetko v poriadku, krčok 1,5cm dlhý, otvorená na špic prsta. Kontrakcie mám iba falošné, nepravideľné.
    Chcela by som sa spýtať, či je toto bežný, sprievodný jav blížiaceho sa pôrodu alebo môže ísť o komplikáciu? Som druhorodička, plodová voda ani zátka neodtiekli. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že sa jedná o komplikáciu, ste však už v termínovom štádiu tehotenstva, preto sa už zo dňa na deň, či lepšie povedané z hodiny na hodinu môže stav meniť. K spomínaným bodavým bolestiam sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť, môže sa jednať o rozpínanie sa panvy. Ťažko takto povedať. Stále však platí, že pri ťažkostiach je potrebné navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde Vás poznajú a kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.