Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • rosalgin

    , Autor: katarina26

    Dobry vecer,som 18dni po porode,robim si repikove sedacie kupele na na hojenie ran p oporode,mozem po nom pouzit rosalgin na oplachovanie posvy ako prevenciu pproti infekciam? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    užívanie podobných prípravkov sa počas šestonedelia nedoporučuje. Ako prevencia proti infekcii stačia sedacie kúpele a dostatčná hygiena.

Podobné otázky

  • Štipanie v pošve 6 dni po pôrode

    , Autor: ladycler

    Dobrý deň, pán doktor, som 6 dni po pôrode, mám pár stehov, pravidelne sa sprchujem, aj používam sprej na hojenie rán, ale vnútri cítim take štipanie. Pri močeni problémy nemám. Môžem používať na výplach rosalgin? Pripadne čo by ste mi odporučili vaginálne? Iny problém nemám. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste ešte v skorom šestonedelí. Štípanie v pošve môže byť spôsobené hojením sa slizníc pošvy. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vaginálne výplachy si však teraz určite nerealizujte! V takomto skoro popôrodnom období nie je potrebné dávať do pošvy nič. Na hrádzu si môžete striekať DermoChlorophyl sprej, prípadne Cicatridina sprej, aj päťkrát denne, po každej sprche, či toalete. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Šestonedelie a probiotiká

    , Autor: Nataly186

    Dobrý deň, pred týždňom a pol som mala zápal prsníka (4 týždeň po pôrode) brala som antibiotiká Augmentin. Teraz pociťujem svebenie pošvy (pred tehotenstvom som stále po antibiotickej liečbe dostala kvasinkovu infekciu). Môžem si nasadiť vaginálne probiotiká do pošvy ak som v 6.tyzdni po pôrode alebo používať len nejaké mastičky napr. fungycidin ? Za odpoveď ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete si realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, aspoň po dobu desať dní. Odsledujte si to. Pred liečbou vaginálnymi probiotikami si realizujte vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Žltý hlienovy výtok po šestonedelí

    , Autor: Miška14393

    Dobrý deň, počas šestonedelia som mávala sem tam svrbenie pošvy zvonku. Niektoré dni a potom to zasa prešlo. Bola som na kontrole po šestonedeli, doktor má zospodu nevysetroval. Povedal že stačí mi masticka Canesten ak nie je žiaden výtok. Svrbenie som už ale odvtedy nemala. Avšak včera sme mali prvý sex a vychádza zo mňa hlienovity tahavy lepkavy žltý výtok. Svrbenie ale už nemám. Je to možný zápal, mykóza alebo len čistenie ? Plne kojim...ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už viac, ako 6 až 8 týždňov od pôrodu, nie ste už šestonedieľka a nejedná sa o čistenie. Spomínaný výtok môže byť aj ovulačný hlien. Vylúčiť sa však nedá ani infekcia. Ak nemáte žiadne ťažkosti, realizovať si môžete vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Prerušenie tehotenstva

    , Autor: Hanka21

    Dobrý, som po umelom prerušení tehotenstva už 3 týždeň,
    Je to v poriadku keď mám taký tuhši vodnasty bez zápachu vytok? A mierne bolesti pod bruškom?
    Mám aj cystu na ľavom vaječníku ale ta je malinka,Dr mi povedal že počas prvej menštruácie by mala vymiznut..
    Nuž ale mám take zle tušenie ze kvôli tej cyste ani prvá menštruácia vôbec nepríde piatok bude už 4 týždeň od zákroku a menštruácia nikde. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvá menštruácia by sa mala dostaviť do 4. až 6. týždňov po výkone. Pošva aj za normálnych okolností produkuje sekrét. Výtok môže byť normálnou súčasťou. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si vaginálne probiotiká. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zle sa hojaca rana po nástrihu hrádze

    , Autor: Ľudka12

    Dobrý deň,
    som 3 a pol týždňa po prirodzenom pôrode, bol vykonaný aj nástrih.Všimla som si, že tam mám opuchnuté, začervenané miesto a vyteká z neho hnis, pár dní skúšam používať Rosalgin výplach a Cicatridinu sprej, je možné, že to takouto liečbou prejde alebo bude potrebné užívať antibiotiká? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodnejším sprejom by bol asi DermoChlorophyl. Vaginálne výplachy si nerealizujte. Odporúčam navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde na základe vyšetrenia určia ďalší postup.