Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ako budem rodiť

    , Autor: steva

    Dobry den chcela by som sa Vas opytať či je normlane ak mam v 23 tt CS 1, a čo to znamena dufam že sa neotvaram. A ešte kedže som po prekonanej diagnoze N 10 z nefrologie sa vyjadrila lekarka že odporuča sekciu kedže aj v predch. tehotensvte som od 36 tt mala preeklamsiu a ukončili mi tehot. cisarskym rezom, moja gynekologička sa vyjadrila že jej papier z nefrolog. netreba tak neviem ako mam tomu rozumieť a nakolkosi podavam aj žiadosť na sterilizaciu unas sa to robi pri sekcii alebo laparoskopicky. Ale cisarskym rezom je to rozhodne lacncejšie tak mam tomu orzumieť že aj tak pojdem cisarskym rezom ked nepotrebuje papier z nefrologie. Aj po porode som malal problem y s obličkami.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je veľmi pravdepodobné, že budete rodiť cisárskym rezom. Samotná nefritída nie je indikáciou na ukončenie pôrodu cisárskym rezom, ale ak sa k tomu pridruží stav po cisárskom reze a žiadosť o sterilizáciu nemyslím si, že by bol dôvod nevyhovieť vašej žiadosti.

Podobné otázky

  • Velky plod

    , Autor: Steffi345

    Dobrý deň. Som v 36 tt a zistilo sa že moje bábätko má už teraz 4kg. Môžem si v tomto prípade vybrať ako budem rodiť? Mám obavy a chcela by som radšej CR. Prietoky sa včera mojej gynekologičke nepozdávali, napriek tomu ma nikde neposlsla a tiež nemohla nájsť placentu. Neviem ako postupovať? Ísť radšej ešte do pôrodnice na CTG? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám síce žiadne výsledky vyšetrení, ani nálezy, ani všetky okolnosti, či informácie, či máte tehotenskú cukrovku alebo iný typ cukrovky, či sa na niečo liečite a pod., preto sa Vám takto neviem bližšie vyjadriť, ale 4kg plod v 36. týždni tehotenstva nie je v úplne v poriadku a môže sa jednať aj o diabetickú fetopátiu. Váš obvodný gynekológ by Vás už mal poslať do nemocničného zariadenia, kde plánujete rodiť, kde na základe vyšetrení a USG určia ďalší postup. Štandardne sa tehotenské poradne v nemocničnom zariadení realizujú od ukončeného 36. týždňa tehotenstva (36+0 a vyššie). Ak sa však jedná o patológiu, prípadne sa obvodnému gynekológovi niečo nepozdáva, odosiela sa pacientka do nemocničného zariadenia aj skôr. Na základe Vášho opisu odporúčam navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Budem môcť rodiť prirodzene ?

    , Autor: 19majuska

    Dobrý deň, som v 34 tt a stále mi môj doktor nezodpovedal otázku ako budem rodiť. Pred 7 rokmi som bola operovana v oblasti brucha na herniu. Budem môcť rodiť prirodzene ? Počula som totiž že sa odporúča cisársky rez. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o umbilikálnu herniu a teraz nemáte žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nevyhnutné rodiť cisárskym rezom. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, rozsah, ani okolnosti operačného výkonu, ani či ste prvorodička alebo viacrodička, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je mať k dispozícii nálezy z chirurgie, či doplniť chirurgické vyšetrenie a vyjadrenie chirurga.

  • Pôrod

    , Autor: Domča1231

    Dobrý večer pán doktor . Chcela som sa opýtať na ekg mi zistili blokádu 2stupna . Ako budem rodiť ? Rozhodne o tom kardiológ alebo môj gynekológ ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie je jasné, o akú blokádu sa jedná, či sa jedná o AV blokádu alebo SA blokádu, prípadne, či ešte nie sú prítomné ďalšie pridružené patológie. Je potrebné kardiologické vyšetrenie, na základe záveru ktorého sa následne dá odporúčanie so strany kardiológa o ďalšom postupe, ako aj o spôsobe vedenia pôrodu. Ak má pacientka nález na srdci a kardiológ dá jednoznačné odporúčanie viesť pôrod cisárskym rezom, rešpektujeme to a postupujeme podľa toho.

  • Mam na vyber

    , Autor: Iwka1

    Dobry vecer som 3x tehotná prvy pôrod spontánny 2 pre nepostup pôrodu sekcia.prešli 3 roky od sekcie mozem si vybrat ako budem rodiť ci spontánne alebo zase sekciou?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak žiadate rodiť spontánne po cisárskom reze, táto možnosť tu za splnenia podmienok je.

  • Dobrý deň

    , Autor: jana-8

    Dobrý deň ,chcela by som sa informovať bola som 4.7.208na konzultáciu pri primátori ako budem rodiť. Naplánoval mi sekciu ná 17.7.2018. Ale ešte medzitym som mala prísť do poradne 11.7.2018 bola som a doktor mi povedal že mám prísť do ďalšej poradne 18.7.2018 . Lenže nevidel všetky papiere . Kôli sekcii som prestala brat antibiotiká rovamicine a neviem teraz či ich mám opäť nasadiť alebo nie. Volala som primárovi ale nezdvíha . Som ťažko anemicka a mám akútnu toxoplazmozu od začiatku tehotenstva. Mám predpísané antibiotiká ale kôli sekcii som ich prestala užívať . Viete mi poradiť ? Lebo pán doktor čo som bola v poradni videl iba správu o naplánovanú sekcie nevidel správu o akútnej toxoplazmoze a o ťažkej anemii.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri poslednej návšteve ste mali informovať službukonajúceho lekára na ambulancii o nových skutočnostiach, o ktorých nevedel. Ak už máte zindikovanú sekciu a naplánovaný termín, riaďte sa ním. Riaďte sa pokynmi lekára, v tomto prípade primára, ktorý Vám sekciu zindikoval, určite Vám primár vysvetlil postup. Ak nie je lekár informovaný o všetkých skutočnostiach, ovplyvní to celkový jeho záver ako aj postup. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde máte pôrod naplánovaný.