Poradne

odbornik6

Poradňa gynekológa

4,444 otázok, odbornik6

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • diastaza

    , Autor: stenlynka

    Dobry den.Chcem sa spýtat kolko po cisarskom reze mozem mat dalsiu operaciu?Konkretne sa jedna o diastazu spojenu s brusnou herniou.Budu mi muset zosit svaly a spravit plastiku.Je to narocna operacia?Bolestivejsia ako cisarsky rez?A ako ma budu rezat priecne?Prosim o info.Dakujem.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň, hojivosť tkanív je u každého človeka odlišná
    minimálne 6-9 mesiacov by ste však mala počkať
    o type operácie vám neviem povedať, závisí aký sa zvolí prístup, niekedy sa zákrok robí i laparoskopicky inokedy rezom...závisí od vášho stavu a voľbe operatéra, informujte sa na chirurgickej klinike
    s pozdravom

  • Ovulácia a antibiotiká

    , Autor: rebečka1

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa môže ovulácia nejako posunúť? Môže sa posunúť vplyvom stresu?
    A ak beriem od 26.1 antibiotiká Augmentin a 27. som mala s priateľom nechránený styk, môže to nejako poškodiť plodu alebo mohla by som kvôli tomuto nejako potratiť, že sa vajíčko neusadí?
    Vopred ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    jedná sa o málo zaťažujúci ATB, nemalo by to znamenať nijaký problém , závisií tiež a na infekci , ktorú leičite, či sa jedná len o niečo nezávažné...
    s pozdravom

  • cytologicky ster

    , Autor: Silvia198611

    Dobry den
    V ramci prevencie som mala robeny cyto ster z krcku..
    Pocas steru krcok ale krvacal,aj ster bol s krvou
    Vysledky boli v poriadku..
    Da sa doverovat vysledkom,ak bol ster znehodnoteny krvou?
    Dakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    závisí i od typu steru i od schopností laboratória, ak bol ster do tekutého média LBC , nie je krv vôbec prekážkou vyhodnotenia
    ak bol ster klasický , na sklíčko- ak nebolo krvi príliš veľa , je možné vyhodnotiť nález pri dostatočnej bunkovosti, ake nie, tak zväčša je to vo výsledku uvedené a laboratórium dpporučuje ster opakovať
    ak váš výsledok bol vyhodnotený , bez nutnosti opakovania, nemusíte mať obavy
    s pozdravom

  • mrle

    , Autor: odbornik6

    Dobry den p.doktorka,rada by som sa informovala ci je nejaky liek ,kt. Mozu uzit tehotne ak maju nrle.Chytila som to od syna..jemu dali zentel ale ja neviem co mam robit.Som v 13tt.Dakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň, navštívte prosím vášho gynekológa alebo obvodného lekára
    s pozdravom

  • kombinacia silgard a tableta po

    , Autor: lenuska

    Dobry den.
    Chcela by som sa informovat ci je mozne zobrat tabletku po v pripade ak mi bola podana prva davka ockovania proti rakovine krcku maternice silgard. Ci sa to nebude navzajom vylucovat ucinok tychto veci,ci nebude znizovat ucinky.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň, prečítajte si príbalový leták liečiva, ale na základe mechanizmu účinku si myslím, že by nemalo byť vzájomné podanie problémom
    s pozdravom

  • najvhodnejší vek

    , Autor: andrea.nov

    Dobrý večer, pani doktorka, chcela by som sa opýtať na Váš názor, v akom veku pacientky odporúčate 1.dieťa? Počula som názory, že žena by mala otehotnieť do tridsiatky, mám 29, no s manželom plánujeme až za také 3-4 roky...
    Kedy je podľa Vášho odborného názoru najvhodnejší vek na 1.dieťa?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    samozrejme vzhľadom k fyziologickým mechanizmom v organizme je doporučované tehotentsvo vždy čím skôr (aspoň do 35 roku veku), avšak dnes je tehotenstvo možné i neskôr po 30 rokoch, treba však samozrejme rátať i s možnými komplikáciami, stratami, opakovanými pokusmi, neplodnosťou...
    s pozdravom.

  • Rada

    , Autor: kopana

    Dobry den prosim Vas o radu som v 27 tt a od zaciatku mam problem so suchými perami a popraskanými kutikmi uzivam femibion 400 mozem sucastne uzivat aj B komplex uz si neviem dat rady vyzeram hrozne.Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    samozrejme môžte
    s pozdravom

  • tehotenstvo

    , Autor: zuzinka295

    Dobry s manzelom sa snazime o druhe babetko uz od septembra v decembri ked som mala ovulaciu tak som mala 2dni natahovaci hlen ako bielko a pocit mokra v nohavickach ale teras v januari ked som mala mat ovulaciu to bolo 14-15bola(s manzelom sme sa milovali12, 13,14 )som sucha ked som si to dala mezdi prsty bol skor taky lepkavy v decembri som mala menzes 29.12 a mam 30dnovy cyklus mam taky pocit ze ovulaciu jeden mesiac mam a jeden nie

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    zakúpte si ovulačný test, ale vyhľadajte lekára, ktorý vám na základe UZv vyšetrenia a krvných odberov bude vedieť vašu otázku yodpovedať
    len na základe pocitu z vášho výtoku nie je možné ovuláciu kvantifikovať
    s pozdravom

  • otazka

    , Autor: atija1

    Dobry vecer...pani Dr.pred 3 tyz. mi robili sekciu v 25.tt koli velmi zlym prietokom,zial moj syncek na druhy den zomrel...z patologie mi prisli vysledky a tam je podskrtnute : v oblasti bazalnej platnicky fokalne obraz nespecifickej nekrozy deciduy a v plodovych obaloch multifokalne obraz laminarnej nekrozy choriodeciduy...mohli by ste mi to vysvetlit? Kedy by som mohla znova otehotniet po sekcii co najskor? Dakujem...

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    jedná sa o ložiská v placente a plod obaloch, ktoré odumreli, čo mohlo byť spôsobené nedostatočnou funckiou lacenty na základe čoho mohlo byť i prietokové parametre patologické
    po tejto teh. strate je doporučované opätovné otehotnenie najskôr o 9-12 mesiacov(vzhľadom na rez na maternici), skonzultujte to s vaším lekárom,podľa stavu i hojenia
    s pozdravom

  • bolest prsnikov

    , Autor: Lulua22

    Dobry den, po ovulacii asi 2 dni mam nafuknute a citlive prsia po týždni to trosku ustupi ale pri jemnom stlaceni trochu este bolia moze to trvat az do prichodu menstruacie? Bola som uz aj na sono prsnikov vraj su v poriadku bez hrciek, zlazovite...vraj je to hormonmy.Mam 27 rokov...dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň, áno je to v norme,
    na zlepšienie stavu môžte zvážiť užívanie agnucastonu, prípadne iného preparátu, ktorá zlepšuje takúto bolestivosť prsníkov
    s pozdravom

  • Mykoza

    , Autor: JanaA

    Dobrý deň, p. Dr., potrebujem radu nakoľko som na dovolenke, 5 dní do zadu mi začali menšie problémi s močovým mechúrom, p. Dr. mi nasadila jednorazové antib. v prášku, po antibiotikách sa mi objavilo pálenie a mierne svrbenie, výtok žiadny , pálenie a jmné svrbenie pociťujem iba po vymočení, počas dňa skôr jemné poštipávanie, čo by som si mohla nasadiť, tento istý problém som mala aj minulý rok po využívaný antibiotík, vtedy ma sprevádzalo vädšie svrbenie a pálenie, p. Dr. mi nasadil macmiror, skúsilo som ho aj teraz síce len dva dni ale to mierne štípanie pretrváva. Ďakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    po ATB môže byť opakovaná mykóza alebo nejaká vaginóza z premnoženia inej flóry v pošve
    bolo by vhodné odobrať kultivácie a nasadiť ceilenú liečbu
    ak nemáte možnosť ísť k lekárovi , pokračujte v macmirore, alebo sa pokúste si kúpi ťiný preparát
    s pozdravom

  • Sex, či oral?

    , Autor: vikinka1246

    S priateľom chceme prvý sex. Sme spolu 8 mesiacov, dôverujeme si. Chcela by som ale, aby sme začali sa viac spoznávať (myslím oral) a až potom sex. Lenže on chce sex a na oral vždy povie "nevie". Tak neviem či sa mu to hnusí alebo čo, skúsenosti nemáme nikto, keďže sme svoji prví. Ako ho presvedčiť?

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    v rámci začiatku sexuálneho života určite nie je na mieste aby sa ani jeden z partnerov do niečoho silil, ak máte pocit, že partner nemá záujem o orálny sex, tak ho nechajte, spoznávať sa môžte intímne i bez toho,
    s pozdravom

  • výsledky biopsie

    , Autor: MARTINA1233

    Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať, čo sa týka výsledkov. Kôli zlým výsledkom onkocytológie mi bola robená biopsia. Výsledok bioptického vyšetrenia je: Zaslaná nepravidelná slizničná excízia rozmerov cca 3*2*1 mm, s belavým, lesklým, hladkým povrchom. Záver patológa je: V kompletne spracovanom materiáli: prevažne chronicky zápalovo celulizované, epidermizované ektrópium cervikalnej sliznice, bez evidentných známok dysplázie, bez iných podstatných zmien.A práve na ten chronický zápal sa chcem opýtať. To znamená, že môžem mať ten chronciký zápal aj vyššie, teda vaječníky, vajičkovody,?? Mala som preliečovane mykoplazmy a ureaplazmy pred 6 mesiacmi, po 20 dnoovej liecbe so ich už nemala, bola som po 2 mesiacoch na kontrolný ster. Mohol mi ten chronický zápal vzniknúť práve z tých mykoplaziem a ureaplaziem,? mohla som ich mat tak cca rok a pol od styku s mojim prvým partnero, chlamydie som mala dvakrtá negatívne. Biopsia mi boal robená 4 mesiace po preliečení sa antibiotkami na mykplazmy a ureaplazmy. Môže mať takýto zápal na krcku podla biopsie chronický vplyv na plodnosť ženy,?? ´dakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    môže ale i nemusí,
    spomínané myko a ureaplazmy spôsobujú i cervicitídy ale nižsšie sa nezdržujú, ony samotné vám môžu spôsobiť pozápalové zmeny-zrasty. ktoré sa môžu spolupodielať na neplodnosti v oblastivajíčkovodov
    chronický zápal na krčku je zväčša v spolupodielaní sa i s inými prevažne bakteriálnymi a virovými agens v pošve, koré neboli preliečené
    s pozdravom

  • bolesti prsníka

    , Autor: Gabca30

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať ohľadom bolesti v ľavom prsníku. Asi dva roky pociťujem bolesť v ľavom prsníku, začalo sa to už vtedy keď som bola tehotná. Dosť často a hlavne v noci mám pichľavú, pálivú bolesť v prsníku jedným slovom niekedy nemôžem ani ľahnúť na tú stranu. Nie je to vždy, ale často. Asi pred troma mesiacmi som bola na ultrazvuk a všetko je vraj v poriadku. Neviem od čoho by to mohlo byť. Môže to súvisieť aj s bolesťou krčnej chrbtice. Napr. aj teraz pri písaní pociťujem bolesť. Ďakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    ak je prsník v poriadku, môže sa jednať o bolesť nervového podkladu, napr. z krčnej i hrudnej chrbtice, prípade zašrktené nervy hornej končatiny,
    možností je viacero, dop. zvážiť doplnkové vyšetrenia prípaden konzultáciu
    s pozdravom

  • ako to urobiť?

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa poradiť ako mám postupovať. Mám v pláne napísať žiadosť na zdravotnú poisťovňu o úhradu nejakých vyšetrení. Chcem si len overiť splávnosť postupu či postupujem splárne prípadne ak niečo treba inak spraviť aby ste mi poradili. Mám 31 rokov. Mám za sebou dosť nelichotivú osobnú tehotenskú anamnezu. Mám prekonaných viacero spont potratov. v 3 mesiaci, v 6 mesaici potom jeden predčasný pôrod, potom potrat v 5 mesiaci. Genetika aj hematologia u mňa v poriadku. Vždy sa mi otvorili úplne pôrodné cesty. Neviem prečo sa to u mňa tak deje. Ide o to že vždy mi lekárka dávala kontroly vo všetkých tehotenstvách 1 x za mesiac, s čím ja nemôžem vôbec súhlasiť, mne sa to zdá nedostatočné. Mne sa veta kontrola o mesiac zdá iba naučená fráza. Neviem či ide o peniaze, že len takúto kontrolu 1 x za mesiac do 26 tt hradí poisťovňa, alebo prečo tá naučená fráca že do 26 tt kontrola u všetkých PRVORODIČIEK 1 x za mesiac? Ja som si dala na svoje náklady vyšetriť protilátky proti spermiám a vyšli pozivívne (nemám dodnes na to žiadnu liečbu, nik sa tomuto problému nevenuje, hoc si myslím že by sa mala tomu venovať pozornosť, ale asi je to zas len o peniazoch.), a to mi stále lekárna vravela že až po roku snaženia sa o tehotenstvo sa má začať s vyvšetreniami, s čím som ja opäť nesúhlasila, to je nedostatočné že až po roku. A ešte by som rada chodila na preventívne prehliadky 1 x za pol roka. Pretože zas tomu neverím že má stačiť ohladne zdravia 1 x za rok. A rada by som keby bola taká možnosť aby poisťovňa uhradila Prenascanv každom mojom budúcom tehotenstve , keď už má zdravotná starostlivoať nastať, tak nech už stojí za to. Viete kontroly v tehotenstve 1 x za mesiac sú v mojom prípade absolútne nedostatočné, si myslím. Myslieť si naivne že v prípade potreby mi dá lekár alebo lekárka kontrolu častejšie nie je pravda, je to naivita, takto to reálne nefunguje. Viete aká je realita? Každý lekár má naučenú alibistickú frázu kontrola o mesiac, a že v prípade ťažkostí má pacientka sama prísť skôr. Ako má pacientka sama vedieť či sa jej 2 týždne po poslednej kontrole nezačali otvárať pôrodné cesty v 16 tt, a vitalita plodu pola prítomná (ako sa to v mojom prípade stalo)? garantujem vám, že žiadna pacietka toto sama nevie, a môže sa spoliehať iba na častoť kontrol, a na perfektnú zdravotnú starostlivoať, ktorá je kde.............??? že kontrola o mesiac???? To je alibistická veta každého lekára. a že v prípade potreby dá lekárka kontrolu skôr? toto sa bohužiaľ tak často nedeje, viete kontrola 1 x za mesiac môže už byť bohužiaľ neskoro, a mohol sa včas zachytiť problém keby......... A nik ma nepresvedčí že preventívna prehliadka má byť postačujúca 1 x za rok, to nie je pre zdravie ženy ale proti zdraviu. Viete mám kopec negatívnych skúseností s naučenými frázami že kontrola 1 x za mesiac, a že preventívka 1 x za rok viete veľmi kruto som na tieto nezmiselné alibistické pravidlá doplatila. Veľmi rada by som spoznala prefektnú precíznu zdravotnú starostlivosť o tehotnú ženu, aj o netehotnú ženu počas celého jej života. Neviem či sa mýlim že ide o peniaze? Moja lekárka mi v tomto nepomôže, na to sa nemôžem spoľahnúť, vždy keď som chcela od nej radu, poslala ma domov, nikdy mi ešte dobre neporadila. Potom som ku nej išla už len s prepúšťacou správou z nemocnice o prekonanom potrate čo už bolo však neskoro. Ale viete asi v poskytovaní starostlivosti ide o peniaze. Odvody do zdravotnej poisťovne si podztivo platím zo svojho vrecka.
    Preto by som rada napísala žiadosť do zdravotnej poisťovne o úhradu 3 vecí.
    1. .Úhrada kontroly stavu tehotenstva, tehotnej a stavu plodu odkontrolovaný (aj uhradený), každý jeden týžden vývoja plodu a tehotenstva. (nakoľko som už súfalá s toľkých spont potratov).
    2. Úhrada preventívnej prehliadky ženy u gynekologa 1 x za pol roka. (nach to slúži pre zdravie samotnej ženy nie proti zdraviu).
    3. úhrada vždy v každom mojom budúcom tehotenstve v 12 tt vyšetrenia Prenascan.

    Môžem takto napísať žiadosť do zdravotnej poisťovne? S tým čo mi odpíšu potom budem disponovať a preukázať sa môžem vždy kedykoľvek a u akéhokoľvek gynekologa ktorý príde so mnou do styku. Alebo niečo mám inak sprviť aby som docielila perfektnú špičkovú starostliovoť, kde mi nebudú vravené len naučené alibistické frázy ktoré so zdravím nemajú nič spoločné. ďakujem za radu.
    Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
    Dobrý deň,
    vaše hodnotenie ako to nazývate alibistické frázy, nie je celkom založené na reálom podklade, vzhľadom na fakt, že zdravotná poisťovňa spolu s ministerstvom zdravotníctva určila množtsvo prehliadok a vyšetrení v tehotenstve a tiež rámci preventívnych prehliadok, to je nie výmysel lekára.Týmto spôsobom je nastevný zdravotnícky systém na území SR.
    Ak vy požadujte častejšiu zdravotnú starostlivosť , vy ju mať môžte , avšak nie hradenú zdravotnou poisťoivňou , ale z osobných prostriedkov v niektorých zo súkromných centier.
    Avšak , je dležité tiež podotknúť, že ani kontroly plodu ultrazvukom každý týždeň nie sú pre vyvíjajúci sa plod zdravé!!!I ultrazvukové žiarenie je typ žiarenia, ktorý môže negatívne vlývať na rozvoj plodu, čiže nemyslím si, že nejaký lekár by bol ochotný v rámci svojho najlepšieho vedomia i svedomia kontrlovať plod každý týždeň počas 40t gravidity!
    Ak sa u vás jedná o habituálne potrácanie, samozrejme je na mieste realizovať kontroly častejšie, avšak určite nie každý týždeň!
    Poisťovni môžte napísať akékoľvek body-avšak väčšinu z tých ktoré spomínate si ak ich vyžadujete budete musieť zaplatiť sama!!!Prenascan ako taký napr.hodnotí len plod-konkrétne len tri gen.abnormality , vy ste uvádzala, že ste vždy o plod prišla z dôvodu inkompetencie krčka a tieto dve veci spolu týmpádom neúvisia

    Domnievam sa, že všetky vami požadované vyščetrenia môžte realizovať priamou platbou u vášho gynekológa, ak ním nie ste spokojná, vyhľadajte napr.špecializovanejšieho kolegu.

    Veľa štastia a s pozdravom

    ďakujem pekne za odpoveď. veď práve o to ide. Spomínate že ministerstvo zdravotníctva v spoluprácii s poisťovnou určujú počet kontrol v tehotenstve, a počet prehliadok. Tak aj potom vyzerá to zdravotníctvo v SR. Stačí si pustiť večerné správy a zanedbania starostlivosti tam je plno, a ani nehovoriac o kauzách a rozšafárených peniazoch v rezorte, odvolávanie vedenia, ktoré spacká všetko čo sa dá. Viete si predstaviť ako by ste ktorejkoľvek ministerke zdravotníctva ktorá by prekonala mnoho spont potratov ako jej vysvetlujete viete to sa nedá, to nebudete mať preplatená, to si hradíte sama? Viete si to reálne predstaviť?
    čo mi teda navrhujete keď chcem mať perfektnú špičkovú ztarostlivosť, ktorú si zaslúži každá žena. Viete ešte by som rada mala ďalšie deti, ale bez lekárskej špičkovej pomoci to samo moje telo nezvládne, chce to POMOC. čo by mi mohlo pomôcť mať zdravé dieťa donosené do termínu? Ako mám v prípadnom tehotenstve ja vedieť že sa mi neotvárajú pôrodné cesty v druhom trimestri? Aké časté by mali byť kontroly? Aká má byť v takto zložitom mojom prípade starostlivosť? Viete životné skúsenosti ma naučili nebyť naivnou, a spoliehať sa len na svoju logiku a zdravý úsudok, a že neexistuje cudzia osoba ani inštitúcia ktorej by záležalo na niekoho zdraví. čo by mi teda pomohlo? Naozaj opravdu pomohlo? Ďakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň, nemusíte opakovane písať, už som vám odpísala v poslednom príspevku, ktorý ste napísala
    s pozdravom

Otázok: 487