Poradne

odbornik6

Poradňa gynekológa

4,444 otázok, odbornik6

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otazka

    , Autor: Alessandra

    Dobry den, prosim vás chcem sa opytat... Dobrala som po 15 tich dnoch Doxyhexal, s partnerom sme styk nemali. Den po dobrati tabletiek som zacala mat hnedy vytok s kuskami ako ked je menstruacia ale tu mam dostat az o desat dni. Vytok trva uz treti den. Viete mi poradit čo by to mohlo znamenat? Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    môže sa jednať o intremenštručné krácanie, alebo prítonosť ejakej cysty....
    dôvodov môže byť viac,
    zatiaľ vyčkajte na regulérnu menses, ak by sa situácia opakovala i v novom cykle, vyhľadjte lekára kvôli kontrole
    s pozdravom

  • zvacsena maternica

    , Autor: dada18

    Dobry den bola som u noveho lekara zistil ze velkost sliznice mam 19. Odporuca mi antikoncepciu mirelu ci ako sa to vola. Myslite ze je spravne si ju dat a 5 rokov nemat menstruaciu.? Dakujem.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    závísí samozrejme aj na vašje preferncii , to že máte vysoké endometrium nie je jediný dôvod prečo mať vnútromatrenicové teliesko
    závisí aj akú silnú mávate mešntrucáiu, či chcete antikoncepciu a aký typ...tabletky alebo teliesko, váš vek atd.
    je veľmi veľa premenných,,ktoré yb ste mala zvážiť spolu s vaším lekárom
    s pozdravom

  • A RH faktor negatív

    , Autor: Agulka7

    Dobrý deň prajem.
    Máme jedno dieťa. Počas 1.tehotenstva som mala kontrolované protilátky v krvi. 2x som mala negatívne a 1x pozitívne.
    Nikdy som nemala transfúziu ani potrat ani nič podobné. Dieťa sa mi narodilo s otcovou krvou a mal novorodeneckú žltačku, narodil sa v 38tt s váhou 2500g a 47cm. Mal hyperbilirubinémiu a bol na fototerapii + bilibed. Ináč je zdravý.
    Po spontánnom porode som dostala injekciu.
    Teraz plánujeme druhé dieťa. Mám obavy otehotnieť.
    Pred plánovaným tehotenstvom mi gynekologička spravila vyšetrenie krvi na protilátky kde mi zistili pozitivitu.
    Chcela by som Vás pani doktorka poprosiť o vaše vyjadrenie.
    Ďakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň, skôr by bolo vhodné túto otázku smerovať na hematológiu
    avšak otehotenie je možné i donosenie gravidity
    s pozdravom

  • EDOMETRIOZA

    , Autor: zorka30

    Dobry den,,,,chcela by som sa opytat kedze mam uz dlhodobo endometrioziu a moj vek je 38 chceli by sme s priatelom este miminko....veim ze len cez umele oplodnenie...nakolko mam len jeden vyjecnik funkcny...do 39roku hradi nieco poistovna...preto sa Vas pytam kolko by sme si museli my zaplatit...Za Vasu odpoved Dakujem...Silvia

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    do dovršeného 39 roku života hradí poisťovňa, nad tento vek platíte sam cca 3500 eur sú náklady
    s pozdravom

  • bolesti brucha

    , Autor: Veronika4

    Dobrý deň pani doktorka,

    skoro pred každým menzesom, mávam krče v bruchu a presedím dve hodiny na toalete. Býva to tak max. 7 dní pred. Viete mi poradiť, či to môže súvisieť s cyklom a ako tento problém odstrániť? ďakujem

    Veronika

    Odpovedá: odbornik6

    dobrý deň,
    jedná sa o predmenštruačný syndróm, bolesti, plynatosťž, napátie, tenzia a pod....
    prípadne si prečítajte rôzne možnosti liečby, či už preferujete najprv bylinné čaje, extrakty..
    alebo skôr medikamentóznu liečbu
    s pozdravom .

  • rada

    , Autor: mia

    Dobrý deň pani doktorka, poprosím o Vašu radu. Keď máme s priateľom pohlavný styk a spraví sa do mňa, tak ma trocha páli a štípe spodok. Trvá to síce len niekoľko minút, ale je to dosť nepríjemné. Ale keď sa do mňa nespraví, tak nič, ani pálenie ani štípanie. Počas pohlav.styku ma nič nebolí, nepáli..Neviete prosím čím by to mohlo byť spôsobené a ako tomu zabrániť ? Beriem aj HAK Mistru a pred týždňom som bola na prev.prehliadke a doktorka mi povedala, že som v poriadku. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    pokúste sa po styku používať nejaký výplach , aby spermie neozostávali v pošve príliš dlho,
    prípadne sa u vás môže rozvíjať vaginóza, tá sa prejavuje ako výtok s pobolievaím a štípaním po styku, kedy spermatické tekutiny alkalizujú pošv.prodtredie
    ak by to nesutávalo, dop.navštíviť lekára
    s pozdravom

  • zvacsena maternica

    , Autor: dada18

    Dobry den chcela by som sa opytat ci sa da liecit zvacsena maternica alebo sa uz nezmensi. Ak mam problem s krvacanim 14 dni, uz mi robili aj kyretaz. Mam 33 rokov a dve deti. Stale mam bolesti maternice a vajecnikov nasadilimi hormony. Primar povedal ze vajecniky nevolia.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    ak vám nasadili hormonálnu liečbu , je pravdepodobné, že sa výška sliznice môže udržať vo vhodnej výške
    ak máte aj myómy na matrenici, ich veľkosť môže byťt tiež hormonálnu liečbou udržateľná
    na efekt liečby , musíte chvíľu počkať
    niekedy i niekoľkomesiacov
    s pozdravom

  • Svrbnie

    , Autor: kurciatenko

    Najprv som si myslela, že to je zlým mydlo, potom že tehotenstvom ale teraz som si uvedomila, že už je to vlastne roky čo mám rovnaký problém. Veľmi nutkavé svrbenie na jednom mieste vonkajších rodidiel. Svrbenie ale mávam takmer vždy len večer a ako miesto poškriabem, cítim na chvíľu úľavu, občas sa poškriabem až moc, až mi praskne pokožka a trošku krvácam. Už som si myslela či to aj nie je len psychikou, lebo ako mám činnosť nič necítim. Svrbenie začne až večer a ak sa zobudím aj v noci, keď už nič nerobím. Na nete som našla, že v takmer rovnakom mieste s nachádza Bartholiniho teliesko. Ale všade píšu, že jeho zápal je bolestivý, ale mňa nič nebolí ani pri sexe. V poslednom období sa to ale zhoršilo a väčšinou sa doškriabem až do krvi. Je nutná ambulantná liečba alebo mám najprv skúsiť napríklad čaj z hluchavky prípadne čajovníkový olej?

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    skúsiť môžte čo chcete, to vám nemôže nikto zakázať, ak by ťažkosti neustupovali vyhľadajte lekára
    s pozdravom

  • Ureaplazmy a nevera

    , Autor: ulebab

    Dobry den, zistili mne aj partnerovi ureoplazmy, momentalne sa obidvaja liecime. S partnerom som od aprila, vtedy mi naposledy bola robena aj preventivna prehliadka, kde mi mykolazmy vysli negativne. Ureaplazmy mi boli zistene v decembri nahdou ked som bola viac nasobne preliecovana na gardnerellu. Moj partner nie je typ, ze by mal aj ine partnerky. Pred nim som mala nahodnu znamost a o nom viem, ze striedal viacero partnerok naraz. Aka je prosim inkubacna doba? Mam podozrievat sucasneho partnera z nevery? Dakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    inkubačná doba nie je známa
    s pozdravom

  • baketialna vagynoza

    , Autor: MIRIAMUSKA11

    dobry den. trpim casto bakterialnou vagynozou vylieci sa a o kratku dobu sa vrati. skusala osm aj vseliake lactobaciliy volnopredajne aj gynoflor ale ten mam pocit ze mi vyvolal silnu mykozu je to mozne ???

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    ak máte už narušené prostredie, môžu sa kvasinky ľahko premnožiť
    ochorenie by sa malo preliečiť ATB, na základe baktérie, o ktorú sa vo vašom prípade jedn-niekedy treba preliečiť i partnera!
    následne udržovať pH v pošv.prostredí, jedná s ao dlhodobú liečbu za spolupráce vášho lekára
    s pozdravom

  • rosalgyn

    , Autor: MIRIAMUSKA11

    Dobry den chcela by som sa opytat ze ci vyplachy rosalgynom narusaju nejak to posvove prostredie.a ako casto si mozem robit tie vyplachy aby mi neuskodili???

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň, v závislosti na probléme, ktorý ním riešite , prečítate si príbalový leták preparátu
    určite to netreba preháňať, max. 1-2 výplachy denne
    s pozdravom

  • Rektokéla. Dá sa s tým žiť alebo radšej podstúpiť zákrok?

    , Autor: viviluig

    Dobrý deň p. doktorka. Som zhruba 7 mesiacov po druhom pôrode a minulý týždeň mi môj gynekológ diagnostikoval rektokélu. V podstate mi o tom veľa ani nepovedal, vravel o zlepšení životosprávy a upraviť vyprázdňovanie. Po pôrode som mala problémy so stolicou a k tomu som dvíhala i dosť ťažké veci, čo mohlo spôsobiť prolaps. Chcem sa však spýtať, či je možné pri kľudovom režime, že sa rektokéla aspoň o pár mm zmenší? Teraz má veľkosť zhruba 1,5 cm presne pri vchode do pošvy. Nadváhu nemám mám sotva 51 kg a snažím sa dať i na rady môjho gynekológa. Je to však veľmi nepríjemné, ako keby som mala zle zavedený tampón. Dá sa s rektokélou i žiť? Zvykne si nato i telo samo? Počula som,že zákroky bývajú úspešné len dočasne a stav sa vraj zvykne i zhoršiť. Hlane by ma zaujímalo, p. doktorka, či sa môže táto rektokéla i zapaľovať? Tým, že sa nachádza v otvore pošvy? A môže sa, v horšom prípade, zapaľovať i samotné vyklenuté črevo? Predsa sa tam pri nedokonalom vyprázdňovaní môže nachádzať zvyšná stolica. A ak by zápaly nehrozili, dá sa samozrejme s takouto menšou rektokélou plnohodnotne žiť? Za skorú odpoveď Vám vopred ďakujem a prajem všetko dobré.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    jedná sa len o vyklunutú a oslabenú sliznicu, či obsahuje i črevné klučky, vo vašom prípade nevieme, skôr nie ako áno,
    záapaly slizničnej riasy nebývajú časté, ak je dostatočná hygiena v oblasti pošvy a vonkajšieho genitálu po stolisi a podobne
    po pôrode bývajú tieto steny často oslabeneé, doporučujem vám v tomto momente začať aspoň občas scvičiť cviky určené na spevnenie panvového dna, aspoň minimálny efekt by to mať mohlo
    ak nie závsií od vášho komfortu, niekedy je op.zákrok-plastika zadnej pošvovej steny lepšou alternatívou-odstráni sa len prebytočná sliznica, aby nadmerné tkanivo nevyčnievalo,
    plnohodnotne žiť učrite môžte, treba si však dávať pozor na tuhú stolicu a nemať zápchu, zvýšeným tlakom bz sa stav mohol ešte prehĺbiť
    operačného riešenia v prípade núdze sa báť nemusíte, jedná o krátku záležitosť s vysokou efektivittou, ak sa zveríte do rúk šikovnhého operatéra
    s pozdravom

  • Nedostavila sa menstruacia

    , Autor: luciana

    Dobre rano pani doktorka,
    Dakujem za odpoved
    Ale ak som mala dostat menstruaciu v sobotu tak preco sa nedostavila?
    Čo to moze znamena ak by som mala byt chranena Aj pocas pauzy?
    Dakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Pri HAK niekedy menses nebýva vôbec (samozrejme ak užívate správne e nedošlo k otehotneniu)
    ak správne užívate HAK ste plne chránená aj počas 7 dní neužívania-pauzy
    s pozdravom

  • gynoflor

    , Autor: MIRIAMUSKA11

    chcela by som sa opytat este ktory preparat na obnovenie vagynalneho prostredia je najlepsi??? gynoflor alebo nejake volnopredajne preparaty ???

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    každej pacientke vyhovuje iný, niektoré sú s obsahom vit.C, ktoré okysľujú pošvové prostredie, iné obsahujú rôzne bakteriálne lyzáty
    musíte najptv vyskúšať, aby ste zistila, ktorý je najlepší pre vás konkrétne
    s pozdravom

  • gynekolog

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť dobrého gynekologa,keďže som sa presťahovala do BRatislavy a nepoznám tu ziadnych doktorov, no a cestovať domov 200km momentálne neprichádza do úvahy. Nakoľko mi mešká menstruacia 16 dní, je to dosť akútne.Ďakujem.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    závisí od lokality, ktorú požadujete, tiež či máte záujem o štandartnú starostlivosť alebo súkromné ambulancie s priamou platbou,
    najideálnejšie by bolo hľadať ambuloanciu a lekára cez internet a následne sa telefonicky informovať či majú pre vás termín
    s pozdravom

Otázok: 672