Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • antibiotika

    , Autor: ninuska1992

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či antibiotiká KLABAX ovplyvňujú antikoncepciu MISTRA ? A ak áno, tak koľko po doužívaní antibiotík sa mám ešte chrániť.
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, väčšina bežných ATb nemá vplyv na účinok HAk, ale zvýšená opatrnosť je vhodná, preto počas užívania používajte i iný typ ochrany, po doužívaní aspo3ň 3 dni,
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Llllliiiiivvvvv

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu dienorette už 2 roky a začala som užívať antibiotiká PNC 750 (užívam asi 4 dni). Počas tohoto obdobia som mala nechránený styk. Existuje veľká šanca tehotenstva? Alebo sa nemusím obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania spomínaných antibiotík je vhodnejšie chrániť sa aj doplnkovo pre riziko možného zníženia účinku hormonálnej antikoncepcie. Počas celého užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • ATB, zníženie účinku HA

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale kvôli zápalu v zube budem musieť pravdepodobne užívať aj antibiotiká. Ide o to, že 7.4 som mala posledný nechránený styk a keďže antibiotiká znižujú účinok HA tak môžem z toho styku otehotnieť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ak ste v čase nechráneného pohlavného styku neužívali antibiotiká, ktoré môžu znížiť účinok hormonálnej antikoncepcie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a neotehotniete. Počas užívania antibiotík, ktoré znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • Teliesko a antibiotika

    , Autor: Chichi

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať mam zavedené teliesko levosert a mala som zapal mocovych ciest kde som uzivala unasyn bolo mi povedale ze to moze pozastavit ucinok levosertu ci to je pravda a ak ano tak po akej dobe bude zas ucinny?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže vnútromaternicové teliesko pôsobí lokálne, antibiotiká, ktoré inak ovplyvňujú tabletky kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, nemajú na účinok vnútromaternicového telieska vplyv.

  • Ochrana

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, ja som vám písala ohľadne HA leverette a ATB. Pretože si vôbec nie som istá, či chránená som. Užívala som vtedy ATB rovamycine 5 dní. (Dočítala som, že znižuju účinnosť HA) Celý blister som nemala styk, ani počas užívania ATB ani 7 dní potom. Následne mi prišlo jednodňové veľmi slabé hnede špinenie. (Hcg z krvi negativné) Následne som začala užívať nový blister po ktorom som vraj už chránená ale čítam čokoľvek a teraz neviem, či naozaj chránená som alebo nie. Styk som mala až po 2 týždňoch od doužívania antibiotik.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania ste boli chránená. Za daných okolností tehotná nebudete. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Ochrana od nového blistra

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, písala som vám ohľadne HA a pharmatexu. Ak som užívala antibiotika minulý blister, následne som mala pauzu a v stredu som začala užívať nový blister tak som chránená od prvej tabletky nového blistra? Čiže som ten pharmatex ani nemusela použiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali antibiotiká, ktoré na účinok hormonálnej antikoncepcie nemajú vplyv, nemalo zmysel sa chrániť doplnkovo. Ak ste aj užívali antibiotiká, ktoré môžu mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie počas 5 dní, bolo sa potrebné chrániť počas celej doby užívania, ako aj ešte 7 dní po doužívaní. Preto mi za daných okolností vychádza, že doplnková ochrane nebola potrebná. A v tomto prípade ani nebola účinná, keďže ste po dvoch hodinách vošli do bazénu.